Selvom vi helt naturligt spiser en del koldt tilbehør og salater til grillmaden i det skønne sommervejr, så sker det også, at vi supplerer salaterne med lidt varmt tilbehør. Grillede majskolber, dampede asparges og ristede gulerødder med timian hører til blandt favoritterne. Men der skal sandelig også være plads til fornyelse og det blev forleden til grøntsager med senneps-flødesauce.
Grøntsager med senneps-flødesauce.
Jeg dampede en ordentlig portion sommergrøntsager, som blev serveret med en cremet senneps-flødesauce. En kombination som ganske enkelt var helt eminent. Fadet blev nærmest slikket og jeg kan godt afsløre, at det er længe siden, at vi har sat en så stor portion grøntsager til livs til aftensmad. Jeg havde faktisk regnet med rester til dagen efter, men det blev der ikke noget af i denne omgang.
Da Morten først indenfor de senere år er begyndt at spise sennep, og stadig ikke bryder sig om de alt for stærke varianter, har vi gerne en yellow french mustard stående. Det er en relativ mild sennep og den valgte jeg at bruge til saucen. En sød sennep kan også bruges, hvis saucen skal holdes i den milde ende.
Jeg smagte løbende saucen til, så jeg var helt sikker på, at smagen blev perfekt afbalanceret og at senneppen ikke blev alt for dominerende. Og selvom Morten var noget skeptisk til at starte med, så endte han med at være ret vild med resultatet. Nogle gange er det vist nærmere ordet “sennep”, der virker afskrækkende, fremfor selve smagen.
Vi stegte et par saftige karbonader på grillen – uden panering – som vi fik til grønsagerne og sennepssaucen. Et perfekt og sommerlækkert alternativ til de klassiske stuvede ærter og gulerødder, som man ofte spiser til karbonader. Udover karbonader er jeg sikker på, at sommergrønsager og sennepsflødesaucen vil passe helt perfekt til en kogt skinke/hamburgerryg eller en grillet svinemørbrad og det samme med grillede koteletter, medister eller en god, gammeldags frikadelle, så der er ret mange muligheder. Desuden forestiller jeg mig, at senneps-flødesaucen også vil være et hit til ovnbagte rodfrugter, så det skal helt klart prøves, når vi kommer hen på efteråret og rodfrugterne igen kommer i sæson.
Grøntsager med senneps-flødesauce
Ingredienser
- 500 gr gulerødder
- 1 bdt grønne asparges
- 250 gr ærter
Senneps-flødesauce
- 1 spsk olie
- 1 stk løg (finthakket)
- 2 spsk hvedemel
- 2,5 dl madlavnings- eller piskefløde
- 1 dl mælk
- 2 spsk sennep (eller efter smag)
- 2 spsk citronsaft
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl gulerødderne og skær dem i skrå skiver. Bræk den nederste træge del af de grønne asparges og skær dem i mindre stykker.
- Bring en gryde med letsaltet vand i kog og kog gulerødderne i 4-5 minutter, til de er møre men stadig har bid. De sidste 2 minutter tilsættes asparges og ærter.
- Hæld vandet fra grøntsagerne og hold dem varme.
- Opvarm olien i en gryde og sauter løget heri uden at det tager farve. Drys hvedemel i gryden og rør rundt, så melet fordeles.
- Hæld fløde og mælk i gryden og pisk så der ikke dannes klumper. Bring saucen i kog og lad den koge et par minutter, så saucen tykner. Ønskes en tykkere sauce, kan den jævnes yderligere med maizena eller en meljævning.
- Smag saucen til med sennep og citronsaft, salt og peber.
- Anret de varme grøntsager på et fad og hæld saucen over. Pynt evt. med friskhakket persille.
Super lækker sovs, vi serverede retten med hamburgerryg for vores gæster, det var et hit. Tak for en god blog og super opskrifter?
Bente – Uhhh det lyder dejligt – skønt at høre, at det var et hit hos gæsterne 😀
Kan jeg bruge en jævning til sovs, f eks Marizena?
Conni – Det kan du sagtens – så skal du bare udelade melet i opskriften, da melet helt automatisk får saucen til at tykne.