En gammeldags rabarberkage med makroner og flødeskum – præcis ligesom i gammeldags æblekage med makroner og flødeskum. Bortset fra at jeg ikke kan mindes, nogensinde at have smagt varianten med rabarber. Jeg har tidligere lavet masser af kager med rabarber men aldrig denne og det var faktisk min mor, der satte tanken i gang hos mig. Hun snakkede nemlig om, at hun havde haft lyst til gammeldags rabarberkage. Og med rabarberne der vælter frem i haven, var det jo oplagt at prøve kræfter med sådan en lækkerbisken.
Se også – Rabarberkage med marcipan
Egentlig er det en ret simpel kage at bikse sammen. Faktisk nemmere end en æblekage, for rabarberne skal jo ikke skrælles ligesom med æbler. Rabarberne blev slet og ret skåret i mindre stykker og kogt møre i en gryde sammen med sukker og vanilje, inden de blev jævnet med lidt maizena og afkølet. Man jævner som bekendt ikke æblemosen til en gammeldags æblekage og nogen vil også hævde, at det ikke er nødvendigt at jævne rabarbergrøden, men jeg synes altså, det bliver en smule for tyndt og flydende, hvis ikke grøden jævnes lidt.
Den færdige rabarberkage kom med op til mine forældre, hvor den blev nydt til en god kop aftente og min mor var lykkelig, da hun så kagen. Inden teen var vi lige en tur ude ved et markhegn, som ligger et par minutters kørsel herfra, og klippe hyldeblomstskærme til hyldeblomstsaft. Ren idyl for øvrigt med en smuk blå himmel og en nedadgående sol, en lysegul kornmark, en kirkeklokke der ringede og en rabarberkage, der ventede derhjemme. Så er det sørme sommer i Danmark.
Rabarberkage med flødeskum
Ingredienser
- 500 gr rabarberstængler
- 200 gr sukker (eller efter smag)
- 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)
- 2 tsk maizena
- 25 makroner
- 1½ dl piskefløde
Fremgangsmåde
- Skyl rabarberstænglerne, skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde sammen med det vand, der hænger ved.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene ud i 1 tsk af sukkeret, så de skilles ad og kom vaniljesukkeret i gryden.
- Lad rabarberne koge i 10-15 minutter, til de er møre. Rør jævnligt i gryden undervejs.
- Kom maizena i en lille skål og tilsæt lidt vand, ikke ret meget bare nok til at maizenaen kan opløses ved omrøring med en teske.
- Tilsæt maizenaopløsningen til rabarberne under omrøring og lad rabarberne koge endnu et par minutter, så maizenasmagen forsvinder. Tag rabarbergrøden af varmen og lad den køle helt af.
- Saml kagen ved at komme et lag rabarbergrød i bunden af en skål. Fordel halvdelen af makronerne i et lag ovenpå rabarberne. Gentag med endnu et lag rabarber og makroner og afslut med rabarber.
- Pisk fløden til blødt skum og pynt kagen med flødeskum på toppen. Alternativt kan fløden serveres ved siden af, så man selv kan dosere mængden.
- Pynt evt. kagen med revet chokolade, mandelsplitter eller frysetørret hindbær.
dejlig rabarberkage, gjorde stor lykke, jeg forsøger igen.
venlig hilsen
bodil
Bodil – Det glæder mig, at rabarberkagen faldt i Jeres smag – herhjemme er vi også ret glade for den variant 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Det virker som en god opskrift jeg må prøve, men har dog et spørgsmål. Skal rabarberne ikke koges i vand, og i givet fald – hvor meget?
Mvh Steen
Steen – Normalt kommer jeg ikke vand i, når jeg koger frugt. Der er så meget vand i frugt, og det frigives lige så snart frugten opvarmes, men vil man gerne tilsætte lidt vand, så anbefaler jeg ca. ½ dl vand i gryden 🙂
Elsker også rabarberkage. Udover makroner laver jeg crunch af groft rasp og rugbrødsdrys ( til ymer)
Rister det på panden eller i en gryde m smør og sukker.
Lægges lagvis m rabarberkompotten, når begge dele er afkølede. Øverst lægges knuste makroner og piskefløde.
Anette – Uhhh, det lyder også lækkert. Tak for fiffet 😀
Der skal vel også Calsium Chlorid i rabarberne, som neutraliserer oxalsyren?
Det har jeg altid gjort ?
Hanne – Jeg må indrømme, at jeg sjældent bruger rabarber efter Sankt Hans, hvor indholdet af oxal syre eftersigende skulle være mindre, og desuden spiser jeg meget sjældent rabarber uden nogen former for mælkeprodukter ved siden af, så det med non oxalsyre springer jeg let og elegant henover, men selvfølgelig skader det ikke at tilsætte det 😀
Jeg har skrevet lidt mere om det her – https://madenimitliv.dk/rabarbergroed-med-vanille/
Kan man bruge frosne rabarber ? Der bliver nok noget mere væde men det kan jo hældes fra.
Gerne gode input.
Mvh. Jens
Jens Peter – Det kan du i hvert fald 🙂 Lige præcis når det kommer til frugtgrød, gør det ikke så meget, at bær og frugt er frosne, for en del af væden fordamper jo under kogning og resten skal nok “stivne”, når grøden jævnes, så det er ikke noget problem 😀 Og derefter er det bare at følge opskriften og samle kagen med rabarbergrød, makroner og flødeskum 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Trifli
Sammen men i lag :
Rabarberkompot, knuste makroner og hjemmelavet kagecreme ( maizenagrød med æggesnaps , snapsen i grøden bringes til kogepunktet)
Trækker nogle timer og flødeskum på toppen 😋