Ifølge vejreksperterne skulle det bliver varmt og solrigt i denne her uge, men altså først fra i morgen. I dag bliver det overskyet, småkoldt og regnfuldt, og jeg iler derfor til med denne her skønne opskrift på en lækker og cremet grøn ærtesuppe, som vi fik til aftensmad i går. En supersmuk suppe med den fineste, grønne farve og helt perfekt på en småkold dag. Og det er selvfølgelig også derfor, at den skal laves i dag. I morgen er der jo ingen, der tænker på at spise varm suppe, men så er det jo så heldigt, at grøn ærtesuppe kan serveres både varm og kold. Det vender vi tilbage til.
Grøn ærtesuppe smager altid godt. Den er simpel, hurtig og lige ud af landevejen og så er kombinationen af de søde ærter, citronsaft, fløde og salt og peber altså bare helt eminent. Allerbedst bliver suppen på denne her tid af året, hvor den kan laves med friskbælgede, danske ærter. Men hører man ikke til de tålmodige, eller dem der kan bælge en hel portion ærter uden at spise over halvdelen undervejs, så kan suppen også laves på frosne ærter. Det gør jeg selv med jævne mellemrum – og udenfor ærtesæsonen, selvfølgelig.
Jeg skræller gerne en kartoffel, som bliver skåret i tern og kommer i suppen. Kartoflen giver en god konsistens og fylde til suppen, men den kan sagtens udelades. Når suppen er færdigkogt, stikker jeg stavblenderen i gryden og kører til suppen er cremet og lækker. Derefter er der blot tilbage at tilsætte fløde, citronsaft, salt og peber og servere suppen.
Vil man gerne have suppen helt glat, så kan man passere den igennem en tyndmasket si, inden man tilsætter fløde og citron. Det ser vældig fint ud, men jeg må indrømme, at det der med at si suppen ikke er noget, som jeg bruger til hverdag. Desuden kan jeg godt lide, når suppen har en smule struktur og ikke bare er ren puré eller babymos.
Suppen kan som sagt spises både varm og kold. Især om sommeren er en kold grøn ærtesuppe en lækker forret. Gerne toppet med rejer og evt. et lille shot champagne eller mousserende vin til hver kuvert. Champagnen hældes i suppen lige inden den spises, hvilket får suppen til at skumme noget så fint. Den bidrager desuden med en skøn smag, når den røres ud i suppen i tallerkenen.
Jeg pyntede suppen med en klat creme fraiche og friske ærteskud og purløg fra haven i går aftes. Nemt og lækkert. Man kan dog også toppe den med grillede kammuslinger, sprødstegt bacon/chorizo, brødcroutoner (især ristet rugbrød i tern er godt) eller et stykke dampet, hvid fisk, fx torsk. Citronsaft kan desuden erstattes af en sjat hvidvin, så har man alligevel en åben flaske stående, så giv suppen et skud hvidvin og drop citronen. Suppen koges jo igennem inden servering og alkoholen fordamper, så man kan sagtens spise suppen, selvom man ikke drikker alkohol.
Grøn ærtesuppe
Ingredienser
- 15 gr smør
- 1 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 100 gr kartofler (ca 2-3 stk)
- 1 tsk tørret timian (eller 2 spsk friskhakket timian)
- 8 dl hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
- 500 gr ærter
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- 2 spsk citronsaft
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Smelt smørret i en gryde og sauter løg og hvidløg heri.
- Skræl kartoflerne, skær dem i små tern og kom dem i gryden sammen med timian. Sauter kartoflerne et par minutter.
- Hæld bouillon i gryden, læg låg på og lad gryden koge i ca 10 minutter, til kartoflerne er møre.
- Tilsæt ærterne og lad dem koge i 2-3 minutter.
- Blend suppen glat og cremet med en stavblender. Skal suppen være helt glat, så hæld den igennem en finmasket si og kom den tilbage i gryden.
- Tilsæt fløde til suppen og smag til med citronsaft, salt og peber.
- Server evt. suppen med creme fraiche og croutoner, sprød bacon eller et drys friskhakkede krydderurter.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 3-4 dage. Suppen kan desuden fryses.
Er det forret eller hovedret, (hvor stor bliver mængden)
Vicktoria – Der bliver ca. 1,5 liter suppe, så en suppetallerken pr. mand. Jeg vil mene, at det er passende som forret, men som hovedret vil jeg nok lave dobbelt portion, så der er 2 skåle pr mand 😀