Hvis vi på nogen måde har tid – og det har vi heldigvis for det meste – så sover vi længe og hygger med langsom morgenmad i weekenden. Friskbrygget kaffe og te, udskåret frugt, blødkogte æg og friskbagte morgenmadsboller eller havregrynsboller. Dejen til bollerne laver jeg som regel fredag aften, efter denne her opskrift på skønne, koldhævede morgenmadsboller, og så de er lige til at sætte på en bageplade og bage lørdag og søndag morgen. Nemmere kan det næsten ikke blive.
På det seneste har jeg dog suppleret med en ny slags boller og det er disse her lækre havregrynsboller, som vi begge synes er mindst lige så lækre som den sædvanlige variant – lidt fornyelse skal der jo til engang imellem og da vi stort set altid har havregryn hjemme, er det jo nemt lige at røre en portion dej til boller sammen.
Nedenfor har jeg skrevet den helt almindelige opskrift på havregrynsbollerne. Det er jo altid rart med en opskrift, som kan det hele og har man ikke tid til at vente 8-10 timer, imens dejen hæver, så bager man dem bare på traditionel vis med lidt ekstra gær.
Vil man derimod gerne lave koldhævede boller, fx til morgenbordet i weekenden, så skal det lune vand udskiftes med koldt vand og mængden af gær reduceres til en kvart pakke eller va 15 gram. Følg ellers opskriften med lad dejen hæve tildækket på køl natten over eller i 8-10 timer. Ved bagningen sættes bollerne på pladen og efterhæver i 15 minutter, hvorefter de bages som angivet i opskriften. Og det passer jo noget så fint med, at man i mellemtiden kan dække et hyggeligt morgenbord, brygge kaffe og te, koge æg og skære frugt ud og så er morgenmaden klar.
Havregrynsboller
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 1,5 tsk groft salt
- 2 tsk honning (eller sukker)
- 100 gr havregryn
- 250 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker og havregryn.
- Til sidst hældes melet i skålen og dejen røres sammen til en tyk grød. Den må ikke være alt for flydende, men skal helst kunne stå selv – ellers flyder dejen ud på bagepladen og bollerne bliver flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere mel eller havregryn.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Form dejen til 8-10 boller vha. en spiseske dyppet i koldt vand. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 15 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem gerne lune.
Hej Anne-Kathrine! Også efterhæve i 15 min. ved koldhævning?
Solveig – Jeps 🙂 Jeg har lige kopieret teksten fra opskriften ind herunder. Det går lidt hurtigere og så kan du læse hele fremgangsmåden, hvis du vil lave koldhævede boller 🙂
…”Vil man derimod gerne lave koldhævede boller, fx til morgenbordet i weekenden, så skal det lune vand udskiftes med koldt vand og mængden af gær reduceres til en kvart pakke eller 15 gram. Følg ellers opskriften men lad dejen hæve tildækket på køl natten over eller i 8-10 timer. Ved bagningen sættes bollerne på pladen og efterhæver i 15 minutter, hvorefter de bages som angivet i opskriften”…
Nøj de er bare lækre.. Børnene elsker dem og har spurgt om jeg kan bage dem igen
Liane – Dejligt at høre – så er det jo et held, at de er nemme at lave 😀 😀
Pensler du dem med noget? Synes aldrig mine får skyggen af farve, og hvis jeg giver dem lidt længere, så bliver de til den tørre side.
Tilde – Nej, jeg pensler dem ikke. Du kan evt. prøve at skrue en ganske lille smule op for ovnvarmen – på den måde når bollerne måske at blive lidt brune på overfladen, uden at de når at stå så længe, at de bliver tørre 😀
Hej
Hvis man laver dobbeltportion på opskriften, hvor længe skal bollerne så hæve og efterhæve?
Super gode boller!
Camilla – Uanset hvor stor en portion af bollerne du vælger at lave, er hævetiden den samme.
Både den egentlige hævning og efterhævningen 😀
Hej☀️ Hvor længe skal bollerne bage?
Helga – De skal bare i ca 15 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte. Jeg kan se, at jeg ikke har fået skrevet det helt tydeligt i opskriften – det er hermed rettet til. Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀
Tak for svar og skønne opskrifter- dejligt at du er så god til at forklare hvordan man gør🌺 har du et forslag til hvordan man laver ” håndværker” rundstykker? God dag til dig☀️
Jeg bor i UK og har svært ved at få frisk gær. Så jeg brugte tørgær. til denne opskrift 6gr. tørgær. Bland alle tørre ingredienser først og så tilsæt vandet. Super nemme boller, og virkelig lækre.
Birte – Hvor er det bare dejligt at høre – og tak for tippet med tørgær 😀
Kæmpe hit derhjemme og er rigtigt lækre frokostboller!
Ludmilla – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
De lyder meget lækre! 🙂 Kan man udskifte hvedemelet med en lidt grovere type?
Margit – Du kan godt udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype, fx 100 gr. Dog ville jeg passe på med at udskifte alt hvedemelet, da hvedemel har et højt indhold af gluten, hvilket giver en god hæve- og bageevne. Og dette er igen medvirkende til bagværk, der bliver luftigt og hæver flot op. De her boller er i forvejen ret tætte i det pga havregrynene, så hvis du erstatter for meget hvedemel med en grovere meltype, så risikerer du, at bollerne bliver nogle små, tunge “kanon-kugler” 😀 😀
Øv mine boller blev helt flade🥲. Har ikke smagt dem endnu , og det er første gang , jeg prøver disse .
Har du nogen forklaring på dette 😀
Mvh. Jytte
Jytte – Æv, det var da træls. De flade boller kan formentlig skyldes 2 ting. Enten har din dej været lidt for våd, og kan godt trække en smule mere hvedemel eller havregryn en anden gang. Hvis bollerne flød ud på bagepladen allerede da du formede dem, er det formentlig grunden. Eller også har bollerne hævet lidt for længe, så gæren til sidst ikke kunne strækkes længere og tabte pusten. Selvom man følger bage- og hæveanvisningerne i en opskrift, så kan der være små ting, som spiller ind. Fx væskens temperatur og rumtemperatur i det lokale, hvor dejen hæver. Og det kan påvirke hævetiden, så dejen skal hæve i kortere eller længere tid 🙂
Dejlig nem opskrift og lækre boller 😁
Nicolaj – Tusind tak hvor er det bare dejligt at høre 😀
Er fan af disse boller..
Bagte dem igen igår, men jeg har til dagsgato ikke fået kulør på bollerne 😊 De er lyse, aldrig gyldne.. tænkte på, om det er fordi, jeg bruger økologiske produkter?!
Gitte – Hvor er det bare dejligt at høre, at bollerne er en succes. Ift økologiske produkter, så burde det ikke være et problem i og med, at jeg selv overvejende bruger økologiske madvarer herhjemme, og mine boller bliver fint brune. Har du prøvet noget så simpelt som at lade bollerne bage lidt længere tid? Der er jo ikke 2 ovne, der bager ens, og en passende bagetid i min ovn er ikke nødvendigvis nok i en anden ovn 😀
De er super fine! Jeg smider dog gerne et æg og ca. en dl surmælks produkt i i stedet for den sidste dl vand når jeg over dobbelt portion.
Og så synes jeg og de ikke behøver efterhævningen, det bliver de bare flade af.
Signe – Tusind tak for tippet – måske jeg skal prøve med æg og surmælksprodukt 😀
Jeg synes bestemt ikke dejen er for løs, synes slet ikke den er våd nok? 3 dl virker ikke rigtig. Er der virkelig nok med kun 3 dl?
Maria – Ja, 3 dl vand til 250 gr hvedemel og 100 gr havregryn har altid fungeret for mig. Men det er jo en ret nem dej, der bare skal sættes på pladen med en ske, så hvis du synes, at dejen virker for “tør”, så kan du sagtens tilsætte lidt ekstra vand. Det er bare vigtigt, at dejen ikke bliver for “tynd” og løber ud, for så kan du risikere, at dejen løber ud på pladen, og at du får nogle meget flade boller.
1. Nu ved jeg ikke hvor små bollerne er når alm mensker følger denne opskrift, men på en dobbelt portion fik vi 12 stk af hvad vi kalder for alm boller (85-90 gr i rå form)
2. De er super gode, selv børnene ville smage selvom der var havregryn i.
3. Jeg kan se folk har kommenteret på at de ikke bliver så mørke, men nu er jeg en særlig som godt kan lide dem sådan lidt til den blege side, og de blev da også nok
Mette – Dejligt at du kunne bruge opskriften og fik nogle lækre boller. Havregrynsboller bliver gerne lidt “blege” i det, men det er jo bare et hit, hvis du foretrækker lyst bagværk 😀 😀
Lækre havregrynsboller, men skal de ikke pensles😏de er lidt blege når de er færdige… æg måske eller mælk?
De smager virkelig godt👍
Mvh Grethe
Grethe – Dejligt at høre, at bollerne smager godt 😀 Jeg har aldrig penslet mine boller, og jeg synes, de bliver fint lysebrune i ovnen. Men hvis man synes, der skal lidt ekstra til, så kan man jo fint pensle med lidt æg eller mælk, som du også forslår 😀
Jeg er ved at prøve denne opskrift for første gang. Jeg har (lært af min mor) penslet dem med æg oprørt med en smule mælk og det plejer altid at give en god farve, samt at det gør dem en lille smule sprøde på oversiden.
Mvh. Kirsten
Kirsten – Det er en rigtig god idé, at komme en smule mælk i ægget. Jeg bruger dog mest tricket, hvis jeg pensler med æggeblomme alene, da jeg synes, ekstra mælk i et helt æg kan have tendens til at gøre æggemassen for “flydende”, så det løber af bagværket, og danner en helt lille “voldgrav” rundt om bollen, som bliver til omelet under bagningen 😂😂 Så man skal virkelig være varsom med mælken 😀
Har du prøvet og tilsætte revet gulerod? Eller har du en ide om, det kan lade sig gøre?
Sofie – Det kan du sagtens gøre. Måske skal der bruges en anelse mere havregryn eller mel, hvis saften fra guleroden gør dejen for våd 😀
Så dejlige luftige. Tilsatte chiafrø som gav det et ekstra pift.
Marianne – Tak for tilbagemelding – dejligt at opskriften kan bruges 😀
Hej, kan jeg nøjes med at lade bollerne hæve I 30 minutter hvis jeg kommer 50 g gær I?
Julia – Det kan du godt. Dog kan du risikere, at bollerne kommer til at smage lidt af gær, hvis de kun får lov til at hæve i 30 minutter 🙂
Super lækker boller, ikke sidste gang jeg har bagt dem
Lene – Det lyder godt 😀