Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet guf til isvafler…

16 kommentarer
Desserter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Skal du have guf på? Om jeg skal have guf på? Selvfølgelig skal jeg have guf på og du behøver bestemt ikke spare på det! Hvor mange af os har ikke stået i den situation ved disken i iskiosken og efterfølgende modtaget en gammeldags isvaffel med et par kugler is og en fin, lyserød sky af fnuglet guf på toppen? Piskede æggehvide og sukker – ikke specielt avanceret men ikke desto mindre en helt uundværlig del af en gammeldags isvaffel, hvis man spørger mig.

Man kan sagtens lave guf ved blot at piske æggehviderne stive og så tilsætte sukker og måske 1-2 tsk hindbærmarmelade, hvis det skal være rigtig, lyserødt guf, men det bliver sååå meget bedre, hvis man lige bruger 5 minutter ekstra på at koge en sukkersirup. For det første, så er man helt sikker på, at sukkeret bliver ordentligt opløst og det skal det altså være, for guf skal ikke være fyldt med knasende sukkerkrystaller, men derudover så sker der også noget med konsistensen. En guf, som blandes med sukkersirup i stedet for ren sukker, bliver blank, skinnende og en lille smule sej – lidt a la italiensk marengs og præcis som skummet i en flødebolle.

I vores familie er det min mor, som er den ubestridte gufmester – er det overhovedet en titel? Nå, men ikke desto mindre, så laver hun den lækreste guf og det er da også hendes opskrift, som jeg har skrevet herunder. Vi laver gerne guf af æggehvider fra hele, økologiske æg og bruger 2 æggehvider til en portion, men hvis man har det bedre med at bruge past. æggehvider, så brug sådan et bæger i stedet. I et bæger past. æggehvider er der godt nok kun 1½ æggehvide i stedet for 2, men den lille afvigelse gør ikke den store forskel og resultatet skal nok blive godt.

Vi pisker gerne guf i røremaskinen og det giver altså et helt fantastisk lækkert resultat, så har man mulighed for det, så kan jeg kun opfordre til at lave guf i en røremaskine. Det kan dog også sagtens lade sig gøre med en elmikser, man skal bare være lidt tålmodig. Guf skal nemlig piskes i ca 10 minutter, efter der er tilsat sukkersirup, men man kan jo evt. skiftes til at holde elmikseren og jeg lover, at resultatet er det hele værd. Masser af lækker, hjemmelavet guf til sommerens mange is.

Hjemmelavet guf til isvafler.

6 pers.

2 æggehvider eller 1 bg. past. æggehvider

150 gr sukker

½ dl vand

2 tsk hindbærmarmelade – kan udelades

Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive. Imens kommes sukker og vand i en lille gryde og bringes i kog. Lad sukkersiruppen koge igennem i et par minutter til sukkeret er helt opløst. Hæld den varme sirup i en tynd stråle i æggehviderne under piskning. Pisk herefter i ca 10 minutter, til det bliver til skinnende og blank guf. Tilsæt evt. lidt hindbærmarmelade, hvis det skal være lyserødt guf.

Note. Guf, som er lavet med sukkersirup, kan sagtens tåle at stå tildækket på køl i et par timer, inden det skal bruges, uden at det falder sammen.

Subscribe
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
caja Trier
6 år siden

rigtig rigtig lækker Skal snart prøve det guf

Sophie
6 år siden

Hej Anne-Kathrine? tror du det er muligt at erstatte sukkeren med sukrin?

Mvh Sophie

Sophie
6 år siden

JEg tror jeg giver det et skud så? sukrin har jo samme konsistens og smag, så tænker at det nok skal gå?

Lotte
6 år siden

Ej nej på en rigtig gammeldags is vaffel hører der flødeskum jordværsyltetøj og måske en flødebolle. Er født i Helsingør og er vokset op med den berømte brostræde is ??

Marie / krøllerier
6 år siden

Kan det på ingen måde holde sig natten over?

Marie / krøllerier
6 år siden

Tak for svar. Det er til barnedåb, så vi får vores køkkenhjælp til at piske mens vi er i kirke, og håber det holder til om eftermiddagen.

Rikke
6 år siden

Det har jeg også gjort flere gange uden problemer 😃

Rikke
6 år siden

Jeg har prøvet at lave den med Bojsenbær syltetøj – den cremet fra DGF, og det blev super godt!

Thomas
3 år siden

Fiasko! Den varme sukkermasse gjorde æggehviden flydende igen og efter 15 minutter gad jeg ikke høre mere på håndmixeren.