Nogle gange, især på dage med rigtigt sommervejr og høj sol, blå himmel og masser af varme, er det rart med lidt let aftensmad, der ikke ligger så tungt i maven. Og gerne noget uden kød, hvis det skal stå til mig. Det skal det jo som regel her i huset, når det kommer til madlavningen og derfor havde jeg i går besluttet, at der skulle en tærte på menuen. En let og lækker grønsagstærte uden kød i form af en gulerodstærte med løg.
Opskrift på gulerodstærte.
Grønsagstærter byder jo på et hav af muligheder, for hvad kan man ikke komme i sådan en? Alle former for grønsager kan jo stort set bruges, hvilket er grunden til, at tærte også er oplagt reste eller “tøm køleskabet” mad. I går kom der groftrevne gulerødder og hakkede løg i tærten, hvilket vel i og for sig ikke kan kaldes decideret sommerfyld, men det var altså lige, hvad der lå i grønsagsskuffen. Desuden var gulerødderne nye og havde en fin, grøn top på, så lidt sommer var der nu alligevel over dem.
Selve fyldet blev, udover gulerødder og løg, lavet af æg, creme fraiche, sennep og havregryn og så blev der smagt til med timian, salt og peber. Det med havregrynene er noget, som jeg lærte for et par år siden. Det giver godt med fylde og mæthed i tærten og efter bagningen er ethvert spor af grynene forsvundet igen. De er kort sagt blevet “skjult” i fyldet, og så er de jo med til at gøre tærten lidt sundere, for meget kan man sige om sådan en smørbagt og lækker tærtebund, men heeelt sund er den jo ikke.
Som sagt er gulerodstærten lavet uden kød, men det bestemmer man jo helt selv. Fx kan man tilsætte en rest skinke eller hamburgerryg skåret i tern til fyldet. Stegt bacon eller røget filetbacon er også en mulighed og endelig kan man servere tærten som tilbehør til kødretter, hvis man gerne vil holde den kødfri, men stadig vil have en eller anden form for kød eller fisk at spise til.
Gulerodstærte
Ingredienser
- 225 gr hvedemel
- 1 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 100 gr smør (koldt)
- 0,5 dl vand
Tærtefyld
- 1 spsk olie
- 2 stk løg (hakkede)
- 250 gr gulerod (revne)
- 4 stk æg
- 2 dl creme fraiche
- 50 gr havregryn
- 3 spsk sennep (jeg bruger alm. bordsennep)
- 1 tsk tørret timian
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel og salt i en skål og smuldr smørret i melet. Tilsæt vand og saml hurtigt dejen Er dejen for tør, så tilsæt lidt mere vand.
- Lad dejen hvile på køl i ca. 30 minutter.
- Údrul dejen på et meldrysset bord og beklæd en tærteform (ca 22 cm) med dejen. Prik dejen let med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i ca 10 minutter ved 190 °C (varmluft).
Tærtefyld
- Opvarm olien på en pande. Sauter løg og gulerødder i olien i et par minutter, til de bliver let gyldne. Krydr med salt og peber. Fordel fyldet i tærtebunden.
- Pisk æg, creme fraiche, havregryn, sennep, timian, salt og peber sammen og hæld det over fyldet i tærtebunden.
- Bag ved 190 °C (varmluft) i ca. 30 minutter, til tærten er gylden og gennembagt.
- Server tærten varm eller lun med salat og dressing.
- Evt. rester kan gemmes i 3-4 dage på køl. Tærten kan desuden fryses.
Haps.
Vi har altid gulerødder og æg på lager (da vi har heste og høns), så denne må da lige afprøves og med en rest glaseret hamburgerryg, så kan det vist udgøre et aftensmåltid med en salat til.
God dag 🙂
Maj-Britt – Den er så god, så det er bare med at komme i gang 😀
Og rigtig god (regnvejrs)dag til dig 🙂
Hej
Har lavet gulerodstærten.
Og…..undskyld jeg siger det, den er dårlig…..
Vil foreslå at løg og gulerødder brunes af på en pande, inden man kommer det i som fyld.
Tærten var intetsigende og smagløs…….og det er altså ikke fordi, jeg er dårlig til at lave mad….tværtimod.
Lisbeth – Smag og behag er jo heldigvis ikke ens – i min familie synes vi, at den smager dejligt 🙂 Mener faktisk, at originalopskriften stammer fra en gammel Trine Hahnemann kogebog eller også var det Katrine Klinken, og der skulle grønsagerne bare vendes i æggemassen, men det kan da godt være, at jeg skal prøve dit tip med at brune løg og gulerødder af på panden på et tidspunkt 🙂
Da jeg aldrig har kunnet lide havregrød og synes, at havregryn giver en smag af havregrød i brød/brødboller, købte jeg fem kg havrekerner hos Aurion og maler til ret fint fuldkornsmel. Jeg maler altid lidt ekstra, fordi jeg er begyndt at bruge det i flere ting end i mine brødboller med et særdeles godt resultat.
Vi havde købt dobbelt portion gulerødder, så tærten lød som en god ide til at anvende gulerødderne.
Tærten så fantastisk ud så længe den var i ovnen men faldt selvfølgelig sammen da vi tog den ud.
Vores bedømmelse er at den var for våd, den manglede ikke bagetid.
At gå i gang med en opskrift , hvor man ikke kender smag eller konsistens , er noget af en prøvelse. Vi spiser mange vegetar retter.
Men prøves skal den igen blot med flere gulerødder.
Anette – Som de fleste andre tærter (og gratiner, souffleer osv), så hæver bagværket flot op i ovnen, og så taber det pusten, når det kommer fra den varme ovn ud i kulden. Jeg har engang læst en opskrift på en æggekage i ovn, hvor man skulle blive ved med at lukke lidt damp/varme ud af ovnen lidt efter lidt i ca 10 minutter, inden man kunne tage æggekagen ud – så var risikoen for en flad æggekage mindre. Jeg må dog indrømme, at jeg sjældent har tålmodighed til den slags stunts, men du har helt ret i, at det ikke skyldes underbagning (medmindre tærten er flydende i midten, selvfølgelig:) ). Personligt har jeg aldrig oplevet, at tærten faldt sammen, fordi den var for våd, men jeg ville nok ikke tilsætte flere gulerødder, som du skriver til sidst 😀
Jeg fik 8 studiepiger på besøg. Vi betaler 50,- pr. kuvert. Med denne tærte som hovedret lavede jeg 3-retters menu indenfor budget OG fik ros af alle (også de kræsne). Den er min “go to”, når det skal være billigt og kan spises både varm og kold. Pt. er der to i ovnen til min mands personale-møde i aften 🤌 Smagen af sennep er rigtig skøn. Jeg bruger løg og gulerødder i en gryde inden det vendes i fyldet.
Manja – Hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften 😀
Fantastisk tærte, som smager så lækkert.
Kirsten – Hvor er det altså bare dejligt at høre 😀