Som bekendt passer vi hus og hund for mine forældre, imens de slår deres folder i Rusland. Vi er derfor rykket ind med Villy og alt vores habengut, men heldigvis bor vi jo kun 1 minuts gang fra hinanden, så er der noget vi mangler, smutter vi lige hjem efter det.
Til forskel fra os selv, der stadig er ved at etablere vores have, så har mine forældre en lækker have og ikke mindst en særdeles velassorteret køkkenhave, som bugner af bønner, gulerødder, kartofler, porrer, ærter, løg og ikke mindst rødbeder. Og eftersom jeg ikke tidligere har prøvet at sylte rødbeder, var det en oplagt mulighed for at teste mine evner ud i den disciplin. Jeg hentede 2 kg rødbeder i køkkenhaven og gik i gang – 4 store glas blev det til og de står nu og trækker, hvilket de godt kunne skynde sig med, for jeg er ret spændt på at smage dem.
Man kan for så vidt ikke tale om en decideret sæson for syltning af lige præcis rødbeder, fordi man, ligesom med mange af de andre rodfrugter, kan købe dem i butikkerne fra nu af og til engang i foråret. Der er derfor ingen der siger, at man skal sylte rødbeder om efteråret, man kan lige så godt gøre det om vinteren, medmindre man altså hiver dem op af jorden i køkkenhaven.
Ligesom med de hjemmesyltede asier, synes jeg, det gælder om at bruge de ting, man har på krydderihylden, fremfor at købe en masse forskelligt, så ligger man ikke lige inde med fx hele nelliker eller allehåndefrø så udelad dem og kom måske et laurbærblad eller et par peberkorn ekstra i eddikelagen i stedet.
Inden rødbederne kan syltes, skal de koges møre. Man koger rødbeder, ligesom man koger kartofler, altså i en gryde med låg og vand og lidt salt. Alt efter størrelsen skal rødbeder koge i 45-60 minutter – stik i dem med en gaffel, så kan man mærke, når de er møre. Herefter hældes vandet fra og koldt vand hældes over rødbederne. Når man kan røre ved rødbederne, gnubbes skindet af.
Syltede rødbeder.
4 store sylteglas.
2 kg kogte rødbeder, se ovenfor
2,5 dl vand
7,5 dl lagereddike
375 gr sukker
4 laurbærblade
6 nelliker
10 peberkorn
5 allehåndefrø
2 spsk salt
Evt. atamon eller alkohol til skoldning af sylteglassene
Skold sylteglassene og skyl dem evt. med atamon eller alkohol – husk også lågene. Gnub skindet af de kogte rødbeder, skær top og bund af og skær dem herefter i skiver af ca. 1/2-1 cm’s tykkelse. Fordel rødbedeskiverne i de skoldede sylteglas. Vand, eddike, sukker og krydderier koges sammen til en lage, som smages til med salt. Den varme lage hældes over rødbederne i glassene og krydderierne fordeles. Sæt låg på glassene og afkøl dem. Lad rødbederne trækkes 1 uges tid, inden de spises.
Det er så nemt, at man forstår slet ikke hvorfor man ikke altid har syltet rødbeder selv. Og så kan man jo ovenikøbet selv bestemme krydringen:-)
Mari – Nemlig – det var faktisk også den første tanke der slog mig, efter jeg var færdig. Nu glæder jeg mig bare til at smage det færdige resultat 😀
Hej søde
Først, hvor er det dog en dejlig god og nem at læse/forstå hjemmeside du har…..
Mit sprørgsmål : hvis man først finder ud af at de måske er lidt mere hårde, end de man køber, ved prøvesmagningen er der så noget at gøre??
Skal lige siges at manden kunne ikke vente en uge med at smage og tog et par skiver allerede dagen efter……… Vil der være nogen forskel efter en uge eller er det noget man må leve med????? De kogte en times tid….
Smagen var som han sagde “ligesom hans mors”
Der var bare det med hårdheden
Stella – Tak for din søde besked 🙂
Jeg skal ikke kunne sige, om rødbederne bliver lidt mere “bløde” i det, efter en uges tid. Generelt har hjemmelavede rødbeder lidt mere “bid” end dem man køber, men det skal selvfølgelig ikke knase, når man bider 😉 Dem fra butikkerne er jo et industriprodukt, som kan holde sig i årevis 🙂
Mit bedste bud er at vente en uges tid og så smage igen – er de stadig for hårde, så kan du måske prøve at hælde rødbedeskiverne + eddikelagen i en gryde og give dem et hurtigt opkog – smag på dem og stop, når konsistensen er på plads. Skold sylteglassene igen så alle baktusser dør, inden du hælder rødbeder og lage tilbage. Jeg aner ikke, om det vil virke og det er også lidt bøvlet, men det er da et forsøg værd, hvis rødbederne stadig er for hårde.
Alternativt ville jeg nok bare leve med det og når du så sylter rødbeder næste gang, så tager du en stor rødbede fra gryden, når de er kogt og halverer den og skærer en skive af på midten og smager på den. Hvis den er for hård, så giver du dem lidt længere tid 😀
Mega langt svar, men håber det giver mening 😀
Enig med en nemme opskrifter som man lige kan gå til. Har aldrig før syltet, men efter vi har fået en stor urtehave, og vi er ved at drukne i alt der kan syltes, har jeg prøvet syltede agurker asier og sylte squash .
Er blevet gel afhængig af alle dine gode opskrifter. Så op på din side så finder man altid en god opskrift på alt. Flot arbejde du lavet 5 stjerner herfra hvis det er det højeste man kan give.
Susanne – Uhhh hvor lyder det bare hyggeligt med sådan en stor urtehave og mulighed for at sylte – dejligt at høre, at du bare har kastet dig ud i det og jeg er glad for, at jeg kan være med til at inspirere 🙂
Tusind tak for din ros og 5 stjerner til bloggen 🙂