Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Grydestegt kylling med persille.

25 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Gammeldags, grydestegt kylling med persille. Det er sådan noget, der rimer på sommer, lange varme søndage og mormormad. Jeg har fået fortalt, at det der med grydestegt kylling gik lidt af mode, efter man fik komfurer med ovne. Pludselig var det jo meget nemmere bare at smække kræet i ovnen. Og når man så tænker på det sprødstegte kyllingeskind, som sidder på den ovnstegte kylling, ja så var der vel ikke meget at betænke sig på?

Den bedste opskrift på grydestegt kylling.

Alligevel skal man unde sig selv engang imellem at lave en rigtig god, gammeldags grydestegt kylling. Kødet bliver virkelig noget af det lækreste – smørmørt og utrolig saftigt. Og så er det oven i købet utroligt nemt at lave en grydestegt kylling – den passer jo stort set sig selv.

Derudover kommer de skønne dufte fra gryden, som breder sig i hele huset. Der kan man virkelig tale forventningens glæde og opvarmning til en ægte søndagsmiddag. Og kan man slet ikke undvære det sprødstegte kyllingeskind, så er der også råd for det. Man kan nemlig sagtens holde den grydestegte kylling varm i ovnen og samtidig give skindet en tur under grillen, imens saucen tilberedes.

Klassisk tilbehør til kyllingesteg.

Vi spiste vores kyllingesteg med skysauce og tilbehør i form af nye kartofler og hjemmelavet agurkesalat. Først på sæsonen er det også virkelig lækkert med en portion rabarberkompot til kyllingen. Og ud på efteråret smager det dejligt at tilsætte en portion svampe til skysaucen. Evt. svampe, som man selv har fundet i skoven, hvis man har evner for den slags.

Villy fik også lidt kylling i dagens anledning. Han fik i hvert fald et par mosede kartofler med sauce og afpil fra skroget. Og han spiste sin portion med et nærmest saligt udtryk i øjnene og i et yderst adstadigt tempo. Ingen tvivl om, at hver en mundfuld blev nydt.

Dessert havde jeg ikke lavet. Men hvis det nu havde været tilfældet, hvad havde så været en mere oplagt dessert end en tallerkenfuld jordbær med fløde og sukkerknas eller en portion rødgrød?

4,48 fra 23 stemmer

Grydestegt kylling

Stegetid1 time
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 stk fersk kylling
  • 1 bdt persille
  • 50 gr smør
  • 3 dl vand
  • salt og peber

Brun sauce

  • 3 spsk hvedemel
  • 1 dl vand
  • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
  • saucekulør
  • 1 tsk sukker
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skyl kyllingen fri for evt. blodrester mm. og dup den tør med køkkenrulle.
  • Drys salt og peber indeni kyllingen og fyld den med persille.
  • Smelt smørret i en stegegryde og brun kyllingen på alle fire sider. Det er nemmest at støtte kyllingen op ad grydens kanter, når den skal brunes på siden. 
  • Drys kyllingen med salt og peber, hæld vand i gryden og læg låg på gryden.
  • Lad kyllingen simre ved jævn varme i 45-60 minutter. Kyllingen er færdig, når kødsaften er klar, hvis man stikker en lille kniv ind ved lårbenet. Hvis saften er rød, skal kyllingen have lidt mere. 
  • Hæld væden (bouillonen) fra kyllingen over i en lille gryde og hold kyllingen varm, imens saucen laves. Ønskes sprødt skind på kyllingen, kan man sætte den i ovnen og grille den, imens saucen tilberedes.

Brun skysauce

  • Skum evt det øverste fedtlag af bouillonen med en ske og bring herefter bouillonen i kog. Der skal bruges 4-5 dl til saucen.
  • Ryst en meljævning af hvedemel og 1 dl vand. Tilsæt meljævningen til den kogende bouillon under piskning og lad saucen koge et par minutter til den tykner og evt. melsmag forsvinder. 
  • Tilsæt fløde og kulør til saucen og smag til med salt, peber og evt. et nip sukker for at afrunde smagen yderligere.
  • Server saucen til den grydestegte kylling sammen med kartofler og agurkesalat.
Tidligere var grydestegt kylling rigtig sommermad og selvom det smager forrygende med kylling og nye kartofler, så må jeg indrømme, at jeg også godt kan finde på at lave en grydestegt kylling om efteråret eller vinteren.
Subscribe
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anne Line Bang Nielsen
7 år siden

Hej
Jeg skriver fra forlaget Munksgaard, hvor vi er ved at udvikle en hjemmeside til brug i undervisningen på EUD. Hjemmesiden handler om fødevarer. I den forbindelse vil vi meget gerne have lov til at vise et billede af Gammeldags grydestegt kylling med persille og skysauce. Må vi anvende billedet fra din hjemmeside? Og hvis ja, vil du da sende det til os i en god opløsning. Hvis vi må vise billedet , kvitterer vi naturligvis med at akkreditere jer under produktbillederne.
De bedste hilsner
Anne Line Bang Nielsen,
Munksgaard

Dorthe Christensen
7 år siden

Hej Anne.
Jeg vil gerne lave denne kylling gryderet du skriver om på din hjemmeside, men kan ikke se hvor mange grader en skal have, tænker den nok skal have 200*.
Vil du svare mig på min Mail-adresse.

Betina
6 år siden

Dejlig opskrift, men i stedet for at sætte gryden i køleskabet, og vente på at fedtet skal stivne, kan man komme et par dråber kulør i. Fedtet vil forblive klart, men resten vil blive mørkere, og det er derfor let at skumme fedtet af.

Louise
5 år siden

Mmmm…. 🙂 Skal kyllingen dækkes helt med vand?

Lene
5 år siden

Hvis man nu skal lave to kyllinger i samme gryde, skal man så bruge 6 dl vand eller? 🙂
Og kan man lave to kyllinger i samme gryde, hvis gryden er stor nok?

Troels Jensen
3 år siden

4 stars
Premiere med grydestegt kylling for mig. Kyllingen blev super saftig og sovsen fantastisk. Må indrømme jeg pyntede lidt med laurbærblade, en gulerod og et løg. Tak for opskriften!

Ulla Paulsen
3 år siden

Hvad gør jeg forkert, da skindet altid sprækker når jeg bruner den

Bent
3 år siden

Jeg har nøjagtig samme problem og kan ikke finde løsningen på, at skindet sprækker og hænger fast i smedejernsgryden, som har fået godt med smør som i Lurpak og hvor jeg sørger for ikke at give for høj temperatur. Alligevel hænger skindet fast – irriterende. Hvad Søren gør jeg? – forkert?

Lone Marcher
3 år siden
Svar  Bent

Hejsa
Hvis du bruger smedejernsgryde …er det vigtigt at smøre den godt ind i olie når den er vasket efter brug …netop for at forebygge at maden brænder fast i bunden 👍😊

Vandring
3 år siden

Tak for en dejlig opskrift på kylling 🙂

Maria
3 år siden

Skal jeg prøve😋 Skal man vende kyllingen undervejs? Hvis ikke, skal den ligge med brystsiden ned?

Jørgen
1 år siden

Jeg smider en skive citron i når jeg tilbereder den. Det giver en god smag til sovsen.

Jens ole
5 måneder siden

er en 3,5 liters støbejernsgryde stor nok til en hel kylling