Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmesyltede asier – nemt og lækkert…

26 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

Så er syltningen ved at være overstået for denne gang – i hvert fald den del af syltningen der inkluderer eddike og grønsager. Normalt laver jeg en portion syltede drueagurker, men i år har jeg desuden syltet rødbeder for første gang og så har jeg lavet en portion syltede asier. Det gjorde jeg faktisk også forrige år, men af en eller anden årsag, nåede opskriften aldrig på bloggen.

Når først man har fået gang i det der med at sylte, så er det egentlig relativt nemt at gå til og udover at det er vældig hyggeligt at sylte selv, så smager det også så meget bedre. Mange af de færdigsyltede rødbeder og asier man kan købe i butikkerne er meget søde, synes jeg, men til gengæld mangler de en smule skarphed – når man laver tingene selv, bliver smagen præcis som man gerne vil have den og så er der altså en vis tilfredsstillelse ved, at kunne sætte noget hjemmelavet på bordet.

Man skal ikke sylte hverken asier, rødbeder eller agurker for at spare penge, for man kan købe alle tre slags i butikkerne til en fuldstændig latterlig, lav pris. Til gengæld har jeg en teori om, at man får hvad man betaler for, så hvis man skal op i en kvalitet, der minder bare nogenlunde om den hjemmelavede, så kan det måske alligevel godt svare sig at sylte selv, sådan rent prismæssigt. I hvert fald kan man få en pose rødbeder til ca. 10 kr, hvis man altså ikke er så heldig at have dem i køkkenhaven og jeg gav 20 kr for en kæmpe af en asie hos grønthandleren og så skal man jo stort set ikke bruge andet end eddike og sukker, før man er klar til det store sylteeventyr.

Sørg for at smage på asien, når den skrælles. Den skal smage friskt og lækkert – en lille smule som agurk eller squash. Hvis den smager bittert, kan grønthandleren få den lige tilbage i nakken – en bitter asie bliver aldrig god og det er spild af både tid og råvarer at sylte den. Sylter man ikke så ofte og ønsker man derfor ikke at brænde inde med alt for mange forskellige krydderier, kan jeg anbefale at man køber en lille pose blandede syltekrydderier i supermarkedet. Sådan en pose indeholder lidt forskelligt, blandt andet hele peberkorn, sennepsfrø og tørrede, røde chilier og så er det bare at fordele en lille smule og én chili i hvert sylteglas. Hvis man kan lide asier med en lidt skarp smag, kan man selvfølgelig bruge flere chilier, men jeg synes én pr glas er fint.

 

 

Nogen kommer også både perleløg, dildskærme og syltepeber i deres asier. Det giver måske en mere aromatisk smag, men til gengæld kan det være svært at skaffe i hvert fald dildskærme og syltepeber, hvilket måske afholder nogle fra at kaste sig over projekt hjemmesyltede asier. Derfor bruger jeg gerne det jeg nu har på lager og i år var det altså nedenstående.

Hjemmesyltede asier.

3 store glas.

1 stor asie eller 2 mindre, ca. 2 kg i alt

1 L vand

125 gr salt

Eddikelage.

6 dl lagereddike

350 gr sukker

15 sorte peberkorn

15 hvide peberkorn

1 tsk sennepsfrø

3 små tørrede chilier

Kog vand og salt sammen til en saltlage og lad den blive helt kold. Skræl asien, halver den og fjern kernerne med en spiseske. Del evt. asien i 4-6 stykker, hvis den er meget stor og læg den i en stor skål. Hæld den afkølede saltlage over stykkerne og lad dem trække et døgn. Læg evt. en tallerken ovenpå asierne, for at holde stykkerne nede i lagen.

Skold 3 sylteglas og skyl dem evt. med atamon. Kog eddike og sukker op i en gryde. Tilsæt krydderierne og lad det hele simre i 5 minutter. Skær asiestykkerne i passende strimler og fordel dem i sylteglassene. Hæld den kogende lage over asierne i glassene, fordel krydderierne og sæt låg på. Lad glassene afkøle og lad asierne trække i mindst 3 uger, før de spises.

Subscribe
Notify of
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Søren Andersen
10 år siden

Er det nødvendigt at anvende atamon i glassene? Vi er igang med en større omgang mostning, og vil gerne forsøge pasteurisering og fyldning på flasker. Nogen der har erfaringer med dette?

Charlotte
10 år siden

Kan man i stedet for peberkorn og sennepsfrø bruge et brev med syltekrydderier?

– Charlotte

Jette Andersen
9 år siden

Hvad gør man når ens syltede asier er blevet for stærke?

Jette Andersen
9 år siden

Tak til Anne, jeg vender tilbage med et resultat,
Hilsen Jette

Jette Andersen
9 år siden

Hej Anne.
Så er asierne “syltet” om, jeg skyllede asierne i koldt vand,fjernede krydderierne og fortyndede lagen med ekstra eddike og sukker. De er stadig lidt stærke, men er meget bedre end før. Tusind tak for tippet.
Knus Jette

Anja
8 år siden

Hejsa

Har fulgt opskriften, men syltes de er meget saltet???? Bliver det bedre når de har stået i de tre uger???

L. Olsen
8 år siden

Hej
Bare et lille forslag til sterilisering af glas.
Jeg har arbejdet på laboratorie og har taget metoden med derfra. Jeg dækker simpelthen åbningen på glassene med aluminiumsfolie og så sætter jeg dem i ovnen på 200 grader i en times tid. Jeg lader dem stå til de er kolde, så da får de lige lidt ekstra 😉
Men lågene som ikke er af glas + gummiringe skyller jeg i Atamon…
Hilsen L.

Hanne H
8 år siden

Hej Anne
Ang. konservering, Jeg skolder mine glas, skyller glassene i spiritus, kommer måske atamon på låget, men så kommer jeg altid tynde skiver frisk peberrod på toppen af asierne, inden jeg lukker glasset. Peberrod er god mod mug og muk…. Det samme gør jeg ved rødbeder og drueagurker.
Har altid mine sylteglas stående på køl i køleskab nr. 2.
Glæder mig til at smage mine asier. De må gerne være stærke, salte, søde og sprøde på samme tid :o)

Lone nisker
7 år siden

Hej. Læser lige om syltning af asier. Ved godt det er lang tid siden opskriften kom på. Men…du skriver om syltepeber, som i gamle dage var med i posen med syltekrydderier og som giver en fantastisk smag. Jeg køber mine lang sort peber hos asaspice.dk så de kan stadigvæk skaffes. Bh. Lone Nisker

Tina Hornstrup
6 år siden

Skal man lægge dem i saltlage et døgn før…

Pia
5 år siden

Mine asier er blevet meget stærke 😳
Hvad gør jeg ??

EK
3 år siden

Jeg har syltet asier i mange år , men de sidste 2 år er de blevet bløde og er faktisk ikke værd at spise.
Ved du hvorfor det sker, har brugt den samme fremgangsmåde som altid og den ligner din til forveksling og alle de andre år er de blevet sprøde ligesom de skal være
Med hensyn til krydderier så kan man købe en færdig sylte blanding fra Tørsleffs som er beregnet til asier og som bla indeholder syltepeber og som er i en koge pose så de er lette at tage fra igen

torben Jørgensen
1 år siden

Hvorfor bliver mine asier blege, de holder ikke den hvide farve. Jeg lægger dem 3 dg. i ren salt, hvor efter de kommer i lage, efter et stykke tid blive de blege, og ikke sprøde, men smagen er ok fra lagen.