Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bastogne – nem opskrift på krydrede småkager.

55 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Jeg tror, at de fleste af jer herinde kender til bastogne. Den der lille, mørkebrune småkage, der smager så dejligt af krydderier, efterår, jul og vinterhygge. Men selvom smagen er sådan lidt julet og kanel-agtig, så kan man nu sagtens spise de små, sprøde kager hele året. Det gør jeg i hvert fald. Og forleden dag prøvede jeg for første gang at lave dem selv.

Hjemmelavede bastogne. 

Hjemmebagte bastogne er lynhurtige at lave og dejen kan enten samles i en røremaskine eller med hænderne. Jeg lavede ikke nogen kæmpeportion, så jeg syntes, at det var lige så nemt at samle dejen med hænderne. Men det må selvfølgelig være op til den enkelte. Og laver man en stor portion, er det klart nemmest med en røremaskine.

De færdige småkager bliver lækkert sprøde og så smager de bare så dejligt krydrede. Helt perfekte til en god kop te eller kaffe. Desuden får de færdige snitter de flotteste krakeleringer, hvilket gør dem sådan lidt rustikke og noget så fine at se på. Og det kan jeg rigtig godt lide.

 

5 fra 6 stemmer

Bastogne

Bagetid10 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal: 40 stk

Ingredienser

 • 100 gr smør (skåret i mindre stykker)
 • 100 gr brun farin
 • 1 tsk natron
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 1 nip salt
 • 3 spsk mørk sirup
 • 150 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne.
 • Man kan også bruge en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
 • Del dejen i 3 lige store stykker, som rulles til pølser med en tykkelse på ca 2 cm.
 • Læg pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir og pres dem til let flade stænger med fingrene. Dejen flyder ud til dobbelt størrelse under bagningen.
 • Bag stængerne ved 175 °C (varmluft) i 10-12 minutter eller indtil de er gyldent brune. Dejen skal ligesom hæve op og efterfølgende falde sammen igen.
 • Tag stængerne ud af ovnen og skær dem i snitter med en kniv, imens de er varme. Skulle der være nogle af kagerne, som ikke er helt sprøde, når de er afkølede, så læg dem på en bageplade og giv dem et par minutter ekstra i ovnen.
 • Lad snitterne køle helt af på ovnristen og opbevar kagerne i en dåse. Holdbarheden er 3-4 uger.

Se også - 

 

Brunkager 

 

Ingefærsmåkager

 

Dejlige krydrede småkager.

Jeg synes selv, at projektet med de hjemmebagte bastogne lykkedes ud over alle forventninger. De ligner måske ikke 100 % de færdigkøbte, men det gør mig nu ikke så meget. Jeg synes til gengæld, at de smager en lille smule bedre, end dem man køber.

Der er virkelig smæk på både smag og krydderier. Og så er de bagt med smør og helt uden interessante tilsætningsstoffer. Mine bastogne skal nemlig ikke kunne holde sig i en lys- og lufttæt pakke i et par år. Faktisk skal de tilsyneladende ikke engang holde sig i et døgn. Det nåede denne her første portion i hvert fald ikke.

Som sagt synes jeg, at man kan spise småkager med kanel og ingefær hele året. Men en portion bastogne er selvfølgelig helt oplagte at lave i løbet af efteråret og ikke mindst til jul. Jeg er i hvert fald sikker på, at de hjemmebagte bastogne sagtens kunne gå hen og blive en af de nye klassikere i julens småkageskål.

Subscribe
Notify of
55 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Stina B. Marloth
7 år siden

Hej
Dem glæder jeg mig helt vildt til at prøve at lave. ….. Uhu – har ingen sirup i skabet pt – ville ellers lige passe til min aften-the de der.
KH Stina

Sanne
7 år siden

Grunden til at det skal være mørk sirup, er det fordi den har en mere maltet smag i forhold til lys sirup?? Jeg har en del lys sirup og ku måske supplere med lidt malt sirup??
Mvh Sanne

Matilde Abildgaard
7 år siden

Mums – de lyder lækre! Tror du dejen vil kunne stikkes ud med forme, og eventuelt pyntes med glasur?!?
Mvh Matilde

Christina Sørensen
7 år siden

Åh hvor smager de dog godt!

Caroline Falck
2 år siden

5 stars
Det er de bedste småkager ever. Og de nemmeste at lave. Desværre også de nemmeste at spise🤗🤭
Elsker dem..

Karin Lindhardt
7 år siden

Hermed afprøvet og gemt under “favoritter” og så er de så nemme at de kan bikses sammen hvis der pludselig skulle komme uventede gæster!

Kiki
4 år siden

Denne opskrift kan jeg ikke anbefale.

Fulgte den til punkt og prikke, og kager er flotte som på billedet, men de blev ikke hundrede procent sprøde og smager ret tamt. Hvis kagerne heller ikke bliver sprøde for dig, så lad være med at sætte dem på risten som der står, jeg har lige renset ovn, fordi de smeltede ned gennem risten, da jeg, som der stod, prøvede at give dem 2-4 minutter mere. Brug plade.

Kagerne er nu i ovnen for tredje gang, og ryger direkte i skraldespanden hvis ikke det hjælper. Har heldigvis 6 andre slags julesmåkager der spiller, men tommefinger ned til de her!

Mvh Kiki

Eva
7 år siden

Af hjertet tak for en fantastisk opskrift. De smager fantastisk godt, de vil for eftertiden blive mine “brunkager”. Intet kan gøre mig så glad som en fantastisk lækker bageopskrift. Tak.

Pernille
7 år siden

De er helt fantastiske – niecen og jeg er startet på julebagning og laver en del forskellige …..men vi startede med disse og blev hurtigt enige om at én portion nok ikke var nok ?
Fandt i øvrigt pizzahjulet frem, passer perfekt til at skære dem ud ?

Anne-Marie
5 år siden
Svar  Pernille

Hej 🙂
Super gode, og nemme at lave 👍🏻
Men jeg har lavet dem med fuldkornsmel og det blev de ikke dårlige af 😋

Marie Hansen
3 år siden

Hvor længe kan de holde i en kagedåse?

Monica Guldberg
7 år siden

SÅ skal der laves bastogne kiks. Glæææder mig vildt til at prøve, da jeg bare er total vild med den kage ?
Håber ikke ungerne æder dem når de kommer hjem.

Sofie
7 år siden

Den her opskrift skal jeg SÅ meget prøve!!!
Tror du at det er muligt at fryse dejen også tage den op senere igen?
Skal nemlig holde store julebagedag på søndag, men ville egentlig gerne lave dejen et par dage før 🙂

Anja
7 år siden

Bagt x to. Smager fantastisk! Udvalgt som en af årets julekager 🙂

Sofie
7 år siden

Tak for det hurtige svar!
Dejen står ny i køleskabet klar til brug på søndag ??

Randi
7 år siden

Yay! Kom dog til atskære dem ud, inden bagning og lavede riller med kollektivets dræbergaffel!
Mums, tak for opskriften.

Mie
6 år siden

Har du et alternativ til den mørke eller lyse sirup? Kan man bruger akaciehonning i stedet?:-)

Maria Nielsen
6 år siden

Jeg prøvede at lave dem i dag, men de hævede desværre slet ikke 🙁

Har det nogen betydning at jeg har brugt glutenfrit mel?

Smagen er til gengæld god, som jeg havde forventet 🙂

Heidi
6 år siden

Jeg kom lidt revet citronskal og ½ tsk kardemomme i dejen, ud over de andre krydderier. også, det smager super.

Kristine
6 år siden

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har bagt denne opskriften, alle er helt vilde med dem og jeg elsker at den er lige så nem som den er lækker. Jeg har netop taget en plade ud af ovnen, denne gang med ahornsirup fordi jeg var løbet tør for alm og det blev de bestemt ikke dårligere af, mums. Til sidst et lille tip som jeg fandt på for nylig, når de skal skæres i snitter bruger jeg mit pizzahjul, jeg syntes at det er nemmere og væsentlig hurtigere end med kniv.
Tak for en rigtig inspirerende blog.

Kirsten Giljebrekke
5 år siden

Supergode kjeks som jeg har laget mange ganger. Jul eller ikke- barnebarna mine simpelthen elsker dem og kaller dem for julekjeks.

Lene Sørensen
5 år siden

Super lækre bastogne kager. Havde prøvet en anden opskrift, men den var ikke god.
Din opskrift er bare rigtig god.👍

Lone
3 år siden

Hej.
Jeg kan kun tåle speltmel, er det muligt at bruge?

K-V
5 år siden

Hvordan kan man få gemt en af dine opskrifter UDEN alle reklamerne??

Madeline
5 år siden

Jeg har sværget til denne her opskrift i en god rum tid efterhånden. Småkagerne bliver simpelthen fuldstændig urimeligt gode. Tusind tak for at dele opskriften med os øvrige bastogne-elskere.

Tinda Magnussen
3 år siden
Svar  Madeline

Hej er der nogen der har prøvet at lave bastogne kiksene i duo varianten, kan ikke regne ud hvordan man skal lave den lyse del af bastogne kiksene, er der nogen der har et bud ? 🙂

Mie A
4 år siden

Glutenfri version? Min søn har cøliaki, så jeg vil prøve at bage dem med en erstatning for hvedemel. Skal nok fortælle jer om resultatet.
(Bastogne blev i min barndom kaldt for ‘strandkiks’ hjemme hos os. De fulgte med os til stranden på varme sommerdage = De smager af gode minder 👍)

Anne Marie Larsen
3 år siden

Bastognekiksen er blevet et hit i vores hjem.
Den eneste ulempe er at de bliver spist for hurtigt😉

Christina
1 år siden

5 stars
Tusind tak for en lækker og nem opskrift❤️
Min søn har både ægge og mælkeallergi, så vi skiftede bare smøret ud med et plantebaseret produkt. De smager fantastisk og min søn på 3 kan både være med til at bage og spise dem☺️😋