Jeg elsker gulerodsbrud. Store og svampede boller med revet gulerod og solsikkefrø. Og det har jeg faktisk gjort, siden jeg smagte mit første gulerodsbrud hos bageren for snart mange år siden. Der findes selvfølgelig et væld af opskrifter på gulerodsboller. Og jeg har da også et par stykker liggende her på Madenimitliv. Men skal det være rigtige gulerodsbrud, som dem man køber hos bageren, så kan jeg kun anbefale denne her opskrift.
Se også – Gulerodsfranskbrød I Chokoladebrud I Koldhævede morgenmadsboller
Nem opskrift på gulerodsbrud.
Fremgangsmåden, når der skal laves gulerodsbrud, er lidt tricky. Dejen skal nemlig “klippes sammen” ved hjælp af en stor køkkensaks. Det lyder måske ret omstændeligt, men i virkeligheden skal man bare ælte en portion dej sammen på traditionel vis og lade den hæve.
Når dejen er færdighævet, laver man en fordybning og hælder æg, revet gulerod og solsikkefrø i fordybningen. Og så går man i gang med at klippe i dejen med en stor saks. Efterhånden som æg, gulerod og solsikkefrø løber ud i dejen, og den bliver klippet i mindre og mindre bidder, bliver det til en sammenhængende og meget våd masse. Og det er den masse, der skal sættes i store klatter (boller) på en bageplade.
Det virker måske umiddelbart lidt omstændeligt og lidt spøjst, at klippe dejen i stykker, men det er nemt nok. Og det er netop alle de små stykker dej, der vokser sig sammen under bagningen, som giver de bedste og mest svampede gulerodsbrud.
Tip! Se mine bedste tips til skønne variationer af gulerodsbrud under opskriften.
Gulerodsbrud
Ingredienser
- 5 dl vand (lillefingervarmt)
- 1 pk gær
- 3 tsk groft salt
- 75 gr sukker
- 50 gr smeltet smør
- 1 kg hvedemel
- 2 æg
- 4 gulerødder (revne)
- 150 gr solsikkefrø
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, sukker, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
- Lad dejen blive i skålen og lav en fordybning i midten af dejen. Slå æg ud i fordybningen og tilsæt revet gulerod og solsikkefrø.
- Klip dejen i skålen i stykker på kryds og tværs med en stor saks. Brug den ene hånd til at klippe og den anden til at vende dejen rundt i skålen. Det hele skal blive en våd og klumpet masse af småbitte dejstykker smurt ind i æg, gulerod og solsikkefrø.
- Når dejen er klippet godt i stykker, sættes den med en ske i 12-15 boller på 2 bageplader beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Afkøl bollerne let på bageristen inden servering.
- Bollerne holder sig svampede og bløde i et par dage, hvis de opbevares i en pose. De kan også fryses.
Lækkert tilbehør og skønne variationer.
Bollerne kan nydes som de er eller med ost og marmelade til en god kop te. Og så kan de selvfølgelig også bruges som burgerboller eller sandwichboller i madpakken. De er ret lækre, hvis de fyldes med salat og pålæg.
Gulerodsbrudene holder sig friske og lækre i flere dage på grund gulerødderne. Så man kan sagtens bage en stor portion. Men selvfølgelig kan bollerne også bare kommes i fryseren ligesom med alle mulige andre former for gærdej. Og faktisk kan man også lave koldhævede gulerodsbrud, som er helt perfekte at servere til morgenmad i weekenderne, hvis man har lyst til det.
Gulerødderne kan for øvrigt erstattes af revet rødbede, squash eller hakket spinat. Desuden kan man udskifte en del af hvedemelet med groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornshvedemel. Det gør jeg ofte og bollerne bliver lige så lette og luftige, som hvis der var brugt ren hvedemel.
Hvis man synes, at det bliver lidt for bøvlet at klippe dejen sammen i skålen, så kan man i stedet vende den ud på køkkenbordet og evt. bruge en god kniv i stedet. Så skal man bare skære dejen i stykker i stedet for at klippe den. Men jeg bruger altid metoden med at klippe dejen i stykker i skålen. Så sparer jeg også rengøringen af køkkenbordet efterfølgende.
Glæder mig til at følge dig. Har igennem længere tid søgt efter gode boller. Bryder mig ikke så meget om rugbrød i madpakker ( er bare for kedeligt) men det er ikke lykkedes for mig, at finde gode saftige og mættende boller endnu, men vil helt sikkert prøve Gulerodsbrud.
de bedste hilsner
marianne
Marianne – Velkommen til 🙂 Jeg håber, at gulerodsbrudene falder i din smag 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Har efterhånden bagt disse rigtig mange gange! Der smager bare så godt, og efter et par far dage er de så gode efter en tur på brødristeren.
De er vildt gode og nemme at lave😃
Men har dog problemer med at dejen klisteret i det rene viskestykke jeg ligger over når de hæver 2. Gang. 😱
Dorthe – Jeg dækker dem aldrig til, når jeg efterhæver dem på pladen. Jeg dækker kun skålen, når dejen hæver første gang 😀
Hej Anne
Er vild med dine opskrifter, beskrivelser og skønne billeder, så tak for det? Hvorfor skal gulerødder/solsikkekerner og æg tilsættes på denne måde i stedet for “bare” at blande det i på normal vis? Jeg har ikke så mange kræfter i mine hænder og bruger derfor helst kun køkkenmaskine til gærdeje. Mvh og god søndag. Kristina
Kristina – Først og fremmest tusind tak for din søde besked 😀 Mht. bollerne, så synes jeg, at det gør noget for konsistensen, at dejen ligesom har været delt i mange små stykker og efterfølgende “vokser sammen igen” i ovnen, men det er bestemt ikke et must. Du kan sagtens blande alle ingredienserne i dejen på normal vis og alligevel få et super godt resultat.
Mht. køkkenmaskinen, så kan dejen jo sagtens laves i maskinen og så kan du måske få hjælp til at klippe ingredienserne ind i dejen – de skal jo først tilsættes, når dejen er færdighævet, så det er ikke noget problem at få køkkenmaskinen til at samle dejen 😀
Håber det var svar på dine spørgsmål 😀
Mange hilsner og god søndag til dig også.
Kerner og gulerødder forbliver også mere sprøde på denne måde
Tina – Det gør de helt bestemt og i det hele taget så gør “klipningen” bare noget godt for bollerne 😀
De er bare så mums, ingen grund til at købe de dyre i lagkagehuset, de her er som dem , billiger og HJEMMEBAGT.
Jane – De hører altså også til blandt vores absolutte favoritter herhjemme. Og jeg gemmer gerne en pose i fryseren, så der er lidt godt, når lækkersulten melder sig 🙂
Disse brud er blevet vores foretrukne i familien. Børnebørnene
spørger altid, om vi skal ha’ gulerodsbrud at spise, når de kommer på besøg, de er vilde med dem 🤗
Else – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Mig og opskrifter 🤦♀️
Jeg lavede det som en normal bolledej, startede med at rive gulerødder i foodprocessor og tilsatte derefter resten som jeg nu synes. Æltede til sidst i hånden til jeg synes konsistensen var passende herefter klippede jeg den færdige dej og så læste jeg fremgangsmåde. Nå mon ikke de bliver gode, selvom jeg ved ikke om klipningen har effekt på denne måde
Helle – Hihi 😀 😀 Bollerne bliver måske ikke helt så “fluffy”, som hvis du havde klippet dejen sammen med æg – ægget gør jo, at de små dejstykker klistrer sammen men alligevel er let adskilte. Men mon ikke smagen alligevel bliver god 😀
Så fik jeg bagt gulerodsbrud og endda med stor succes – 1000 tak for denne enkle opskrift som giver et virkelig lækkert resultat ?? Super god blog du har ?
Henriette – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – herhjemme er vi også ret glade for de lækre gulerodsbrud. Og velkommen hertil forresten 😀
Fantastik opskrift. Har bagt bollerne anden gang nu og de er så lækre og luftige ?
Magda – Det glæder mig, at du kan bruge opskriften – herhjemme er bollerne også et hit 😀
Hejsa tak for nogle fine opskrifter❤️
Kan man evt bytte smør ud med olie? Jeg har en vendinde der er laktose intolerant🤷♀️ Og vil gerne bage dem her til hende😍
Ulla – Det burde ikke være noget problem, at skifte smør ud med olie 😀
De er vildt gode. Opskriften er nemlig magen til den der er i min Amo bagebog :-). Jeg synes personligt det er godt at udskifte 1/4 del af melen med grahamsmel og spare på sukkeret.
Ninna – Ej, det var da sjovt – jeg har opskriften fra Claus Meyers bagebog, men måske han har udviklet den til Amo eller omvendt 😀 Under alle omstændigheder kan jeg kun give dig ret i, at de er super lækre 😀
Først tak for bloggen – som nyudklækket hjemmegående husmor, må man jo ligesom steppe gamet up, så jeg har lænet mig flittigt op ad din blog (y)
Men jeg er lidt nervøs med det dér klipperi. Kunne du evt. tage et billede af det?
Vh. Britt
Britt – Hvor lyder det bare hyggeligt med en hjemmegående husmor – så er vi jo næsten sådan en slags kollegaer 😉 Mht. billeder, så har jeg jo netop bagt bollerne, så det med billeder af dejen bliver nok ikke lige med det første. Til gengæld kan jeg glæde med, at det slet ikke er så svært. Du begynder ganske enkelt at klippe ned i dejen med en stor saks. Først klippes dejen bare i stykker, men efterhånden som du får klippet i det hele, så begynder den at blande sig med æg, gulerødder og solsikkefrø til en klistret masse. Du skal klippe med den ene hånd og ligesom vende dejen rundt i skålen med den anden, så du får klippet grundigt i dejen og ikke kun rammer overfladen. Og når det hele er godt klippet i stykker og en masse små bidder dej er indsmurt i æg, så sætter du hele herligheden i klatter på en bageplade – så klarer ovnen resten 😀
Håber det giver mening, når jeg beskriver det sådan 😀
Hmm 🤔 I din Video har du da blandet alt fra starten og der bliver der ikke klippet …er det ikke samme opskrift ?
Dorte – Både og. Det er næsten samme opskrift, men i videoen viser jeg opskriften på koldhævede gulerodsbrud, hvorimod du er gået ind på opskriften på de klassiske gulerodsbrud. Dvs. mere gær, mindre hævetid og en lidt anden måde at samle dejen på 😉 Hvis man klipper i dejen i den koldhævede version, så falder den ganske enkelt sammen, da bollerne ikke får lov til at efterhæve på samme måde som de traditionelle boller, inden de sættes i ovnen 😀
Hvor er det bare sjovt at klippe i bolledejen 🙂
Det var store bagedag i går, så disse blev også bagt (sammen med pizzasnurrerne) og de gik rent hjem 🙂
Maja – Hihi, ja det er nemlig lidt sjovt at stå der og klippe i dejen – glæder mig, at bollerne “gik rent ind” – herhjemme er de også et hit 🙂
Hejsa ?
Skønt at følge dig og dine opskrifter, som jeg bruger RET tit !!
Hvis bollerne skal på 2 bageplader og IKKE i varmluft, bliver de så bagt ens ?
Knus
Mia
Mia – Nej, hvis du har tænkt dig at bage 2 plader på samme tid, så må du hellere slå varmluftsfunktionen til og så i stedet holde lidt øje med bollerne til sidst, så de ikke bliver for mørke – ellers bliver de to plader ikke bagt ens 🙂
Jeg vil have dem til min fødselsdag imorgen og gave med på arbejde. Men jeg vil også have dem til morgen mad men med chokolade i..lan jeg lave dejen og stille dem til efterhævning i køleskabet i nat og så bage dem af i morgen tidlig??
Mette – Uhhh jeg ved ikke rigtigt, om du kan koldhæve de her boller og så få samme gode og luftige resultat. Det er jo ikke en dej, som man typisk vil koldhæve, idet koldhævet brød ofte er kendetegnet ved store lufthuller og sprød skorpe. Hvis du forsøger dig, skal du i hvert fald være opmærksom på at skære kraftigt ned på gæren, for ellers kan du risikere, at bollerne overhæver i køleskabet og til sidst falder sammen og bliver helt flade. 1/4 pk. gær pr portion dej vil formentlig være nok, men et alternativ kunne også være at bage disse her koldhævede chokoladeboller til morgenmaden – dem kan jeg i hvert fald garantere bliver gode 🙂
https://madenimitliv.dk/laekreste-koldthaevede-chokoladeboller/
Og stort tillykke med i morgen, forresten 🙂
Har netop benyttet mig af opskriften i dag, og resultatet er top-lækkert! Jeg brugte tørgær og det kan også fint anbefales (gav dejen samme hævetid, og bollerne er blevet lækkert luftige). Det samme gælder for mel-blandingen; jeg brugte 800g hvedemel og 200g rugmel – så de mætter og smager godt. Desuden havde jeg ikke helt nok smør, og tilføjede derfor lidt kokosolie, som jeg smeltede i samme omgang – nul problemer i det heller.
Rigtig god teknik med ‘klipning’ af dejen, det fungerer så fint – dog anbefalelsesværdigt at bruge en ret stor skål til formålet 🙂 Tak for opskriften og godt nytår!
Elina – Tusind tak for din hilsen og dine gode råd til opskriften på gulerodsbrud – de er hermed givet videre til bloggens andre læsere og så håber jeg, at vi alle kan få glæde af dem 😀
Rigtig godt nytår til dig 😀
Tusind tak for opskriften! Jeg plejer at være rigtig dårlig til at bage, men disse gulerodsbrud blev bare superlækre. Over al forventning. Det er ikke sidste gang, jeg bruger din opskrift.
Kathrine – Uhhh det glæder mig, at gulerodsbrudene blev en succes – her i huset er de også altid et hit. Kan være, at jeg snart skal have bagt en omgang af dem igen 🙂
Måske et underligt spørgsmål. Men kunne man lave disse gulerodsboller som chokoladeboller? Droppe kerner og gulerødder, men stadig klippe dejen når der er tilsat æg og chokolade?
Kris – Det er jeg helt sikker på, at du sagtens kan gøre 😀
Det så meget mærkeligt ud, den del med æg, gulerød og kerner😁 men der er de lækkerste boller jeg længe har bagt.
Lone – Ja, det ligner noget, som er gået helt galt, men resulatet bliver de skønneste, bløde gulerodsboller 😀
De lækkereste boller, jeg længe har fået, men tror jeg prøver om jeg kan få dejen til at række til 20 stk næste gang 😂
Kan man måske lave dem i en anden variant også feks med spinat eller majs måske ❓
René – Du kan sagtens lave bollerne med spinat, for det har jeg selv gjort flere gange. Er dog lidt i tvivl ift. majs, men det er da et forsøg værd 😀
Lækre gulerodsbrud 🤗. Jeg er vild med rosiner i “lyst” bagværk, så jeg tilsatte er par håndfulde rosiner og byttede solsikkekernernerne ud med grofthakkede græskarkerner 😋. Succes
Charlotte – Uhhh det lyder heller ikke dårligt 😀
Verdens bedste boller vi spiser dem hver dag, så tusind tak for denne fantastiske opskrift
Dania – Det lyder dejligt – jeg er glad for, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Det har du, vi kan slet ikke undvære dem
Jeg fik 24 store brud (12 på hver plade).
Var nødt til at ændre grader/bagetid til 210° i ca 25 min.
Ovnen VAR forvarmet. Har bagt hele formiddagen forinden.😌
Synes det er et godt tips at skrive vægt på gulerødder, det gør jeg altid
(jeg havde her 350 g revet vægt).
Jeg sætter altid kerner i blød før brug, , her rørte jeg kerner og æg sammen, så det stod og blødte op mens dejen hævede.
Og jeg synes det var lettere at tumle den store klump dej på køkkenbordet, og skar/hakkede ud med Blomsterberg spartel. Ville gerne vise mine med et foto, men synes ikke lige det er muligt at hæfte ved her. LÆÆÆÆKRE brød. Go weekend !
Hvis du nu en dag bliver super motiveret til at filme dig selv og din bagning, så vil jeg være en af dem, der vil sætte pris på at få en video, hvor man kan se hvordan, at dejen “klippes” sammen. Tak for rigtig fin blog 🙂
Sidsel – Det skal jeg huske 🙂 Det er dog slet ikke så svært, da du bare skal jage saksen ned i dejen og klippe løs, indtil dejen bliver til en masse småbidder 🙂
Hej 🙂
Gør det noget at man bruger varmluft 180 grader, så man kan ha to bageplade på samme til? Gør det noget for billerne af det er alm. Ovn ?
Namali – Du kan sagtens bage bollerne ved varmluft. Jeg bruger som regel alm. ovnfunktion til brød og boller, da jeg synes, at der kan være en tendens til, at den varme luft spm blæses rundt i ovnen gør bagværket en smuuuuuule mere tørt, men andet er der ikke det i, så det kan sagtens lade sig gøre 😀 😀
Hej. Har nu prøvet gulerodsbrudene, sjov måde at klippe i dejen, men det virkede, de er blevet rigtig gode😊
Dorthe – Det var godt. Jeg vil give dig helt ret i, at det der en sjov måde, men det virker 😀 😀
Nu har jeg 3 gange prøvet at lave de her gulerodsbrud, men de hænger ALTID fast i papiret! Hvad pokker gør jeg galt, den her gang glemte jeg solsikkekerner og det var heeeelt galt, det gør jeg ikke igen..
Bager dem i ovn på 200 med over-under varme – ikke varmluft..
Christina – Hmmmmm…… det burde ikke være pga en klistret dej, at bagværket sidder fast. Helt ærligt så har jeg hældt flydende deje på bagepapir og fået dem fri af papiret igen uden problemer – fx når jeg bager lagkagebunde og lignende. Jeg spekulerer derfor på, hvad det er for noget bagepapir du bruger, og om er du helt sikker på, at det er bagepapir? Jeg brugte fx engang smørrebrødspapir – sådan noget papir der til forveksling ligner bagepapir, men det er beregnet til at pakke madpakker ind i og bruger man det som bagepapir, så sidder bagværket FAST….. 😉
du får 5 stjärnor af mig jeg har dog sänket mel inneholdet till ca 900 gr. men jeg tror det kommer an på melet.
tack for fin opskrift.
Lennart – Velbekomme. Dejligt at du kunne bruge opskriften 😀
Hej Anne- Kathrine,
Tusind tak for den lækre opskrift, som er et must i fryseren her hos os.👏👏👍
Vil bare lige høre, om gulerødderne eventuelt kan indeholde for meget væde, da gulerodsbrudene nogle gange bliver lidt flade, når de er kommet på bagepladerne ? Eller kan der være en anden årsag ?
På forhånd tak 🙂
Anna – Jeg tror måske, at det nærmere har noget med størrelsen på æggene at gøre. De kan jo variere lidt og ægget er jo også med til at gøre dejen mere eller mindre flydende 😀
Tak for svaret 🙂
F… – det var gode. Tak for den opskrift. Har aldrig prøvet at klippe i noget dej, men giver en flot struktur på bollerne.
Opskriften er gemt og skal genbruges mange gange i fremtiden.
Citat fra søn på snart 15: “De boller mor, det var bare de bedste.”
Lena – Hvor er det bare dejligt at høre. Og selvom det er en lidt “speciel” fremgangsmåde at klippe i dejen, så må vi jo bare konstatere, at det virker 🙂
De er i den grad godkendt 😋
Julie – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har først prøvet dem nu, men du skal have kæmpe ros, de smager virkelig fantastiske – du er virkeligt dygtig:)
Emilie – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Det er super lækre boller. Jeg har skruet lidt ned for sukkeret uden at det har ødelagt den gode smag.
Jeg undres lidt over, at det skal solsikkefrø i og ikke solsikkekerner 😊 første gang jeg skulle bage en squash kage for mange år siden, stod der også solsikkefrø i opskriften og de er meget svære at spise, da der er skal på.
Lise – Haha, det er nok primært mig, og en del andre, der i mange år har tænkt, at solsikkefrø og solsikkekerner var det samme, og derfor ikke har tænkt over, hvorvidt vi kaldte dem det ene eller det andet. Men det er selvfølgelig de afskallede solsikkekerner, der skal bruges til bollerne 🙂
Nu har jeg bagt dem et par gange og de er virkelig gode.
Men… jeg bruger meeeget mindre mel. Det undrer jeg mig over. Det er ganske alm øko hvedemel. Har du et bud på hvorfor?
Lisbeth – Uhhh det har jeg ikke lige umiddelbart et bud på – men hvis ellers opskriften lykkes og bollerne bliver gode, så tænker jeg, at du bare skal blive ved. Medmindre man decideret vejer sine ingredienser, så kan der jo være små forskelle i opmåling af diverse væsker mm 😀
Kan man bruge olie i stedet for smør til gulerodbrud.🤗
Susanne – Ja, det kan man sagtens 😀
Ville høre om du hade en opskrift på kløn boller dem de har i Lagkagehuset 😃😃😃
Vinnie – Nu må du rette mig, hvis jeg tager fejl, men så vidt jeg husker, så er Kløben den danske (sønderjyske) udgave af det tyske julebrød Stollen? Og jeg har ikke en opskrift på Kløben, men jeg har faktisk en opskrift på Stollen, som du måske kan bruge? Og så evt. lave boller af dejen i stedet for brød? 🙂
https://madenimitliv.dk/stollen-laekker-opskrift-tysk-julestollen/
Alternativt så har jeg faktisk også en opskrift på bløde, svampede juleboller med masser af fyld, som du evt. også kan lade dig inspirere af 🙂
https://madenimitliv.dk/juleboller/
Jeg bager disse gulerodsbrud efter Stinnas opskrift ( det er den samme), men i stedet for at bruge en saks, bruger jeg en høj metal-dejskraber og hakker med den. Det synes jeg er nemmere. Fantastiske boller 😋
Ruth – Jeg mener, at originalopskriften stammer fra Claus Meyer, og han brugte vist en kniv til at skære dejen sammen med. Jeg må dog indrømme, at jeg synes det er noget bøvl, når jeg skal gøre køkkenbordet rent efterfølgende, derfor lader jeg dejen blive i skålen og klipper den bare sammen. Men det gælder jo om at finde den metode, som man bedst kan lide 😀
De er lækker
Anette – Det lyder godt 😀
Fantastisk opskrift ! Jeg laver en dobbeltportion og fryser ned og supplerer også med din gode opskrift med koldhævede samme.
Pt min søns foretrukne til morgen og madpakke – så tak for opskrifterne
Bettina – Uhh det lyder som nogle lækre madpakker 😀 😀