Jeg ved ikke, hvordan det forholder sig i resten af landet. Men her i det sydlige Jylland, hvor jeg kommer fra, der spiser man grønlangkål med kogt hamburgerryg eller skinke, kålpølser og brunede kartofler til julefrokosten og ikke mindst til nytår. I min familie har vi dog aldrig rigtig gjort det i grønlangkål til nytår. Til gengæld spiser vi gerne grønlangkål til aftensmad et par gange i løbet af november og december.
Se også – Glaseret hamburgerryg I Kogt hamburgerryg I Brunede kartofler.
Min bedste opskrift på grønlangkål.
Grønlangkål laves på grønkål. Og som med alle andre former for kål, så er der en rimelig god mæthed. Kål er desuden vanvittigt sundt. Også selvom vi jo nok må erkende, at en del af sundheden ryger, når man tænker på den mængde smør og fløde, som også tilsættes grønlangkålen. Men nu skal det hele jo ikke handle om sundhed. Og faktum er, at grønlangkål er en yderst populær spise her i julen.
Nedenstående opskrift rækker til ca 4 personer. Serverer man kogt hamburgerryg eller skinke og måske også kålpølser til sin grønlangkål sammen med brunede kartofler, så bør der være nok. Især hvis man også koger almindelige, hvide kartofler til. Er grønlangkålen er del af en større julefrokost, så er der måske også nok til 6 personer.
Nøjes man derimod med én slags kød og kun brunede kartofler, og er appetitten god, så skal man måske beregne halvanden eller dobbelt portion grønlangkål.
Tip! Se også mine bedste forslag til lækkert tilbehør til grønlangkål under opskriften.
Grønlangkål
Ingredienser
- 500 gr frisk grønkål (eller frossen, hakket grønkål)
Opbagning
- 25 gr smør
- 2 spsk hvedemel
- 2 dl madlavnings- eller piskefløde
- 1 dl mælk
- 2 tsk sukker (eller efter smag)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Bruges der frisk grønkål, så skal den først hakkes fint. Herefter sauteres grønkålen i 1 spsk smør i en gryde, indtil den falder sammen. Vær OBS på, at selvom den friske grønkål ser ud af meget, så svinder den ind til ca 1/3.
- Bruges der frossen grønkål, så skal den frosne grønkål optøs og presses fri for evt. overskydende væde.
Opbagning
- Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret til en opbagning.
- Herefter tilsættes fløde og mælk til opbagningen og der piskes grundigt til en klumpfri, hvid sauce. Lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner.
- Hæld grønkål i saucen og vend godt rundt. Ønskes en mere flydende konsistens, så tilsæt mere fløde eller mælk.
- Er der brugt frisk, hakket grønkål og ønskes konsistensen på grønlangkålen lidt finere, så kan man med fordel give grønlangkålen en hurtig tur med stavblenderen i gryden.
- Smag til med sukker, salt og peber inden servering.
- Server med kogt skinke/hamburgerryg, kålpølser, brunede kartofler og evt. kogte kartofler.
- Grønlangkål kan gemmes 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses, så lav gerne en stor portion.
Frisk eller frossen grønkål.
Mht. grønkålen, så bestemmer man selv, om man vil bruge frisk eller frossen grønkål. Vil man bruge frisk grønkål, så kan man nippe bladene af en grønkålsstok, fjerne de groveste stængler og derefter hakke kålen.
Man kan også købe store poser med frisk, hakket grønkål i butikkerne. Kålen skal bare lige sauteres, så den falder sammen, og er så klar til brug. Endelig kan man købe poser med frossen, hakket grønkål, præcis som man kan købe frossen spinat. Kålen er allerede både blancheret og hakket. Den skal blot optøs og kan så vendes i saucen.
Jeg foretrækker en hvid, opbagt sauce, når jeg laver grønlangkål. Saucen laves med smør, hvedemel, fløde og mælk, men mælk kan erstattes af ekstra fløde, hvis man synes. Vil man ikke lave en opbagt sauce, så kan man i stedet sautere grønkålen i lidt smør, tilsætte fløde og blot lade saucen koge let ind. Skal flødesaucen alligevel tyknes lidt til sidst, kan man tilsætte en smule jævning lavet på hvedemel eller maizena udrørt i vand. Og man kan selvfølgelig også bruge færdigkøbt saucejævner.
Lækkert tilbehør.
Grønlangkål serveres traditionelt med kogt hamburgerryg eller skinke (eller glaseret hamburgerryg med sennep og brun farin) og evt. kålpølser. Kålpølser har for øvrigt intet med kål at gøre. De hedder bare kålpølser, fordi de serveres til kål. Pølserne kan koges i vandet sammen med hamburgerryggen, eller de kan steges på en pande.
Desuden kan man servere frikadeller eller stegt medisterpølse til grønlangkålen. Og selvfølgelig en god, grovkornet sennep. Og så må vi heller ikke glemme de brunede kartofler, som også hører sig til.
Kan man lave grønlangkål med hamborgryg og kålpølser, og der er en der ikke spiser kartofler, hvad kan jeg servere i stedet.
Det er den stivelse han ikke må have.
Kamma – Hehe, ja det var da et oplagt spørgsmål, hvis ikke man må få kartofler 🙂
Umiddelbart tænker jeg polenta, som består af majsmel, der koges ind med vand og fordeles i et fad, hvor det får lov til at stivne/køle. Herefter kan det skæres ud i skiver/stænger, som steges i smør/olie på en pande. Og alternativt så ovnbagte rodfrugter og søde kartofler, som skæres ud i mindre stykker, vendes med olie og salt (og måske krydderier) og bages møre i ovnen 🙂
Grønlangkål er aldeles ikke hakket men ribbet og snittet i strimler med en meget skarp kniv.
Ved at hakke grønkål får man mast alle plantefiberne til saft, og denne saft er meget bitter og man bliver nød til at tilsætte sukker og kartofler, for at få den til at at smage nogenlunde.
Men ved at snitte grønkålen med en skarp kniv undgår man disse bitterstoffer og grønlangkålen blive til en nydelse at spise. Prøv det selv Metoden er helt fra 1700 tallet, lang tid inden almindelige hustande havde kødhakkere.
Formand Peter Hansen – Nu ved jeg ikke lige, hvor kødhakkeren kommer ind i billedet henne, men jeg har aldrig har prøvet at hakke grønkål på andre måder end med en skarp kniv, og jeg ejer ikke en kødhakker. Dog hakker jeg stadig kålen med kniven, jeg skærer den ikke i strimler, og jeg er fuldt ud tilfreds med smagen i grønlangkålen 😀
Kan man fyse resten af den færdige geønlangkål
Inge lise – Ja, det kan man sagtens. Du skal bare huske at følge “reglerne” for korrekt nedkøling af mad, hvilket vil sige, at det max må tage 3 timer at nedkøle maden fra kogepunktet til under 5 °C
Min gamle mor lærte mig, at grønlangkål skal jævnes med havregryn! De opsuger den overskydende væske og har samme konsistens som kålen, så man er fri for en trist og splattet melsuppe!
Tilbehør: Kold flæskesteg m. sprød svær, brunkartofler og – vigtigt – stærk, hjemmerørt sennep!