Jeg har elsket skorper – og faktisk også tvebakker – siden jeg var lille, men jeg har et sjovt forhold til dem, for i lange perioder kan det ske, at jeg helt glemmer til deres eksistens. Og så lige pludselig får jeg øje på en pakke under en indkøbstur og køber den med hjem og spiser hele pakken i løbet af ganske få dage og må ud og købe en pakke mere og måske også endnu en pakke. Men efterfølgende er det som om, at interessen for de sprøde basser dør lidt ud og så går der igen et langt stykke tid, hvor jeg glemmer alt om skorperne.
Undervejs i alt mit skorpe-spiseri har jeg nogle gange tænkt over, om man da ikke kunne bage sine egne skorper? Faktisk har jeg længe haft lyst til at forsøge mig med en hjemmelavet version af fuldkornsskorperne, men sjovt nok så er det ikke fordi, at internettet ligefrem er ved at blive overbelastet af opskrifter på hjemmebagte skorper. Søger man på skorper, kommer der nærmest udelukkende billeder af de fabriksfremstillede skorper frem og jeg besluttede derfor, at jeg ville udvikle min egen opskrift.
I virkeligheden er skorper jo ret nemme at lave – kan man lave en portion boller, så kan man med garanti også bage en portion skorper og selvom de skal tørre et par timer i ovnen, så er det ikke fordi, at man behøver beregne mere end max 30 minutters effektiv arbejdstid. Min opskrift er lavet med udgangspunkt i en klassisk tvebakke-opskrift, men selvfølgelig skal skorperne være lidt grove i det, så jeg har tilsat fuldkornsmel og desuden prøvet mig lidt frem med forskellige ingredienser og jeg synes faktisk, at resultatet er blevet virkelig godt. De færdige skorper er lækre sprøde og let hårde – lige som jeg kan lide dem, og så har de en skøn, dyb og ristet smag.
Jeg spiser skorperne med koldt smør – eller måske en god og cremet blåskimmelost – men som oftest bare med smør og så måske lige et lille drys havsalt på toppen. Sådan 3-4 stykker til en kop varm te er simpelthen noget af det bedste og et perfekt lille mellemmåltid om eftermiddagen, når jeg lukker computeren ned og holder fri. Skorperne er jo tørrede, så de skal opbevares i en lufttæt beholder, men så kan de også sagtens holde sig i temmelig lang tid – men det kommer de nok ikke til herhjemme.
Hjemmebagte fuldkornsskorper.
Ca 50 stk.
1 dl vand, lillefingervarmt
1 dl mælk
25 gr gær
2 tsk sukker
1½ tsk salt
1 æg
100 gr fuldkornshvedemel eller grahamsmel
50 gr smør, smeltet
ca 300 gr hvedemel
Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren her. Tilsæt sukker, salt, æg og fuldkorns- eller grahamsmel. Til sidst hældes smør og hvedemel i blandingen og der æltes til en blank og smidig dej, som hæver tildækket i ca. 1 time. Del dejen i 25 lige store boller og rul dem til små, aflange pølsebrød á 7-8 cm’s længde. Læg brødene på 2 bageplader beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 minutter. Bag brødene ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter, til de er lige netop gennembagte. Flæk bollerne ved at stikke en gaffel ind hele vejen rundt og lirk dem efterfølgende forsigtigt fra hinanden i en “over” og en “under”. Læg alle skorperne med snitfladen opad på en bageplade og rist dem ved 125 grader (ikke varmluft) i 1½ – 2 timer, til de er helt tørre og sprøde. Bliver de ved med at være let bløde under bunden, så vend dem evt de sidste 30 minutter af bagetiden, så de bliver jævnt ristet. Afkøl de ristede skorper og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Note. Metoden med at dele brødene med en gaffel er den originale måde, hvis man vil have færdige skorper med et “autentisk” udseende. Man kan selvfølgelig også bare skære dem forsigtigt. over med en brødkniv.
Uhmm skorper. Dem elskede jeg som barn. Det er jo en temlig stor portion. Hvor længe vil du mene de kan holde sig?
Britta – Jeg vil mene, at de kan holde sig i minimum 1 måned i en lufttæt beholder. I en normal pakke er der vist omkring 25 stk, så portionen svarer vel til omkring 2 poser 🙂
Jeg har også altid være på ‘skorpeholdet’ – og bare med smør på. Den meget ujævne overflade kræver sit smør, men vil man spare på smørret, kan man jo bare dele bollerne med en kniv, så de får en helt glat (og meget smørbesparende) overflade.
Elsebeth – Du har helt ret i det med smørret – og jeg må så indrømme, at det er en af grundende til, at jeg deler skorperne med en gaffel 😉
Nu har du jo en opskrift, men ellers vil jeg foreslå, at kikke i blade (opskriftarkiver), som hjemmet og familie journalen. Da opskrifter var på papir, mindes jeg at have set dem der.
Jenny Maria – Jeg tror, du har ret i, at der godt kunne ligge et par opskrifter i nogle gamle ugeblade – mindes faktisk et tillæg fra et eller andet ugeblad, der hed “Spændende sprøde sager”, som blev gemt i min mors kasse med opskrifter for mange år siden. Det kan være, jeg skal se, om det ligger der endnu.
De er virkelig gode. Måske blev de lidt små. Det kan have noget med hævningen at gøre. Her er lidt køligt.
Ask – Ja, hvis man hæver i et køligt rum, så kan det være nødvendigt at forlænge hævningen. Men det vigtigste er jo, at de blev gode 😀 😀