Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet hyldebærsaft…

4 kommentarer
Drikke, Syltning
Gå direkte til opskriften

Efterår og hjemmelavet hyldebærsaft hænger bare uløseligt sammen i min verden. Lidt ligesom forsommer og hyldeblomstsaft, men hver ting til sin tid. Lige nu er det hyldebærrene, der er i fokus og så snart de smukke, sortrøde bær er ved at være modne, skal jeg gerne ud og have plukket en ordentlig portion. Der går nemlig en del kopper af den smukke røde drik i løbet af sådan et efterår og vinter. Det er bare noget af det hyggeligste at tænde stearinlys, putte sig i et lunt tæppe og nyde sådan en kop varm hyldebærsaft på en rigtig kold efterårsaften og desuden rart engang imellem at udskifte teen med noget andet.

Egentlig har jeg kogt den første portion hyldebærsaft for snart 1 måned siden. Men forleden gik vi en lang tur med Villy og udover en forfærdelig masse nødder – vi fandt det største hasselnøddehegn, jeg nogensinde er stødt på og plukkede massevis af nødder – så fandt vi også et par gode, store hyldebuske, som var fulde af bær. Derfor bliver det lige til en ekstra omgang saft.

Jeg tilsætter gerne lidt æbler i grove tern, når jeg koger min hyldebærsaft. Æblerne har vi i haven og jeg synes, at de bidrager med både lidt sødme og syre til saften, så jeg ikke behøver at tilsætte helt så meget sukker, men har man ingen æbler, kan saften sagtens laves uden.

Den færdige saft skal blandes med kogende vand i forholdet 1:3 eller måske 4. Det afhænger lidt af, hvor kraftig saften er og så selvfølgelig den enkeltes smag og behag. Vi endte med at plukke lige omkring 1200 gr bær forleden dag, men da mængden af bær kan variere, regner jeg som hovedregel med med ½ dl vand og 50 gr sukker pr 100 gr bær og så matcher den færdige saft vores smag.

Jeg klipper altid de groveste stængler af, inden jeg koger bærrene. De kan gøre saften let bitter, hvis de koges med, men ellers kommer jeg bare hyldebærrene ned i en stor gryde og vejer hele molevitten af. Jeg er for doven til at rippe bærrene helt fri af stænglerne og selvom der findes forskellige husmoderråd til, hvordan det kan gøres nemmest, så bliver det aldrig noget, jeg kommer til at stå og fedte med.

4 fra 2 stemmer

Hjemmelavet hyldebærsaft

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid30 minutter
Antal: 15 dl

Ingredienser

 • 1200 gr hyldebær (uden de groveste stængler)
 • 3 æbler
 • 6 dl vand
 • 600 gr sukker
 • saft af ½ citron
 • evt. atamon til skylning af flasker

Fremgangsmåde

 • Klip de groveste stængler af hyldebærrene og kassér dem. Kom bærrene i en stor gryde.
 • Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i grove stykker.
 • Kom æblerne i gryden sammen med vandet og bring det hele i kog under låg. Lad gryden koge ved jævn varme i ca. 15 minutter, til hyldebærrene brister og saften får en smuk, mørkerød farve.
 • Si saften ned i en gryde gennem et klæde, fx en stofble eller en finmasket sigte og kassér de udkogte hyldebær.
 • Tilsæt sukker og citronsaft til hyldebærsaften og bring det hele i kog.
 • Når saften koger, hældes den på skoldede og evt. atamonskyllede flasker, som lukkes til og afkøles, inden de stilles væk.
Saften kan også afkøles og derefter hældes på rene ½ liters plastflasker, som efterfølgende fryses ned. Så behøver man hverken skolde eller skylle flasker med atamon.
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Rikke
1 år siden

Hej Anne-Katrine

Lige lidt forståelses spørgsmål , da jeg ikke har lavet hyldebær saft før
Hvis flaskerne er skoldede og skyllet med atamon behøver de ikke stå på køl. Er det rigtig forstået.
Når den skal drikkes skal det så blandes med vand eller er det en færdig drik. Og kan det drikkes kold eller er det kun til varme.

Tak for dejlig inspiration der lander i min indbakke hver uge.

Vh Rikke

Tina
1 år siden

Hej Anne Katrine, kan man koge hyldebærrene sammen med brombær, har lige opdaget et sted hvor der er rigeligt af begge dele. vh.Tina