Nej, det er bestemt ikke nogen nyhed, at man kan lave den skønneste, hjemmelavede karamelcreme ved at koge en dåse kondenseret mælk i en gryde med vand. Det er efterhånden en del år siden, at alverdens bloggere, kokke og madnørder i det hele taget lurede det trick. Faktisk var kondenseret mælk inden da så speciel en ting, at dåserne kun kunne bestilles fra specialbutikker på internettet (til 50 kr pr dåse) og i flere år havde jeg dåser med hjem fra vores ferier i Spanien. Pludselig tog det dog fart, dåserne dukkede op i alle supermarkeder og siden er der formentlig blevet kogt millioner af dåser med kondenseret mælk.
Det ændrer dog ikke på det faktum, at jeg aldrig har fået bragt en decideret opskrift på karamelcremen herinde på bloggen – hvis nedenstående da kan kaldes for en opskrift. Jeg har nok nærmere kort beskrevet retningslinjerne for karamelkogningen i forbindelse med andre opskrifter, hvor der skulle bruges karamelcreme, og det skal være slut nu. Jeg koger med jævne mellemrum karamelcreme og fra nu af har jeg så denne her opskrift, som jeg kan henvise til, hver gang jeg omtaler karamel lavet på kondenseret mælk. Så fik vi styr på det!
Det tager rundt regnet 3 timer at forvandle en dåse kondenseret mælk til karamel og efterfølgende skal den afkøle i ca 1 time, før dåsen åbnes. For nogle år siden, da karamelkogningen var på sit højeste, kunne man også købe dåser med kondenseret mælk, som allerede var indkogt til karamel eller dulce de leche, som det også kaldes. Og det kan man stadig i de lidt større supermarkeder. Det er som regel fra Tørsleffs.
Man kan ikke åbne en dåse kondenseret mælk og nøjes med at koge halvdelen. Dåsen skal være helt intakt, når den skal koges. Man kan heller ikke åbne dåsen og hælde den kondenserede mælk i en gryde i håb om at nedbringe tilberedningstiden – i hvert fald ikke medmindre det er flødekarameller og ikke karamelcreme, som man vil lave. Men så er hjemmelavede flødekarameller på kondenseret mælk til gengæld et hit.
Bryder man sig ikke om at koge dåsen, så kan man i stedet åbne dåsen og hælde den kondenserede mælk i et varmefast syltetøjsglas med tætsluttende låg. Efterfølgende koges glasset efter anvisning i opskriften. Det har desuden den fordel, at man kan holde øje med karamellen undervejs og se hvornår den er blevet fint lysebrun og dermed er færdig.
Det tager altså ca 3 timer at lave karamelcreme på kondenseret mælk, men så er anvendelsesmulighederne også mange og hjemme hos os forsvinder sådan en dåse uden problemer i løbet af en uges tid. Man kan gøre cremen mere flydende ved at røre en sjat (sød)mælk eller fløde i den – perfekt hvis cremen skal bruges som topping på is og ovenpå morgengrøden eller yoghurten. Man kan også bruge cremen i (lag)kager, i fyldte chokolader, i macarons, i hjemmelavede flødeboller og på brød og boller. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Tip. Kog evt. 2-3 dåser kondenseret mælk til karamelcreme, når du alligevel er i gang. Kogetiden er den samme og dåserne kan holde sig lææææænge, når de ikke er åbnede.
Hjemmelavet karamelcreme
Ingredienser
- 1 ds kondenseret mælk
Fremgangsmåde
- Stil dåsen i en gryde og hæld vand på til dåsen er helt dækket. Jeg hælder gerne vand i gryden til det står 2-3 cm over dåsen.
- Bring gryden i kog og lad dåsen simre i 2½-3 timer. Jo længere tid, jo mere mørk og fast karamelcreme.
- Det er vigtigt, at dåsen hele tiden er helt dækket af vand. Fordamper lidt af vandet undervejs, så hæld mere på.
- Tag dåsen op af gryden og lad den afkøle i ca 1 time. Åbn dåsen og rør den cremede, lysebrune karamel godt igennem.
- Karamellen kan holde sig i ca 2 uger på køl i et syltetøjsglas eller en bøtte med låg.
Du skriver at karamellen også er god som fyld i fastelavnsboller, hvilken bolle opskrift bruger du så?
Inger-Margrethe – Jeg bruger den som fyld i fastelavnsboller med flødeskum og creme. Lige en klat i midten i stedet for eksempelvis syltetøj 😀
Kan man lave den dagen før, blande mælk i så den er tynder. På dagen hvor man skal bruge den, så varme kamelen op i en gryde?
Uffe – Hvis det er fordi, at du vil lave en tynd karamelsauce, så burde det ikke være noget problem. Dog ville jeg nok fortynde karamellen med en blanding af mælk og fløde 🙂
Hej
Koger du med eller uden låg på gryden?
Maria – Jeg koger som regel uden låg, så jeg kan holde øje med vandet og gryden ikke pludselig koger over 😀
Som chilener har jeg haft kendskab til dulce de leche eller manjar, som vi kalder den i Chile siden jeg blev født (næsten) og det er mange år siden. I Chile kan man hos bagere, supermarkeder og konditorier købe alverdens kager og desserter hvor dulce de leche indgår. Prøv at slå op på torta de mil hojas con manjar y nueces på nettet. Hold jer til Nestlé, som er lavet på sød mælk modsat Tørsleffs som er lavet på skummetmælk! Det er ikke mælken som feder men sukkeret! 😜
Marta – Ja, dulce de leche (og kondenseret mælk) var desværre MANGE år om at komme til Danmark. Tidligere købte jeg det med hjem fra Spanien, men nu kan man jo heldigvis købe det overalt 😀 Jeg køber faktisk altid kondenseret mælk fra Nestlé, men må indrømme, at jeg endnu ikke har mødt andre mærker end Tørsleffs, som har færdiglavet dulce de leche. Så hvis du kender nogle, som kan købes i Danmark, så vil jeg meget gerne høre om det 😀
kan man ikke købe det der er færdig el. er det ikke det samme
hedder det ikke karameliseret
Jette – Jo, det kan man sagtens, er jeg blevet gjort opmærksom på sidenhen.
Jeg har bare ikke set det i flere år i de butikker, hvor jeg som regel handler 😀
Jeg er begyndt at bruge dine sider meget ofte ,da jeg erfarer at dine opskrifter bliver meget vellykkede . målene passer og resultatet bliver altid godt . vil ønske dig en god jul , og så vil jeg prøve at lave fødselsdagskringlen, da min mand har Fødselsdag . God jul :))
Kirsten – Tusind tak for din søde hilsen – det er så dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter og så håber jeg, at det bliver en rigtig god fødselsdagskringle 😀 😀
Lækker opskrift! Foretrækker dog at lave karamelcreme fra bunden af blot fløde, sukker og sirup; billigere og langt hurtigere end de 3 timer!
Linda – Hvorvidt det er billigere at lave karamel af fløde, sukker og sirup end en dåse kondenseret mælk til 15 kr skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg må indrømme, at jeg har haft problemer med at få karamelcremen helt tyk nok, når jeg ikke bruger kondenseret mælk. Jeg vil gerne have, at karamellen bliver så tyk, at den nærmest kan “stå selv”, når man skærer fastelavnsbollerne over, og jeg synes, at den karamel, som jeg har lavet af fløde, sukker og sirup bliver mere tyndtflydende. Især når jeg også skal have lidt rom i karamellen, for at få den helt rigtige rom-karamel smag 😀
Hej. Jeg vil rigtigt gerne bruge denne creme i en kage, men den skal på køl for at resten af kagen sætter sig.. Men bliver karamelcremen så helt hård `???
Camilla – Du kan sagtens sætte karamelcremen på køl – den bliver ikke hård 😀
Hej Anne-Kathrine
Jeg vil lave marcipan konfekt med lidt salt karamel på toppen. Kan denne karamel creme bruges til det formål? Bliver den hård/stiv nok?
Mvh Tinna sommer
Tinna – Uhhh, det kommer an på, hvor meget karamel, du vil have på toppen og om konfekten skal overtrækkes? Umiddelbart kan karamelcremen godt holde sig selv på plads, men den er jo en smule flydende, så det vil nok være nemmest, at overtrække konfekten, hvis du vil være helt sikker på, at karamellen bliver, hvor den skal. Du kan evt. sætte stykkerne i fryseren inden overtræk – så bliver karamellen nok nemmere at arbejde med 🙂
Hejsa
Det du evt ikke bruger hvordan opbevarer du det efterfølgende?
Og de dåser du har kogt til senere brug, hvordan opbevares de og hvor længe er læææænge?
Camilla – Jeg kommer gerne resten af karamellen i en bøtte med låg, og sætter den i køleskabet. Der kan den holde sig ret længe, men du kan risikere, at den på et tidspunkt begynder at danne sukkerkrystaller. Helt præcist hvor lang tid der går, før den begynder at danne krystaller kan variere, så det er ret svært at sige præcist. Men et par uger sker der i hvert fald ikke noget ved. Mht. de kogte dåser, så er det jo også svært at sige sådan 100 %, men jeg har haft en dåse stående i 3 måneder, som jeg brugte uden problemer 🙂
jeg så en engelsk bage dyst hvor de lave karamel smørkrem til at smøre uden på en lagkage, kander du blandingsforholde mellem karamel og smør
Jørgen – Jeg har aldrig hørt om eller prøvet at lave karamel smørcreme, men en hurtig Google søgning gav mig en masse fine resultater, så jeg tænker, at du bare skal vælge den opskrift, som passer dig bedst 😀
Hej
Jeg harb3 dåser der er gået på dato godt og grundigt endda (2 03/20 og 1 10/14l🙈
Tænker du jeg kan koge dem alligevel, eller ville du mon smide dem ud? Har opdaget dem i forbindelse med en flytning, de stod inderst i et skab… 🙄
På forhånd mange tak 🙏🏻
Henriette – Selvom jeg ikke går ind for madspild, så tror jeg måske, at du skal smide dåsen, der løb på dato i 2014 ud 😉 Men jeg tænker godt, at du kan prøve at koge dåsen fra marts 20 😀
Når man har koger dåsen, kan man så fylde det i små silikoneforme og sætte på frys. Jeg ville gerne bruge det som pynt på en kage ?
Henriette – Det burde sagtens kunne lade sig gøre at fryse karamellen, men du skal være OBS på, at når det tør, så bliver det let flydende igen 😀
Overvejer at koge flere dåser når jeg alligevel skal igang, meeeen hvordan skal de opbevares? Skal de på køl eller i køkkenskabet? Og skal de opbevares i dåsen uåbnet.
Vh
Sama – Jeg har haft dem stående på køl i 1-2 måneder uden problemer. Dog skal du være OBS på, at hvis de står for længe, så kan sukkeret begynde at krystallisere 😉