Godt nok er jeg ikke startet på julebagningen endnu, men jeg synes altså, at det er vældig hyggeligt, at eksperimentere lidt med forskellige lækre småkager, inden det “store slag” skal slås her i slutningen af november eller starten af december. Forleden bagte jeg derfor en portion hindbær kranse eller vaniljekranse med hindbær – jeg har ikke helt fastlagt mig på navnet – som jeg husker, fra jeg var lille. Det er nu ikke fordi, at vi bagte hindbær kranse dengang, men jeg husker at have fået dem hos familie og venner. Jeg var ret begejstret for den søde vaniljesmåkage med den seje midte af bagt hindbærmarmelade, og det er jeg altså stadig.
Kagerne minder en lille smule om de her syltetøjssmåkager, som jeg bager med jævne mellemrum. Smagsmæssigt minder de 2 slags småkager også ret meget om hinanden, men vi kan vel godt blive enige om, at kransene er en lille bitte smule finere? Det synes jeg i hvert fald. Selve dejen til hindbær kransene er supernem at lave og skal blot røres sammen af ganske få ingredienser. Efterfølgende skal dejen sprøjtes ud, og det kan selvfølgelig være lidt problematisk, hvis ikke man har en sprøjtepose og en stjernetylle. Jeg bruger en god sprøjtepose af stof, som efterhånden har fulgt mig i mange år, men faktisk kan man også efterhånden købe sprøjteposer af kraftigt plast i de fleste supermarkeder, så de skulle være til at skaffe.
Selve dejen er ret blød og dejlig nem at arbejde med. Jeg brugte i hvert fald ikke ret mange kræfter på at sprøjte den ud, men nu har jeg selvfølgelig også lige øvet mig på mine hjemmebagte vaniljekranse. Dejen bliver desuden blødere, efterhånden som kagerne sprøjtes ud, fordi sprøjteposen opvarmes imellem hænderne. Så hvis det kniber lidt i starten, så bliver det altså kun nemmere, efterhånden som man arbejder sig igennem dejen.
Alternativt kan kransene formes som små kugler, hvis man lader den bløde dej hvile på køl i 30-60 minutter, så den ikke klistrer så meget. Kuglerne lægges på bageplader beklædt med bagepapir og trykkes let flade med fingerspidserne. Herefter kan man lave en lille fordybning i midten, så der er plads til marmeladen. Det er klart, at formen og helhedsindtrykket bliver en lidt anden, men smagen er præcis den samme og det er jo det vigtigste.
De nybagte kager er sprøde og superlækre med en let sej midte af hindbærmarmelade, men de kan desværre ikke tåle at ligge alt for længe i kagedåsen. Fugten fra marmeladen trænger nemlig ud i kagedejen og gør den blød, så kransene skal helst spises i løbet af et par dage. Har uheldet alligevel været ude og er kagerne blevet bløde, så kan man dog gøre dem sprøde igen ved lige at bage dem i 1-2 minutter i en varm ovn. Nemt og bekvemt.
Hindbær kranse
Ingredienser
- 125 gr flormelis
- 175 gr blødt smør
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 nip salt
- 1 æg
- 250 gr hvedemel
- 1 dl hindbærmarmelade
Fremgangsmåde
- Kom flormelis, smør og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
- Tilsæt salt, æg og hvedemel og pisk sammen til en glat og blød dej.
- Kom dejen i en sprøjtepose af stof eller kraftigt plastik med en stjernetylle.
- Sprøjt kagerne ud i kranse på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Kransene skal ikke have hul i midten, så det er nemmest, hvis man sprøjter en lille snegl med start i midten og arbejder sig ud.
- Lav en lille fordybning i midten af hver krans/snegl og fordel en smule hindbærsyltetøj i hver fordybning. Kom evt. marmeladen i en lille sprøjte- eller frysepose og klip et lillebitte hul - så kan det være lidt nemmere at fordele marmeladen.
- Bag småkagerne på midterste ovnrille ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-14 minutter, eller indtil de er gyldne.
- Lad kagerne afkøle på bageristen og opbevar dem i en lufttæt dåse. Pga. marmeladen holder kagerne sig kun sprøde i 2-3 dage, så de skal spises relativt hurtigt.
Det kan hjælpe at bruge bagefast syltetøj så skulle kagen ikke blive blød👌
Maj-Britt – Tusind tak for tippet – jeg må have fast i noget af det bagefaste marmelade til næste gang 😀 😀
Bagefast marmelade….. muligvis et dumt spørgsmål, men hvordan laver du det….og bliver det sejt/langt,cgorcdet giver sådan en lækker oplevelse, når man spiser kagerne 😍😁
Mette – De fleste bagerier anvender bagefast marmelade, fx til spandauere og lignende, hvor marmeladen godt må være en lille smule mere fast end ellers, så det ikke løber under bagningen. Jeg tror ikke, at du selv kan lave bagefast marmelade, men du kan evt. høre hos din lokale bager, om du må købe lidt. Jeg har dog altid brugt helt almindelig marmelade til de her kranse uden problemer 😀
Det kan købes i nogle butikker.
Ann – Dejligt at høre – det vidste jeg ikke. Har du eksempler på i hvilke butikker, hvis nu man skal ud og lede? 🙂
Jeg arbejder i en bager og laver marmelade til bagning. Vores opskrift ser sådan her ud:
7,5 kg bær
1,5 liter vand
3 kg sukker
750 gram pektin
Ca 500 gram marmelade:
300 gram bær
60 gram vand
120 gram sukker
30 gram pektin
Rikke – Tusind tak for din opskrift, som hermed er delt med bloggens læsere 😀
Alletiders, tusind tak for dit svar……har slet ikke set det før nu ….😍
Amen så lækre de er. Jeg valgte dog at bruge en cremet marmelade med boysenbær. Jeg tænker en halv vanilje stang og så er den lige i skabet. De smager lidt som en småkage vi fik i Thailand dog med ananas marmelade. Jeg valgte den cremet marmelade da den er tykkere i konsistens og syntes den blev fint i kransen
Didde – Uhh, det lyder lækkert med boysenbær eller andre former for marmelade. Herhjemme er småkagerne altid et hit 😀