Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Nemme glutenfri boller.

22 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Nu havde jeg jo, hvis jeg selv skal sige det, ret meget held med at bage stenalderbrød for lidt over en måned siden. Faktisk syntes både Morten og jeg, at det smagte utroligt godt og var lidt anderledes i forhold til almindeligt brød, så da jeg fik en uventet fridag i dag, skyndte jeg mig at sætte dej over til endnu en variant indenfor stenalderverdenen – denne gang var det laktosefri og glutenfri boller, der skulle afprøves.

Bollerne laves på malede frø, æg, salt, bagepulver og “HUSK”. Jeg har tidligere omtalt “HUSK” loppefrøskaller, da jeg bagte stenalderbrødet, men i den opskrift var det valgfrit, om man ville tilsætte det eller ej. Det er det ikke denne gang, idet “HUSK” er med til at binde dejen sammen, hvilket også er grunden til, at dejen skal hvile 10 minutter inden bagning, så fibrene kan suge fugten til sig. “HUSK” kan for øvrigt købes i de fleste supermarkeder (det står sammen med skønhedsprodukter, vitaminpiller mm) og i Matas og det findes både i en grøn version og en gul, som er beregnet til bagning. Jeg har dog brugt grøn HUSK i denne her opskrift, og man kan bruge begge varianter til bollerne.

Jeg maler for øvrigt frøene til bollerne i minihakkeren med min stavblender. Det går både nemt og hurtigt, men har man ikke sådan en, kan man sagtens bruge en almindelig blender eller food processor. Og det er altså lidt vigtigt, at man får malet frøene til “mel”, da det er melet som i sidste ende er med til at skabe dejen og binde bollerne sammen.

De færdige boller bliver lækre og luftige og smager virkelig godt. Jeg spiste en halv lun bolle med lidt smør på og den anden halvdel med en skive hvidløgsspegepølse som et lille mellemmåltid, og det smagte skønt. Bestemt ikke sidste gang jeg har bagt de boller og så tog det under 10 minutter at lave dejen – ren win win. Det er jo lige før, man kan bage friske boller til morgenmaden. Bollerne kan desuden sagtens gå til burgere- og sandwiches, så der er lidt forskellige muligheder for brugen af bollerne, hvis man af den ene eller anden grund ikke spiser gluten og mælkeprodukter.

5 fra 3 stemmer

Grovboller (gluten/laktosefri)

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hvile- og bagetid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 0,75 dl sesamfrø
  • 0,75 dl solsikkefrø
  • ½ dl hørfrø
  • 1 gulerod (revet)
  • 1 spsk HUSK loppefrøskaller
  • 4 æg
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk groft salt

Fremgangsmåde

  • Blend solsikkefrø og sesamfrø til mel i en minihakker, foodprocessor eller lignende.
  • Kom melet i en skål og tilsæt hørfrø, revet gulerod, HUSK, æg, bagepulver og salt.
  • Rør dejen godt sammen og lad den hvile i ca 10 minutter. Hviletiden får dejen til at samle sig med HUSK.
  • Sæt dejen i klatter med en ske på en bageplade beklædt med bagepapir. Glat evt bollerne lidt med fugtige fingre.
  • Bag bollerne ved 190 ° (varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne køle af på ovnristen og spis dem lune eller kolde.
  • Bollerne kan holde sig friske i 2-3 dage. De kan desuden fryses.
Lidt ekstra krydderier kan tilsættes dejen eller drysses ovenpå bollerne inden bagning, fx tørret oregano, basilikum, revet ost eller chili. Især godt hvis bollerne skal bruges som madbrød/sandwichboller. 
Subscribe
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Maj-Britt
11 år siden

Uhm, de ser lækre ud 🙂

Lillian Guld
4 år siden

Jeg har lige bagt disse boller og de er mest lækre og bløde boller jeg har smagt længe. Dog kom jeg til at blende hørfrøene med de andre frø, men det gjorde vist ingen forskel. Kan man mon komme andre nødder i, som valnødder eller hasselnødder ?

Polly
11 år siden

Hej – min dej blev meget flydende … Hvordan gør jeg den bedst mere fast ? Måske 3 i stedet for 2 æg – mere HUSK ? Hvad ville du gøre. Kh Polly 🙂

Malene
9 år siden
Svar  LaTascha

Er det muligt at bruge chia-frø istedet for HUSK? 🙂

Malene
9 år siden

Er lige blevet færdig med en omgang bagt med chia istedet for HUSK – det fungerer hvertfald fint! De blev rigtig lækre. Jeg brugte bare samme mængde, som der stod i opskriften.
Tak for en god opskrift! 🙂

Camilla
5 år siden
Svar  LaTascha

Skal der bruges 4 æg som der står i opskriften eller kun 2. Jeg oplever nemlig også at de bliver meget flydende ?

Mia
10 år siden

Hejsa 😀
Kan de fryses?

Kirsten Jensen
9 år siden

Hej Latascha 🙂

Jeg kan ikke tåle sesam frø…så kan jeg bare undlade dem… har prøvet at lavet èt stenalderbrød..og der malede jeg slet ikke noget som helst.. de skulle 0.75 dl. olie i…det synes jeg er for meget…kan se der var en opskrift med kun 1 spsk. fuld olie..tror jeg vil prøve af 🙂
hilsen Kirsten

Maria
6 år siden

Kan man bytte Loppefrøskaller ud med havregryn eller havremel i sted for eller noget andet

Ditte
5 år siden

Hejsa 🙂
Jeg har lige forsøgt at bage disse boller, de ser så lækre ud 🙂
Desværre ser de slet ikke ud som dine, mine er helt falde 🙁 og slet ikke luftige. Har du nogen ide om hvad jeg kan have gjort forkert ? Jeg har fuldt opskriften.
Ditte

annalise Naciri
3 måneder siden

Hej. Hvilken mel og hvor meget skal der i bollerne. (Der står ikke noget i opskriften)