De her græske kartofler med tomater, oliven og feta/salatost er måske ikke just autentiske. Men det gør altså ikke noget, for de smager virkelig godt, og her i huset er de fast på repertoiret, når vi skal finde på lækkert tilbehør i løbet af sommeren. Nogle gange med grillede peberfrugter i strimler i stedet for tomater, for det smager nemlig også virkelig godt.
Nem opskrift på græske kartofler.
Der er tale om en ret simpel opskrift på græske kartofler, som udelukkende består af bagte kartoffelbåde, der “pimpes” med toppings i form af små, aromatiske cherrytomater, feta og oliven. Øverst kan man drysse med friskhakkede krydderurter i form af basilikum, oregano eller persille, hvis man synes.
Man bestemmer selv, om man spiser de græske kartofler, når de er varme eller kolde. Som regel får vi kartoflerne, når de er varme, men de tager ingen skade af at blive serveret a la den her græske kartoffelsalat i stedet for. Så lav evt. en stor portion og spis dem varme på 1. dagen og kolde på 2. dagen. Kartoflerne er for øvrigt også et hit i madpakken.
Tip! Se tips til lækre variationer under opskriften.
Græske kartofler
Ingredienser
- 800 gr kartofler
- 2 spsk olie
- 2 tsk tørret oregano
- 200 gr små tomater
- 100 gr feta/salatost
- 50 gr oliven
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og dup dem tørre. Skær dem herefter ud i grove både, som kommes i en frysepose.
- Tilsæt olie, oregano, salt og peber til posen og ryst den godt, så det hele fordeles. Vend herefter kartoflerne ud på en bageplade med bagepapir.
- Bag kartoflerne ved 190 °C (varmluft) i ca 20-25 minutter, indtil de er møre.
- Anret de varme kartofler på et fad eller en stor tallerken.
- Skær cherrytomaterne i halve eller kvarte og fordel dem ovenpå kartoflerne sammen med smuldret feta/salatost og oliven.
- Pynt evt. med hakket basilikum eller oregano inden servering.
- Evt. rester kan opbevares på køl og spises kolde eller genopvarmes. Kartoflerne er ikke fryseegnede.
Tips til lækre variationer.
Overvej at tilsætte ekstra grønt som fx. grillet squash, aubergine eller peberfrugter for at få lidt ekstra fylde til kartoflerne. Hen på efteråret kan der også tilsættes bagte rodfrugter som fx gulerødder, pastinakker, persillerødder, selleri, søde kartofler og rødbeder til kartoflerne.
Vi spiser som regel de græske kartofler som tilbehør til forskellige former for kød, fisk og grillmad, men kartoflerne kan også sagtens fungere som selvstændig hovedret. Evt. med en blandet salat og et godt madbrød ved siden af. Jeg kan anbefale det her nemme, hjemmebagte focaccia. Skal det ikke være en kødfri ret, så er det også lækkert at tilsætte stegt kylling i strimler til kartoflerne.
Se også – Græsk moussaka I Tzatziki I Græsk salat I Græsk pastitsio
Feta eller salatost.
Præcis ligesom man ikke må kalde alle mulige former for mousserende vin for champagne, så må man ikke kalde en ost for feta, medmindre den rent faktisk kommer fra Grækenland. En sag som EU domstolen slog fast i 2005, hvorefter forskellige osteproducenter verden over måtte i gang med at finde på nye navne til de feta-inspirerede produkter.
Herhjemme er feta blevet omdøbt til salatost, og der findes en del lækre varianter på markedet. Min personlige favorit, når det kommer til de danske udgaver, er dog den cremede Puck ost fra Arla.
Udover feta er Grækenland også berømt for en anden ost, nemlig halloumi, som minder om feta, men er mere fast i konsistensen. Halloumi skæres i skiver og kan evt. steges/grilles inden servering. Der kan fint bruges halloumi til de græske kartofler i stedet for feta/salatost.