Godt nok er grønkålssalater mest noget, som er i fokus omkring jul. Især som tilbehør til julemiddagen og julefrokosterne. Og evt suppleret med en god rødkålssalat. Men faktisk er grønkål i sæson igennem hele efteråret og vinteren. Og det er oplagt at lave lækre salater med den sunde kål i løbet hele vinterhalvåret. Denne her grønkålssalat med appelsin, æbler og mandler er i hvert fald ofte at finde som tilbehør til aftensmaden herhjemme.
Se også – Grønkålssalat med friske bær I Rødkålssalat I Grønlangkål
Nem opskrift på grønkålssalat med appelsin.
Jeg laver gerne nogle ret simple grønkålssalater. Det betyder, at de sjældent indeholder mere end 4-5 ingredienser, der vendes sammen med en god olie-eddike dressing. I nedenstående bruger jeg appelsin, æbler og mandler, men selvfølgelig findes der masser af andre muligheder og variationer. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og det, som man kan lide.
Tip! Se mine bedste tips til variationer af salaten og blødgøring af frisk grønkål under opskriften.
Grønkålssalat med appelsin
Ingredienser
- 250 gr friske grønkålsblade (uden grove stængler)
- 2 æbler
- 1 appelsin
- 50 gr mandler (grofthakkede)
Olie-eddike dressing
- 4 spsk olivenolie
- 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike eller æbleeddike)
- 1 spsk sennep (evt sød sennep)
- 2 tsk honning (eller sukker)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Riv eller hak grønkålen i grove stykker. Man kan også bare bruge en pose grofthakket, frisk grønkål fra grøntafdelingen.
- Varm en stor pande eller gryde op og sauter grønkålen i 1-2 minutter, til den bliver en smule blød og falder let sammen. Umiddelbart behøver man ikke bruge fedtstof til panden.
- Hæld grønkålen i en skål og lad den køle af.
- Fjern stilk og kernehus på æblerne og skær dem i mundrette tern.
- Skræl appelsinen, del den i både og skær dem i tern. Hvis man foretrækker det, kan man også skære appelsinen ud i filetter uden skind.
- Kom æbletern og appelsinstykker i skålen med grønkål. Hold evt. en smule tilbage til pynt på toppen.
- Rør olivenolie, eddike, sennep, honning, salt og peber sammen til en cremet dressing og smag til. Hæld dressingen over salaten og vend det hele forsigtigt rundt.
- Pynt med grofthakkede mandler og evt. æbletern/appelsinstykker på toppen og lad salaten hvile på køl til servering.
Tips til variationer.
Da grønkål er ret “grønt og groft” i sig selv, synes jeg, at det klæder salaten med lidt sødt og blødt i form af bær og frugt. Men det behøver jo ikke lige være æbler og appelsiner, selvom de er i sæson samtidig med grønkålen. Æblestykkerne kan erstattes eller suppleres med friske granatæblekerner. De rubinrøde kerner ser ikke bare smukke ud, de bidrager også med en skøn smag og masser af saft til salaten.
Derudover kan man bruge vindruer sammen med både appelsin og æble. Og så er friske bær virkelig lækkert. Jeg laver eksempelvis denne her skønne grønkålssalat med friske bær, dadler og valnødder, som er et hit herhjemme. Ikke mindst om vinteren, hvor vi indimellem godt kan trænge til et strejf af sommer på tallerkenen i form af en håndfuld friske blåbær og hindbær.
Lav en lækker måltidssalat.
Grønkål er både mættende og supersundt. Det er derfor oplagt at bruge grønkål som base for en lækker måltidssalat, og ikke bare som tilbehør.
En måltidssalat skal i sagens natur være lidt mere fyldig end en almindelig salat. Derfor kan man med fordel tilsætte ost til salaten. Personligt er jeg vild med et stykke cremet feta, der smuldres på toppen af salaten, men en rigtig lækker blåskimmelost er også et hit. En af mine favoritter er blåskimmel kombineret med grønkål, pærer, vindruer og valnødder. Uhhh det er godt og dejligt mættende.
Udover ost kan der tilsættes avocado og forskellige former for bønner, bælgfrugter og linser. En klat hummus, pesto eller tapenade er også lækkert. Og så måske et stykke grillet kylling eller laksefilet, bacon i tern eller sprøde falafler.
Husk at blødgøre grønkålen.
Jeg kender en del mennesker, der ikke mener, at de bryder sig om grønkålssalat. Også selvom de generelt godt kan lide smagen af grønkål og spiser grønlangkål med glæde. Og problemet går som regel på, at den rå grønkål er “svær” at tygge, kradser/river i halsen og er umulig at synke.
Det er selvfølgelig vigtigt, at man sørger for at hakke den friske grønkål grundigt. Grønkålsblade har en noget grovere stuktur end eksempelvis salatblade, så det tager tid, hvis man skal tykke sig igennem hele og halve blade. Derudover anbefaler jeg, at man sørger for at få blødgjort kålen. På den måde bliver den både mere tyggevenlig og synkevenlig.
For at blødgøre kålen kan man vælge at knuge/kramme de hele grønkålsblade godt imellem hænderne, inden de hakkes. Faktisk kan man sammenligne det lidt med at give grønkålen en rigtig god gang massage, så den bliver blød og medgørlig.
Eller også kan man gøre, som jeg har gjort i opskriften herover. Nemlig give den hakkede, friske kål en svingtur på en varm pande eller i en gryde, så den falder sammen og bliver blødere. Det går ikke ud over hverken smag eller sprødhed, men kålen får en lækker og synkevenlig konsistens. Og jeg synes, at det er lidt nemmere lige at varme kålen op, fremfor at skulle stå og kramme den. Især hvis man skal lave en større portion.