I går var sådan en dejlig dag. Vi sov længe og spiste sen morgenmad og så fik vi gjort lidt rent herhjemme og pudset vinduer, inden adventskransen blev lavet og de første juleting fundet frem og hængt op. Ud på eftermiddagen satte jeg en lækker grydefuld gullaschsuppe over på komfuret. Den fik lov til at simre i godt og vel 3 timer og sendte de skønneste dufte ud i hele huset. Da det begyndte at skumre, tændte vi det første lys i adventskransen og hyggede os med varm gløgg og nybagte æbleskiver og da vi så blev sultne ved 19-tiden, var der dejlig, varm suppe på komfuret – lige til at servere.
Gullaschsuppe er, modsat mange af de mere cremede og hurtige supper, som jeg plejer at lave, en “suppe med fyld”, ligesom vi eksempelvis kender det fra den klassiske hønsekødssuppe med kød- og melboller og grønsager. Jeg skal ikke kunne sige, om denne her udgave er specielt autentisk – der er vist noget med, at man aldrig kunne drømme om bruge tomatkoncentrat i Ungarn, men suppen er i hvert fald stærkt inspireret af den ungarske gullaschsuppe, med oksekød, løg, kartofler, bacon og paprika.
Jeg smagte suppen første gang for snart mange år siden, da mine forældre havde været på ferie i Ungarn og kom hjem med opskriften og dengang var det absolut ikke noget hit. Jeg var ikke helt pjattet med tomatsuppe og derudover syntes jeg, at suppen var meget stærk, men smagsløg har det som bekendt med at ændre sig og i dag er jeg ret glad for gullaschsuppe.
Ligesom den danske udgave af gullash, som traditionelt serveres med kartoffelmos, så skal suppen gerne have tid til at simre, så kødstykkerne bliver møre og lækre. 3 timer er måske ikke ligefrem et must, men 1 time skal der til og gerne længere. Det er altså ikke en suppe, der kan fremtrylles på et kvarter, men udover tiden så er den super nem at lave og imens man venter, kan man så gå og nyde de skønne dufte, som stiger op fra gryden. Jeg kan desuden anbefale, at der laves en ordentlig portion, når man alligevel er i gang. Det er ikke spor sværere og suppen smager næsten endnu bedre dagen efter, når den har fået tid til at trække smag, saft og kraft.
Gullaschsuppe
Ingredienser
- 1 pk bacon i tern
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 1 løg (hakket)
- 3 gulerødder (skåret i tern)
- 400 gr skært oksekød, fx bov (skåret i mundrette tern)
- 2 spsk paprika
- 1 tsk chilipulver efter smag
- ½ tsk kommen (kan erstattes af spidskommen)
- 1 ds tomatkoncentrat
- 1 ds hakkede tomater
- 1 liter oksebouillon (evt. vand + 2 bouillonterninger)
- 5 store kartofler (skrællede og skåret i mundrette tern)
- 1 peberfrugt (hakket)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm en stor gryde op og svits bacon heri. Når baconstykkerne er brune og sprøde tilsættes hvidløg, løg og gulerødder.
- Sauter grønsagerne et par minutter. Brænder de fast i bunden, kan der tilsættes lidt ekstra fedtstof.
- Oksekød i tern tilsættes og stykkerne svitses i ca. 1 minut. Herefter tilsættes paprika, chilipulver, kommen, tomatpure, salt og peber.
- Rør godt rundt i gryden et par minutter, så krydderier og tomatpure ristes af. Herefter hældes hakkede tomater og bouillon ved. Læg låg på gryden, bring den i kog og lad den simre i 1-2 timer, men gerne længere.
- 30 minutter før servering tilsættes kartofler og peberfrugt i tern til suppen. Lad herefter suppen simre i yderligere 30 minutter, til kartoflerne er møre. Smag til med salt og peber.
- Suppen kan evt. serveres med en klat creme fraiche og et drys friskhakkede krydderurter på toppen og godt brød til.
Kære Anne-Cathrine;
Vil så absolut prøve din gullachsuppe. Har boet i Ungarn i 3 år, og smagt lige så mange gullachsupper, som der er byer. Og jo ungarerne bruger en form for tomatketchup i retten. Blot er det helt deres eget produkt, som er stærkt. Derudover bruger de oftest friske tomater og stærke paprika. Har aldrig smagt en gullachsuppe i Ungarn, der ikke er stærk! Fin blog du har, læser den og bruger opskrifterne som en fin inspiration til den daglige madlavning. Absolut en blog for “os der elsker at lave mad”.
Birgit – Skønt at høre fra en rigtig “fagmand” og tak for ros til bloggen 😀
Det med tomatkoncentrat er faktisk en kommentar, som jeg har læst til en anden opskrift på gullashsuppe. Her stod der, at vedkommende var fra Ungarn og i Ungarn kunne man aldrig drømme om at bruge tomatkoncentrat og at det i øvrigt kun var folk fra Ungarn, som kendte opskriften på ægte gullash – derfor min kommentar om tomatkoncentrat – man skulle jo nødigt støde nogen 😉
Virkelig en succes. Jeg lavede den i min Cosori Pressure Cooker. Svitsede kød, løg og bacon på en pande inden og ellers vendte jeg alt i på én gang inkl. kartofler. Det fik en kort omrøring og så satte jeg min cooker igang med 40 minutters i trykkogeren. kødet var det møreste. Kartoflerne sad lige i skabet. Jeg kommer helt sikkert til at prøve din opskrift igen!
Maiken – Så dejligt at høre, at opskriften blev en succes og tak for dit gode fif med Cookeren 😀
Hele familien syntes, at det var den bedste gullaschsuppe, de nogensinde havde smagt.
Den skal vi helt sikkert lave igen.
Linette – Hvor er det bare dejligt at høre – det er altså også en skøn suppe 😀
Er det små ds koncentrat du bruger?
Ilona – Jeg har brugt både store og små dåser uden problemer. Faktisk har jeg også brugt 2-3 spsk tomatkoncentrat fra tube uden problemer 🙂
Hej, nu skriver du 1 pakke bacon? Er det sådan en 200g? Jeg har købt et stykke fordi jeg skal lave til mange så måske du kan oplyse et antal på hvor mange gram 😆
Jeg glæder mig til at smage den!
Sanni – Uhhh jamen i virkeligheden, så kan du faktisk bruge den mængde, som du føler for 😉 Jeg har lavet suppen med både 100 gr og 200 gr bacon, så der er som sådan ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Som regel bruger jeg dog 100 gr bacon til opskriften, da der som bekendt også kommer oksekød i suppen 😀
Lavede gullaschsuppe efter din opskrift til min familie igår.☺️
Jeg må sige det var et hit, og der blev spist op, der var kun 4-5 stykker kartoffel tilbage i gryden..😆 Min mand er ellers ikke til suppe, og denne ret kom ind på top ti over retter han godt kan lide..👌 Tak for inspiration.🥰
Ann – Hvor er det bare dejligt at høre. Herhjemme synes “herren i huset” heller ikke, at suppe er “rigtig mad”, men de gode, kraftige supper med masser af fyld er som regel ret populære alligevel 😀
Jeg skal lave suppen i morgen, men tænker om man ikke kan vente med at tilsætte gulerødderne da vi godt kan lide dem med lidt bid i?
Der skal laves nok til 2 dage 😊
Stine – Jo, det kan du sagtens 😀 Gulerødderne kan nok ikke bevare “biddet” til 2. dagen, men så kan du jo evt. komme en håndfuld ekstra gulerødder i suppen, når du varmer den op på dag 2 😀
Årh det ser lækkert ud og skal prøves. Gullasch suppen fra Mou er et hit her i en snæver vending og da er kødt bare så lækkert mørt. Jeg føler ikk jeg har været super heldig når set kommer til at lave kød som smelter på tungen eller blot kan trykkes mos ganen og så går det fra hinanden hvilket er super lækkert. Jeg ender ofte op med et hårdt stykke kød som ingen gider tygge i eller et stykke med sener. Hvilket stykke er det vigtigt jeg køber?
Heidi – Uhhh, det lyder da som lidt af en uheldig oplevelse du har haft med kødet. Umiddelbart siger man jo, at der er kød, der skal tilberedes i laaaang tid for at blive mørt, og så er der kød, der kun skal tilberedes i ganske kort tid for at blive mørt. Fx må stykker som filet og oksemørbrad kun tilberedes i ganske kort tid, ellers bliver det tørt og hårdt. Omvendt skal grydestege, bov og lignende tilberedes i lang tid, da det ellers vil være hårdt og sejt.
Ofte bruger jeg bov eller klump til simreretter. Kødet bliver virkelig lækkert og mørt, når det har langtidssimret. Sener og lignende skæres fra, når kødet skæres ud i tern eller strimler. Så det skal du i hvert fald være OBS på. Bindevæv og lignende “smelter væk” under langtidstilberedningen.