Hasselback kartofler er sådan nogle kartofler, som jeg husker at have spist gennem hele min barndom. Vi fik dem ofte fredag eller lørdag aften, hvis der stod culotte eller lignende på menuen. Derudover blev de jævnligt serveret til en stegt kylling med brun sauce og agurkesalat og jeg var vild med dem. Den lækre kartoffel med det sprøde og letsalte ydre og det lækre, møre indre.
Derfor er det også sært, at jeg ikke har lavet dem i flere år – når man lige ser bort fra disse fully loaded hasselback potatoes, men hvis det er den traditionelle variant, der er tale om, kan jeg slet ikke huske, hvornår vi sidst har fået hasselback kartofler – hverken hos os selv eller hos mine forældre, så det er åbenbart ikke kun hos mig, at de er blevet en smule glemt. Faktisk er det nærmest Mortens skyld, at jeg pludselig igen fik øjnene op for den lækre kartoffelvariant, for da vi diskuterede, hvilken form for tilbehør vil skulle lave til den grillede mørbrad til hans fødselsdag, foreslog han hasselback kartofler og jeg var straks med på ideen. Hasselback kartofler dyppet i en hjemmelavet whiskeysauce er i sandhed et match made in heaven.
Siden er kartoflerne yderligere blevet fremstillet et par gange og jeg har været lige begejstret for dem hver gang, så jeg har lovet mig selv, at denne gang skal de ikke få lov til at gå i glemmebogen.
Jeg bruger gerne kartofler af middel størrelse, som jeg skræller, skærer i skiver, pensler med smeltet smør og drysser med lidt friske krydderurter, inden de bages. Lader man skindet blive på kartoflerne, får man for øvrigt nogle super lækre, lidt rustikke og fabelagtige hasselback kartofler, så det kan også varmt anbefales at prøve den variant.
Smørret smelter jeg i en lille ildfast skål i ovnen, imens jeg gør kartoflerne i stand. Under bagningen pensler jeg yderligere med smør et par gange, hvilket giver et lækkert sprødt ydre og så kan jeg godt lide, at lade kartoflerne bage ved 150 grader i 1 time eller længere – bagetiden afhænger selvfølgelig af kartoflens størrelse, men den langsomme tilberedning er med til yderligere at give et sprødt ydre og mørt indre. Ved servering drysser jeg så lige med lidt flagesalt og så kan det ikke blive meget bedre.
Hasselback kartofler
Ingredienser
- 16 mellemstore kartofler
- 2 spsk smør
- frisk eller tørret timian eller rosmarin (kan udelades)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl eller skrub kartoflerne og dup dem tørre.
- Med en skarp kniv skæres en række tætte snit ca. 3/4 ned i kartoflen, men uden at skære igennem. Kartoflen skal forblive i ét stykke.
- Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl hver enkelt med smeltet smør, drys evt. med lidt krydderurter og salt og peber.
- Bag kartoflerne i ovnen ved 150 °C (varmluft) i 1-1½ time. Bagetiden afhænger lidt af kartoflernes størrelse, men når de er møre og gyldent brune i overfladen er de færdige.
- Drys evt. med lidt ekstra salt og server.
Jeg har aldrig været rigtigt hooked på dem – men både min mand og bror elsker dem… Så laver dem indimellem :\
Annika – Uhhh, det kan jeg slet ikke forstå. Jeg er vild med alle former for sprøde, og gerne ovnbagte, kartofler 😀
Sig mig! bruger man ikke rasp på kartoflerne mere???
Venligst Jette Juelsminde”)
Jette – Jeg må tilstå, at jeg aldrig har hverken oplevet eller smagt rasp på hasselback kartofler, så der må jeg blive dig svar skyldig. Jeg skal ikke kunne sige, om der var rasp på de originale kartofler, da de blev opfundet i Sverige. Det kan måske også være noget egnsbestemt, men jeg kommer jo her fra Vejle og jeg har i hvert fald aldrig fået det serveret – heller ikke da jeg var lille, så jeg tror ikke så meget, det er et spørgsmål om, hvorvidt man ikke gør det mere 😀