Jeg kan umuligt være den eneste, som ikke kan lade være med at hamstre en lille smule, når supermarkederne kører gode tilbud på fløde op til jul og nytår. I år skulle jeg dels bruge fløde til nytårsdesserten, der bestod af en desserttallerken med en nøddebund med hindbærmousse, en lille bitte creme brulee, en kugle mangosorbet og diverse bær og eksotiske frugter, men jeg købte faktisk også lidt ekstra fløde, så jeg kunne lave hjemmelavet smør.
Hjemmelavet smør er bestemt ikke noget, som jeg ofte begiver mig ud i, men engang imellem er det nu meget sjovt. Desuden er hjemmelavet smør ikke bare lækkert men også noget af det nemmeste at lave selv. Man skal dog ikke gå i gang med at lave smør for at spare penge på husholdningsbudgettet, for piskefløde og smør koster nogenlunde det samme, men er man heldig at finde fløde på tilbud, så kan man da godt spare lidt. Især hvis der er tale om gode tilbud på lækker, økologisk fløde, så man kan lave sit eget, økologiske smør.
Har man en røremaskine, så er det klart nemmest, at sætte den til arbejdet med at piske smørret. Man kan selvfølgelig også bruge en elmikser, hvis man har en smule mere tålmodighed og endelig kan man bruge en food processor – det går lynhurtigt. Når piskningen er overstået og fløden har delt sig i smør og valle, er det blot at fiske smørret op af skålen, ælte det sidste valle ud i lidt koldt vand og smage til med salt. Det er faktisk det hele og så har man en klump lækker, hjemmelavet smør á ca 200 gr.
Smørret kan selvfølgelig spises som det er. Det er ret lækkert på lunt brød eller til smørsauce og især hvis man bruger havsalt til smørret, som giver en smule knas. Det er jeg i hvert fald ret pjattet med. Desuden kan man tilsætte forskellige smagsgivere til smørret og lave kryddersmør. Jeg tilsatte presset hvidløg og friskhakket persille til en del af smørret og brugte det til denne her gratinerede hummer med hvidløgssmør. Det smagte forrygende, men man kan også lave en portion bearnaisesmør, til en god bøf.
Laver man kryddersmør, så foreslår jeg, at man pakker det i film og former det til en rulle, som lægges på køl. På den måde er det nemt lige at skære en skive og komme den på bøffen eller i en bagt kartoffel, Får man ikke brugt al smørret på den gang, så kan det nemt fryses, så lav bare en god stor portion. Det er helt perfekt til sommerens grillaftener med fisk, skaldyr, kød, grønsager og majskolber.
Hjemmelavet smør
Ingredienser
- ½ liter piskefløde
- salt
Fremgangsmåde
- Hæld fløden i en skål og pisk den. Først vil fløden blive til skum, herefter vil den blive grynet og efterhånden, som man fortsætter piskningen, vil fløden skille i klumper af gult smør og kærnemælk/valle.
- Har man en røremaskine, så er det absolut nemmest at bruge den til at piske fløden til smør, så man ikke behøver stå og holde elmikseren. Det tager ca 5-8 minutter.
- Fisk smørret op af vallen og saml det til en klump. Gem evt. vallen på køl til brødbagning.
- Nu skal smørret æltes godt, så det sidste valle skilles fra. Jeg synes, det er nemmest, at trække i en engangshandske beregnet til fødevarer og ælte med hånden, men man kan også bruge en ske.
- Kom smørklumpen i en skål med rent, koldt vand og ælt den godt. Vandet vil skifte farve og blive hvidt, efterhånden som vallen æltes ud af smørret. Skift vandet 3-4 gange, indtil vandet næsten ikke bliver hvidt, når der æltes.
- Dup smørret tørt med et stykke køkkenrulle og ælt salt i smørret - igen er det nemmest, hvis man bare beholder latexhandsken på. Jeg beregner ca 1 gram salt pr. 100 gr smør, men det er jo en smagssag.
- Kom smørret i en bøtte med låg og opbevar på køl eller i fryseren.
Så har jeg lige lavet 2 “stænger” hjemmelavet smør og kommet dem på frys. Den ene med persille og den anden med hvidløg. Det var jo mega nemt og sjovt at prøve det af 😄. Spændt på at servere det nytårsaften sammen med hjemmebagte rosmarin-baguettes 😋. Rigtig godt nytår og tak for altid lækre og spændende opskrifter i årets løb
🥳🥂✨👍
Else – Nøj hvor lyder det bare godt, og jeg er sikker på, at dine gæster bliver meget glade for det. Der er jo det med hjemmelavet smør, at det er virkelig nemt at lave, men de fleste bliver ret imponerede over at få det serveret 😉