Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hindbær kranse.

11 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Godt nok er jeg ikke startet på julebagningen endnu, men jeg synes altså, at det er vældig hyggeligt, at eksperimentere lidt med forskellige lækre småkager, inden det “store slag” skal slås her i slutningen af november eller starten af december. Forleden bagte jeg derfor en portion hindbær kranse eller vaniljekranse med hindbær – jeg har ikke helt fastlagt mig på navnet – som jeg husker, fra jeg var lille. Det er nu ikke fordi, at vi bagte hindbær kranse dengang, men jeg husker at have fået dem hos familie og venner. Jeg var ret begejstret for den søde vaniljesmåkage med den seje midte af bagt hindbærmarmelade, og det er jeg altså stadig.

Kagerne minder en lille smule om de her syltetøjssmåkager, som jeg bager med jævne mellemrum. Smagsmæssigt minder de 2 slags småkager også ret meget om hinanden, men vi kan vel godt blive enige om, at kransene er en lille bitte smule finere? Det synes jeg i hvert fald. Selve dejen til hindbær kransene er supernem at lave og skal blot røres sammen af ganske få ingredienser. Efterfølgende skal dejen sprøjtes ud, og det kan selvfølgelig være lidt problematisk, hvis ikke man har en sprøjtepose og en stjernetylle. Jeg bruger en god sprøjtepose af stof, som efterhånden har fulgt mig i mange år, men faktisk kan man også efterhånden købe sprøjteposer af kraftigt plast i de fleste supermarkeder, så de skulle være til at skaffe.

Selve dejen er ret blød og dejlig nem at arbejde med. Jeg brugte i hvert fald ikke ret mange kræfter på at sprøjte den ud, men nu har jeg selvfølgelig også lige øvet mig på mine hjemmebagte vaniljekranse. Dejen bliver desuden blødere, efterhånden som kagerne sprøjtes ud, fordi sprøjteposen opvarmes imellem hænderne. Så hvis det kniber lidt i starten, så bliver det altså kun nemmere, efterhånden som man arbejder sig igennem dejen.

Alternativt kan kransene formes som små kugler, hvis man lader den bløde dej hvile på køl i 30-60 minutter, så den ikke klistrer så meget. Kuglerne lægges på bageplader beklædt med bagepapir og trykkes let flade med fingerspidserne. Herefter kan man lave en lille fordybning i midten, så der er plads til marmeladen. Det er klart, at formen og helhedsindtrykket bliver en lidt anden, men smagen er præcis den samme og det er jo det vigtigste.

De nybagte kager er sprøde og superlækre med en let sej midte af hindbærmarmelade, men de kan desværre ikke tåle at ligge alt for længe i kagedåsen. Fugten fra marmeladen trænger nemlig ud i kagedejen og gør den blød, så kransene skal helst spises i løbet af et par dage. Har uheldet alligevel været ude og er kagerne blevet bløde, så kan man dog gøre dem sprøde igen ved lige at bage dem i 1-2 minutter i en varm ovn. Nemt og bekvemt.

4,67 fra 6 stemmer

Hindbær kranse

Samlet tid40 minutter
Antal: 40 stk

Ingredienser

  • 125 gr flormelis
  • 175 gr blødt smør
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 1 æg
  • 250 gr hvedemel
  • 1 dl hindbærmarmelade

Fremgangsmåde

  • Kom flormelis, smør og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
  • Tilsæt salt, æg og hvedemel og pisk sammen til en glat og blød dej.
  • Kom dejen i en sprøjtepose af stof eller kraftigt plastik med en stjernetylle.
  • Sprøjt kagerne ud i kranse på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Kransene skal ikke have hul i midten, så det er nemmest, hvis man sprøjter en lille snegl med start i midten og arbejder sig ud.
  • Lav en lille fordybning i midten af hver krans/snegl og fordel en smule hindbærsyltetøj i hver fordybning. Kom evt. marmeladen i en lille sprøjte- eller frysepose og klip et lillebitte hul - så kan det være lidt nemmere at fordele marmeladen.
  • Bag småkagerne på midterste ovnrille ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-14 minutter, eller indtil de er gyldne.
  • Lad kagerne afkøle på bageristen og opbevar dem i en lufttæt dåse. Pga. marmeladen holder kagerne sig kun sprøde i 2-3 dage, så de skal spises relativt hurtigt.
I stedet for hindbærmarmelade kan man bruge alle mulige andre former for marmelade til kagerne. Man kan også sætte en chokoladeknap eller et cocktailbær i midten af hver kage. 
Subscribe
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Maj-Britt Nielsen
5 år siden

Det kan hjælpe at bruge bagefast syltetøj så skulle kagen ikke blive blød👌

Mette Duedahl Skou.
4 år siden

Bagefast marmelade….. muligvis et dumt spørgsmål, men hvordan laver du det….og bliver det sejt/langt,cgorcdet giver sådan en lækker oplevelse, når man spiser kagerne 😍😁

Ann
4 år siden

Det kan købes i nogle butikker.

Rikke
4 år siden

Jeg arbejder i en bager og laver marmelade til bagning. Vores opskrift ser sådan her ud:

7,5 kg bær
1,5 liter vand
3 kg sukker
750 gram pektin

Ca 500 gram marmelade:

300 gram bær
60 gram vand
120 gram sukker
30 gram pektin

Mette Duedahl Skou.
4 år siden

Alletiders, tusind tak for dit svar……har slet ikke set det før nu ….😍

Didde
4 år siden

Amen så lækre de er. Jeg valgte dog at bruge en cremet marmelade med boysenbær. Jeg tænker en halv vanilje stang og så er den lige i skabet. De smager lidt som en småkage vi fik i Thailand dog med ananas marmelade. Jeg valgte den cremet marmelade da den er tykkere i konsistens og syntes den blev fint i kransen