Jeg synes, at honninghjerter hører julen til og hvert eneste år, når de første juleting begynder at dukke frem i butikkerne, er honningkager og nisseskum noget af det allerførste, jeg køber. Disse her honninghjerter er bagt efter Claus Meyers opskrift, som jeg efterhånden har brugt i en del år. De bliver helt fantastisk bløde og lækre med en intens honningsmag, men det betyder også, at kagerne er bagt med en fordej, som jeg har haft stående i et køkkenskab i lidt over en måned.
I al sin enkelthed laves fordejen ved at ælte 500 gr honning sammen med 500 gr hvedemel. Herefter kommes dejen i en bøtte med låg eller en skål med film omkring og så skal den blot stå ved stuetemperatur – ikke for varmt og ikke for koldt. Jeg har min stående i et køkkenskab.
Jeg bruger flydende honning til hjerterne, selvom der egentlig bare står honning i opskriften. Det er altså ikke yderligere udspecificeret af Claus Meyer, hvilken honning der skal bruges. Til gengæld viste det sig for nogle år siden, at de af bloggens læsere, som havde brugt almindelig, fast honning, havde lidt problemer med at rulle den færdige dej ud, da hjerterne skulle formes, idet dejen var meget hård at arbejde med. Det hjalp tilsyneladende, at komme den i mikrobølgeovnen i nogle sekunder, men belært af den erfaring har jeg nu alligevel besluttet at bruge flydende honning. Jeg har købt et glas med 450 gr flydende akaciehonning i Tiger butikken til 30 kr og de sidste 50 gr honning har jeg så suppleret op med almindelig honning fra køkkenskabet.
>> Se også min opskrift på gammeldags honningkage med smørcreme lige her.
Der findes rigtig mange fine opskrifter på honninghjerter, som kan bages uden en fordej, der først skal hvile i en måned. Derfor vil jeg stadig opfordre til, at man bager en portion fine hjerter, selvom man ikke har tid eller overskud til at arbejde med en fordej. Man følger blot nedenstående opskrift og lader fordejen hvile så lang eller kort tid, som det nu er muligt.
Synes man honninghjerter har en tendens til at blive tørre, eller gider man bare ikke nøjes med chokoladepynten, så kan man piske en god smørcreme og lave dem om til honningbomber. Honninghjerterne lægges hjerterne sammen to og to med creme og abrikos- eller æblemarmelade og overtrækkes med chokolade, så får man de lækreste bomber.
Hjemmebagte honninghjerter og honningbomber er en både sød og personlig værtindegave, som nok skal vække glæde i december. Hjerter kan pakkes ind i cellofan med en fin sløjfe på, hvorimod bomberne skal behandles lidt mere forsigtigt. Der ville jeg købe en fin æske, evt en kageæske hos en bager, fylde bunden med lidt silkepapir og så arrangere bomberne i æsken og derefter pakke den ind i cellofan. Det kan man for øvrigt også gøre med honninghjerterne.
Honninghjerter
Ingredienser
Fordej (laves 1 mdr i forvejen)
- 500 gr hvedemel
- 500 gr honning (gerne flydende honning)
Honningkagedej
- 2 æggeblommer
- 2½ tsk hjortetaksalt
- 2 tsk potaske
- 2 tsk stødt kanel
- 1½ tsk stødt nellike
- smeltet chokolade til overtræk
Fremgangsmåde
- Hvedemel og honning blandes til en fast dej og kommes i en skål eller bøtte med låg.
- Dæk dejen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst et par dage, men gerne længere. Jeg kan anbefale at lade fordejen stå i minimum 1 måned, men bare 24 timer er bedre end ingenting.
Honninghjerter
- Kom æggeblommerne i en skål og rør hjortetaksalt ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper.
- Rør potaske ud i 2 spsk vand til det er helt opløst. Begynder det at blive lidt varmt, er det blot fordi, der sker en kemisk reaktion.
- Bland æggeblommer, potaske og krydderier i fordejen og ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller i røremaskine. Det er nemmest at bruge en røremaskine.
- Er fordejen blevet stenhård, og slet ikke til at arbejde med, så kan man med fordel give den et par sekunder i mikrobølgeovnen. Men det hjælper altid, hvis man bruger flydende honning.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 5 mm tyk og stik den ud som hjerter.
- Bag hjerterne ved 180 °C (alm ovnfunktion) i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige. De må ikke kunne falde sammen.
- Afkøl hjerterne på en bagerist.
- Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i et fad med et fugtigt klæde/viskestykke over og stilles i køleskabet i 2-3 dage, indtil de bliver lækre og bløde. Fugt viskestykket efter behov.
- Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre og kan overtrækkes efter behov.
Jeg har nu en hurtig opskrift, som kan laves på 1-2 dage. Den er baseret på sirup, men jeg tror sagtens det kan udskiftes med flydende honning. De er så lækre med abrikosmarmelade og chokoladeovertræk, nærmest som konfekt.
Men måske prøver jeg honninghjerter igen næste år. Det fif med køleskab og det våde klæde har jeg ikke set før. Dengang jeg sidst prøvede anbefalede Meyer at de lå i en åben pose i kælderen, hvor de kunne suge fugt fra, gerne en måned. Ikke videre lækkert… Andre råd var at spraye dem med vand, lægge dem med rå kartofler og så det våde klæde.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Honninghjerterne kan i hvert fald anbefales og med det våde klæde i køleskabet, bliver hjerterne helt perfekte, bløde og læke 😀
Som altid fine fra din hånd. Virkelig flot blank chokolade 🙂
Bianca – Tusind tak, det gik ellers lidt hurtigt, men jeg er nu meget godt tilfreds med resultatet 🙂
Rigtig glædelig jul til dig og hele din lille familie 😀
Knus fra Anne.
Vi har nu bagt dem for første gang og første plade blev sorte nedenunder 🙁
Men derefter blev resten fine 🙂 Kan det passe at de er meeeget krydret ? Og hvis de skal kunne lægges sammen med smørcreme og abrikos marmelade skal de vel være tykkere?
Ann – Uhhh, sorte honningkager smager nok ikke så godt, så det var godt, det lykkedes med resten 🙂 Jeg ved ikke, om jeg synes, hjerterne er frygteligt krydrede – smager vist mest af honning. Til gengæld bliver mine færdige hjerter ca 1-1,5 cm høje, når de hæver i ovnen – det synes jeg er fint til bomber, som eller godt kan blive lidt for store, så man kun kan spise en halv 🙂
Rigtig glædelig jul fra
Anne.
Hvordan opbevare du dem i køleskabet?
Mine bliver enten alt for våde i toppen af bøtten eller alt for hårde i bunden fordi fugten ikke rigtig når derned. Var bange for at de ville hænge sammen, så jeg har lagt bagepapir mellem lagene. Er det dumt?
Jeg lægger dem i en stor bøtte/plastikkasse, med god plads og rigeligt afstand til det fugtige viskestykke på toppen. På den måde bliver de øverste honningkager ikke våde. Jeg gør som regel det, at jeg lægger honningkagerne taglagt, så jeg bruger ikke bagepapir, da de dermed kun ligger i et enkelt lag. Jeg har aldrig haft problemer med, at kagerne hænger sammen, fordi de rører hinanden 🙂
Taglagt ? Hvordan gør man det ?
Mia – Du lægger bare honninghjerterne i et lag, så de overlapper hinanden (lidt ligesom tagsten – deraf navnet) 😀
Har du ikke en stor portion, kan du også bare lægge dem enkeltvist 😀
Har du ikke skruet ned for krydderierne i forhold til meyers?
Det havde du ikke kan jeg se… ved ikke hvorfor jeg lige troede det.
?
Sonja – Ikke umiddelbart 🙂 Jeg har lige dobbelt-tjekket i bogen “Julemad” af Meyer og der står de samme mål som i min opskrift 😀
Hej Anne
jeg ved ikke om du er klar over det men Claus Meyer har lavet en opdatering til opskriften
Fordej (laves 1 måned i forvejen)
500 g honning (almindelig fast honning eller akaciehonning)
250 g hvedemel
Honningkagedej
2 æggeblommer
10 g hjortetaksalt
750 g honningkagefordej
250 g hvedemel
10 g potaske
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike
Olie og mel til bagepladen
super hyggelig blog at læse
Lotte – Nej, det var jeg slet ikke klar over – tusind tak for din update 😀
Mine flød ud og lignede mere cirkler end hjerter.
Kristine – Jeg oplever, at mine kager hæver under bagningen og bliver til små, tykke hjerter, men at de ligefrem flyder ud, har jeg aldrig prøvet.
Så blev der bagt honninghjerter og stjerner 20 stk og de blev såååå fine i formen måtte dog putte mere mel i dejen da den klistrede meget, nu står de på køl indtil de skal pyntes.
Opdate senere om smagen glæder mig og tak for fine opskrifter 👍
Har lige lavet Meyers honninghjerter de blev super gode selv om fordejen har stået siden sidste år🤩Slet ikke hårde som han skriver i opskriften🎄
Marianne – Dejligt at gøre. Mine honninghjerter bliver altid hårde, når de lige er bagte, så jeg er nødt til at lade dem ligge på køl i et par dage, inden vi kan spise dem 😀
Hvor stor en udstiksform bruger du?
Pia – Jeg bruger et hjerte med 7-8 cm i diameter 🙂
Nu er min fordej ved at være klar til de lækre hjerter😀 Jeg har aldrig bagt honningkager før og kan forstå at de bliver hårde når de er bagt. Skal de bare lægges i et fad med et fugtigt klæde over – altså uden låg ?
Skal kagerne have låg på i køleskabet ? Eller kun et fugtigt klæde ?
Rikke – Nej, de skal bare have et fugtigt klæde på – hjerterne skal suge fugt fra klædet 😀
Hej, tak for en opskrift som giver en super smag. Mine blev dog helt tynde og lidt klistret, nærmest som om de var blevet en lille smule karameliseret, hvis man kan sige det sådan. Jeg synes jeg gjorde nærmest som der stod, har du et bud på hvad jeg har kludret i, og skal gøre anderledes næste gang? 🙂 Vil rigtigt gerne prøve at have dem til at lykkes. Kan smage at smagen er der, men konsistensen og udseendet er der bestemt ikke 😛 God jul!
Stine – Hmmm…. det lyder enten som om, at du har brugt for lidt hævemiddel (hvis de er blevet tynde) eller at din honning er krystalliseret (hvis de ligesom er karamelliseret). Det kan også skyldes uoverensstemmelse i opskriften, fx hvis man har lavet dobbelt fordej, men har glemt det sidenhen, og så har lavet single portion dej. Det er dog virkelig svært at svare på, hvad det helt præcist kan skyldes, og jeg synes ikke lige, at jeg har hørt, at hjerterne karamelliserede tidligere. Og som sagt har jeg ikke lige et helt klart bud på, hvad der kan være gået galt 😀
Hejsa.
Jeg har aldrig prøvet honningkager før.
De er blevet meget lækre.
Men er nu kommet i tvivl;skal honningkager blive ved med at have fugtig klæde på helt indtil de skal bruges eller bare til de er bløde?
Anette – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂 Honningkager kan holde sig i laaaaaaang tid, men når først de er overtrukne med chokolade, er holdbarheden kun 2-4 dage, inden de bliver tørre. Mit bedste råd er derfor, at du kun overtrækker dem, som du skal bruge, og som I får spist, og gemmer resten i en dåse (uden et fugtigt klæde). Er uheldet så ude og kagerne blevet hårde igen, så må de lige have et fugtigt klæde over igen, men eller burde det ikke være nødvendigt 🙂
Hejsa, det er første gang nogen sinde at jeg prøver at bage noget som helst til jul.
Når jeg laver fordejen kan det så godt passe at den er lidt klistret, eller er det mig der gør noget forkert?
Mette – Det er helt korrekt, at den skal være lidt klistret. Når den har hvilet, kan du godt risikere, at den er blevet lidt hård, men hvis den er helt umulig at arbejde med, så lægger du den bare i mikrobølgeovnen i et par sekunder 😀
Hejsa, hvor er det skønt at følge med herinde. Tak!
Jeg har netop bagt en portion hjerter, eller cirkler blev det faktisk da jeg ikke havde en stor nok hjerteudstikker. Men mit spørgsmål er om du ved hvad jeg har gjort galt? Mine kager hævede ligeså fint i ovnene og så faldt de ligesom sammen igen. Jeg prøvede at give dem forskelligt bagetid men ligelidt hjalp det. Har du et forslag til hvad jeg har gjort galt?
Glædelig jul
Tulle – Æv, det var da ærgerligt. Umiddelbart vil mit gæt være, at du ikke har givet hjerterne (cirklerne ;)) lang nok tid i ovnen. De skal ligesom hæve op og så skal dejen have lov til at bage lidt længere, så kagerne ikke falder sammen, når de tages ud af den varme ovn. Man skal kunne trykke let på dem med en finger og så skal kagen ligesom “fjedre” let 🙂
Hej Anne
Så har jeg fået bagt honninghjerter, og de smager skønt ❤ Men noget må være gået galt???
Jeg rørte hjortetaksalt ud i æggeblommerne i et krus. Det gik fint.
Jeg opløste potaske i vand i et andet krus. Det blev lidt varmt, men gik fint.
Jeg varmede fordejen lidt i microovnen, da den var stenhård. Den blev let at ælte, men varm.
Jeg kom kanel og stødt nellike i kruset med æg og hjortetaksalt. Fint.
Så kom jeg også potaskeopløsningen deri, og der kom en forfærdelig stank, der blev værre og værre, mens jeg æltede det i fordejen.
Jeg har googlet, at hjortetaksalt udvikler ammoniak, men vel ikke, så jeg måtte vende hovedet væk, mens jeg æltede for ikke at kaste op??? Gemalen, der har meget svagere lugtesans end mig, sagde, det lugtede af l…
Hvad har jeg gjort forkert??? For vil helt sikkert bage dem igen i 23.
PFT Lene
Lene – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har oplevet det, som du beskriver her. Så det er godt nok svært at gætte på, hvad der kan være sket. Det er formentlig en eller anden kemisk reaktion fra hjortetaksalt eller potaske, men det lyder godt nok voldsomt. Kan det evt. være datoen, der er ved at løbe?
Mit bedste forslag er, at du prøver igen i julen 23, som du også er inde på. Alternativt kan du måske lave en lillebitte portion fordej og bare lade den stå i nogle dage, og så nå at lave honningkager til jul allerede i år 😀 😀