Jeg er vild med alle mulige former for skaldyr og særligt omkring nytår, kan man være heldig at finde nogle gode tilbud på de lækre sager. Jeg har således købt mig fattig (næsten) i skønne jomfruhummere fra Læsø det sidste stykke tid. Og selvom der er mange lækre opskrifter med jomfruhummere, så foretrækker jeg, når de bliver tilberedt på den mest simple måde, nemlig som gratinerede jomfruhummere med hvidløg, persille og smør.
>> Se også min opskrift på gratineret hummer med hvidløgssmør lige her.
Selvom en jomfruhummer fylder meget, så er der faktisk ikke specielt meget “kød” at komme efter på dyret og sådan synes jeg egentlig ofte, at det er med skaldyr. Der går jo ret meget til både hoved og klør. Jeg kan derfor anbefale, at man gemmer skallerne + hoved og klør og bruger dem til en lækker jomfruhummerbisque eller lignende fiskesuppe. På den måde strækker man de skønne skaldyr længst muligt.
Hvor meget – eller lidt – af jomfruhummeren, man vælger at spise, er sådan set op til den enkelte. Det er som bekendt i halen, at hovedbestandelen af det spiselige sidder og det er da også grunden til, at det ofte udelukkende er halerne, som man finder hos fiskehandleren. Men der sidder altså noget ret så velsmagende kød i både klør og ved hummerens hoved, man skal bare arbejde lidt mere for at få fat i det. Jeg har derfor beskrevet 2 måder at rense og klargøre jomfruhummerne på i nedenstående opskrift og så vælger man bare den metode, som man foretrækker.
Anret jomfruhummerne på tallerkener, gerne med en god, grøn salat ved siden af, eller i en ordentlig bunke på et stort fad – det er nok lidt et spørgsmål om temperament. Skal hummerne serveres som forret, vil det nok være mest oplagt med en elegant tallerkenservering. Men har man hummere nok til et helt måltid, så er det da noget så hyggeligt, at sætte et kæmpe fad på bordet – evt. pyntet med grillede, halve citroner – sammen med et nybagt brød og så lade hver enkelt om at forsyne sig. Et skønt måltid på en lun sommeraften med kølig hvidvin i glassene og apropos sommeraftener, så kan jomfruhummerne også sagtens tilberedes under kuglen på grillen i et ildfast fad eller en foliebakke.
Jomfruhummere (gratinerede)
Ingredienser
- 16 jomfruhummere
- 2 spsk blødt smør
- 1 fed presset hvidløg
- 2 spsk friskhakket persille
- 1 citron
Fremgangsmåde
- Klargør jomfruhummerne. Der er 2 muligheder -
- 1. Man kan klippe jomfruhummernes skal op i ryggen med en saks og hive den sorte tarmstreng ud.
- 2. Man kan halvere jomfruhummerne på langs fra hoved til hale ved at skære næsten helt igennem, men så de stadig hænger sammen. Herefter kan man åbne dem som en sommerfugl og fjerne tarmstrengen og mavesækken (lille mørk plamage i hovedet).
- Rør blødt smør sammen med hvidløg og friskhakket persille. Gem evt. lidt persille til pynt.
- Fordel hvidløgssmørret i jomfruhummerne - enten ved at fylde det i halerne (hvis man kun har rengjort halerne) eller ved at smøre det ud over hele jomfruhummeren (hvis man har halveret hummerne).
- Gratiner jomfruhummerne i ovnen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 8-10 minutter, indtil kødet bliver hvidt og smørret er smeltet. Gratineringstiden afhænger lidt af størrelsen på hummerne, og hvorvidt man har halveret hummerne.
- Dryp citronsaft over hummerne, drys evt. med lidt persille og server med godt brød og evt. en grøn salat.