En kogt hamburgerryg hører til blandt klassikerne. Ikke mindst på julefrokostbordet og til nytår, hvor den kan serveres med grønlangkål og brunede kartofler. Men sandelig også om foråret og sommeren, hvor jeg serverer hamburgerryggen med hvid sauce og sommergrøntsager som fx dampet blomkål, gulerødder og ærter.
Se også – Glaseret hamburgerryg I Grønlangkål I Brunede kartofler
Nem opskrift på perfekt, kogt hamburgerryg.
Det er faktisk ikke så ofte, at vi spiser kogt hamburgerryg herhjemme. Det er som om, at det klassiske kødstykke har det med at glide lidt ud i glemslen. I hvert fald hos os. Men pludselig kommer vi i tanker om det, og så bliver der indkøbt et stykke hos slagteren.
Der findes virkelig mange forskellige tips til, hvordan man tilbereder en lækker, kogt hamburgerryg. Sådan er det jo ofte med egnsretter. Men jeg bruger nedenstående opskrift, og kommer lidt laurbærblade og peberkorn i kogevandet. Et løg skåret i kvarte er også lækkert, men det er ikke nødvendigt at salte vandet. Kødet er jo ret salt i sig selv.
Når hamburgerryggen er kogt, lader jeg den hvile i kogevandet i ca 20 minutter. Det giver lækkert og saftigt kød, der hverken er overtilberedt eller tørt.
Tip! Se mine bedste tips til kogning af hamburgerryg + ofte stillede spørgsmål under opskriften.
Hamburgerryg (kogt)
Ingredienser
- 1 kg hamburgerryg
- 3 laurbærblade
- 1 tsk hele peberkorn
- 15 dl vand
Fremgangsmåde
- Fjern net eller plastik fra hamburgerryggen og læg den i en stor gryde.
- Tilsæt laurbærblade og peberkorn og hæld vand på, til hamburgerryggen er dækket. Jeg bruger ca. 1,5 liter vand.
- Bring gryden i kog og lad hamburgerryggen koge under låg ved svag varme i ca 45 minutter. Kogetiden starter, når gryden er kommet i kog, og gryden skal ikke bulderkoge, men kogningen må heller ikke stoppe helt.
- Efter 45 minutter tages gryden af varmen og hamburgerryggen trækker i kogevandet i ca 20 minutter.
- Tag hamburgerryggen op og skær den i skiver. Server med eksempelvis grønlangkål eller flødekartofler og sennep.
Ofte stillede spørgsmål.
Hamburgerryggen skal være dækket af vand og koge ved svag varme under låg i ca 45 minutter, eller indtil gennemsnitstemperaturen siger 60 °C. Herefter tages gryden af varmen og kødet hviler i kogevandet i ca 20 minutter, indtil gennemsnitstemperaturen siger 75 °C. Kogetiden starter, når vandet koger.
Ja! Man opnår det bedste resultat og får det mest saftige kød, hvis man lader hamburgerryggen trække i kogevandet.
Man bestemmer selvom, om man fjerner nettet fra hamburgerryggen. Jeg plejer dog at klippe nettet af, da det godt kan sidde lidt fast i kødet efter kogningen, og være svært at få af.
Lækkert tilbehør.
Kogt hamburgerryg er især en flittig gæst på julefrokostbordet. Og så er hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler (og kålpølser) også traditionel nytårsmad. Især i Sønderjylland, men også her i Sydjylland, hvor jeg kommer fra. Vi spiser dog ikke hamburgerryg nytårsaften, men vi bor jo også lige på kanten til region Midtjylland.
Til gengæld spiser vi helt klart mest hamburgerryg i løbet af vinterhalvåret. Gerne med tilbehør af hjemmelavede flødekartofler og en lækker, frisk grønkålssalat. Men en portion stuvede kartofler eller ovnbagte rodfrugter er også virkelig lækkert til hamburgerryg. For slet ikke at nævne en lækker rodfrugtgratin.
Om sommeren er det oplagt med friskdampede grøntsager som tilbehør – fx sommergrønt med senneps-flødesauce. Eller nye kartofler og grillede grøntsager med feta. Og bliver der rester af hamburgerryggen, så er det jo virkelig lækkert, at skære den i tynde skiver, og lave en rugbrødsmad med hamburgerryg og hjemmelavet italiensk salat.
Hvad så hvis hamburgerryggen vejer 2 kilo, skal den så stadig kun koge i 45 min?
Bettina – Umiddelbart ja. Du skal jo tænke på, at selvom en hamburgerryg bliver større, så er det i længden, at den vokser. Tykkelsen på en hamburgerryg er jo som den er fra naturens side, og derfor tager det heller ikke længere tid at tilberede kødet ind til kernen, selvom kødstykke er længere 🙂
Når det så er sagt, så plejer jeg at alliere mig med et stegetermometer og lige tjekke kernetemp. på hamburgerryggen.