Jeg tror, at de fleste af jer herinde kender til bastogne. Den der lille, mørkebrune småkage, der smager så dejligt af krydderier, efterår, jul og vinterhygge. Men selvom smagen er sådan lidt julet og kanel-agtig, så kan man nu sagtens spise de små, sprøde kager hele året. Det gør jeg i hvert fald. Og forleden dag prøvede jeg for første gang at lave dem selv.
Hjemmelavede bastogne.
Hjemmebagte bastogne er lynhurtige at lave og dejen kan enten samles i en røremaskine eller med hænderne. Jeg lavede ikke nogen kæmpeportion, så jeg syntes, at det var lige så nemt at samle dejen med hænderne. Men det må selvfølgelig være op til den enkelte. Og laver man en stor portion, er det klart nemmest med en røremaskine.
De færdige småkager bliver lækkert sprøde og så smager de bare så dejligt krydrede. Helt perfekte til en god kop te eller kaffe. Desuden får de færdige snitter de flotteste krakeleringer, hvilket gør dem sådan lidt rustikke og noget så fine at se på. Og det kan jeg rigtig godt lide.
Bastogne
Ingredienser
- 100 gr smør (skåret i mindre stykker)
- 100 gr brun farin
- 1 tsk natron
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 nip salt
- 3 spsk mørk sirup
- 150 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne.
- Man kan også bruge en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Del dejen i 3 lige store stykker, som rulles til pølser med en tykkelse på ca 2 cm.
- Læg pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir og pres dem til let flade stænger med fingrene. Dejen flyder ud til dobbelt størrelse under bagningen.
- Bag stængerne ved 175 °C (varmluft) i 10-12 minutter eller indtil de er gyldent brune. Dejen skal ligesom hæve op og efterfølgende falde sammen igen.
- Tag stængerne ud af ovnen og skær dem i snitter med en kniv, imens de er varme. Skulle der være nogle af kagerne, som ikke er helt sprøde, når de er afkølede, så læg dem på en bageplade og giv dem et par minutter ekstra i ovnen.
- Lad snitterne køle helt af på ovnristen og opbevar kagerne i en dåse. Holdbarheden er 3-4 uger.
Dejlige krydrede småkager.
Jeg synes selv, at projektet med de hjemmebagte bastogne lykkedes ud over alle forventninger. De ligner måske ikke 100 % de færdigkøbte, men det gør mig nu ikke så meget. Jeg synes til gengæld, at de smager en lille smule bedre, end dem man køber.
Der er virkelig smæk på både smag og krydderier. Og så er de bagt med smør og helt uden interessante tilsætningsstoffer. Mine bastogne skal nemlig ikke kunne holde sig i en lys- og lufttæt pakke i et par år. Faktisk skal de tilsyneladende ikke engang holde sig i et døgn. Det nåede denne her første portion i hvert fald ikke.
Som sagt synes jeg, at man kan spise småkager med kanel og ingefær hele året. Men en portion bastogne er selvfølgelig helt oplagte at lave i løbet af efteråret og ikke mindst til jul. Jeg er i hvert fald sikker på, at de hjemmebagte bastogne sagtens kunne gå hen og blive en af de nye klassikere i julens småkageskål.
Hej
Dem glæder jeg mig helt vildt til at prøve at lave. ….. Uhu – har ingen sirup i skabet pt – ville ellers lige passe til min aften-the de der.
KH Stina
Stina – Ja, så er der ikke andet for, end at du hurtigst muligt må ud og skaffe noget sirup – jeg lover dig, de er gode 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Grunden til at det skal være mørk sirup, er det fordi den har en mere maltet smag i forhold til lys sirup?? Jeg har en del lys sirup og ku måske supplere med lidt malt sirup??
Mvh Sanne
Sanne – Jeg tror i grunden, at det kan være lige meget, om det er mørk eller lys sirup – nu var det bare den mørke, jeg havde i skabet 🙂 DU har nok ret i, at den mørkere sirup giver en lidt dybere smag, men jeg ville bare prøve med den lyse i første omgang, hvis jeg var dig. Sååååå stor forskel er der jo heller ikke 😀
Mums – de lyder lækre! Tror du dejen vil kunne stikkes ud med forme, og eventuelt pyntes med glasur?!?
Mvh Matilde
Matilde – Jeg er lidt bange for, at der skal tilsættes for meget mel til dejen, hvis det skal kunne lade sig gøre, at rulle den ud og udstikke figurer. Det kan godt give nogle lidt tørre kager, men jeg ved det ikke 😀
Åh hvor smager de dog godt!
Christina – Det gør de nemlig 😉 😉
Det er de bedste småkager ever. Og de nemmeste at lave. Desværre også de nemmeste at spise🤗🤭
Elsker dem..
Caroline – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hermed afprøvet og gemt under “favoritter” og så er de så nemme at de kan bikses sammen hvis der pludselig skulle komme uventede gæster!
Karin – Det glæder mig, at opskriften faldt i din smag – herhjemme hører de også til blandt favoritterne 😀
Denne opskrift kan jeg ikke anbefale.
Fulgte den til punkt og prikke, og kager er flotte som på billedet, men de blev ikke hundrede procent sprøde og smager ret tamt. Hvis kagerne heller ikke bliver sprøde for dig, så lad være med at sætte dem på risten som der står, jeg har lige renset ovn, fordi de smeltede ned gennem risten, da jeg, som der stod, prøvede at give dem 2-4 minutter mere. Brug plade.
Kagerne er nu i ovnen for tredje gang, og ryger direkte i skraldespanden hvis ikke det hjælper. Har heldigvis 6 andre slags julesmåkager der spiller, men tommefinger ned til de her!
Mvh Kiki
Kiki – Æv, det var da ærgerligt at høre. Kagerne bliver jo ikke sådan helt sprøde men nærmere sådan lidt sprød/hårde i det – de kan jo ikke sammenlignes 100 % med de købte bastogne, da fabriksfremstillede småkager ofte har en helt anden konsistens, som ikke kan genskabes i et privat køkken.
Mht. smagen så kan man jo sagtens tilsætte ekstra krydderier efter smag og behag – nogle krydderimærker smager kraftigere end andre – det har jeg i hvert fald erfaret. Fx kan der være stor forskel på, hvor kraftigt 2 poser stødt kanel smager og det afhænger helt af producenten. Desuden mister krydderier lidt af smagen som tiden går og hvis de fx står i et skab i noget tid “forsvinder” lidt af smagen.
Mht. “smeltningen” af kagerne, så er det korrekt, at de bliver bløde igen, når de kommer tilbage i ovnen og bliver opvarmet, men det er godt nok uheldigt, at de kan nå at blive så bløde på et par minutter, at de ligefrem ryger igennem risten – det har jeg ikke selv oplevet.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Af hjertet tak for en fantastisk opskrift. De smager fantastisk godt, de vil for eftertiden blive mine “brunkager”. Intet kan gøre mig så glad som en fantastisk lækker bageopskrift. Tak.
Eva – Det glæder mig meget, at du kunne bruge opskriften og at den faldt i så god jord, at den ligefrem har overtaget brunkagerne hos dig 😀
De er helt fantastiske – niecen og jeg er startet på julebagning og laver en del forskellige …..men vi startede med disse og blev hurtigt enige om at én portion nok ikke var nok ?
Fandt i øvrigt pizzahjulet frem, passer perfekt til at skære dem ud ?
Pernille – Det glæder mig meget, at opskriften er faldet i Jeres smag – og super god ide med pizzahjulet – den låner jeg lige til en anden god gang 😀
Hej 🙂
Super gode, og nemme at lave 👍🏻
Men jeg har lavet dem med fuldkornsmel og det blev de ikke dårlige af 😋
Anne-Marie – Uhhh, det lyder også lækkert. Det skal jeg vist prøve på et tidspunkt 😀
Hvor længe kan de holde i en kagedåse?
Marie – De kan i hvert fald holde sig 2-3 uger 😀
SÅ skal der laves bastogne kiks. Glæææder mig vildt til at prøve, da jeg bare er total vild med den kage ?
Håber ikke ungerne æder dem når de kommer hjem.
Monica – Haha, du kan sagtens risikere, at ungerne rydder hele kagedåsen, når de kommer hjem – de smager virkelig skønt 😀
Den her opskrift skal jeg SÅ meget prøve!!!
Tror du at det er muligt at fryse dejen også tage den op senere igen?
Skal nemlig holde store julebagedag på søndag, men ville egentlig gerne lave dejen et par dage før 🙂
Sofie – Jeg har ikke prøvet, at fryse dejen, selvom jeg ikke tror, at det vil være noget problem. Selv plejer jeg at pakke dejen ind i husholdningsfilm og så lægger jeg den i køleskabet, indtil jeg skal bruge den. Den kan sagtens står i en uge eller længere 😀
Bagt x to. Smager fantastisk! Udvalgt som en af årets julekager 🙂
Anja – De er nemlig helt fantastiske 😀 Du er absolut ikke den første, som har udvalgt de her til årets julekager – flere af mine læsere har oven i købet aflyst brunkagerne i år og laver i stedet de hjemmelavede bastogne 😀
Tak for det hurtige svar!
Dejen står ny i køleskabet klar til brug på søndag ??
Yay! Kom dog til atskære dem ud, inden bagning og lavede riller med kollektivets dræbergaffel!
Mums, tak for opskriften.
Randi – Velbekomme 😀 Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – og godt du havde en dræbergaffel ved hånden 😉
Har du et alternativ til den mørke eller lyse sirup? Kan man bruger akaciehonning i stedet?:-)
Mie – Umiddelbart kniber det lidt med alternativer, da det er den karakteristiske smag af sirup, som er med til at give småkagerne den gode smag. Måske kan du bruge ahornsirup i stedet og måske også akaciehonning, men jeg er ikke sikker på, at smagen ikke bliver lidt som en honningkage 🙂
Jeg prøvede at lave dem i dag, men de hævede desværre slet ikke 🙁
Har det nogen betydning at jeg har brugt glutenfrit mel?
Smagen er til gengæld god, som jeg havde forventet 🙂
Maria – Det har formentlig noget med det glutenfri mel at gøre. Indholdet af gluten er jo afgørende for melets bage- og hæveevne, så hvis der bruges glutenfrit mel, vil kagen/brødet sjældent hæve så flot op, som hvis der bruges mel med gluten 🙂
Jeg kom lidt revet citronskal og ½ tsk kardemomme i dejen, ud over de andre krydderier. også, det smager super.
Heidi – Uhhh, det lyder som et lækkert twist – det skal jeg huske 🙂
Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har bagt denne opskriften, alle er helt vilde med dem og jeg elsker at den er lige så nem som den er lækker. Jeg har netop taget en plade ud af ovnen, denne gang med ahornsirup fordi jeg var løbet tør for alm og det blev de bestemt ikke dårligere af, mums. Til sidst et lille tip som jeg fandt på for nylig, når de skal skæres i snitter bruger jeg mit pizzahjul, jeg syntes at det er nemmere og væsentlig hurtigere end med kniv.
Tak for en rigtig inspirerende blog.
Kristine – Tusind tak for din hilsen – det glæder mig at jeg kan være med til at inspirere. Og tusind tak for dit gode tip til bastognekagerne – det skal jeg bestemt huske til næste gang og nu er det også delt med bloggens læsere 😀
Supergode kjeks som jeg har laget mange ganger. Jul eller ikke- barnebarna mine simpelthen elsker dem og kaller dem for julekjeks.
Kirsten – Dejligt at høre, at julekiksene er en succes 😀
Super lækre bastogne kager. Havde prøvet en anden opskrift, men den var ikke god.
Din opskrift er bare rigtig god.👍
Lene – Tusind tak for din søde tilbagemelding – det glæder mig meget at høre 😀
Hej.
Jeg kan kun tåle speltmel, er det muligt at bruge?
Lone – Uhhh, jeg må indrømme, at jeg ikke har prøvet at lave småkagerne kun med speltmel, men det er da et forsøg værd 🙂
Hvordan kan man få gemt en af dine opskrifter UDEN alle reklamerne??
K-V – Hvis du printer mine opskrifter ud, så burde opskrifterne være opsat sådan, at reklamerne ikke følger med. I hvert fald de opskrifter, som er opsat på den nye måde (i en ramme). Alternativt kan man bare kopiere opskriften over i et word dokument og gemme det på sin computer. Reklamer er desværre en nødvendighed, da det er dem som betaler for bloggen – så uden reklamer ville der ikke være nogen blog eller gratis opskrifter 🙂
Jeg har sværget til denne her opskrift i en god rum tid efterhånden. Småkagerne bliver simpelthen fuldstændig urimeligt gode. Tusind tak for at dele opskriften med os øvrige bastogne-elskere.
Madeline – Velbekomme – så dejligt at modtage din søde besked 😀
Hej er der nogen der har prøvet at lave bastogne kiksene i duo varianten, kan ikke regne ud hvordan man skal lave den lyse del af bastogne kiksene, er der nogen der har et bud ? 🙂
Glutenfri version? Min søn har cøliaki, så jeg vil prøve at bage dem med en erstatning for hvedemel. Skal nok fortælle jer om resultatet.
(Bastogne blev i min barndom kaldt for ‘strandkiks’ hjemme hos os. De fulgte med os til stranden på varme sommerdage = De smager af gode minder 👍)
Bastognekiksen er blevet et hit i vores hjem.
Den eneste ulempe er at de bliver spist for hurtigt😉
Anne Marie – Hihi, det er vidst et luksusproblem – dejligt at I kan bruge opskriften 🙂
Tusind tak for en lækker og nem opskrift❤️
Min søn har både ægge og mælkeallergi, så vi skiftede bare smøret ud med et plantebaseret produkt. De smager fantastisk og min søn på 3 kan både være med til at bage og spise dem☺️😋
Christina – Hvor er det bare dejligt at høre, at småkagerne kan spises af hele familien, og at selv de mindste kan være med til at lave dem 😀 😀