Hjemmebagte brunkager hører så absolut til blandt mine yndlings-julesmåkager og sådan har det været, siden jeg var helt lille. Dengang bagte vi primært brunkager og vanillekranse til jul og da jeg af en eller anden mærkelig årsag ikke brød mig om vanillekranse – jeg tror måske, at jeg syntes, at de var lidt kedelige – fik jeg spist rigtig mange brunkager hvert år i december.
Det med vanillekransene kom jeg efter sidenhen, men brunkager vil altid have en særlig plads i mit hjerte og jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan det nogensinde skulle blive jul, hvis ikke der ligger hjemmebagte brunkager i skålen.
Når vi så har fået slået fast, at det ganske enkelt ikke kan blive jul uden hjemmebagte brunkager, så skal man jo også lige have in mente, at det ikke er en hvilken som helst opskrift på brunkager, der kan bruges. De skal nemlig være lige præcis så brune, krydrede, appelsinduftende, sprøde og perfekte som min mor bager dem efter Mette Blomsterbergs efterhånden berømte opskrift.
Jeg plejer at få lov til at lægge de udskårne kager på plader og passe ovnen, men selve dejen samt udskæringen står min mor selv for. Vi kan nemlig ikke blive helt enige om, hvor tykt eller tyndt dejpølserne skal skæres i skiver. Jeg vil gerne have lidt tykke brunkager og min mor vil gerne have supertynde og ultrasprøde brunkager. Heldigvis er det jo svært at skære alle kagerne helt ens, så der plejer at blive lidt for enhver smag, men vi har nu meget sjov ud af at diskutere kagernes tykkelse, imens vi laver dem.
Hjemmebagte brunkager
Ingredienser
- 250 gr smør
- 125 gr mørk sirup
- 250 gr brun farin
- 3 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt nellike
- 2 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt allehånde
- 500 gr hvedemel
- 60 gr syltet appelsinskal i små tern (fx fra Dr. Oetker)
- 175 gr smuttede mandler (grofthakkede)
- 2 tsk potaske
- 1 spsk koldt vand
Fremgangsmåde
- Smør, sirup og farin smeltes ved middel varme og gryden tages af varmen. Pas på det ikke kommer i kog, så karamelliserer sukkeret og dejen er ødelagt.
- Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes og kommes i smørret sammen med syltet appelsinskal og mandler.
- Potaske og vand røres sammen i en kop eller lille skål og tilsættes, inden dejen røres eller æltes sammen til den er ensartet.
- Kom dejen i en firkantet beholder, ca 20 X 20 cm. foret med bagepapir på bund og sider. Pres dejen sammen, så den fylder hele beholderen ud. Læg et stykke bagepapir øverst og lad dejen køle af til næste dag, men gerne længere.
- Del den afkølede dej i 3-4 lange stykker og skær herefter hvert stykke i tynde skiver.
- Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 9-12 minutter til de er sprøde. Lad kagerne afkøle på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt dåse.
Har lige bagt disse og de smager fantastisk. Udskiftede dog syltet appelsinskal med pomerans. Uhm…
Karin – Uhhh pomerans er også bare super lækkert – glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Lyder lækre. Ved du om dejen kan fryses rå, så jeg kunne lave den i weekenden og bage dem tættere på jul? På forhånd tak for svar
Jane – Det kan den i hvert fald, så lav du bare dejen og frys den ned i stænger. Så er det nemt lige at hive en “stang” brunkagedej op af fryseren og bage, når lysten melder sig 😀
Hej har du selv lavet syltet appelsiner til opskrift, og hvis Ja hvordan ?
Dina – Nej, det har jeg ikke. Jeg bruger bare det syltede, kandiserede appelsinskal i tern, som man kan købe i butikkerne, fx fra Dr. Oetker 😀 😀
Det er ikke brunkager, det er mandelkager. Alt, alt for mange mandler i forhold til andre brunkageopskrifter, næsten dobbelt mængde. Jeg kommer ikke til at bruge denne opskrift igen. Der var næsten mere mandler end dej!
Lise – Opskriften er oprindeligt fra Mette Blomsterberg, som jeg også skriver i teksten til indlægget, og hun har relativt meget fyld i sine brunkager. Blomsterbergs brunkager er superpopulære på de forskellige hjemmesider, og herhjemme er vi rigtig glade for dem, men smag og behag er jo forskellig. Og du har helt ret i, at der er væsentligt færre mandler i nogle af de lidt mere gammeldags brunkageopskrifter, hvilket nok også hænger sammen med, at mandler tidligere var en luksusvare og meget dyre 🙂
Skal dejes afkøles i køleskab?
Kirsten – Det kan man godt. Man kan også bare stille den køligt – fx tildækket i en garage eller lignende 🙂
Tusinde tak,endelig fandt jeg den opskrift,jeg brugte engang(ca) • Glædelig bagning
Henriette – Hvor er det dejligt at høre – jeg håber, at smagen lever op til dine forventninger 😀
Hej
Min form er 34×35 kan det gå med opskriften til den størrelse ?
Først de 4 stykker på langs, hvor bredde skal stykker skæres i for at få de Ca. 130 stk ?
Hilsen Hanne
Hanne – Både og. I bund og grund kan du jo sagtens bruge en form på 34 x 35 cm, men eftersom formen er næsten dobbelt så stor, som den jeg har brugt (på 20 x 20 cm), så vil brunkagerne nok ikke blive specielt høje, medmindre du laver dobbelt portion dej 😀
Tak, hvor bredde skal de skæres ud i, flyder de meget ud.
Hanne – Nej, de flyder ikke voldsomt meget ud, men de puffer lidt op og falder så sammen igen, så 2-3 cm mellemrum vil jeg skyde på 😀