Nu havde jeg jo, hvis jeg selv skal sige det, ret meget held med at bage stenalderbrød for lidt over en måned siden. Faktisk syntes både Morten og jeg, at det smagte utroligt godt og var lidt anderledes i forhold til almindeligt brød, så da jeg fik en uventet fridag i dag, skyndte jeg mig at sætte dej over til endnu en variant indenfor stenalderverdenen – denne gang var det laktosefri og glutenfri boller, der skulle afprøves.
Bollerne laves på malede frø, æg, salt, bagepulver og “HUSK”. Jeg har tidligere omtalt “HUSK” loppefrøskaller, da jeg bagte stenalderbrødet, men i den opskrift var det valgfrit, om man ville tilsætte det eller ej. Det er det ikke denne gang, idet “HUSK” er med til at binde dejen sammen, hvilket også er grunden til, at dejen skal hvile 10 minutter inden bagning, så fibrene kan suge fugten til sig. “HUSK” kan for øvrigt købes i de fleste supermarkeder (det står sammen med skønhedsprodukter, vitaminpiller mm) og i Matas og det findes både i en grøn version og en gul, som er beregnet til bagning. Jeg har dog brugt grøn HUSK i denne her opskrift, og man kan bruge begge varianter til bollerne.
Jeg maler for øvrigt frøene til bollerne i minihakkeren med min stavblender. Det går både nemt og hurtigt, men har man ikke sådan en, kan man sagtens bruge en almindelig blender eller food processor. Og det er altså lidt vigtigt, at man får malet frøene til “mel”, da det er melet som i sidste ende er med til at skabe dejen og binde bollerne sammen.
De færdige boller bliver lækre og luftige og smager virkelig godt. Jeg spiste en halv lun bolle med lidt smør på og den anden halvdel med en skive hvidløgsspegepølse som et lille mellemmåltid, og det smagte skønt. Bestemt ikke sidste gang jeg har bagt de boller og så tog det under 10 minutter at lave dejen – ren win win. Det er jo lige før, man kan bage friske boller til morgenmaden. Bollerne kan desuden sagtens gå til burgere- og sandwiches, så der er lidt forskellige muligheder for brugen af bollerne, hvis man af den ene eller anden grund ikke spiser gluten og mælkeprodukter.
Grovboller (gluten/laktosefri)
Ingredienser
- 0,75 dl sesamfrø
- 0,75 dl solsikkefrø
- ½ dl hørfrø
- 1 gulerod (revet)
- 1 spsk HUSK loppefrøskaller
- 4 æg
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Blend solsikkefrø og sesamfrø til mel i en minihakker, foodprocessor eller lignende.
- Kom melet i en skål og tilsæt hørfrø, revet gulerod, HUSK, æg, bagepulver og salt.
- Rør dejen godt sammen og lad den hvile i ca 10 minutter. Hviletiden får dejen til at samle sig med HUSK.
- Sæt dejen i klatter med en ske på en bageplade beklædt med bagepapir. Glat evt bollerne lidt med fugtige fingre.
- Bag bollerne ved 190 ° (varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne køle af på ovnristen og spis dem lune eller kolde.
- Bollerne kan holde sig friske i 2-3 dage. De kan desuden fryses.
Uhm, de ser lækre ud 🙂
Maj-Britt – Jeg lover dig, de er så gode. Og jeg har altså afprøvet alle mulige og umulige versioner af kernesunde principper, glutenfri, paleo, fedtfattigt, høj protein og hvad der ellers har floreret af modefænomener de sidste 5-6 år, så jeg har spist min del, af de underlige erstatninger de ynder at kalde for brød 🙂
Sådan er det jo, når man interesserer sig sindsygt meget for kroppen og kostens indvirkning på kroppen – så er det bare nemmere at teste på egen person 😉
Jeg har lige bagt disse boller og de er mest lækre og bløde boller jeg har smagt længe. Dog kom jeg til at blende hørfrøene med de andre frø, men det gjorde vist ingen forskel. Kan man mon komme andre nødder i, som valnødder eller hasselnødder ?
Lillian – Dejligt at høre, at bollerne blev en succes 🙂 Du kan sagtens bruge andre nødder, frø eller kerner, når bare du sørger for at det hele bliver blendet til fint “mel” og at “dejen” er sammenhængende 🙂
Hej – min dej blev meget flydende … Hvordan gør jeg den bedst mere fast ? Måske 3 i stedet for 2 æg – mere HUSK ? Hvad ville du gøre. Kh Polly 🙂
Polly – Umiddelbart tror jeg ikke du skal tilsætte mere æg, for det er jo også flydende. Det er fibrene i HUSK, der er med til at suge fugten, i de 10 minutter dejen hviler, så jeg tror hellere du skal prøve at tilsætte lidt mere af det. Blev dine sesamfrø og solsikkefrø blendet til helt fint pulver? Det er jo også med til at binde væden.
Ellers kan jeg vist ikke rigtigt komme med flere forslag, andet end at dejen jo skal være ret våd i det, men den skal jo selvfølgelig ikke flyde ud, når den sættes i klatter på bagepapiret 🙂
Håber du få succes med bollerne.
Mange hilsner fra
Anne.
Er det muligt at bruge chia-frø istedet for HUSK? 🙂
Malene – Der må jeg faktisk blive dig svar skyldig, for jeg har aldrig prøvet at arbejde med chiafrø. Så vidt jeg er orienteret, så opsuger chiafrø væden og bliver herefter let “blævrede” i konsistensen, hvorfor man eksempelvis bruger dem til chiafromage og lign. desserter. Jeg bruger HUSK for at opsuge lidt af væden og gøre “dejen” mere tør og nem at arbejde med, så jeg er ikke helt sikker på, at det kan lade sig gøre. Desuden ved jeg ikke, hvordan chiafrø reagerer i ovnen. Håber du kan finde dit svar et andet sted – prøv evt. at Google, om chiafrø kan erstatte HUSK og ellers så prøv hos en stenalder eller LCHF blogger 😀
Er lige blevet færdig med en omgang bagt med chia istedet for HUSK – det fungerer hvertfald fint! De blev rigtig lækre. Jeg brugte bare samme mængde, som der stod i opskriften.
Tak for en god opskrift! 🙂
Malene – Super – det er jeg glad for at høre 🙂 Tusind tak fordi du vendte tilbage med info 😀
Skal der bruges 4 æg som der står i opskriften eller kun 2. Jeg oplever nemlig også at de bliver meget flydende ?
Camilla – Jeg har altid bagt bollerne med 4 æg. Dejen skal ikke skal være fast nok til hverken at ælte eller forme som traditionelle boller, men når dejen har hvilet, skal den selvfølgelig heller ikke være flydende som en pandekagedej. Hvis ellers der bruges HUSK og malede kerner, som jeg har angivet i opskriften, har jeg aldrig oplevet, at dejen blev for flydende, men du kan jo evt. tilsætte lidt ekstra HUSK/kerner eller udelade æg indtil konsistensen er passende 😀
Hejsa 😀
Kan de fryses?
Mia – Ja, det kan de godt. Så kan man lave en stor portion og tage én op af fryseren af gangen 🙂
Hej Latascha 🙂
Jeg kan ikke tåle sesam frø…så kan jeg bare undlade dem… har prøvet at lavet èt stenalderbrød..og der malede jeg slet ikke noget som helst.. de skulle 0.75 dl. olie i…det synes jeg er for meget…kan se der var en opskrift med kun 1 spsk. fuld olie..tror jeg vil prøve af 🙂
hilsen Kirsten
Kirsten – Jaja, du kan sagtes udelade sesamfrø. Indimellem bruger jeg kun malede solsikkefrø og det fungerer ligeså fint. Stenalderbrød og stenalderboller er ikke helt det samme – det gør jo ikke noget, at brødet er lidt hårdt, hvorimod bollerne helst skal være lidt blødere, derfor males kernerne til “mel”. Mht. olien, så er det vigtigt at få olie/fedt nok, når man lever på hhv. stenalderkost eller LCHF, på hvilken man også kan bruge denne her slags brød, derfor er der en hel del fedt i brødene. Dette kan man selvfølgelig bare udelade, hvis man ikke følger føromtalte kostprincipper, men bare synes at stenalderbrødet smager godt – det gør jeg jo for eksempel 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Kan man bytte Loppefrøskaller ud med havregryn eller havremel i sted for eller noget andet
Maria – Det kan jeg næsten garantere, at man kan. Loppefrøskallerne skal bare suge lidt af væden, så dejen ikke bliver alt for blød og det kan havregryn/mel jo fint gøre i stedet for 😀
Hejsa 🙂
Jeg har lige forsøgt at bage disse boller, de ser så lækre ud 🙂
Desværre ser de slet ikke ud som dine, mine er helt falde 🙁 og slet ikke luftige. Har du nogen ide om hvad jeg kan have gjort forkert ? Jeg har fuldt opskriften.
Ditte
Ditte – Jeg tænker, at din dej kan have været for våd, så bollerne ikke har kunnet holde faconen, men er blevet flade. Det er jo lidt svært at angive helt eksakte mængder, når man bager, for der vil jo altid være faktorer, som spiller ind. Dine æg kan have været lidt større end mine og dine gulerødder kan have været lidt mere saftige. Ikke meget, men det har måske i sidste ende gjort din dej lidt mere “våd” end min. Hvis du har mod på at bage bollerne igen, så prøv evt. at tilsætte en smule mere HUSK, eller mal lidt flere frø til mel, hvis dejen virker meget våd og falder sammen 🙂
Hej. Hvilken mel og hvor meget skal der i bollerne. (Der står ikke noget i opskriften)
Annalise – Der skal ikke mel i bollerne. De er jo glutenfri, så jeg har ikke brugt mel. Dette er grunden til, at du skal blende de forskellige kerner til “mel”, inden du samler dejen, så den kan virke som bindemiddel sammen med HUSK 😀