Jeg er vild med alle mulige former for honningkager og honninghjerter, som efter min mening hører julen til. Det tager dog sin tid at lave honninghjerter, idet der først skal laves en fordel, som helst skal hvile i ca 30 dage, inden den bruges til honninghjerter. Bliver det lidt for besværligt, så kan man derfor i stedet lave de her honningkage muffins, som kan trylles frem på under 1 time. Helt perfekte til en hyggelig adventskaffe, hvor lysene i kransen tændes, imens mørket falder på.
Se også – Honningbrød I Honninghjerter I Honningkage med smørcreme
Opskrift på honningkage muffins.
Mine honningkagemuffins fyldes med smørcreme og appelsinmarmelade og pyntes med chokolade på toppen. Og de minder langt hen ad vejen om de klassiske honningbomber. Dog er det noget nemmere at lave honningkage muffins, idet man blot skal røre en portion dej til muffins sammen. Man slipper således både for at lave fordejen samt udrulning og udstikning af kagerne.
Tip! Se også tips til variationer og opbevaring af honningkage muffins under opskriften.
Honningkage muffins
Ingredienser
- 75 gr honning
- 50 gr brun farin
- 25 gr smør
- ½ usprøjtet appelsin (revet skal og saft)
- 1 æg
- 1½ dl creme fraiche (eller lign. surmælksprodukt)
- 1 nip salt
- ½ tsk natron
- ½ tsk stødt nellike
- ½ tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kanel
- 2 tsk vaniljesukker
- 180 gr hvedemel
- 2 spsk finthakket, kandiseret appelsinskal (fx fra Dr. Oetker)
Smørcreme
- 75 gr blødt smør
- 75 gr flormelis
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 dl appelsinmarmelade
- 75 gr mørk chokolade til overtræk
Fremgangsmåde
- Kom honning, brun farin, smør, appelsinskal og saft i en lille gryde og lad det smelte. Lad herefter blandingen blive helt kold.
- Pisk æg og creme fraiche sammen i en skål.
- Sigt krydderier og hvedemel sammen og rør det i skålen sammen med honningblandingen og finthakket, kandiseret appelsinskal.
- Fordel dejen i 8 muffinsforme og placer evt. formene i en muffinplade af metal.
- Bag kagerne ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 25 minutter, indtil de er gennembagte. Tjek evt med en tandstikker.
- Afkøl kagerne på bageristen og fjern muffinformene, når kagerne er afkølede.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen og dyp toppen af hver muffin i chokolade. Drys evt. lidt krymmel i den våde chokolade og lad chokoladen tørre.
Smørcreme.
- Pisk blødt smør, formelis og vaniljesukker grundigt til en luftig smørcreme. Kom herefter smørcremen i en fryse- eller sprøjtepose med en lille stjernetylle.
- Halver muffinsene og læg chokoladetoppene til side.
- Læg en skefuld appelsinmarmelade på hver "undermuffin" og sprøjt en krans af smørcreme ovenpå.
- Læg herefter muffin-toppene over som låg og server kagerne.
- Opbevar honningkage muffinsene på køl. De kan holde sig i 3-5 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.
- Tag evt. kagerne ud af køleskabet ca 30 minutter før servering. Så kan smørcremen nå at temperere og er ikke kold og hård.
Skønne variationer.
Jeg elsker orangemarmelade og har for nyligt kastet min kærlighed på en variant med appelsiner og clementiner. Den brugte jeg i mine honningkagemuffins og det var et hit. Men bryder man sig nu ikke om den slags, så kan man sagtens erstatte med abrikosmarmelade eller æblemos. Faktisk kan man også helt udelade marmelade og nøjes med smørcreme.
Man kan også lægge et par afdryppede amarenakirsebær i hver muffin udover smørcremen. Det har jeg fået et par gange i konditoriet i Den Gamle By i Aarhus, når jeg har bestilt en honningbombe, og det smager ganske enkelt forrygende.
Udover appelsinmarmelade har jeg også kommet finthakket, kandiseret appelsinskal i selve honningdejen. Jeg synes, det smager skønt og er stor fan af den fine orangesmag. Men deler man ikke min begejstring, så dropper man det bare eller erstatter med rosiner, cocktailbær eller lignende tørret frugt. Grofthakkede mandler er for øvrigt også lækkert, hvis man gerne vil have lidt knas.
Opbevaring og holdbarhed.
Jeg får gerne 8 store honningkage muffins ud af denne her portion, og det passer perfekt til os. Kagerne holder sig bløde og svampede i 3-5 dage, og de skal helst opbevares på køl af hensyn til smørcremen. Derefter kan de godt blive lidt kedelige, så sørg for at pakke dem godt ind.
Selve muffinsene kan selvfølgelig sagtens fryses. Både med og uden smørcreme og marmelade. Jeg vil dog anbefale, at man venter med at dyppe toppen i chokolade. Chokolade kan nemt blive grimt og gråt at se på, efter en tur i fryseren.
Jeg er faktisk ikke så vild med honningkage, men de her er bare så fantastisk flotte, at jeg får lyst til at bage dem alligevel!
Mie – Tusind tak 😀 Jeg er helt vild med honningkager, men disse er er jo lavet med muffins, og de smager ikke heeeelt som traditionelle honningkager, så måske du kan lide dem alligevel 😀 😀
Tak for en fin hjemmeside, som jeg ofte besøger og bruger opskrifter fra.
I går fik vores julegæster honningkage lagkage. Gangede opskriften med to og bagte den i en rund siliconeform. Det blev så fint og var lidt lettere at håndtere til mange.
Line – Dejligt at høre, at det blev en succes. Jeg har opskrifter på både honningkage med smørcreme og sirupskage med smørcreme liggende på bloggen, så indimellem laver jeg også hele kager i stedet for muffins 😀 😀
Har du evt. prøvet at bage med glutenfrit mel? Min datter elsker honningkage, men har ikke fået det i flere år.
Alice – Nej, det har jeg desværre ikke, men jeg ved, at der findes forskellige former for glutenfrit mel, der minder om hvedemel og derfor kan bruges til lyst brød og kager. Så vidt jeg husker, så har Finax blandt andet lavet en variant 😀
Hey Anne- Kathrine
Ser det spørgsmål ang. glutenfri….et tips her….min lagkage opskrift er med kartoffelmel og hvedemel, jeg udskifter hvedemelet med rismel og vupti så har jeg den skønneste gluten frie lagkage, bonuset er, den smager meget bedre, så den foretrækker jeg.
Tak for den gode honningkage mu
ffins…
Lis – Tusind tak for tippet – så dejligt når nogle af jer, der har lidt mere erfaring udi glutenfri bagning end mig, kan byde ind med gode opskrifter, tips og ideer 😀
Kan jeg bage dem i en springform på 22 cm? Og hvor meget skal jeg doble op hvis det er? Bare dobbeltportion?
Annika – Jeg vil mene, at du skal bruge 1½ eller dobbelt portion dej. Jeg har ikke selv prøvet at lave kagerne i en springform, så rent visuelt kan jeg ikke lige se mængden af dej for mig i en springform på 22 cm, men det lyder ret passende 😀