Det her er det første “rigtige” blogindlæg efter ferien og jeg kan lige så godt indrømme det – jeg har virkelig glædet mig til at vende tilbage, også selvom jeg selvfølgelig har nydt fridagene. Og det første indlæg skal omhandle noget så simpelt men samtidig lækkert som hjemmelavet kartoffelmos og det er der en ganske særlig grund til.
Der skete nemlig det, at vi mellemlandede i Amsterdam på vejen hjem fra Californien og der styrtede regnen ned. Efter den lange, tørre sommer og 17 dage i Californien nærmest uden en sky på himlen er vi jo ikke ligefrem forvænt med regnvejr, men pludselig sad vi der og kiggede ud på noget, som bedst kunne betegnes som rigtig hyggeligt efterårsvejr og så slog det mig – det er jo faktisk gået hen og blevet efterår, imen vi har været væk. Og med efteråret kommer også alle de skønne simre- og gryderetter og hvad er mere oplagt tilbehør til en rigtig simreret end lige netop hjemmelavet kartoffelmos?
Jeg har vist tidligere blogget om opskrifter, hvor kartoffelmos har udgjort tilbehøret, fx brændende kærlighed og hjemmelavet gullash, men i betragtning af hvor glad jeg er for kartoffelmos, så er det bestemt på tide, at mosen får sit helt eget indlæg. Faktisk kan jeg sagtens finde på at lave en portion kartoffelmos bare til mig selv til frokost på kølige efterårs- og vinterdage, så det er altså ikke kun som tilbehør og til aftensmad, at der laves kartoffelmos her i huset og bliver der en rest, så kan den jo altid trylles om til de skønneste kartoffelfrikadeller.
I bund og grund er det ret simpelt at lave en lækker og luftig kartoffelmos, hvis bare man husker på et par enkelte regler. Der må ikke tilsættes salt til kogevandet, når kartoflerne koges møre og så skal man være meget forsigtig med at overpiske mosen, for så bliver den “lang og sej”. Mange vælger at bruge et kartoffelmosjern eller et gammeldags piskeris, når kartoflerne skal moses, men man kan godt bruge en el-mikser, hvis bare man ikke pisker for længe. Stop når kartoflerne lige netop er pisket til mos og vend så forsigtigt smør, salt og/eller krydderier i efterfølgende. Bryder man sig ikke om “klumper” i mosen, så kan man i stedet kører kartoflerne igennem et såkaldt “sne-jern”, som moser kartoflerne til en helt fin puré – det ser vældig elegant ud, men jeg må indrømme, at jeg foretrækker den lidt grovere mos.
Man kan desuden minimere risikoen for “lang” mos ved at bruge kartofler af en melet/stivelsesholdig sort eller bagekartofler, hvis ikke lige man kan finde andet og så er det altså meget svært at lave god kartoffelmos på nye kartofler – de indeholder ganske enkelt for lidt stivelse og koger ikke ordentligt ud. Af samme grund går jeg gerne rundt og sukker efter en portion lækker kartoffelmos, når sommeren nærmer sig sin afslutning, for så er det som regel mange måneder siden, at vi sidst har fået kartoffelmos og denne her portion er da også sæsonens første. Mums.
Kartoffelmos
Ingredienser
- 1000 gr kartofler
- 2 dl mælk
- 50 gr smør
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne, skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde. Hæld vand i gryden til kartoflerne lige netop er dækkede (ingen salt).
- Lad kartoflerne koge under låg i ca 20 minutter, indtil de er helt møre. Hæld herefter vandet fra kartoflerne og damp dem møre.
- Mos kartoflerne med et kartoffelmosjern, et piskeris eller en el-mikser på laveste hastighed og tilsæt mælk lidt ad gangen, indtil konsistensen er passende.
- Tilsæt smør og vend rundt, så smørret smelter. Smag til med salt og peber.
- Drys evt. med friskhakket persille inden servering.
Skønt tak for det😉👍. Havde netop skrevet omkring mos til dig.
Hannah – Ja jeg så godt din kommentar, men havde ikke regnet med, at jeg ville komme til at lave kartoffelmos så hurtigt efterfølgende – det kom bare til mig forleden dag, så måske du alligevel har haft en finger med i spillet 😀 😀
Ja. Var der en ret, jeg kunne leve af resten af mine dage, så var det kartoffelmos.
Jeg bruger selv revet muskatnød i min. Hvis man altså er til det:)
Det er nemlig lige sådan, en rigtig god kartoffelmos skal laves. Når kartoflerne sidst på sæsonen ikke indeholder så mange vitaminer, er det en god idé at tilsætte finthakket grønkål; det smager noget så dejligt – og det går fint med en god frikadelle eller to til.
Det er også et hit hos os. Skift 1/4 del af kartoflerne ud med grønkål. Det smager himmelsk.
Lars – Uhhh det lyder også godt – jeg har aldrig prøvet med andet end selleri og forskellige slags rodfrugter, så det skal jeg bestemt huske 😀
Mos er godt 😀
Har du nogensinde lavet det på kartofler der er blevet bagt frem for kogt (og altså ikke bare på “bagekartofler”)?
Annika – Mos er altid godt 😀 Jeg har prøvet det på bagte kartofler for længe siden og så vidt jeg husker, smagte det virkelig godt, men det er som sagt længe siden, så måske vi snart skal have sådan en portion igen 😀
Det er også noget jeg kan spise tit, elsker kartoffelmos. Tak for opskriften
Annette – Velbekomme 😀
Det smager også dejligt. hvis man putter lidt revet muskatnød i.
Julie – Det gør det nemlig 😀
Jeg synes, det har en god og luftig effekt, når man koger og pisker mælken inden, man hælder den ned til kartoflerne 🙂
Kirsten – Det har jeg ikke tidligere prøvet, men det skal jeg da huske, næste gang der står kartoffelmos på menuen. Jeg har en mælkeskummer/varmer på min espressomaskine, så mon ikke den kan være behjælpelig til mos også? 😀
Jeg bruger slet ikke mælk, men en smule af kogevandet. Og så godt med smør. Det minimerer også risikoen for lang og klistret mos.
Christina – Hmmm, jeg har faktisk altid lært, at når man bruger kogevandet, så risikerer man netop lang og klistret mos, men det kan være, at det bare er en “gammel” vandrehistorie. Der er i hvert fald flere opskrifter, hvor man skal gemme en del af kogevandet, men jeg har nu altid bare brugt mælk og smør 😀
Det kommer an på om man skyller stivelsen ud af kartoflerne inden de koges.
Hvis ikke, er der for meget stivelse i kogevandet 🙂
I øvrigt kan med fordel varme mælk og/eller fløde med smagsgivere, f.eks. hvidløg eller krydderurter, inden væsken tilsættes mosen.
Nick – Tusind tak for tippet, som hermed er delt på bloggen 😀
Jeg blander eksempelvis jordskokker med i vandet sammen med kartoflerne og som regel et fed hvidløg 😋
Ja, en blanding af kartofler og jordskokker (eller andre former for rodfrugter) er også lækkert 😀