I går og i dag har jeg haft undervisningsfri fra skole. Det betyder faktisk, at jeg forventes at sidde derhjemme og studere, hvilket jeg da også gør, men indimellem laver jeg også andre ting. Fx går Villy og jeg en hel del ture, både lange, knap så lange og korte. I dag blev vi fanget af en regnbyge på en af vores længere ture, så vi måtte lige tørres lidt, da vi kom hjem og så var det, at trangen til noget varmt at drikke og nybagte grove boller med ost meldte sig.
Jeg har sådan en form for løs opskrift på grovboller i hovedet – den går i al sin enkelthed ud på, at jeg hælder 3 dl lunkent vand og 1/2 pk. gær, lidt salt og lidt sukker i en skål og så tilsætter jeg forskellige slags mel, gryn og kerner til dejen har konsistens som meget tyk grød. Derefter sættes dejen til hævning og så sætter jeg bollerne på en bageplade ved hjælp af en ske dyppet i koldt vand. Bollerne efterhæver og bager i ca. 20 minutter ved 200 grader og derefter kan jeg få lune boller – that’s it!
>> Se også min opskrift på nemme og lækre müsliboller lige her.
Ingen æltning, ingen rengøring af bordplade, ingen afvejning af forskellige ingredienser og stort set intet arbejde. Det er i sandhed en opskrift efter mit hjerte. Jeg tilsætter gerne lidt af hvert til bollerne, afhængigt af hvad der er i skabe og skuffer selvfølgelig. Der er altid hvedemel samt en form for groft mel i dejen – fuldkornshvede, groft speltmel, grahamsmel eller lign. Desuden tilsætter jeg også ofte lidt durumhvede, for at gøre bollerne seje og sprøde i konsistensen. Havregryn, solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø eller sesam kommer jeg også gerne i, ligesom der nogle gange sniger sig en groftrevet gulerod eller rødbede eller lidt hasselnødder og rosiner i dejen. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.
Hvis nu ikke man har mod på at køre freestyle den første gang, så har jeg rent undtagelsesvis vejet alle ingredienserne, da jeg bagte bollerne i dag. Så kan man jo starte med at afprøve min opskrift og derefter udvikle sin egen hen af vejen.
Grove boller
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 2 tsk honning
- 100 gr gulerødder (revet)
- 100 gr havregryn
- 100 gr fuldkornshvedemel (eller andet groft mel)
- 100 gr durummel
- 125 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i vandet i en stor skål og tilsæt salt, honning, revet gulerod og de forskellige slags mel og gryn.
- Rør dejen sammen til konsistensen minder om en tyk grød. En lille tommelfingerregel er, at dejen ikke må flyde alt for meget ud men være i stand til at holde formen sådan nogenlunde. Ellers vil den flyde ud på pladen og give meget flade boller. Er dejen for flydende, skal der lidt mere mel/gryn til.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve i 1 time.
- Form boller af dejen ved hjælp af en spiseske dyppet i koldt vand og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve på pladen i ca 15 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Bagetiden afhænger lidt af, hvilke meltyper, gryn og kerner der er kommet i dejen.
- Lad bollerne afkøle på ovnristen og nyd dem lune eller kolde.
Er der andre end min søn og jeg, der ikke kan lide havregrød, som jeg synes, brød med havre i minder om i smagen, så mal havregrynene i foodprocessoren – og vips er havregrødssmagen væk.
Der er næsten ingen ende på, hvad man kan putte i dejen. Sommetider kommer jeg også en rest fuldkornsrugbrød i, hel byg og bygmel eller feta og sorte oliven.
Elsebeth – Og det tip er hermed givet videre til de andre læsere på bloggen 😀
Kan det passe at der kun skal 3 dl vand i?
Synes ikke dejen blev grødlignende.
Lone – Jeg bruger altid 3 dl vand, når jeg bager bollerne, men er dejen for “tør”, så tilføj en smule mere vand. Det er dog vigtigt, at dejen ikke bliver tyndere, end at den kan “holde sig selv”. Flyder den for meget ud på bagepladen, vil de færdige boller bliver helt flade 😀
Hej Anne-Kathrine,
Har for nlylig lavet dine go’e grove boller og da jeg ikke kunne få durum mel her i Østrig hvor jeg bor, brugte jeg noget dinkel grovmel, fungerede fint, blev super. Bagte ved over/under varme hvad jeg næsten altid gør. Vil blot gerne høre om du bager ved varmluft el. over/under? Tak! Hilsen Marianne
Marianne – Det lyder godt, at bollerne blev en succes. Det er lidt forskelligt, hvorvidt jeg bager ved varmluft eller ej, men ofte bager jeg grove boller, som fx disse her der gerne må få en lidt sprød skorpe, ved varmluft og så klassiske fødselsdagsboller og lign. ved alm. ovnvarme. Det synes jeg fungerer rigtig fint 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Har prøvet at finde opskrifter på rigtig gode grov boller uden held til idag. Disse er bare lækre og sprøde
Britta – Uhhh, hvor gør sådan en mail mig bare glad. Tusind tak fordi du meldte tilbage på opskriften – jeg er glad for, at du kunne lide bollerne 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej – har du erfaring med, at dejen kan laves om aftenen og stå til næste morgen. Derefter bagning ?
God weekend og tak for en god blog
Britta – Jeg har ikke prøvet det, men kan sagtens forestille mig, at det kan lade sig gøre, hvis du bruger lidt mindre gær og så sætter dejen på køl, som du selv beskriver det. Fremgangsmåden minder i hvert fald ret meget om den, som jeg bruger, når jeg bager mine sædvanlige, koldthævede morgenmadsboller 🙂
Og rigtig dejlig weekend til dig.
Hejsa 🙂 Min bolledej er efter samme princip og “på slump, bruger også altid groft mel deri.
Jeg laver altid en stooor portion (ca. 1/3 pk. gær til 1 1/2 l. vand). Den tilberedes dagen inden den skal bruges og koldhæver i køleskabet. Der har jeg den yderligere 2-3 dage, så laver jeg om morgenen lige de boller jeg skal bruge til dagen med to gafler 😉
Et suverænt tip: tilsæt sjat surmælksprodukt (kærnemælk, cremefraice eller hvad du nu har) og pensl med rigeligt vand (giver lidt damp i ovnen og blødere skorpe :-))
Andet tip: tilsæt rest af grød med kerner med fordel 🙂
Jelena – Tak for dine super gode tips, som hermed er givet videre til bloggens læsere 😀
man kan godt lade dem nstå til næste dag, bare lidt mindre gær 🙂
Hans – Det kan man nemlig 😀
Jeg syntes de er temmelig salte, og vil nøjes med en (1) tsk. Næster gang
Winnie – Ja, det med salt er jo lidt en smagssag. Jeg bruger normalt 1 tsk groft salt pr. 250 gr mel/gryn. Et trick, som jeg lærte af min gamle bagermester. Men en mulighed kan være, at finde ud af, præcist hvor meget eller lidt salt, man foretrækker pr. 200-250 gr mel/gryn og så altid gå ud fra det, uanset hvad opskriften så siger 🙂
Go’e grove boller, ja mums det ser i hvert fald sådan ud. Skøn blog du har 🙂
Mange hilsner,
Nadja
http://sunderehverdag.dk
Nadja – De smager i hvert fald skønt – og tak for rosen til bloggen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Jeg synes du har mange fine opskrifter –
Jeg kunne godt tænke mig en opskrift på ovnbagt Hellefisk med tilbehør-
Jeg synes det er så svært med fisk-
Enten bages de for meget eller for lidt
På forhånd tak
Mange hilsner fra Inga
Hej Anne-Kathrine.
Jeg har lige lavet dejen for 4. gang – nemme og lækre boller – også dagen efter 😉
Hanne – Tusind tak for din besked og jeg kan kun give dig ret – det er nogle skønne boller 😀
Hvis jeg kun har hvedemel kan jeg bruge det i stedet ? 🙂
Line – Ja, det kan du godt. Det bliver jo så ikke til grove boller, men du kan sagtens udelade det grove mel 😀
Hvor ser de bare lækre og indbydende ud!
Er bollerne fryseegnet? Overvejer nemlig at bage disse til vores bryllup i juni. 🙂
Anne-Marie – Jeg er sikker på, at du sagtens kan fryse bollerne og så tø dem op og lune dem et par minutter i ovnen, så bliver de garanteret næsten som nybagte. Og stort tillykke med brylluppet 😀
Fantastisk!
Og tusind tak 😀
Anne-Marie – Velbekomme 😀
Helt perfekte boller! 🙂 Tak for den opskrift
Caroline – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Bollerne er super gode. MEN mine bliver flade!!! Hvad mon jeg gør galt? Jeg improviserede og brugte mine rester af forsk. meltyper og gryn/kerner. Smagen er der ikke noget galt med de bliver også fine luftige men flade?
Inge Lise – Umiddelbart tænker jeg, at der er to muligheder. Enten har du ikke fået mel nok i – meltyper reagerer jo lidt forskelligt, så nogle typer skal der bruges lidt mere af end andre. En tommelfingerregel er, at konsistensen på dejen skal være som tyk havregrød og i hvert fald kunne holde faconen sådan nogenlunde, når dejen sættes på pladen. En anden mulighed er, at dejen har hævet for længe og gæren dermed er “punkteret”. Det giver flade boller, men går ikke umiddelbart ud over smagen. Især her om sommeren, skal hævetiden nogle gange revideres, fordi det er så varmt, at dejen og dermed og gæren arbejder for hurtigt.
Håber det var svar på dine spørgsmål.
kan man også bruge fuldkorns rugmel? 🙂
Jeanne – Jeg er sikker på, at du godt kan komme lidt fuldkornsrugmel i bollerne. Dog bliver de nok ikke helt så lette og de kommer måske også til at smage lidt som rugbrødsboller, men jeg tror sagtens, at det kan blive godt 😀
De skal klart afprøves!
Libbie – Jeg lover, at de er både lynhurtige at lave og ret så lækre 😀
Skal der slet ikke noget fedtstof i? Eller pensles med noget?
Mette – Jeg synes ikke, at det er nødvendigt. Hvis man gerne vil have lidt fedtstof i, så kan man jo tilsætte 1-2 spsk olie, men jeg synes ikke, at det bidrager væsentligt til smagen. Og da dejen jo er ret klistret i forvejen, så synes jeg heller ikke, at det kan svare sig at pensle bollerne 😀
Hej AK, tak for din free style bolleopskrift. Den har faktisk fået mig i gang med at bage igen efter flere års bagetørke. Det blev så til rigtig meget free style, for jeg havde hverken durumhvede, havregryn eller gulerødder her sidst på weekenden. I stedet blev det hvedemel, fuldkornshvede og groft rugmel samt lidt rapsolie. Det blev til nogle kongegode boller, både til fryseren og til brødkassen. Tak for god inspiration! ?
Morten – Først og fremmest tak for din søde besked – jeg er glad for, at min opskrift har fået dig ud af flere års bagetørke 😀 Og som du selv er inde på, så er det gode ved de her boller, at man kan freestyle lige så meget man vil – de skal nok blive gode alligevel 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej Anne Katrine
Jeg har prøvet dine supernemme grovboller, de smager fantastisk, men de hæver ikke ret meget. Er det mon fordi jeg har brugt rugmel istedet for Durum hvedemel?
Eller har jeg brugt for meget mel?
Mvh Ellen (barndomshjemmet)
Ellen – Umiddelbart så burde du godt kunne skifte lidt ud i melet, så længe der bare er en vis mængde almindelig hvedemel i – det er hvedemelet, der sørger for, at dejen hæver flot op. Rugbrød hæver jo ikke helt så meget op, som hvis man fx bager et traditionelt franskbrød, så det kunne måske til dels skyldes lidt for meget rugmel. Men det kan også være, at dejen har været lidt for flydende, fordi der er blevet justeret lidt i meltyperne og derfor er bollerne blevet for flade – som hovedregel skal dejen kunne stå sådan nogenlunde selv, når den sættes på pladen med en ske. Den må selvfølgelig gerne flyde lidt ud, men ikke for meget – så må der lidt mere hvedemel til 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine (PS – Hils i barndomshjemmet) 😀
Jeg skulle have mindst det dobbelte vand i ellers var det Mega tørt
Lisbeth – Indholdet af væde kan variere lidt afhængig af hvilke meltyper man bruger. Jeg håber, at resultatet i sidste ende blev til gode boller 😀
Jeg ledte og ledte efter en opskrift til min datters madpakke… nu håber jeg forsøget lykkedes! Jeg har brugt grahamsmel, hvedemel og blendet nogle solsikkefrø, chiafrø og græskarkerner til mel, og tilføjet det også.. nu skal de bare hæve og så i ovnen!
Freja – Uhhh, ja så krydser vi da fingre for, at bollerne falder i Jeres smag, så der er boller til madpakken 🙂
Jeg har nu fulgt din opskrift 2 gange, og jeg synes de smager SÅ lækkert.
Jeg har dog problemer med, at de i ovnen ikke hæver.. dermed ender jeg altid med en omgang boller som mest af alt minder om fladbrød ?
Har du et fif for at undgå dette?
Simone – Jeg tror, du kan nøjes med at tilsætte en smule mere mel eller havregryn. Dejen skal være som en tyk grød og hvis den er for tynd, flyder bollerne for meget ud i ovnen. Jeg har godt nok skrevet mål i opskriften, men når det kommer til decilitermål, så kan de faktisk måle forskelligt afhængig af typen og bare en smule mere vand i dine boller end i mine, kan betyder en tyndere dej. Nogle meltyper suger også lidt mere vand end andre. Så gå efter den fingerregel, at dejen næsten skal kunne “stå af sig selv” i skålen, inden den sættes på pladen 🙂
Hej. Kan jeg erstatte honning med sukker?. Vh Lene
Lene – Det kan du sagtens – honning, sirup, sukker det spiller ingen rolle. Det er bare for lige at søde let og så selvfølgelig sætte gang i gærcellerne med lidt sukkerstof 😀
Mine blev også flade hvilket nok skyldes for lidt mel. Tyk grød – det er et vidt begreb. 2 tsk salt er ALT for meget…..de er uspiselige med alt det salt
Brian – Du har helt ret i, at en tyk grød er et vidt begreb – jeg har lige defineret det lidt bedre i opskriften. Til gengæld så synes jeg, at det passer fint med saltmængden – jeg lærte af min gamle bagermester, at der går ca 2 tsk groft salt til ca 450-500 gr tørstof (mel, gryn osv osv) og det holder jeg fast i, for det giver den bedste smag, synes jeg. Men hvis man normalt ikke bruger så meget salt, så kan det godt være, at det virker af meget.
Jeg har i dag prøvet disse boller for første gang, og det er bestemt ikke sidste gang! Så nemme og de smager godt! Min søn på 1½ år, som ellers sorterer alt sund og grønt fra, elsker de her boller!
Carina – Det lyder dejligt og skønt med en opskrift, som din søn også vil have 😀
Jeg er igang med at lave disse boller. Jeg er gået på slankekur og skal ha lidt lækkert til morgenmad og frokost og så faldt jeg over disse jeg har dog tilføjet solsikkekerner og min dej et lækker tyk grød agtigt som i en halvt klistret dej. Jeg har brugt øko havregryn fuldkorns hvedemel fuldkorns durum mel øko gulerødder så håber mine råvare er iorden og at de ikke bliver flade 😊
Michala – Jeg håber, at dine boller blev superlækre 😀 Pas i øvrigt liiiidt på med solsikkekerner, hvis du gerne vil tabe dig. Der er godt nok tale om de gode fedtstoffer, men solsikkekerner indeholder også rigtig mange kalorier, så her gælder det virkelig om at bruge “lidt men godt” 😀
Skal der slet ikke olie eller smør i dejen?
Lone – Nej, det er der ikke, men man kan jo sagtens tilføje lidt olie, hvis man synes 😀
Kan jeg lave dejen i aften og først bage bollerne i morgen tidlig? Uden køleskabet er fyldt med dej. Har du prøvet det?
Mette – Det burde ikke være noget problem. Du skal bare bruge koldt vand og nøjes med 10-15 gr gær i stedet for ½ pk 😀
Hjælp mig.
Jeg bager ofte disse boller, men min varmluftfunktion er stået af :-I
Er der en omregningsfaktor?
fra de 200 C varmluft.
Det samme for de koldhævede boller, hvor der står 225 C varmluft.
På forhånd tak 🙂
Heidi – Generelt siger man, at man skal + 10-15 °C når man bruger konventionel ovn vs. varmluftsovn. Men i det her tilfælde ville jeg nok bare holde mig til de temperaturer, som jeg har angivet i opskriften, og så i stedet give bollerne et par minutter ekstra. Ellers tror jeg simpelthen, at temperaturen bliver for høj og bollerne bliver mørke udenpå, før de er færdigbagte indvendigt 🙂
Tusind tak for svaret.
Der er lige sat en portion til hævning 🙂
Heidi – Dejligt at høre og godt vi fik det løst 😀
Jeg plejer at lave en ordentlig portion boller (kringler, pizzaer og andre gær deje) af gangen og gøre dem færdig, minus bagning og så fryse det ned. Når det skal bruges tager jeg det ud af fryseren og tør det op, bager det efter opskriften, også er der nybagt brød og lign.
Glæder mig til at afprøve done madplaner, som ser ud til at være med Alm. Mad 😊
Elin – Ja, det er en genial metode til at opbevare dej, så man nemt kan lave nybagt brød og boller mm på ingen tid. Og dejligt at høre, at du glæder dig til madplanerne 😀
Dejlig opskrift. Har tilsat kardemomme som jeg altid godt i mine boller. Denne gang kom der også lidt kanel og nødder. Som du selv skriver kan man putte i hvad man nu synes og her. Da ovnen er varm Blev det også til en plade fuldkorns knækbrød I denne dyr El priser tid. Bh Karl Kristian
Karl Kristian – Nøj, hvor lyder det godt. Og hjemmebagte knækbrød er jo så lækre med ost eller smør 🙂