Herhjemme er vi ret vilde med kanelknækbrød. De der runde skiver, som smager lidt sødt og dejligt af kanel. Vi spiser dem som snack og små mellemmåltider. Morten spiser gerne 1-2 stykker inden en løbetur, ligesom jeg ofte har et par stykker med i min madpakke, hvis jeg er i skole og i grunden ved jeg ikke, hvorfor jeg ikke tidligere er kommet i tanker om, at lave hjemmebagte kanelknækbrød. Jeg har jo igennem flere år bagt forskellige slags kiks og knækbrød, men lige den med kanelknækbrød er åbenbart smuttet hen over hovedet på mig. Til gengæld holder mine hjemmebagte digestive kiks og mine hjemmebagte bastogne kiks stadig 100 % og jeg bager dem med jævne mellemrum.
Jeg måtte lige igennem et par prøvebagninger, inden jeg syntes, at opskriften og smagen i knækbrødene sad lige i skabet. Jeg tog udgangspunkt i en af mine helt traditionelle opskrifter på knækbrød og den første portion jeg bagte, blev altså en smule for salt. Og så var det også som om, at der ikke var helt smæk nok på kanelsmagen.
Derfor lavede jeg en ny portion og den synes jeg faktisk er blevet virkelig god. Sprøde knækbrød med en let sødme og et tydeligt strejf af kanel. Man kan sagtens tilsætte yderligere smag fra andre krydderier sammen med kanel – måske lidt stødt allehånde, kardemomme, nellike, ingefær eller lign. Disse er blot med til underbygge kanelsmagen og bidrager desuden med et strejf af efterår, hygge og jul til de færdige knækbrød.
Mine knækbrød er for øvrigt firkantede – det er bare noget nemmere at skære dejen ud med en kniv, men hvis man sværger til runde kanelknækbrød, så brug en rund udstikker eller et glas og rul dejen ud over nogle omgang. Jeg har brugt både rugmel og grahamsmel til mine knækbrød – der er ikke specielt meget groft mel i de færdigkøbte kanelknækbrød, men det råder vi så bod på i den hjemmebagte version. Og der er jo ingen tvivl om, at brødene bliver både sundere og mætter i længere tid, når de laves på grove meltyper. Desuden kan jeg godt lide det “bid”, som groft mel bidrager med til bagværket.
Derudover er der sukker i dejen – og det er der også i originalerne, det kommer vi ikke uden om. Men her er jeg i det mindste selv herre over, hvor meget eller lidt sukker jeg tilsætter og jeg er overbevist om, at hverken Morten eller mig tager skade af de 2 spiseskefulde sukker, som nu er fordelt på godt og vel 45 små stykker knækbrød. Faktisk tør jeg godt udråbe de her kanelknækbrød til et både grovere og sundere alternativ til den købte udgave. Bestemt en værdig konkurrent.
Knækbrød med kanel
Ingredienser
- 100 gr rugmel
- 100 gr fulkornsmel (fx fuldkornshvede eller grahamsmel)
- 75 gr hvedemel
- 1½ spsk stødt kanel
- 2 spsk sukker (eller honning)
- ½ tsk groft salt
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk olie
- 1½ dl vand (måske skal der bruges lidt mere)
Fremgangsmåde
- Kom alle ingredienserne i en skål og rør dejen sammen. Er dejen svær at samle så tilsæt en smule mere vand.
- Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir og rul den ud til et rektangel så tyndt ud som muligt – gerne omkring 1-2 mm. Del evt. dejen i 2 stykker og rul 2 rektangler, så kan det være lidt nemmere.
- Med en kniv eller et pizzahjul/klejnespore ridses dejen ud i sammenhængende firkanter – ca. 3 x 5 cm.
- Flyt bagepapiret med knækbrødene over på en bageplade og prik dejen med en gaffel.
- Bag knækbrødene ved 175 °C (varmluft) i 10-15 minutter, til brødene er sprøde.
- Bræk knækbrødene fra hinanden og lad dem køle af. Er der nogle stykker, som ikke er helt sprøde, så læg dem på ovnristen og giv dem yderligere 5 minutter i den varme ovn.
- Opbevar knækbrødene i en lufttæt dåse eller lignende. De kan holde sig 2-3 uger, før de begynder at blive lidt kedelige.
Svarer portionen til 1 eller 2 bageplader?
Sophie – Det kommer næsten an på dine bagepladers størrelse. Jeg rullede dejen ud efter anvisningen i opskriften og kunne godt have hele stykket på en enkelt bageplade. Men hvis stykket bliver for stort til ens bageplader, så kan man jo bare dele dejen i 2 halvdele og rulle dem ud af 2 omgange 😀
Jeg lavede knækbrødene her i sidste uge, men mine hævede faktisk overhovedet ikke?? De er helt papirstynde… på dine billeder ser de ud til at have hævet lidt! Jeg har fulgt opskriften, dog tilføjet lidt ekstra kanel😊 dejen var nem ar arbejde med, og fin at rulle ud😊 men putter du en strøget tsk bagepulver i, eller er der en smule top på??
Marianne – Uhhh, det var da et godt spørgsmål, men umiddelbart vil jeg sige, at jeg bruger en “almindelig” tsk bagepulver – altså hverken strøget eller med top men sådan lidt midt imellem. Det burde dog ikke være den umiddelbart minimale forskel på mængden af bagepulveret, som har gjort dine knækbrød papirstynde, men det har formentlig lidt gøre gøre med, hvor tyndt det lykkes at rulle dejen ud. Mine knækbrød hævede ikke væsentligt, så jeg har nok bare ikke været så god til at rulle dejen ud som dig. Hvis du gerne vil have de færdige knækbrød lidt tykkere, så rul dem en smuuuule tykkere ud og giv dem lidt længere tid i ovnen, så de bliver helt sprøde og lækre 😀
Hvor våd skal dejen være? Synes min virker tør..
Stine – Den skal ikke være sådan vildt våd – den skal jo kunne rulles ud imellem 2 stykker bagepapir, uden at klistre alt for meget. Men hvis den er så tør, at den slet ikke kan samles eller rulles ud, så tilsæt lidt mere vand 🙂
Dejlig opskrift. Jeg valgte dog at bruge halvdelen af kanelen og sukkeret til at drysse over dejen inden bagningen, da man på den måde bedre kan smage det. De er ikke så søde og kageagtige som de runde man køber, men det er jo kun en fordel!
AC – Sikke en god idé – det skal jeg lige huske til næste gang, de lækre knækbrød skal bages. Jeg kunne nemlig godt tænke mig, at kanelsmagen blev lidt ekstra tydelig 😀
Der må være en fejl i mængden af væske i opskriften. Den er helt porøs og umulig at rulle ud 🙈
Mette – Jeg har lavet dem flere gange, og jeg synes aldrig, jeg har haft problemer med, at konsistensen blev porøs. Tværtimod plejer jeg at udrulle den imellem 2 stykker bagepapir. Men du kan altid tilsætte lidt ekstra vand, indtil dejen er samarbejdsvenlig 🙂
Hej Anne-Kathrine, de ser vildt lækre ud disse kanel knækbrød.
Kan det være muligt at lave dem med noget æble i? Jeg har for nyligt købt nogle æble kanel kiks fra Nordthy(tror de minder lidt om dem fra All in One) som smager vildt godt. De ligner lidt disse, så tænkte jeg måske kunne forsøge at lave nogle selv. Nogle gode råd til at prøve det med æble i? Jeg tænker på det eksempelvis giver mere væske? Kan det gøre en forskel under bagningen?🤔
Jeg håber du kan hjælpe🤞🏻
Patricia – Jeg tror, at du har helt ret i, at æble vil give lidt ekstra væde til kiksene og jeg spekulerer faktisk i, hvorvidt kiksene vil kunne blive sprøde. Ikke bare efter baningen, men også når de skal opbevares efterfølgende. Hvis du vil tilføje æble tænker jeg, at du måske skal tænke lidt kreativt i form af tørrede æbler i små tern eller lignende 😀
De er rigtig fine og nemme at lave. Næste gang vil jeg dog tilsætte lidt mere kanel og sukker.
Men min datter på 3 år elsker dem. Så absolut ikke sidste gang, jeg bager dem
Charlotte – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det dejligt at høre, at opskriften kan bruges 😀 😀