Jeg ved ikke, hvordan det er hos Jer andre, men hjemme hos os er alle former for bagværk med kanel i ret høj kurs. Duften af kanel, som breder sig i huset er helt uovertruffen og i takt med at duftene breder sig, skærpes appetitten. Uanset om der er tale om kanelsnegle, en kanelkage eller noget helt tredje, går der derfor sjældent lang tid, før bagværket har fået ben at gå på, så der blot er krummer og minder tilbage, men så kan man jo heldigvis bare bage noget mere.
Inden vi tog til Spanien, bagte jeg en eftermiddag disse her skønne, bløde og svampede kanelgifler og jeg ville faktisk have blogget om dem tidligere, men pga manglende tid og noget virkelig langsomt internet er det altså ikke blevet før nu. Kaelgiflerne minder temmelig meget om klassiske kanelsnegle og så er de alligevel på en eller anden måde bare endnu bedre. Jeg ved faktisk ikke rigtigt hvorfor – måske er de lidt mere svampede, måske er der lidt mere fyld i og måske er det bare faconen, der ligesom gør dem endnu bedre. Som sagt ved jeg det ikke, men faktum er i hvert fald, at de lune og nybagte gifler blev serveret til eftermiddagskaffen under parasollen på terrassen hos mine forældre og rub og stub blev spist og løbet af særdeles kort tid. Til at begynde med havde vi – måske lidt optimistisk – regnet med at fryse ca halvdelen af kanelgiflerne ned – det blev så ikke aktuelt, men skulle nogen få et par gifler til overs, så vil jeg da lige skynde mig at tilføje, at de sagtens kan fryses.
Det er næsten lige så nemt at bage gifler som at lave klassiske kanelsnegle, det kræver bare en lidt anden teknik, som jeg har forsøgt at illustrere herover. For det første skal skiverne ikke være lige men trekantede, men det klares nemt ved at skære i zigzag med kniven. Derefter skal “trekanterne” placeres på en bageplade med den brede side nedad og spidsen op i luften. Og endelig skal der trykkes en lille vandret revne ned i toppen af hver giffel med bagsiden af en grydeske, en spisekniv eller lignende. Man skal ikke halvere giflen – det skal bare være et let tryk, men det gør altså, at giflerne bliver stående og ikke “vælter” eller tipper til siderne under bagningen og det kan vi jo godt lide.
Som sædvanligt har jeg kommet lidt hvedemel i kanelremoncen – det gør jeg som regel, da jeg synes, at det er med til at holde bedre på remoncen, så den ikke flyder så meget ud under bagningen, men man kan jo gøre, som man selv synes. Jeg pensler sjældent kanelsnegle og giflerne fik heller ikke vand eller mælk, men det skader jo ikke og synes man, at de skal være blanke, så kan man jo give dem en tur med lidt sammenpisket æg. De færdige gifler kan desuden pyntes med lys eller mørk glasur eller bare en god, mørk chokolade, som er smeltet og er man ikke til glasur, så kan de drysses med perlesukker, kanelsukker eller hakkede mandler/nødder inden bagningen.
Hjemmebagte kanelgifler
Ingredienser
- 1,5 dl mælk (lillefingervarmt)
- 1 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 1 æg
- 75 gr smør (smeltet)
- 500 gr hvedemel (+ ekstra til udrulning)
Remonce
- 100 gr blødt smør
- 75 gr sukker
- 25 gr brun farin
- 2 spsk stødt kanel
- 2 spsk hvedemel
Fremgangsmåde
- Kom mælk og vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, æg og smeltet smør. Kom mel i dejen lidt ad gangen og ælt til en glat og blank dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens røres blødt smør, sukker, farin, stødt kanel og hvedemel sammen til remonce.Rul dejen ud til et rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord. Fordel kanelremoncen i et jævnt lag og rul dejen sammen til en roulade fra den brede ende. Skær rouladen i skrå skiver skiftevis fra højre og venstre, så der dannes trekanter - se evt. billede herover. Stil skiverne på højkant på en bageplade beklædt med bagepapir, så de står med det brede stykke nedad og spidsen op i luften. Pres skaftet på en grydeske eller lign. vandret et par centimeter ned i toppen af hver giffel, så der dannes en lille revne - se evt billede. Revnen forhindrer giflerne i at "vælte" under bagningen. Lad giflerne efterhæve i ca 30 minutter og bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Jeg pensler ikke giflerne, men det kan man jo gøre, som man synes. Lad giflerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde.
Kan det gøres klar dagen før, således at rouladen kun skal skæres og bages næste dag
Bente – Man kan godt koldhæve dejen natten over i køleskabet, men det kræver, at man skærer gærmængden ned til ca 10 gr, så dejen ikke overhæver og falder sammen. Desuden skal giflerne jo efterhæve, når de er formede og skåret ud og det kan godt tage lang tid, når der ikke er ret meget gær i dejen, så jeg ville nok gøre giflerne 100 % klar til bagning aftenen før og så sætte dem på køl på et stykke bagepapir. Om morgenen, når giflerne er hævet på køl, ville jeg så lade dem stå ca 30-45 min på køkkenbordet og så bage dem.
Først tak for en super blog. Jeg ELSKER din blog og følger dig dagligt!
Jeg lærte en gang af en gammel dame, at når man bager med remonce (kanelsnegle, kringler osv), så kan man tilsætte en kold kogt moset kartoffel. Den stiver fyldet, så det ikke flyder ud. Samme effekt som dit mel.
Jeg har tit lavet kanelsnegle dagen før. Jeg synes ikke, at de hæver i køleskabet, så jeg gør som du beskriver ovenfor mht. gær, men lader dem bare stå på køkkenbordet og så kan de komme direkte i ovnen, når jeg vågner.
Sanne – Tusind tak for din søde hilsen og dine gode råd – jeg er glad for, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Har forsøgt mig med dine kanelgifler men da jeg skar dem gik de fra hinanden og fyldet løb ud så de blev ikke pæne
Har jeg ikke rullet den stramt nok jeg brugte lurpak bagesmør til fyldet kan det være grunden til at det løb ud?
Har det varme vejrvejr noget at sige?
Tak for mange gode opskrifter.
Birgit – Altså umiddelbart burde fyldet være stift og ikke flydende, så det kan sagtens skyldes det varme sommervejr, hvis dit fyld er flydt ud. Nu ved jeg ikke lige hvad bagesmør er, men hvis det er et blandingsprodukt som indeholder olie, så kan det sagtens være forklaringen på, at smørret hurtigere smelter 🙂
Er igang med disse spændende gifler, men jeg synes godt nok der blev meget dej ud af opskriften !!? Jeg holdt mig til se 15 STK men de er godt nok store og meget bløde, så de flader ret meget ud på pladen. Tror sagtens jeg kunne have delt dejen og lavet dobbelt så mange… Nu er jeg spændt på at se hvordan de ser ud (og smager), når de kommer ud af ovnen 😉
Lene – Jeg håber, at de færdige gifler blev rigtige gode. Jeg ved ikke, om de er specielt store sammenlignet med kanelgifler fra bageren, men hvis du sammenligner med de små fra en pose i supermarkedet, så er de nok lidt større 😀
Kan se at man skal bruge en dl vand i opskriften, men kan ikke se hvornår vandet skal bruges ud fra fremgangsmåden?
Ida – Det er en skrivefejl fra min side. Vandet skal tilsættes sammen med mælk og jeg har netop rettet det til i opskriften.
Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀