Gennem mange års arbejde i forskellige bageriudsalg, og dermed også bagerier, har jeg lært en hel del tips og tricks til, hvordan de forskellige bagerfavoritter fremstilles og jeg har således lavet både romkugler/trøfler og træstammer tidligere og blogget om dem.
I går lavede jeg så for første gang studenterbrød – jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg ikke har lavet sådan en portion tidligere, for det er virkelig ikke sværere end at lave træstammer, men lejligheden har nok ikke budt sig, tænker jeg. Det gjorde den så i går, da jeg havde lovet at lave en kage til min moster, som skulle have den med på weekend.
Jeg tog udgangspunkt i min ultra nemme og hurtige opskrift på romkugler og så lavede jeg tredobbelt portion. Bunden er en helt almindelig, sød mørdej – jeg bagte en bund efter samme opskrift, som når jeg bager hindbærsnitter og lod den blive helt kold, inden jeg fordelte en god hindbærmarmelade og derefter romkuglemassen øverst.
Et studenterbrød skal jo have en vis højde og romkuglemassen skal trykkes godt ned på bunden for at blive nogenlunde jævn over det hele. Dette kan være nemmest, hvis man har en ramme rundt om kagen, så romkuglemassen afgrænses. Selv bruger jeg en bundløs, firkantet kageform, som jeg lægger ned omkring mørdejsbunden, hvorefter jeg smører marmelade på, trykker romkuglemassen ud og fjerner formen igen, så den færdige kage står tilbage. Men har man ikke en bundløs form, kan man i stedet fore et passende, firkantet fad med bagepapir, lægge mørdejsbunden heri, smøre marmelade på og trykke romkuglemassen ud. Herefter løftes kagen ud af fadet vha. bagepapiret og er nu fint høj og helt firkantet.
Nogen kommer glasur på studenterbrødene og andre chokolade – selv foretrækker jeg chokolade, da det bliver knap så sødt, men det må jo være op til den enkelte. Bruger man chokolade, kan det være en god idé, først at skære kagen ud i firkanter og derefter pensle hver firkant med smeltet chokolade – så undgår man, at den stivnede chokolade knækker og krakelerer, når man skærer i kagen. Venter man med at skære kagen ud, til der er kommet chokolade på, opnås det pæneste resultat ved at bruge en varm kniv.
Et drys frysetørrede hindbær, krymmel, kokos eller hasselnøddeflager ovenpå chokoladen, inden den stivner, giver lige det sidste.
Hjemmelavede studenterbrød.
24 stk.
150 gr hvedemel
75 gr flormelis
75 gr smør
1 æg
3 portioner romkuglemasse
4-5 spsk god hindbærmarmelade
50-75 gr mørk chokolade, smeltet
Desuden valgfrit pynt, fx frysetørrede bær, krymmel eller kokos.
Bland mel og flormelis i en skål og smuldr smørret heri. Saml til sidst mørdejen med ægget og lad den hvile ca. 30 minutter, inden den rulles ud i et rektangel på 20 x 30 cm eller til en firkant svarende til den form, man vil “støbe” studenterbrødet i. Hvis man benytter en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og samles til en fast dej, som hviler 30 minutter inden udrulning. Bag bunden ved 200 grader i ca. 10 minutter, til den er gylden og sprød. Afkøl bunden.
Lav imens 3 portioner romkuglemasse efter denne opskrift. Den afkølede bund placeres i et ildfast fad foret med bagepapir, eller der lægges en bundløs kageform rundt om bunden. Herefter fordeles der et tyndt lag hindbærmarmelade på bunden og til sidst presses romkuglemassen ud ovenpå hindbærmarmeladen i et jævnt lag – ca. 2-3 cm højt. Løft kagebunden op af det ildfaste fad vha. bagepapiret eller fjern kageformen – tilbage står nu et kæmpe studenterbrød. Skær studenterbrødet i små firkanter på ca. 5 x 5 cm og pensl hver firkant med smeltet chokolade. Drys til sidst med lidt pynt og opbevar kagerne på køl indtil servering. De kan holde sig en uges tid på køl, men det kan være en god idé, at pakke dem i en tæt beholder, så de ikke tager smag fra andre fødevarer i køleskabet.
Hvor lækkert. 😉
Dejligt der kommer lidt lækkert på bloggen.
Er vild med dine gode bagetips, lidt mere af det ;-)))))))
Yvonne – Hehe, ja men der skal jo også være nogen til at spise alt det kage, og hvis det bliver mig, så ender det jo med, at vi må i gang med slankeretter på bloggen 😉
Og tak for rosen 😀
God idé! Og de ser altså meget bedre ud end bagerens 🙂
Hm… jeg har jo faktisk noget chokoladekage i fryseren… *hehehe*
God søndag 🙂
Piskeriset – Så er det bare i gang med at forvandle chokoladekagen til studenterbrød og det kan kun gå for langsomt 😉
Og rigtig god søndag til dig 😀
Hej, jeg vil lige høre, om du ca kan sige hvor mange gram kage”rester” der skal i?
Håber på svar, da jeg nemlig gerne vil bage disse lækre studenterbrød imorgen 😀
Mvh.
Isbjerget – Omkring 500-600 gr vil jeg mene er passende at bruge. Håber mit svar ikke kommer alt for sent – jeg har holdt fri i weekenden 🙂
simpelhen super studenterbrød. De bleven reven væk. Laver dem til studenterkørelse 🙂 tusinde tak for opskriften
Hilsen Annie
Annie – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – håber studenterne bliver glade 🙂
Romkugler er jo som bekendt et affaldsprodukt af gamle Studenterbrød hvor der bliver æltet lidt rom i for at
( i gamle dage at skjule gammel smag ).
Studenterbrød er et affaldsprodukt af daggammelt Winerbrød,kakao, og andre glasurkager på en Linsebund med hindbærsyltetøj. Jeg ville ønske at man igen ville lave studenterbrød som man kendte det 50år tilbage i tiden ( eller tilbage til 1930 ) hvor de ikke blev ødelagt som idag forde de bliver gennemeltet så de ligner romkugler i konsestens.. Der skal være rester af nødder og chokoladeklumper og andet bagværk i et Studenterbrød.!
Engang en populær, prisbillig lille kage, som kunne købes for 25 øre i enhver velassorteret bagerforretning.
Måske var det en ide til igen at lave Danmarks bedste studenterbrød.. Studenterbrød kom først til jylland engang i 1980-90erne og her troede bagere at det bare var romkugler i en anden form, derfor kan man i dag ikke få et ” rigtigt studenterbrød” ..
Hilsen fra en som har haft sine først år I ( lille Istegade ) på Vesterbro i kbh.
Hejsa
Kan de færdige stydenterbrød mon fryses (uden glasur)?
Mvh Lene
Lene – Det burde nok kunne lade sig gøre. Dog bliver mørbunden en smule blød, men hvis man kan leve med det, så er der ingen problemer 😀
Hej.
Elsker din blog og alle de lækre opskrifter 😍
Linket til romkugle massen virker ikke 😢
Mvh Lisbeth
Lisbeth – Øv da – det får jeg lige kigget på. En del af mine links er desværre påvirket af en opdatering tidligere på året, så lige nu kæmper jeg lidt med diverse rettelser. Men tak for lige at gøre mig opmærksom på det 😀 😀