For mig er honningkage stærkt forbundet med jul. Jeg elsker jul og jeg elsker honningkager og lige så snart jeg smager den første bid honningkage, så er der noget, der siger “klik” oppe i min hjerne og så ved jeg bare, at nu er det snart jul. Lidt på samme måde har jeg det for øvrigt med duften af en klementin, som pilles og jeg tror bestemt ikke, at jeg er den eneste.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det primært at honningkagehjerter, som jeg spiser op imod jul. Både de hjemmebagte honningkager og de færdigkøbte fra bageren og også engang imellem en skive hjemmebagt honningbrød. Men der er nu også noget over sådan en rigtig gammeldags honningkage, som lægges sammen med smørcreme, så sådan en har jeg bagt i dag, hvor vi får besøg af Mortens og mine forældre til aftensmad. Sådan en lille hyggelig familiemiddag, hvor de af os, som ikke skal fejre julen sammen, får lejlighed til at ønske hinanden glædelig jul.
Udover smørcreme og chokolade på toppen (som kan erstattes af chokoladeglasur, hvis man foretrækker det), har jeg også kommet et lag appelsinmarmelade i kagen. Appelsinmarmeladen kan dog sagtens erstattes af abrikosmarmelade eller æblemos, det bruger de fleste bagere, eller den kan helt udelades, men jeg havde et glas af min mors gode appelsinmarmelade stående, så det passede jo noget så fint.
Og så vil jeg da lige tilføje, at kagen er bagt med bælte på. Jeg har for første gang prøvet at bage med et bagebælte, hvilket i dette tilfælde udgøres af noget så simpelt som et fugtigt, opvredet viskestykke. Det fugtige viskestykke lægges som et bånd omkring springformen og så sættes hele molevitten i ovnen og bages. Nej, der går ikke ild i viskestykket. Det fugtige viskestykke isolerer, så varmen fordeles bedre og det bevirker, at kagen bliver fint jævn i stedet for at hæve op i en top på midten.
Nu er det som sagt første gang, jeg har prøvet at bage på denne måde, men jeg er ret begejstret for resultatet. Det er måske lidt svært at se på billedet af honningkagen, fordi der også er fordelt et generøst lag mørk chokolade på toppen, men den var noget så fin og jævn, da den kom ud af ovnen. Jeg kan allerede se mulighederne, når der skal laves hjemmebagte lagkagebunde eller kager, som skal pyntes.
Honningkage med smørcreme
Ingredienser
- 100 gr smør
- 100 gr honning
- 75 gr sukker
- 50 gr brun farin
- 1 æg
- 1 dl kærnemælk
- 1 tsk natron
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt nellike
- ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
- 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
- 250 gr hvedemel
Smørcreme
- 125 gr blødt smør
- 125 gr flormelis
- 2 tsk vanillesukker
- 2 dl appelsinmarmelade (æblemos eller abrikosmarmelade kan også bruges)
- 75 gr mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Kom smør, sukker, farin og honning i en gryde og smelt det under svag varme. Lad blandingen afkøle til den er lunken.
- Kom æg og kærnemælk i en skål. Sigt natron, krydderier og hvedemel sammen og kom det i skålen sammen med syltet appelsinskal og det smeltede smør/sukker. Pisk det hele godt sammen med en elmikser.
- Fordel dejen i en smurt springform (ca 20-22 cm). Fugt et viskestykke og vrid det godt. Læg viskestykket sammen til et langt “bånd” og læg det om springformen (dette kan udelades – se evt. note).
- Sæt kagen inkl. det våde viskestykke i ovnen og bag honningkagen ved 150 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i ca 60 minutter, til den er gennembagt. Afkøl kagen på en bagerist og del den herefter i 2 bunde.
- Pisk blødt smør, flormelis og vanillesukker sammen til en hvid og luftig smørcreme. Fordel først et lag appelsinmarmelade og herefter smørcreme på den nederste kagebund og læg den anden bund over som låg.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og overtræk kagen med et tyndt lag. Lad honningkagen hvile på køl i min. 2 timer inden servering.
- Kagen holder sig frisk og lækker i 2-3 dage. Den kan også fryses. Dog bliver resultatet bedst, hvis kagen fryses uden chokolade på toppen.
Jeg er ikke meget for appelsin, har du prøvet at udelade de syltede appelsinskaller og evt. bruge en anden marmelade.
Tak for altid skønne opskrifter
De bedste hilsner
Karina
Karina – Du kan sagtens udelade syltet appelsinskal, hvis ikke du bryder dig om det og marmeladen kan erstattes med æblemos, eller du kan nøjes med smørcreme 😀
Vi bager uden appelsin og smører med abrikos marmelade inden smørcreme smøres på. Smager himmelsk.
Niels – Uhh ja både appelsin, abrikos og æblemarmelade er lækkert til honningkagen 😀
Rigtig god opskrift, jeg brugte appelsinmarmelade med honning i stedet for de syltede appelsinskaller, samme mængde, det fungerede rigtigt godt.
Mary – Uhhh, det lyder sørme også lækkert med en appelsinmarmelade med honning 😀
Tusind tak for en superdejlig opskrift og juleoplevelse.
Anne-Marie – Velbekomme – dejligt at I kunne bruge opskriften 😀
Hejsa
Har lige lavet den her til aften og skal have den med på arbejde i morgen. Hvor lang tid før servering skal den ud og stå lidt, hvis den skal det. Dbh Katja
Katja – Man behøver ikke lade kagen stå ude før servering, men jeg kan godt lide, at smørcremen ikke er helt hård. Derfor tager jeg den ud ca 30-45 min før servering 🙂
Hej kan jeg fryse kagen med syltetøj og smørcreme ?
Ina – Ja, det bør ikke være noget problem 🙂
Hvad skal kagen bages ved med varmluft.
Lise – Generelt siger man, at der skal trækkes ca 10 °C fra, når man går fra almindelig ovnvarme til varmluft, og lægges ca 10 °C til fra varmluft til almindelig ovnfunktion. Dvs. står der 190 °C varmluft, så skal man regne med ca 200 °C almindelig ovn. Og står der 190 °C almindelig ovn, så skal man regne med ca 180 °C varmluft.
Jeg bager dog altid skærekager og lignende ved almindelig ovnfunktion og slår varmluftsfunktionen fra, da jeg synes, at den varme luft, der blæses rundt i ovnen, har tendens til at udtørre bagværket let. Og det er jo ikke meningen, hvis man gerne vil have en rigtig saftig skærekage 🙂
Tak for hjælpen Anne – Kathrine
God jul🎄
Lise – Velbekomme og god jul til dig også 😀
Super dejlig opskrift , men jeg bruger abrikos i stedet for appelsinmarmelade, og så undlader jeg syltet appelsinskal i kagen ( det bruger jeg i mine brunkager istedet 😊) Pynter kagen med valnødder og guldstøv – det ser fint og meget “ julet” ud 🤶🏻
Karen Marie – Det lyder lækkert – og guldstøv gør det jo bare ekstra festligt 😀 😀
Super god opskrift på honningkage. Bager kun den fra nu af.
Tak for dig.😃❤️
Vivi – Hvor er det bare dejligt at høre – det er altså også en rigtig skøn julekage 😀 😀
Kan man bytte kærnemælk ud med noget andet? Desværre fås kærnemælk ikke i den del af Sverige som jeg bor i
Jannie – Ja da – du kan bruge tykmælk, yoghurt naturel, ymer eller lignende. Evt. rørt ud i lidt mælk for tyndere konsistens. Og du kan faktisk også bruge lidt creme fraiche 😀
Det er en supergod opskrift, dog syntes jeg dog, at kagen gerne må trække 2 – 3 dage før den spises, og så ved stuetemperatur.
Inger – Ja, så bliver den ekstra svampet og lækker 😀 😀 Og god jul til dig 🎅🎄💗