Skal du have guf på? Om jeg skal have guf på? Selvfølgelig skal jeg have guf på og du behøver bestemt ikke spare på det! Hvor mange af os har ikke stået i den situation ved disken i iskiosken og efterfølgende modtaget en gammeldags isvaffel med et par kugler is og en fin, lyserød sky af fnuglet guf på toppen? Piskede æggehvide og sukker – ikke specielt avanceret men ikke desto mindre en helt uundværlig del af en gammeldags isvaffel, hvis man spørger mig.
Man kan sagtens lave guf ved blot at piske æggehviderne stive og så tilsætte sukker og måske 1-2 tsk hindbærmarmelade, hvis det skal være rigtig, lyserødt guf, men det bliver sååå meget bedre, hvis man lige bruger 5 minutter ekstra på at koge en sukkersirup. For det første, så er man helt sikker på, at sukkeret bliver ordentligt opløst og det skal det altså være, for guf skal ikke være fyldt med knasende sukkerkrystaller, men derudover så sker der også noget med konsistensen. En guf, som blandes med sukkersirup i stedet for ren sukker, bliver blank, skinnende og en lille smule sej – lidt a la italiensk marengs og præcis som skummet i en flødebolle.
I vores familie er det min mor, som er den ubestridte gufmester – er det overhovedet en titel? Nå, men ikke desto mindre, så laver hun den lækreste guf og det er da også hendes opskrift, som jeg har skrevet herunder. Vi laver gerne guf af æggehvider fra hele, økologiske æg og bruger 2 æggehvider til en portion, men hvis man har det bedre med at bruge past. æggehvider, så brug sådan et bæger i stedet. I et bæger past. æggehvider er der godt nok kun 1½ æggehvide i stedet for 2, men den lille afvigelse gør ikke den store forskel og resultatet skal nok blive godt.
Vi pisker gerne guf i røremaskinen og det giver altså et helt fantastisk lækkert resultat, så har man mulighed for det, så kan jeg kun opfordre til at lave guf i en røremaskine. Det kan dog også sagtens lade sig gøre med en elmikser, man skal bare være lidt tålmodig. Guf skal nemlig piskes i ca 10 minutter, efter der er tilsat sukkersirup, men man kan jo evt. skiftes til at holde elmikseren og jeg lover, at resultatet er det hele værd. Masser af lækker, hjemmelavet guf til sommerens mange is.
Hjemmelavet guf til isvafler.
6 pers.
2 æggehvider eller 1 bg. past. æggehvider
150 gr sukker
½ dl vand
2 tsk hindbærmarmelade – kan udelades
Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive. Imens kommes sukker og vand i en lille gryde og bringes i kog. Lad sukkersiruppen koge igennem i et par minutter til sukkeret er helt opløst. Hæld den varme sirup i en tynd stråle i æggehviderne under piskning. Pisk herefter i ca 10 minutter, til det bliver til skinnende og blank guf. Tilsæt evt. lidt hindbærmarmelade, hvis det skal være lyserødt guf.
Note. Guf, som er lavet med sukkersirup, kan sagtens tåle at stå tildækket på køl i et par timer, inden det skal bruges, uden at det falder sammen.
rigtig rigtig lækker Skal snart prøve det guf
Caja – Ja, det er bare med at komme igang – det er sååå lækkert 😀
Hej Anne-Kathrine? tror du det er muligt at erstatte sukkeren med sukrin?
Mvh Sophie
Sophie – Jeg har desværre ikke den store erfaring med sukrin, men hvis ellers det kan koges til en form for sirup, så er det da et forsøg værd 😀
JEg tror jeg giver det et skud så? sukrin har jo samme konsistens og smag, så tænker at det nok skal gå?
Ej nej på en rigtig gammeldags is vaffel hører der flødeskum jordværsyltetøj og måske en flødebolle. Er født i Helsingør og er vokset op med den berømte brostræde is ??
Lotte – Hehe, det er ikke nemt, når man under ingen omstændigheder kan få sig selv til at spise ren flødeskum – det er en af de få madvarer, som jeg virkelig ikke bryder mig om 😀
Kan det på ingen måde holde sig natten over?
Marie – Hmmm…. hvis du laver det om aftenen og sætter det på køl, så burde det måske nok kunne holde sig, men man skal være opmærksom på, at guf er lavet af æggehvider, som er pisket fyldt med luft, så man kan risikere, at luften “går af ballonen” og guffet falder sammen efter noget tid 🙂
Tak for svar. Det er til barnedåb, så vi får vores køkkenhjælp til at piske mens vi er i kirke, og håber det holder til om eftermiddagen.
Marie – Det burde nok kunne lade sig gøre. Det har jeg i hvert fald gjort før uden problemer 😀
Det har jeg også gjort flere gange uden problemer 😃
Jeg har prøvet at lave den med Bojsenbær syltetøj – den cremet fra DGF, og det blev super godt!
Rikke – Uhhh, lyder også godt 😀
Fiasko! Den varme sukkermasse gjorde æggehviden flydende igen og efter 15 minutter gad jeg ikke høre mere på håndmixeren.
Thomas – Øv, det var da træls. Jeg spekulerer på, om du har fulgt opskriften og hældt den varme sukkersirup i de stiftpiskede æggehvider under omrøring? For hvis du først har hældt siruppen i æggehviderne og så er begyndt at piske bagefter, så vil siruppen ganske rigtigt gøre æggehviderne flydende, og det kan ikke reddes. Derfor er det vigtigt, at siruppen tilsættes i en stråle og piskes ind i æggehviderne samtidig, så den varme sirup hele tiden bearbejdes ind i massen.