Hakkebøffer med bløde løg, kogte kartofler og brun sauce ved siden af er ganske afgjort ikke den mest fotogene ret der findes. For at være ærlig synes jeg, at det er sådan lidt brunt i brunt. Men engang imellem smager sådan en portion altså helt forrygende. Mormormad når det er allerbedst.
Klassisk hakkebøf med løg.
Det er ikke så tit, at vi får hakkebøffer med løg og brun sauce. Som regel dropper vi saucen og griller i stedet bøfferne. Og det hakkede kød tilsættes diverse krydderurter, hvidløg, feta, peberfrugt og lignende. Tilsmagningen bidrager med masser af lækkerhed og smag til bøfferne, som bestemt ikke bliver ringere af at blive serveret med salat, ristede kartofler og creme fraiche dressing. Men engang imellem skal man nu unde sig selv en klassisk bøf med løg.
Jeg serverede nye kartofler og hjemmelavet agurkesalat til hakkebøfferne, hvilket altid er en succes. En anden mulighed kunne have været grøn salat med mormordressing, som også er godt til hakkebøf med løg og desuden en rigtig sommerklassiker.
Hakkebøffer med løg
Ingredienser
- 4 løg (skrællede og skåret i tynde ringe)
- 40 gr smør
- 500 gr hakket oksekød
- salt og peber
Brun sauce
- 2 dl oksefond (evt ½ bouillonterning + vand)
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- 2 spsk hvedemel
- 1 dl vand
- sukker
- evt. saucekulør
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm halvdelen af smørret op på en stegepande og brun løgringene i smørret. Når løgene er bløde og lysebrune, tages de af varmen og stilles til side.
- Imens formes kødet til 4 lige store hakkebøffer, som krydres med salt og peber.
- Varm det restende smør op på panden og steg bøfferne i 3-4 minutter på hver side, indtil de er svagt rosa eller gennemstegte, alt efter smag og behag.
- Tag bøfferne af panden og sæt dem til side.
- Hæld fond og fløde på den varme pande og bring det i kog.
- Ryst hvedemel og vand sammen i en meljævner og hæld det på panden under omrøring.
- Lad saucen koge i et par minutter, indtil den tykner let.
- Tilsæt kulør, hvis saucen skal være brun og smag til med sukker, salt og peber.
- Anret hakkebøfferne i saucen på panden og placer de bløde løg ovenpå bøfferne.
- Server med kogte kartofler og evt. agurkesalat, syltede rødbeder eller asier.
- Rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og genopvarmes inden servering. Retten kan desuden fryses.
- TIP! Kniber det med plads til at lave saucen i panden, så nøjes med at hælde fond og fløde på panden og bring det i kog. Hæld herefter blandingen over i en gryde og lav saucen i gryden.
Hakkebøf med brun sauce.
Saucen skal man huske at kræse lidt for. Vi spiser ikke særlig ofte brun sauce, men når vi gør, så vil jeg gerne have, at den er ekstra god. Jeg bruger oksefond og fløde. Derudover sørger jeg for at smage til en hel del gange og bruger ikke kun salt og peber men også gerne lidt sukker. Nogle gange skal der lidt sødt til, for at få den helt rigtige og afrundede smag i saucen. Tænk bare på den lækre sauce fra forloren hare, der tilsættes syre og sødme i form af ribsgelé.
Kniber det alligevel med at få saucen til at smage helt perfekt, så tilsæt 1-2 spsk ristede løg. De ristede løg bliver bløde i saucen og “forsvinder” sammen med resten af løgene. Men de bidrager med en masse god smag og giver en skøn sauce.
Mundvandet sejler jo! Især med en masse agurkesalat og et spejlæg på toppen.. og en øl. EJ 😀
– Anne
http://www.venterpaavin.blogspot.com
Anne – Nemlig, agurkesalat kan der aldrig blive for meget af 😉 For resten længe siden, at vi har fået en bøf med spejlæg – det må lige på listen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Eller som bøfsandwich, mellem to burgerboller med rødbeder, remoulade og ristede løg – en nordjysk klassiker fra grillbaren.
Stor ros til din side, har ofte glæde af dine opskrifter:)
Vibeke – Uhhh, det er længe siden, at jeg har fået en bøfsandwich. Det kan de også godt finde ud af at lave her i Sydjylland – det kniber vist mere øst for Storebælt 😉
Og tusind tak for ros til bloggen – det er altid dejligt, når andre får glæde af det jeg laver 😀
I mine unge dage var der en pølsevogn i Vingårdsgade i Aalborg, og der kunne man lave bøfsandwich, med sovs, forstås!
Her i huset får vi altid kogte kartofler, gulerødder og et stort blomkål, kogt lige tilpas, til. Jeg skal også have rødbeder til!
Elsebeth – Uhhh ja rødbeder, asier eller andet “surt”, det hører sig til. Vi får ikke så tit bøf med løg, men jeg husker, at vi også fik gulerødder og blomkål til om sommeren, da jeg boede hjemme. Om vinteren fik vi nok gulerødder og broccoli, bagte rodfrugter, rosenkål eller andet vintergrønt 🙂
Kan man forberede bøfferne (brune dem)og lave sovs om middagen for at sætte det i ovnen til aften… det ville værre lidt rart så er der mere ro til børn og børnebørn
jeg nyder dine madplaner….
mange hilsner Birte
Birte – Jeg har ikke selv prøvet at lave hakkebøffer på denne måde, men umiddelbart kan det sagtens lade sig gøre. Jeg ville dog nok genopvarme saucen i en gryde og først hælde det over bøfferne ved servering – ellers risikerer du, at saucen når at fordampe for meget og trække skind i ovnen, inden bøfferne er klar 🙂
Hvis du er uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Sundhedsfremme, Forebyggelse og Formidling, kan jeg ikke forstå en opskrift med både sukker og hvedemel… Ikke at det ikke er en lækker ret, for det er det, men lige de valg kan ikke kaldes Sundhedsfremme og Forebyggelse 😉
Jarppi – Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår din kommentar. Vil det sige, at fordi jeg har en bachelor i Ernæring og Sundhed, så må jeg ikke lave/spise mad, der indeholder sukker og hvedemel? Må en tandlæge så heller ikke spise slik eller drikke sodavand, fordi det ikke er godt for tænderne? Og må en bibliotekar kun læse bøger, men ikke se film? 😉
Jeg mener, at sundhed er helt og aldeles individuel – det som nogle opfatter som sundt, er måske ikke nødvendigvis sundt for andre. I mit liv er der ingen fødevarer, der er “forbudte” – det hele handler om balance. Min hjemmeside er således heller ikke en sundhedsside, som jeg har oprettet for folk der ønsker et vægttab – det er blot et sted, hvor jeg deler opskrifterne på de retter, som vi spiser herhjemme til daglig 😀