Efter den succes jeg havde med at lave hjemmelavet fudge med peanutbutter og havsalt, har det kløet i mine fingre efter at prøve kræfter med endnu en variant. Og eftersom Morten så decideret har taget den forrige portion fudge under kærlig behandling, skulle det være endnu en portion, med smag af noget han rigtig godt kan lide, nemlig lakrids.
Jeg havde Johan Bülow lakridspulver i skabet og så var det jo egentlig bare at prøve sig frem. Jeg smed mit lakridspulver i bunden af en skål og hældte så den varme fudge over, da den var færdigkogt og det blev tid til at piske. Dette bevirkede, at en del af lakridspulveret fordelte sig i karamelmassen og den anden del ligesom “smeltede” pga. varmen og dannede små bitte stykker sejt lakrids. Først skældte jeg ud over de små, sorte klumper i min ellers glatte og lysebrune fudge, men nu da jeg har smagt det, kan jeg godt blive usikker på, om jeg mon kan lave dem igen, for selvom det var en fejl, så smager de faktisk ret godt og det giver et lille ekstra hint af lakrids, når man støder på dem.
Morten har for øvrigt prøvesmagt både den fudge jeg lavede med peanutbutter og denne her med lakrids igen og igen – vi har taget resterne med her til Italien, men han kan åbenbart ikke beslutte sig for, hvilken en der er den allerbedste. De er åbenbart lige gode og jeg har i den grad fået blod på tanden, så nu overvejer jeg også at lave chokoladefugde – evt en med mørk chokolade og orange eller mørk chokolade og pebermynte eller måske en helt plain med mælkechokolade. For slet ikke at tale om mine planer for at lave hjemmelavet fudge til jul med “julesmag”.
Hjemmelavet lakrids fudge.
1 ds. kondenseret mælk
450 gr sukker
115 gr smør
1,5 dl mælk
4-6 tsk lakridspulver
Bland kondenseret mælk, sukker, smør og mælk sammen i en stor gryde eller en dyb pande. Kog massen til gylden og lækker karamel under svag til jævn varme og under jævnlig omrøring. Der går noget tid, inden massen er klar, men har man et sukkertermometer, er karamellen klar, når temperaturen siger 115 grader. Har man ikke et termometer, kan man i stedet lave en test ved at komme en skefuld af den varme karamel i et glas med koldt vand. Hvis karamellen derefter kan trilles til en fast kugle, er karamellen klar. Hvis den flyder ud i vandet, skal den koge lidt længere. Når karamellen er klar til brug, kommes den i en skål og der tilsættes lakridspulver. Pisk massen i ca. 10 minutter eller til karamellen begynder at sætte sig og pres den derefter ud i en firkantet form beklædt med bagepapir. Sæt formen i køleskabet og lad massen blive helt kold, inden den skæres ud i firkanter på ca. 2 x 2 cm. Opbevar den færdig fudge i en lufttæt beholder.
Uuuuhh fudge…. Lavede faktisk for noget tid siden en plain fudge med lidt pebermynteessens/-aroma i -uha det var godt:-)
Kakao-fudge er også super.
Mari – Chokoladefudge står på listen, men det kommer til at vente lidt, for nu er vi jo hjemme fra ferie igen og så skal der vist lige spares lidt på kalorierne 😉
Uhhh, hvor ser det bare lækkert ud. Husker stadig da jeg boede i England og spiste en del fudge. Siden har jeg ikke rørt det, men det kan da godt være jeg skulle springe ud i det. Din opskrift lyder i hvert fald super lækker!
Maria – Jeg må med skam meddele, at selvom vi har snakket om det i mange år, så har vi aldrig været i England – på en eller anden måde, så ender det bare med USA hver gang vi taler om det, så jeg har aldrig smagt engelsk fudge 🙂 Til gengæld lover jeg, at denne her smager rigtig rigtig godt og er meget nem at lave 😀
Det med lakrids klumperne, skete også for mig første gang jeg lavede lakridskarameller. Næste gang tilsatte jeg lakridspulveret fra starten af, rørte den ud i sukkeret, så der ikke var klumper. Det blev så godt, med den intense lakridssmag hele vejen igennem. Men første gang smagte mine ikke ret meget af lakrids, kun når jeg stødte på en klump.
Kh.
Anne-Marie
Anne Marie – Ja, der må være et eller andet i pulveret, som karamelliserer, når det kommer i kontakt med den varme karamel. Til gengæld syntes jeg, at det smagte skønt med de små lakridsklumper, men vores fudge smagte nu også en del af lakrids i forvejen. Tror dog alligevel, jeg også skal afprøve din måde, med at blande lakridspulveret med sukkeret – tak for fiffet 😀
Klistrer fudge sammen på samme måde som karameller, så de skal pakkes ind individuelt? Eller kan du bare kommes i en pose?
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – De klistret ikke, så de kan sagtens kommes i en bøtte eller pose.
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg har prøvet, at lave de her banditter idag. Resultatet blev lidt til den tørre side, hvor man fornemmer lidt pulver og de gerne vil smuldre. Jeg ramte præcis 115 g., men jeg savnede lidt at vide, hvilken varme de skulle koges ved? Og hvor kraftigt de skal piskes?
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Altså jeg mener, at jeg kogte dem ved svag/jævn varme, hvilket jeg har tilføjet i opskriften nu, men i virkeligheden lod jeg det vist bare stå og boble, til temperaturen nåede 115 grader. Mht. piskningen, så piskede jeg det ligeledes ved jævn hastighed, indtil fudgen begyndte at sætte sig, som jeg også har skrevet i opskriften. Det skete lidt før med den variant med lakrids end med den med peanutbutter – den var jo nok lidt mere klistret, så jeg holdt lige lidt øje med det. Håber det er svar på dine spørgsmål 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej!
Hvor mange stykker bliver det ca. med denne opskrift? Skal nemlig ikke lave så mange, da jeg gerne vil lave forskellige slags til en gave.
Sarah – Uhhh, jeg tror at portionen giver en 20-25 stk, når kanterne er skåret til og finpudset. Men det kommer jo lidt an på, hvor høje de er 😀 Lyder ellers som en lækker gave!
Hvor meget er der i den dåse kondenseret mælk du bruger til denne opskrift?
Undskyld de mange spørgsmål, men skal nemlig lave dem i morgen. 😉
Skal man helst bruge Johan Bulows raw eller fine lakridspulver?
Sarah – Jeg brugte det fine lakridspulver og som du måske kan se i kommentarerne under indlægget, så er der metoder til at undgå, at lakridspulveret karamelliserer og klumper let sammen, når det opvarmes 🙂 Og mht. størrelsen på dåsen med kondenseret mælk, så tror jeg umiddelbart kun, at der findes én størrelse på markedet – den der er lidt mindre end en almindelig dåse hakkede tomater eller lign 🙂