Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet hindbærmarmelade med vanille…

0 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

Jeg vil starte med at indrømme, at jeg udmærket er klar over, at det ikke ligefrem er sæson for syltning af marmelader her i marts. Tidligere var det jo sådan, at man syltede og konserverede frugt og grønt, netop for at det skulle kunne holde sig vinteren og foråret over, indtil der var nye forsyninger at hente i haverne, men eftersom der nu kan skaffes frosne frugter og bær hele året, er det med syltesæsonen måske knap så aktuelt. Medmindre der er tale om frugter og bær fra egen have, som selvfølgelig skal syltes og gemmes, lige så snart de er modne.

Under alle omstændigheder havde jeg i hvert fald en pose frosne hindbær og i sidste weekend blev den forvandlet til et stort glas af den lækreste, hjemmelavede hindbærmarmelade med et strejf af vanille og citron efter nedenstående opskrift, som er den nemmeste og mest enkle opskrift på marmelade, jeg kender. Jeg bruger som oftest geleringspulver, når jeg laver marmelade og selvom der findes opskrifter uden geleringspulver, hvor man skal lade marmeladen koge ind til den tykner, så må jeg indrømme, at jeg sjældent har tålmodighed til at vente så længe, ligesom jeg også synes, at det færdige resultat alligevel ender med at blive lidt for tyndt og flydende. Geleringsmiddel er nemt at anvende og det kan købes i alle supermarkeder – det står ved siden af bage- og sylteartikler og man kan læse sig til mængde og fremgangsmåde bagpå pakken – nemmere bliver det, efter min mening ikke, at lave sin egen marmelade.

Selvom det er nemt, at lave sin egen marmelade, så er der da ingen tvivl om, at det er nemmere at købe et glas i supermarkedet, men smagen og duften af den hjemmelavede udgave er altså meget svær at slå og så er der jo den store fordel, at man selv er herre over såvel sødme som syre og smagsnuancer i det færdige resultat. Desuden har jeg planer om, at en del af marmeladen skal bruges til en portion hjemmelavede hindbærsnitter her i løbet af weekenden og lige når det kommer til den slags lækkerier, så går jeg absolut ind for, at man skal bruge hjemmelavet marmelade – det kan i dén grad smages.

Imens marmeladen kølede af, gik vi en lang tur med Villy og vel hjemme igen var det så tid til at smage på sagerne. En del af marmeladen spiste vi på store, lune skiver nybagt gulerodsfranskbrød med en kop te til – super hyggeligt eftermiddagstraktement, som ikke blev mindre hyggelig af, at det var gråvejr og regnede udenfor, så vi havde både tændt et par stearinlys og en pind i brændeovnen. Der blev spist godt af marmeladen – den er både lækker “naturel” og ovenpå ost – men vi kunne trods alt ikke spise det hele, så der er heldigvis stadig marmelade til mine hindbærsnitter. Fordelen ved kun at lave en lille portion ad gangen er, at den nok skal nå at blive spist i løbet af relativ kort tid, og så kan man jo bare koge en ny portion. Prøv evt. også at lege lidt med smagen ved at tilsætte grofthakkede mandler eller en smule alkohol eller udskift vanille med lakridspulver – jeg lover, at det bliver godt.

Hindbærmarmelade med vanille.

250 gr frosne hindbær, evt optøede

100 gr sukker + 1 spsk sukker

1-2 spsk citronsaft

1 tsk vanillepulver eller korn af ½ vanillestang – vanillesukker kan også bruges

1½ – 2 tsk geleringspulver til marmelade

evt. atamon eller alkohol til skylning af glas

Kom hindbærrene i en gryde sammen med 100 gr sukker, citronsaft og vanille. Bruges korn fra vanillestang, så kom også den tomme stang med i gryden – den indeholder masser af smag. Bring gryden i kog og lad marmeladen simre i ca 10 minutter til en tynd frugtgrød. Bland 1 spsk sukker sammen med geleringspulver i en lille skål og hæld det i gryden under omrøring. Lad marmeladen koge igennem i et par minutter og hæld den herefter på et stort, skoldet og evt atamonskyllet, syltetøjsglas. Sæt låg på glasset og lad marmeladen afkøle.

Note. Hvis man hælder marmeladen i et rent glas med låg eller lignende, så kan den holde sig i ca 14 dage på køl. Skal den holde længere og evt. gemmes, så er det nødvendigt at skolde og evt. skylle syltetøjsglassene og lågene med atamon eller alkohol. Man kan også sterilisere glassene ved at koge dem i en gryde i ca 10 minutter eller sætte dem i en kold ovn, varme den op til 120 grader og lade dem stå i ca 20 minutter. Jeg må dog indrømme, at jeg nøjes med at skolde glassene med kogende vand fra elkedlen og skyller med en smule vodka og jeg har aldrig haft problemer med, at marmeladen mugnede.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer