Hollandaise sauce hører til blandt de “ægte” franske saucer. Og lige nu, hvor det er sæson for asparges, spiser vi altså en del hollandaise sauce. Ikke sauce i litervis selvfølgelig, for det er kraftig kost. Men dampede grønne og ikke mindst hvide asparges og hjemmelavet hollandaise sauce er ganske enkelt helt uimodståeligt. Så må vi bare spise lidt flere grønsager, hvilket absolut ikke er svært, når der er tale om danske asparges.
Se også – Nem bearnaise sauce I Rødvinssauce I Whiskysauce
Nem opskrift på hollandaise sauce.
Ligesom bearnaise saucen hører hollandaise sauce til blandt de “farlige” saucer. Dem som vi ofte køber færdiglavet eller på pulverform, fordi de er svære at lave og det hele nemt kan gå galt. Men faktisk er det slet ikke så svært at lave sin egen hollandaise sauce, hvis man bare følger et par simple retningslinjer. Og resultatet er altså rigeligt indsatsen værd. Nedenstående opskrift er for øvrigt til ca 4 pers, men er I vilde med sauce, så overvej at lave lidt ekstra. Jeg siger det bare 🙂
Tip! Se mine bedste tricks til nem hollandaise og til at undgå skilt sauce under opskriften.
Hollandaise sauce
Ingredienser
- 3 æggeblommer (brug evt. past æggeblommer)
- 2 spsk citronsaft
- 1 spsk hvidvinseddike
- 125 gr smør (skåret i mindre tern)
- 1 tsk sukker
- salt og peber (brug evt. hvid peber)
Fremgangsmåde
- Pisk æggeblommer, citronsaft og hvidvinseddike sammen i en lille gryde og sæt det på komfuret ved svag varme.
- Pisk i gryden imens æggeblandingen langsomt lunes, så æggeblommerne ikke når at "sætte sig" og blive til scrambled eggs.
- Smørret skal tilsættes imens æggeblandingen lunes. Kom et smørtern i gryden og pisk til det er smeltet. Herefter tilsættes endnu et smørtern, og der piskes igen.
- Fortsæt med alle smørternene. Kun et enkelt tern ad gangen til at starte med, men efterhånden kan man godt tage 2-3 stk ad gangen.
- Når alt smørret er tilsat, skal saucen fortsat opvarmes under piskning, indtil æggeblommerne begynder at tykne og saucen bliver cremet.
- Husk at hollandaise sauce endelig ikke må koge – saucen skiller, når den når en temperatur på ca 60 °C. Saucen skal ikke være brandvarm ved servering, men selvfølgelig heller ikke kold.
- Når konsistens og temperatur er passende, smages saucen evt. til med et nip sukker, salt og (hvid) peber. Måske skal der desuden tilsættes lidt mere citronsaft.
- Bliver saucen for tyk, kan man evt. fortynde den ganske let ved at piske 1 spsk vand ad gangen ind i saucen, indtil konsistensen er passende.
- Server hollandaise sauce til lyst kød, fisk og dampet grønt.
Vær opmærksom på temperaturen.
Hemmeligheden bag hollandaisesauce – og bearnaise sauce for den sags skyld – er, at man skal have smør, citronsaft og eddike til at emulgere med æggeblommerne, uden at saucen skiller. Sagt på godt dansk betyder det, at man skal have smør, citronsaft og eddike pisket sammen med æggene til en tyk og cremet sauce. Uden at det hele bliver for varmt, vel at mærke. Temperaturen på saucen må helst ikke overstige 60 °C og i hvert fald under ingen omstændigheder komme op og koge. Men det er faktisk også det eneste svære ved hjemmelavet hollandaise sauce.
Der findes forskellige tricks til at undgå, at saucen bliver for varm og skiller. Man kan evt. sætte et termometer i gryden. Dermed kan man hele tiden holde øje med temperaturen og skrue ned for varmen eller helt fjerne gryden fra komfuret. Man kan også lave saucen over vandbad. Der kan man nemmere styre temperaturen på saucen, og stiger den pludselig for hurtigt, så skal skålen blot tages op af det varme vand og evt. sættes i isvand. Dermed stoppes kogningen og saucen er reddet.
Sådan reddes en skilt sauce.
Har uheldet alligevel været ude og er saucen skilt, så findes der også gode råd. Som regel kan man nemlig redde saucen og sænke temperaturen ved at piske en smule iskoldt vand eller en isterning ind i saucen. Desuden kan man lade saucen afkøle let og efterfølgende blende den sammen med et æg. Jeg har aldrig selv prøvet det, men har hørt fra flere, som har haft succes med dette trick.
Nem hollandaise sauce med en smule snyd.
Som regel laves hollandaise sauce ved at hælde smeltet smør i æggeblommerne i en tynd stråle, imens man pisker. Men der er altså også en anden mulighed. Jeg snyder nemlig en ganske lille smule, og laver saucen på koldt smør i tern i stedet for smeltet smør.
Smørternene tilsætter jeg til æggeblommerne under piskning, imens det hele langsomt varmes op. Ved jævnligt at plumpe koldt smør i saucen, sikrer jeg mig, at temperaturen kun stiger langsomt. Og når alt smørret er tilsat, fortsætter jeg ganske enkelt piskningen, indtil saucen bliver tyk og cremet og temperaturen er passende. Efterfølgende er saucen klar til at blive smagt til og serveret. Og jeg har (7-9-13) endnu aldrig oplevet, at min sauce skilte.
Står man overfor at skulle lave sin allerførste hollandaise sauce, så kan man lave saucen over vandbad for en sikkerheds skyld. Dette kan ligeledes være en god idé, hvis man har induktionskomfur, da det kan være svært at opvarme noget langsomt på induktion.
Når man så har lavet saucen et par gange, og føler sig sikker, så kan man begynde at lave den direkte i gryden. Det eneste man skal huske er, at man ikke må skrue for højt op for varmen. Man er nødt til at væbne sig med tålmodighed. Til gengæld kan det være, at man bliver så gode venner med hollandaise saucen, at man til sidst får lyst til at kaste sig ud i en 100 % ægte hollandaise sauce. Altså en hollandaise lavet på smeltet smør.
Hjemmelavet hollandaise og bearnaise sauce.
Jeg vil skynde mig at påpege, at selvom denne her hollandaise sauce måske ikke kan kaldes 100 % ægte, så er den er 100 % hjemmelavet. Den smager så englene synger og så lykkes den hver gang. Hvilket måske især kan give nybegyndere ud i den ædle “saucekunst” blod på tanden. Og hvis alternativet er en gang pulversauce, så kan jeg sagtens leve med, at min hollandaise sauce måske kun er 99 % ægte.
Jeg laver for øvrigt bearnaise sauce på nøjagtig samme måde. Den eneste forskel er, at jeg pisker 2-3 spsk bearnaiseessens (efter smag) sammen med æggeblommerne i stedet for citronsaft og eddike. Derudover vender jeg masser af friskhakket, fransk estragon i saucen til sidst.
SUPER måde at lave Hollandaise på, den skiller ikke og er nem at styre på komfuret! Tak!
Lone – Tusind tak – det er stort set den eneste måde, jeg bruger til hollandaise og bearnaise og det lykkes hver gang 😀 😀
Vores hollandaise sauce skilte ved 62 grader 🙁
Rasmus – Æv, det var da træls. Når det kommer til de ægte saucer som fx hollandaise og bearnaise, så skiller de desværre, når man når ca 60 °C. Jeg tager som regel gryden af varmen, når saucen begynder at ryge (dampe) og hvis det kun er mig selv, der skal spise sauce, så kan jeg også godt finde på lige at stikke en finger i saucen. Så har jeg en idé om, hvor varm saucen er 😉
Gør som med skilt bearnaise: lidt iskoldt vand piskes i. Plejer at redde de “ægte” saucer.
Jeg har lige lavet denne hollandaise sauce, kæmpe succes. Tusind tak for en super nem opskrift.
Lige en note; jeg havde kun smørbart smør, så altså ikke 100% smør, men det virkede helt fantastiskt. Og så brugte jeg kun halvdelen af den mængde smør du skriver i opskriften.
Det var en rigtig dejlig Sauce Hollandaise.
Anne – Tusind tak for tippet og dejligt at høre, at det blev en skøn hollandaisesauce 😀
Har lige overvundet min skræk for ægte sauce og prøvet din opskrift før første gang stor succes tak
Inge – Hvor er det bare dejligt at høre, at saucen lykkedes. Godt du overvandt din skræk 😀
Mega og dejlig nem opskrift! Den er lækker, cremet og har en dejlig smag.
Lotte – Dejligt at høre 😀
Super opskrift, var dog lidt for generøs med eddiken, sovsen skilte på et tidspunkt men reddet den med endnu en smørterning.
Ellers perfekt sovs.
Michael – Dejligt at høre, at saucen blev en succes. Og godt, at den lige kunne reddes med en smørterning 😀
Virkelig god opskrift. Og nem.
Anna – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂
Fantastisk opskrift. Dog et enkelt men…. nu kan vi jo ikke gå tilbage til pulversovs. 😫😂 men for pokker hvor skal der meget smør i. 😳😱 selv børnene, som normalt kun vil have købesovs spiste med velbehag.
Helene – Hehe, ja der går en del smør til de ægte saucer 😀 Men det er nok også derfor, at saucer som hollandaise og bearnaise tidligere er blevet anset som festmad, og ikke noget som man spiste hver dag. Nu er især bearnaise nok blevet ret mainstream, men som du selv siger, så er der jo lysår til forskel på den hjemmelavede og så pulverversionen. Og børnene har åbenbart god smag 😉
Dejlig nem at lave. Desværre blev den alt for syrlig til trods for at jeg fulgte opskriften. Næste gang halverer jeg citronen og tilsætter evt. til sidst, hvis den mangler.
Martin – Dejligt at høre, at saucen var nem. Til en anden gang, så ville jeg nok skære i hvidvinseddiken i stedet for citronsaften og evt. først smage til med den til sidst – det er ofte eddiken, der smager igennem, og kan være “synderen”, hvis ikke man ønsker saucen alt for syrlig 🙂 Man kan evt. justere med et nip sukker og en smule iskoldt vand, hvis saucen er for syrlig 🙂
Virker som en drøm. Jeg prøvede at lave lidt eksperimenter. Skilte min sauce med vilje og smed en isterning i for at samle den igen. Det fungerede super fint. Vil sige at opskriften er ret syrlig. Man kan med fordel bruge lidt mindre hvidvinseddike. Jeg brugte det halve og fik en dejlig sauce.
Dennis – Hvor er det bare dejligt at høre, at hollandaisesaucen hitter – og at den kan reddes i en håndevending 🙂 Ift. syre i saucen, så er smag og behag jo forskellig, så det vil nok altid være en smagssag, hvor syrlig man ønsker sin sauce. Jeg kan godt lide en syrlig sauce, men jeg afrunder den også afslutningvist med et nip sukker, indtil jeg synes, at smagen er helt perfekt 😀
Fantastisk og nem opskrift.
Randi – Dejligt at høre 😀
Det var mit allerførste forsøg på ‘aise sauce. Jeg valgte så at krydre med en Café de Paris krydderblanding til sidst. Det er IKKE som Knorrs CdP sauce, men saucen blev så absolut godkendt af familien.
Claus – Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften, og at det blev en succes. Jeg må indrømme, at jeg ikke kender Café de Paris saucen fra Knorrs, men dejligt at saucen blev godkendt af familien 😀
Som ægte sauce connaisseur fortrækker jeg, at den er til den hmmm friske side, omend den dælme også kan blive for frisk( her i huset er sauce= for pokker der er rigeligt) En ting undrer mig og det er at man fra mejerierne ikke laver en klaret smør udgave… Men skidt hvis man kan bruge småt og smørbart så kan det jo være lige meget… Iøvrigt så kører jeg min sauce med meget fint salt til at starte op på li´som med mayonnaise.
Jan – Tak for din hilsen 😀 For at det ikke skal være løgn, så mener jeg faktisk, at man fra mejeriernes side producerer (eller tidligere har produceret) klaret smør til brug i storkøkkener og restaurationsbranchen. Ved dog ikke, om det er en skrøne, og om produktet findes 😀
Åh jo det findes skam..
I flere udgaver blandt andet denne https://dragsbaek.dk/dragsbaek-foodservice-produkter/bakkedal-klaret-smoer-1-kg.aspx
Klaret smør fås i Irma 😊
Helle – Uhhh tak for tippet. Der er godt nok lidt langt til nærmeste Irma, når man bor i Jylland, men det er jo meget rart at vide, når man kommer på de kanter 😀
Taaaaak lavede din opskrift og min første ,sauce i går til asparges, puttede pesto i saucen, og den smagte helt fantastisk , har fæet lyst til at prøve igen.
Susanne – Det lyder dæleme også lækkert at smage saucen til med lidt pesto 😀
Perfekt hollandaise.
Det var første, men bestemt ikke sidste gang, jeg kastede mig ud i en hollandaise. Det var supernemt og virkelig lækkert til nye kartofler, friskfanget ørred og grønne asparges.
Charlotte – Hvor er det bare dejligt at høre – og det lyder som en vildt lækker menu :d
Genial teknik!
Mikkel – Dejligt at høre 😀
Min 14-årige har kastet sig over din hollandaise-sauce. Det lykkes!
Birgitte – Hvor er det bare dejligt at høre – jeg er nødt til at indrømme, at jeg også selv er helt vild med den sauce 😀
Hey. Kan sovsen laves uden hvidvinseddiken?
Sarah – Du behøver ikke nødvendigvis bruge hvidvinseddike, men jeg synes, at saucen skal have en smule syre, for at opveje æggeblommer og ikke mindst alt smørret. Du kan evt. bruge en anden slags eddike, eller også kan du smage til med lidt ekstra citronsaft 😀
Første forsøg og den blev helt perfekt, dejlig, enkel opskrift der er nem at følge og forstå. Saucen smagte superfint!
For mig personligt var der lidt for meget syre i, men min mand var vild med den som den var. Næste gang vil jeg nok halvere mængden af vineddike og så smage til henad vejen. Men det er jo – i bogstaveligste forstand – en smagssag. 😊
Jeg har lavet den til eggs Benedict og det passede så fint med at den gav udmærket kontrast til æg og laks, dog uden at være dominerende.
Jeg havde ingen problemer med at saucen skilte, jeg tog temperaturen en enkelt gang og holdt den så der omkring de 48-50 grader. Det tager måske lidt længere tid, men resultatet var absolut det hele værd.
Opskriften er gemt. Tak!
Jannie – Tusind tak for din tilbagemelding, og hvor er det bare dejligt at høre, at saucen blev en succes 😀 Som du selv er inde på, så er smag og behag jo forskellig, så det gælder bare om at smage sig lidt frem 😀
Jeg har altid købt knorrs, men nu havde vi ikke fået handlet, og vi stod pludselig og ville have hollandaise sauce.
Denne opskrift er jo nem at gå til. Havde dog kun alm eddike, så brugte lidt ekstra citron i stedet. Det blev bestemt ikke dårligt. Næste gang vil jeg sørge for at vi har hvidvinseddike hjemme.
Lizette – Hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften blev en succes 😀
Whau det blev en lækker hollandaise.Tak for opskriften enkelt og let at gå til 🙌😊Mvh Sigga
Sigga – Tusind tak for din søde tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Hej og tak for opskriften. Skal sovsen fortyndes lidt benytter jeg en spsk kold hvidvin istedet for vand.
Sv. Pedersen – Tusind tak for tippet – det var da en virkelig god ide 😀