Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Grydebrød med durumhvede…

4 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Grydebrød

Det er ved at være noget tid siden, jeg sidst har bagt et grydebrød. Det seneste har vist været et brød med durumhvede og øl, bagt i min römertopf, hvilket absolut heller ikke var dårligt, men da jeg fik den lækreste Morsø støbejernsgryde af min lillebror i julegave, kom trangen til at lave, og ikke mindst spise, et rigtig grydebrød op i mig igen.

Grydebrød gik jo som bekendt sin sejrsgang for et par år siden under betegnelsen “verdens bedste brød” og jeg må da også indrømme, at det er både lækkert og nemt at lave. Til gengæld tager det et par dage at lave surdejen og selve dejen til brødet skal også gerne hæve i minimum 12 timer, så grydebrød er altså ikke noget, man skal gå i gang med en søndag eftermiddag, hvor man lige får lyst til en skive nybagt franskbrød med smør og en kop varm kakao.

Til gengæld lover jeg, at det er ventetiden værd, når det duftende og sprøde brød tages ud af ovnen. Alene det knas skorpen giver, når man skærer en skive er fantastisk, for slet ikke at tale om smagen af det lune og seje brød med koldt, smeltende smør på toppen. Jo, det her brød er afgjort værd af vente på.

Grydebrød.

Surdej :

1 dl vand

1 lille klump gær, ca. 15 gr.

1 tsk honning

1-2 spsk surmælksprodukt, fx yoghurt naturel, tykmælk, A38 eller creme fraiche

1-1,5 dl hvedemel

Vand og gær røres sammen og honning og surmælksprodukt tilsættes. Kom mel i og rør blandingen til en våd og sjasket, blød masse. Kom surdejen i en bøtte med låg og lad den stå ved stuetemperatur et par dage, til den er boblende og lugter surt.

Grydebrød.

1 lille klump gær, ca 15 gr.

1/2 L vand

1 portion surdej

2 tsk groft salt

300 gr hvedemel

200 gr durumhvede

Desuden ca. 100 gr hvedemel til æltning

Rør gæren ud i vandet i en stor skål og tilsæt surdej og salt. Til sidst tilsættes hvedemel og durumhvede og det hele røres til en meget blød dej. Dæk skålen med film og sæt den til hævning i køleskabet i minimum 12 timer, men gerne længere.

Vend den koldt hævede dej sammen med det sidste mel og fold den sammen et par gange hænderne. Hvis den er alt for klistret, kan der tilsættes lidt mere hvedemel. Form dejen til en kugle, læg den i en skål og lad den efterhæve i et par timer ved stuetemperatur.

Sæt en støbejerns eller stegegryde med låg i ovnen og tænd ovnen på 250 grader. Det er vigtigt, at der ikke er plastikknop eller plastikhåndtag på gryden, idet de kan smelte i ovnen. Visse Le Creuset stegegryder har plastikknop, men den kan ofte skrues af. Når ovnvarmen er nået 250 grader og gryden er godt opvarmet, tages den ud og låget fjernes. Dejen hældes ned i gryden, evt ved hjælp af en dejskraber – pas på gryden er meget varm. Låget sættes på igen og gryden sættes tilbage i ovnen. Brødet bager i ca. 30 minutter ved 250 grader. Herefter fjernes låget og brødet i gryden bager videre i 15-20 minutter ved 250 grader, til det er sprødt og lysebrunt. Gryden tages ud af ovnen og brødet vendes over på en ovnrist og afkøles.

Note. Gryden skal ikke smøres med hverken olie eller anden form for fedtstof. Hvis gryden ellers er varm nok, når dejen hældes i, skal det færdigbagte brød nok slippe gryden.

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kardemommefrøen
10 år siden

Uhm, en lækker skorpe.
Er godt nok lang tid siden jeg har bagt grydebrød, må hellere få det på to do listen.
Lena

Mari
10 år siden

Jeg er fuldstændig tosset med “verdens bedste brød”, så det skal klart prøves med durummel:-)