En hjemmelavet guacamole er fantastisk som tilbehør til mexicansk mad. Og så er den jo helt oplagt som dip til en portion sprøde tortillachips eller varme nachos med masser af smeltet ost. Helt oplagt hvis avocadoerne i skålen er blevet lige vel modne, eller man bare skal bruge en nem og hurtig avocado dip. Den lækre avocado guacamole går nemlig også ret godt til grøntsager i stave.
Se også – Tacopande med krydret oksekød I Quesadillas med skinke og ost I Tacotærte med salat
Guacamole dip opskrift.
Jeg foretrækker helt klart en guacamole dip, der har en let grov struktur. Derfor moser jeg som regel avocadoerne sammen med en gaffel, inden jeg blander den med de øvrige ingredienser. Nemt og hurtigt.
Vil man gerne lave guacamolen på den originale, mexicanske måde, så kan man også lave sin guacamole i en stor morter, hvor man “støder” avocadostykkerne sammen til en grov avocadomos. Og vil man helst have en helt glat og silkeblød konsistens, så kan man også blende avocadoerne med en stavblender eller en helt almindelig blender eller foodprocessor.
Tip! Se “ofte stillede spørgsmål” + mine bedste tips til guacamole under opskriften.
Guacamole
Ingredienser
- 2 stk avocado
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 stk rødløg (skrællet og finthakket)
- 1 stk tomat (finthakket)
- 1 bdt koriander (kan erstattes af persille)
- 3 spsk citronsaft (eller limesaft)
- salt
Fremgangsmåde
- Halver avocadoerne, fjern stenen og skrab kødet ud med en ske.
- Mos avocadokødet med en gaffel eller blend det helt glat med en stavblender.
- Rør avocadomosen sammen med hvidløg, rødløg, tomat og persille. Smag til med limesaft og salt.
- Lad gerne guacamolen trække smag i 15-20 minutter inden servering.
Ofte stillede spørgsmål.
Guacamole er en cremet avocado dip, der primært består af mosede eller blendede avocadoer. Dippen kan tilsættes smag i form af eksempelvis hvidløg, rødløg, tomattern, limesaft, koriander/persille, salt og peber.
Ja, guacamole kan uden problemer fryses, så det er helt oplagt, at lave en stor portion guacamole, hvis man har fået købt for mange modne avocadoer. Frys gerne guacamolen ned i en lufttæt bøtte med låg eller en lukket frysepose, så den ikke bliver brun. Vent desuden med at tilsætte tomater i tern, indtil guacamolen igen er optøet og skal spises. Tomater har ikke godt af en tur i fryseren, og får en lidt spøjs konsistens.
Tips til opskriften.
- Som de fleste sikkert ved, så bliver avocadoer hurtigt brune, når de udsættes for ilt fra luften. Det samme sker med guacamolen, som efter noget tid mister sit fine, lysegrønne skær, og bliver mere olivengrøn. Man kan dog forsinke denne proces ved at bruge lime- eller citronsaft og desuden lægge avocadostenene ned i guacamolen.
- Man bestemmer selv, hvor meget eller lidt “fyld” der skal i guacamolen. Jeg kan godt lide både rødløg og tomat, men bliver det for meget, så kan man sagtens udelade det. Faktisk kan man uden problemer lave en helt plain guacamole bare med avocadoer, hvidløg, lime/citronsaft og salt.
- Vil man have en ekstra cremet og luftig konsistens, så kan man tilsætte en smule creme fraiche. Der er ikke creme fraiche i en ægte guacamole opskrift, men det smager ikke desto mindre dejligt. Især hvis man blender avocadoen til en silkeglat creme.