Jeg elsker en rigtig god pita eller durumrulle med kebab, salat og dressing. En klassiker fra pizzabaren, men hvis der er tale om hjemmelavet kebab, så bliver det jo bare endnu bedre. Så er man også samtidig herre over, hvorvidt kebaben skal laves af lammekød, oksekød, kalvekød eller kylling. Ligesom man kan fylde brødet med alt det bedste – salat, tomater, agurk, majs, ærter, feta, oliven og syltede rødløg.
Opskrift på hjemmelavet kebab.
Jeg har ladet mig fortælle, at kebab og shawarma er to ord for den samme ting, men på to forskellige sprog, nemlig tyrkisk og arabisk. Under alle omstændigheder er der tale om krydret kød, der er stegt eller grillet, og det findes i virkelig mange forskellige udgaver.
Der er måske ikke ligefrem tale om fastfood, når man laver kebab. I hvert fald skal kødet have tid til at marinere. Gerne i op til 24 timer. Men det tager under 15 minutter at skære kødet i strimler og røre marinaden sammen, så lidt hurtigt går det altså alligevel.
Tip! Se mine bedste tips til hjemmelavet kebab under opskriften.
Kebab (hjemmelavet)
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 800 gr flanksteak (eller lam, fx bov eller udbenet kølle)
Marinade
- 3 dl yoghurt naturel
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 0,5 stk citron (saften)
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt allehånde
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt muskat
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk paprika
- 0,5 tsk tørrede chiliflager
- 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 4 spsk olie
Desuden
- 4 stk pitabrød (gerne hjemmebagte pitabrød)
- 100 gr salatblade
- 1 stk agurk (skåret i skiver)
- 200 gr cherrytomater
- 2 dl syltede rødløg (se evt. opskrift lige her)
- 2 dl creme fraiche dressing
Fremgangsmåde
- Skær flanksteak eller lammekød i tynde strimler og kom dem i en frysepose eller en bøtte med låg.
- Rør yoghurt sammen med presset hvidløg, citronsaft, krydderier, salt og peber.
- Hæld marinaden over kødet og lad det marinere på køl i minimum 1 time, men gerne meget længere. Fx natten over.
- Varm en stegepande godt op med lidt olie.
- Tag kødet op af marinaden og steg det i mindre portioner. Dermed bliver kødet stegt, ikke kogt, og får en fin stegeskorpe. Kassér den overskydende marinade.
- Lun pitabrødene og fyld dem med salat, agurk, tomater, syltede rødløg og krydrede kebabstykker. Top med creme fraiche dressing og evt. chilisauce.
- Evt rester af kebab kan holde sig på køl i 2-3 dage og lunes eller spises koldt. Kebab kan desuden fryses.
Masser af krydderier.
Der skal bruges en hel del krydderier til en rigtig god kebab marinade. Og det drejer sig primært om krydderier, som vi danskere måske mest forbinder med julebagningen, nemlig nellike, allehånde, muskat og kardemomme. Derudover bruger jeg spidskommen, paprika, tørrede chiliflager og garam masala.
Man skal ikke fortvivle, hvis ikke man har alle de forskellige krydderier, som jeg har brugt i opskriften. Man bruger bare dem, som man har, og det skal nok blive godt alligevel. Endelig er det jo jul om et par måneder. Så måske skal der alligevel suppleres med et par julekrydderier. Og hvis det er tilfældet, så er det jo helt oplagt at købe dem allerede nu, og bruge dem til en rigtig god marinade til kebab.
Se også – Kyllinge shawarma I Hjemmebagt pitabrød I Hjemmebagt hotdogbrød
Fyld i pita og durumruller.
Der er ret mange anvendelsesmuligheder for hjemmelavet kebab. Først og fremmest er det jo helt eminent godt som fyld i hjemmebagte pitabrød. Og skal det ikke være pitabrød, så kan man i stedet købe fladbrød hos grønthandleren og lave ruller. Herhjemme er durumruller med salat, tomater, agurk, creme fraiche dressing og chili i hvert fald et hit.
Desuden kan man lave kebabmix eller en kebabtallerken med pommes frites, salat, syltede grøntsager og dressing. Det bliver kun bedre med hjemmelavet kebab. Og så må vi ikke glemme kebab som fyld i bagte kartofler, i salater og på en pizza med salat og dressing på toppen. Så der er virkelig mange muligheder med hjemmelavet kebab.
Hej Anne-Kathrine. Super fed blog du har. Den kan virkelig inspirere en udtømt madhjerne 😉
Kan kebabkødet fryses med marinaden? Altså inden den bliver stegt?
Det kunne jo være top nemt at lige tage en pose op og lynstege den.
Bon appetit
Susanne
Susanne – Jeg ville nok stege kødet først og så blot lune det i ovnen eller på panden inden servering. Jeg er ikke sikker på, at kødet har godt af at ligge i den våde marinade, selvom det er på frys. Men når det er sagt, så skal jeg ikke kunne sige, om det rent faktisk har noget at sige, eller det bare er noget, som jeg bilder mig ind 🙂
Kan man evt skære kødet i tynde skiver og bygge en rigtig durum op og grille på stående rotisseri?
Mikkel – Det burde ikke være noget problem, men i så fald ville jeg nok lave dobbelt eller måske 3-dobbelt portion, for at kødet kommer til at “fylde” lidt på rotisseriet og ikke bliver tørt 😀