Så er syltningen ved at være overstået for denne gang – i hvert fald den del af syltningen der inkluderer eddike og grønsager. Normalt laver jeg en portion syltede drueagurker, men i år har jeg desuden syltet rødbeder for første gang og så har jeg lavet en portion syltede asier. Det gjorde jeg faktisk også forrige år, men af en eller anden årsag, nåede opskriften aldrig på bloggen.
Når først man har fået gang i det der med at sylte, så er det egentlig relativt nemt at gå til og udover at det er vældig hyggeligt at sylte selv, så smager det også så meget bedre. Mange af de færdigsyltede rødbeder og asier man kan købe i butikkerne er meget søde, synes jeg, men til gengæld mangler de en smule skarphed – når man laver tingene selv, bliver smagen præcis som man gerne vil have den og så er der altså en vis tilfredsstillelse ved, at kunne sætte noget hjemmelavet på bordet.
Man skal ikke sylte hverken asier, rødbeder eller agurker for at spare penge, for man kan købe alle tre slags i butikkerne til en fuldstændig latterlig, lav pris. Til gengæld har jeg en teori om, at man får hvad man betaler for, så hvis man skal op i en kvalitet, der minder bare nogenlunde om den hjemmelavede, så kan det måske alligevel godt svare sig at sylte selv, sådan rent prismæssigt. I hvert fald kan man få en pose rødbeder til ca. 10 kr, hvis man altså ikke er så heldig at have dem i køkkenhaven og jeg gav 20 kr for en kæmpe af en asie hos grønthandleren og så skal man jo stort set ikke bruge andet end eddike og sukker, før man er klar til det store sylteeventyr.
Sørg for at smage på asien, når den skrælles. Den skal smage friskt og lækkert – en lille smule som agurk eller squash. Hvis den smager bittert, kan grønthandleren få den lige tilbage i nakken – en bitter asie bliver aldrig god og det er spild af både tid og råvarer at sylte den. Sylter man ikke så ofte og ønsker man derfor ikke at brænde inde med alt for mange forskellige krydderier, kan jeg anbefale at man køber en lille pose blandede syltekrydderier i supermarkedet. Sådan en pose indeholder lidt forskelligt, blandt andet hele peberkorn, sennepsfrø og tørrede, røde chilier og så er det bare at fordele en lille smule og én chili i hvert sylteglas. Hvis man kan lide asier med en lidt skarp smag, kan man selvfølgelig bruge flere chilier, men jeg synes én pr glas er fint.
Nogen kommer også både perleløg, dildskærme og syltepeber i deres asier. Det giver måske en mere aromatisk smag, men til gengæld kan det være svært at skaffe i hvert fald dildskærme og syltepeber, hvilket måske afholder nogle fra at kaste sig over projekt hjemmesyltede asier. Derfor bruger jeg gerne det jeg nu har på lager og i år var det altså nedenstående.
Hjemmesyltede asier.
3 store glas.
1 stor asie eller 2 mindre, ca. 2 kg i alt
1 L vand
125 gr salt
Eddikelage.
6 dl lagereddike
350 gr sukker
15 sorte peberkorn
15 hvide peberkorn
1 tsk sennepsfrø
3 små tørrede chilier
Kog vand og salt sammen til en saltlage og lad den blive helt kold. Skræl asien, halver den og fjern kernerne med en spiseske. Del evt. asien i 4-6 stykker, hvis den er meget stor og læg den i en stor skål. Hæld den afkølede saltlage over stykkerne og lad dem trække et døgn. Læg evt. en tallerken ovenpå asierne, for at holde stykkerne nede i lagen.
Skold 3 sylteglas og skyl dem evt. med atamon. Kog eddike og sukker op i en gryde. Tilsæt krydderierne og lad det hele simre i 5 minutter. Skær asiestykkerne i passende strimler og fordel dem i sylteglassene. Hæld den kogende lage over asierne i glassene, fordel krydderierne og sæt låg på. Lad glassene afkøle og lad asierne trække i mindst 3 uger, før de spises.
Er det nødvendigt at anvende atamon i glassene? Vi er igang med en større omgang mostning, og vil gerne forsøge pasteurisering og fyldning på flasker. Nogen der har erfaringer med dette?
Søren – Jeg ved ikke om det er decideret nødvendigt – nogle skyller glassene med alkohol i stedet for og andre nøjes med at skolde. Der er jo delte meninger om brugen af atamon. Dog kan man jo ikke være 100 % sikker på holdbarheden, hvis man nøjes med at skolde. Hvis det er most, du er i gang med, kan jeg til gengæld anbefale, at hælde den på plastflasker og komme dem i fryseren. Så holder saften garanteret.
Mange hilsner fra
Anne.
Kan man i stedet for peberkorn og sennepsfrø bruge et brev med syltekrydderier?
– Charlotte
Charlotte – Sagtens 🙂 Måske skal du ikke bruge hele brevet – det kommer selvfølgelig an på hvor stor en portion du laver 😀
Hvad gør man når ens syltede asier er blevet for stærke?
Jette – Uhhh, det ved jeg faktisk ikke, for det har jeg aldrig prøvet. Et bud kunne dog være at koge en ny lage, uden chili, lade den køle af og hælde den over asierne og lade dem trække et par uger. Det kan være den nye lage kan trække lidt at styrken fra chilien ud af asierne. Dog ved jeg ikke, om holdbarheden nedsættes, idet der ikke hældes kogende lage over asierne, men mon ikke det går, hvis man bare sørger for at bruge rene og steriliserede glas? Jeg er bange for, at asierne kan splatte ud, hvis de bliver udsat for endnu en omgang kogende lage, men jeg skal ikke kunne sige det…
Håber det lykkes for dig at redde dem – prøv evt. Google og se, om der skulle være andre, som har været uheldige og om de har kunnet redde asierne.
Mange hilsner fra
Anne.
Tak til Anne, jeg vender tilbage med et resultat,
Hilsen Jette
Jette – Super! Jeg håber det går 🙂
Hej Anne.
Så er asierne “syltet” om, jeg skyllede asierne i koldt vand,fjernede krydderierne og fortyndede lagen med ekstra eddike og sukker. De er stadig lidt stærke, men er meget bedre end før. Tusind tak for tippet.
Knus Jette
Jette – Åhhhh hvor er jeg glad for, at det virkede. Det er hermed bragt videre, så andre også kan få glæde af tippet, hvis man skulle være så uheldig at få lavet asierne lidt for stærke 🙂
Knus fra Anne.
Hejsa
Har fulgt opskriften, men syltes de er meget saltet???? Bliver det bedre når de har stået i de tre uger???
Anja – Altså nu ved jeg jo ikke, hvor længe dine asier har stået, men som udgangspunkt skal de jo stå og trække smag fra eddike og sukkerlagen, for at komme til at smage helt rigtigt. I starten vil de jo smage ret salt, eftersom de har ligget i saltlagen i et døgn 🙂 Min opskrift stammer fra en gammel syltebog, og jeg har ikke tilføjet ekstra salt til opskriften, så jeg ville lige vente og give dem en chance, hvis jeg var dig 😀
Hej
Bare et lille forslag til sterilisering af glas.
Jeg har arbejdet på laboratorie og har taget metoden med derfra. Jeg dækker simpelthen åbningen på glassene med aluminiumsfolie og så sætter jeg dem i ovnen på 200 grader i en times tid. Jeg lader dem stå til de er kolde, så da får de lige lidt ekstra 😉
Men lågene som ikke er af glas + gummiringe skyller jeg i Atamon…
Hilsen L.
L – Tusinde tak for dit gode råd, som hermed er givet videre til mig og bloggens læsere 😀
Hej Anne
Ang. konservering, Jeg skolder mine glas, skyller glassene i spiritus, kommer måske atamon på låget, men så kommer jeg altid tynde skiver frisk peberrod på toppen af asierne, inden jeg lukker glasset. Peberrod er god mod mug og muk…. Det samme gør jeg ved rødbeder og drueagurker.
Har altid mine sylteglas stående på køl i køleskab nr. 2.
Glæder mig til at smage mine asier. De må gerne være stærke, salte, søde og sprøde på samme tid :o)
Hanne – Tak for dit fif, som hermed er givet videre 😀
Hej. Læser lige om syltning af asier. Ved godt det er lang tid siden opskriften kom på. Men…du skriver om syltepeber, som i gamle dage var med i posen med syltekrydderier og som giver en fantastisk smag. Jeg køber mine lang sort peber hos asaspice.dk så de kan stadigvæk skaffes. Bh. Lone Nisker
Lone – Mange tak for dine god fif. Gammel opskrift eller ej – gode råd kan altid bruges og især nu, hvor det igen er tid til at sylte. Dit tip ang. lang sort peber er hermed givet videre til bloggens læsere 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Skal man lægge dem i saltlage et døgn før…
Tina – Skal og skal, det bestemmer man selvfølgelig selv, men en asie smager ikke af alverden i sig selv, så de tager bestemt ikke skade af at ligge i saltlage og suge lidt smag til sig, inden de lægges i eddikelagen 😀
Mine asier er blevet meget stærke 😳
Hvad gør jeg ??
Pia – Uhhh, det er lidt svært at gøre så meget, da asierne allerede har trukket smag. Men en mulighed er at lave en ny (og mildere) eddikelage og så dræne de stærke asier fra den gamle lage, lægge dem tilbage i de rene glas og hælde den nye lage over. Måske det kan afhjælpe lidt af det stærke.
Jeg har syltet asier i mange år , men de sidste 2 år er de blevet bløde og er faktisk ikke værd at spise.
Ved du hvorfor det sker, har brugt den samme fremgangsmåde som altid og den ligner din til forveksling og alle de andre år er de blevet sprøde ligesom de skal være
Med hensyn til krydderier så kan man købe en færdig sylte blanding fra Tørsleffs som er beregnet til asier og som bla indeholder syltepeber og som er i en koge pose så de er lette at tage fra igen
EK – Øv, det var da træls. Det er virkelig svært at svare på, hvorfor asierne bliver bløde. Nu ved jeg jo ikke, om dine asier er bløde med det samme, eller om der går lidt tid, før de bliver bløde. Men er de bløde med det samme, så kan det skyldes asierne – de kan være lidt for vandholdige til at starte med, hvis det eksempelvis har været en våd sommer. Asier kan desuden blive bløde af at stå, så hvis du er begyndt at komme asierne i nogle større sylteglas, så kan de godt blive bløde, inden I får spist hele glasset og åbnet et nyt.
Hvorfor bliver mine asier blege, de holder ikke den hvide farve. Jeg lægger dem 3 dg. i ren salt, hvor efter de kommer i lage, efter et stykke tid blive de blege, og ikke sprøde, men smagen er ok fra lagen.
Torben – Asier får en let “gennemsigtig” farve efter noget tid. Det er helt naturligt. Desuden kan man godt opleve, at asierne begynder at blive lidt bløde med tiden, når de ikke er helt frisklavede længere 🙂