Hele huset dufter af nybagt brød og kardemomme. Dagen i dag er nemlig gået med at bage en stor portion hvedeknopper til varme hveder, som skal spises i aften. Ifølge traditionen skal hvederne skæres over, ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag. Og jeg synes, at det er verdens hyggeligste tradition. Hveder med iskoldt smør er jo noget så lækkert. Og så er det altså også lidt hyggeligt at tænke på, at vi er så mange tusinde danskere, der alle sidder og spiser det samme i aften.
Se også – Hveder med kanel I Krydderboller I Kærnemælksboller
Varme hveder opskrift.
Jeg bruger altid den samme opskrift til varme hveder, og det har jeg snart gjort i mange år. Opskriften er dejlig nem og giver superflotte, lette og luftige hveder. Præcis lige så luftige som de hvedeknopper, man kan købe hos bageren, men smagen er altså lige en kende bedre, når man har lavet dem selv. Der er ikke meget, der slår hjemmebag. Man kan godt nok købe hvedeknopper til næsten ingen penge i supermarkederne. Men jeg synes altså, det er vældig hyggeligt med hjemmelavede varme hveder.
Tip! Se min bedste tips til lækre og luftige varme hveder samt opbevaring under opskriften.
Hveder med kardemomme
Ingredienser
- 2,5 dl vand (lillefingervarmt)
- 2,5 dl mælk (lillefingervarmt)
- 1 pk gær
- 2 æg
- 3 tsk groft salt
- 4 tsk sukker
- 2 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
- 100 gr smør (blødt)
- 1000 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 24 boller. Placer bollerne med ca 2 cm’s mellemrum på en bageplade/bradepande beklædt med bagepapir.
- Sæt et ildfast fad/skål i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand fra elkedlen eller lign. i fadet. Sæt herefter pladen med hvederne ind i midten af ovnen og luk ovnlågen. Lad hvederne hæve i dampen fra vandet i ca. 20-25 minutter.
- Tag hvederne og fadet/skålen med vand ud af ovnen. Vandet skal ikke bruges længere. Tænd for ovnen og opvarm den til 200 °C.
- Bag hvederne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er lysebrune og gennembagte.
- Ved servering halveres hvederne og ristes på brødristeren eller i ovnen. Server med smør, ost og marmelade.
- De hele hvedeknopper kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.
Tilbehør til ristede, varme hveder.
Skal man holde sig til traditionerne, så spises de ristede hvedeknopper typisk med smør. Og måske marmelade eller ost. Og selvom det måske lyder lidt fjollet, at man skal riste en pladefuld helt friskbagte hvedeknopper i ovnen eller på brødristeren, så er det nu engang sådan de spises. Men det bestemmer man selvfølgelig selv.
I min familie rister vi hvederne, men til gengæld nøjes vi langt fra med at spise dem med smør. Vi har nemlig den hyggeligste tradition, hvor hele familien mødes hos mine forældre, og spiser varme hveder til aftensmad.
Hvederne spiser vi med lækkert charcuteri (pålæg, pølser, patéer) og gode oste, syltede nødder og marmelade. Og det er faktisk også derfor, at jeg altid bager en ordentligt portion. Vi skal jo alle være mætte.
Hævning med damp.
Efter at have arbejdet i bagerier i flere år, fik jeg øjnene op for de såkaldte raskeskabe. I et raskeskab hæves bagværket ved damp, så det bliver let og luftigt. Og nu er det jo de færreste, der har et raskeskab i et almindeligt, dansk køkken, men man kan sagtens hæve hvederne (og alt muligt andet bagværk) ved damp alligevel. Og det kræver ikke engang, at man har en fancy ovn, der kan lave damp.
Når hvederne er formet, og lagt tæt sammen på bagepladen, sætter man pladen ind midt i ovnen, som er KOLD og SLUKKET. I bunden af ovnen stiller man et ildfast fad eller en varmefast skål, og så hælder man kogende vand fra el-kedlen i skålen. Derefter lukker man ovnlågen, og lader hvederne efterhæve i vanddampen.
Når hævetiden er slut, tages pladen med hvederne forsigtigt ud af ovnen. Det samme gør man med skålen med vand – den skal ikke bruges mere. Og så varmer man ellers ovnen op og bager hvederne som angivet i opskriften.
Den varme damp gør, at gæren for alvor får lov til at udvikle sig til det yderste, så hvederne bliver store og flotte. Samtidig lægger vanddampen sig på på hvederne under hævningen. Og det betyder, at man heller ikke behøver at pensle dem med vand, inden de bages.
Med eller uden kardemomme.
Jeg synes, at der skal kardemomme i en rigtig hvede. Ellers kan man næsten lige så godt spise et par ristede teboller. Men selvfølgelig kan man sagtens udelade kardemomme, hvis ikke man bryder sig om smagen.
Vil man gerne lave hvedeknopperne med en eller anden form for “smag”, bortset fra kardemomme, så kan man i stedet lave hvedeknopper med kanel.
Hvederne smager ikke på nogen måde overvældende meget af kanel. Og de minder slet ikke om hverken kanelgifler eller kanelsnegle. Men de har et skønt strejf af kanel. Og så er de altså bare et virkelig lækkert alternativ til de traditionelle varme hveder med kardemomme.
Opbevaring og holdbarhed.
Selvom mange vælger, at bage hvederne samme dag som de skal spises, så skal vi jo ikke glemme, at hvedeknopperne netop blev “opfundet”, fordi bagerne skulle holde lukket på Store Bededag. Når folk ikke kunne købe friskbagt brød denne ene dag om året, var de nødt til at købe brød dagen i forvejen. Jeps, det var inden, man havde ovne, så man kunne bage selv.
De daggamle hvedeknopper skulle således flækkes og ristes på komfuret. Og så kunne folk spise dem, indtil Store Bededag var gået, og bagerne igen åbnede. At mange så ikke kunne vente, og “kom til” at riste og spise de lækre hveder allerede aftenen inden Store Bededag, er jo blot en sød lille detalje. Og det er faktisk også grunden til, at vi i dag spiser hvederne aftenen inden Bededag.
Men altså – hveder er “opfundet” for at blive ristede. Og medmindre man ikke rister hvederne, ville jeg aldrig tøve med at bage dem et par dage i forvejen. Hvis blot de er pakket godt ind, kan de sagtens holde sig. Normalt rister vi jo også først franskbrødet, når det ikke længere er helt nybagt.
Faktisk kan hvedeknopperne også uden problemer fryses, hvis man vil være i rigtig god tid. Og er man vild med hvedeknopper, så kan man også sagtens bage en masse og fryse ned i passende portioner. Det er superlækkert med sådan en ristet hvede til morgenmad engang imellem. Og de passer også fint til en kop eftermiddagste eller aftenskaffe, selvom det ikke er Bededag.
Ork, som det virker godt med det raskeskab, MEN “Mor, hvorfor har du købt en ny Margretheskål?” “Efter at have hævet brødene i formene, tog jeg dem ud. Der begyndte pludselig at komme mærkelige, ukendte høje lyde fra ovnen, som var sat på 270°. Jaja, jeg ved det godt, men jeg kunne jo ikke se skålen under pladen og glemte alt om den i skyndingen!” Så nu stiller jeg skålen HELT ude foran 🙂
Anne, jeg ønsker jer en rigtig dejlig aften!
Elsebeth – HAHAHAHAHA………..så kan du lære at bruge et ildfast fad i stedet for. Det gør vi “glemsomme” mennesker nemlig, når vi har ofret skåle nok til ovnen 😉
Hej Anne-Kathrine,
Ville bare lige sige tak for en super god opskrift. Jeg har i dag for første gang i mit liv prøvet at bage hveder og der er nogle i huset der glæder sig ekstra meget til i aften.
Din blog er meget interessant og jeg vil følge den fremover. Du skal være velkommen til at kigge forbi min blog hvis du har lyst.
Hav en dejlig Stor Bededags Ferie 🙂
Med solskinshilsner fra
Ingrid aka
Medic
Bornholm
Ingrid – Hvor lyder det bare godt, at du havde succes med hvede-bageriet. Det var også med lidt bæven, at jeg kastede mig over hvederne for nogle år siden, for jeg ville jo gerne lave nogen, der var lige så lette og luftige som bagerens – synes ligesom der skal være forskel på en fødselsdagsbolle og en hvede, så jeg var så glad, da det lykkedes. Nu tror jeg ikke, jeg kommer til at købe dem igen 🙂
Jeg vil straks smutte ind og tjekke din blog ud 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Godaften.
Slår du dejen ned efter hævning første gang?
Marion – Jeg slår måske ikke ligefrem dejen ned, men jeg vender den ud på bordet og skærer den i mindre stykker, som efterfølgende bliver trillet til runde boller. Så rent teknisk kan man vel godt sige, at jeg til en vis grad slår dejen ned 😀
Har bagt kanel-varianten. Fuldstændig fantastisk duft og smag. Kæresten sagde, at det var de bedste hveder, han havde smagt.
Har ikke selv tænkt på at bruge kanel selvom jeg faktisk aldrig har været helt tosset med kardemomme. Godt du “viste vejen”.:-)
Mari – Uhhh, det er ved at være nogle år siden, jeg sidst har bagt kanelvarianten og nu bliver jeg pludselig helt misundelig – tror jeg er nødt til at bage en portion inden alt for lang tid. Man kan jo bare lade være med at kalde dem hveder – tror jeg i stedet vil kalde dem morgenmads-kanel-krydderboller 😉
Jeg bager også Hveder, og jeg varmer vand i store gryder og sætter så pladen der til hævning ,det går fint👍👍
Lilly – Altså forstået sådan, at du stiller pladen ovenpå gryden, men uden at sætte det i ovnen? Jeg nøjes bare med en lille skål med kogende vand fra elkedlen, og så ryger det hele i den slukkede ovn 😀
Har du pladen tildækket når du sætter hovederne til hævning i ovnen?
Heidi – Nej, det har jeg ikke. De skal hæve i fugten fra dampen, så det går ikke at dække dem til 😀
“Skål på det, Anne!”
Elsebeth – Haha, jeg “skål” til dig 🙂
Hej Anne.
Jeg vil lige høre om man kan fryse hvederne ned, så man kan tage nogle op en anden god gang?
Cecilia – Det kan man i hvert fald – de skal bare optøes og så er de lige til at riste 😀
Skal hvederne pensles inden bagning?
Marie-Loise – Nej, det gør jeg ikke 😀
3 tsk salt..er det en fejl..
Kan se i andre opskrifter at det er 1
Daisy – Nej, det er ikke en fejl. Det er jo en ret stor portion (24 stk), for jeg bruger jo også 1 kg hvedemel, så jeg tænker, at hvis man bruger 1 tsk groft salt til 1 kg hvedemel, så bliver det nogle lidt ferske hveder. Jeg beregner som regel 2 tsk groft salt til 500 gr mel, så faktisk bruger jeg en smule mindre salt end vanligt til hvederne, men det er fordi, at sødmen også meget gerne må trænge igennem 😀
Nu har jeg bagt hvederne. Præcis som opskriften siger. Men 3 tsk groft salt, er alt for meget. Der er ingen sødme tilstede. Jeg synes at det skal mindre salt eller mere sukker i dejen.
Tina – Ja, smag og behag kan jo desværre ikke diskuteres. Selv synes jeg bestemt ikke, at der skal mere sukker i hvederne, for hvis de bliver søde, synes jeg, at de minder for meget om krydderboller.
Hej. Tak for en genial opskrift, de forsvinder som dug for solen 😆
Kan jeg bruge margarine i stedet for smør? – er rendt tør 😑
Lone – Ja, det kan du godt. Modsat småkager, så smager smørret jo ikke helt så meget igennem i boller og brød, så der sker såmænd ikke noget ved at bruge margarine 😀
Men jeg vil ALDRIG råde til at smøre hvederne med margarine 😀
Tak for hurtigt svar 😆
Jeg er i gang med dobbelt portion.
Tror du jeg kan damp hæve begge plader på én gang i ovnen?
Vil dog bage en plade ad gangen.
Lone – Ja, det kan du sagtens. Det har jeg ofte gjort 😀
Er det ganske almindelig hvedemel du bruger?
Jeg er kommet til at love mine svigersønner og naboer at bage hvede i år 🙈
Susanne – Ja, det er helt almindelig hvedemel. Godt nok bruger jeg altid økologisk mel, men som sagt er det helt almindelig hvedemel. Og jeg er sikker på, at du nok skal blive populær med de hjemmebagte hveder 😀
“Traditionen tro skal hvederne ristes og spises med smør aftenen før Store Bededag“ Synes også de smager bedst sådan, men oprindeligt blev de spist friske fordi man ikke kunne vente til Store Bededag, hvor man ristede dem da de var fra dagen før.
Karina – Ja, det giver god mening – hvorfor riste friskkøbt bagerbrød 🙂
Sætningen henviser nu også mest til, hvordan vi i min familie og mange andre danskere har spist hveder i mange år, derfor “traditionen tro” 😀
Hej Anne-Kathrine
Kan man lave en 1/2 portion ved bare at halvere mængderne? det er jo ikke alle opskrifter der egner sig til det.
Hilsen Henrik
Henrik – Ja, det kan du sagtens. Faktisk har jeg selv fordoblet denne her opskrift, fordi vi spiser hveder til aftensmad torsdag aften og dermed skal bruge en ret stor portion 😀
Kære Anne, tusind tak for opskriften på hveder, jeg har fremstillet 20 superflotte og lækre hveder her i mit sommerhus og uden min kære køkkenmaskine. Den gik derudad med dejkroge og knofedt, men det var arbejdet værd. Jeg er rigtig glad for at bruge dine opskrifter, så tak for dem og god Store Bededag 🌞. De bedste hilsner Jette.
Jette – Hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften blev en succes på trods af de lidt mere “primitive” forhold i sommerhuset – og rigtig dejligt Store Bededag til dig 😀
Hej Anne
Kan man godt sætte bradepanden med hvederne på, selvom ovnen er blevet brugt først?
Anne Marie – Hvis du tænker på selve hævningen, så skal ovnen helst være kold. Ellers kan du riskere, at hvederne begyndet at bage ganske let i stedet for at hæve 😀
Hej Anne-Kathrine
Mange tak for opskriften, og inspiration til at prøve at bage hveder – for første gang i mit liv 🙃
De er blevet SUPERlækre og saltbalancen er perfekt efter min smag.
Også tak for alle de hjælpsomme kommentarer 👍
Tip:
Prøv med koldt smør og revet citronskal 😋
Glædelig Store Bededag 😊
Janni – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at hvedeopskriften hittede 😀 Og tak for tippet med smør og citronskal 😀
Kan man lade dejen stå i køleskabet natten over og dampe og bage dagen efter?
Camilla – Det kan man som regel, men når det kommer til hvederne vil jeg nok anbefale, at man bare følger opskriften 🙂 Vil man hæve dejen i køleskabet, skal man bruge markant mindre gær for at dejen ikke skal nå at overhæve. Og den gær er nødvendig, når hvederne efterfølgende skal hæve flot op og bages i ovnen. Desuden bliver koldhævet dej altid en smule mindre luftigt end dej som er hævet ved stuetemperatur på normal vis. Og lige når det kommer til hveder, så synes jeg altså, at de skal være så luftige som muligt 😀
Hej AK tak for en Super lækker opskrift – dejen og hævningen var helt perfekt dog endte det lidt galt efter at havde hævet så flot i dampen. For efter de havde fået 15 min i en forvarmet alm ovn på 200 grader blev de hårde og lidt flade – hvad har jeg gjort forkert ? 🙁
Alicia – Det lyder umiddelbart som om, at dejen er overhævet lidt, så den til sidst ikke har kunnet strækkes længere, men har “mistet pusten” og er faldet sammen. Hævetider kan nogle gange være lidt tricky, da de blandt andet påvirkes af rumtemperatur, temperatur på væske mm. Prøv evt at forkorte hævetiden en smule næste gang – så skal det nok lykkes 😀
Hi! I’m an American living in Denmark, and I used your recipe to make these buns for Store Bededag. It was my first time making hveder, and they turned out perfectly. Everyone though they were absolutely delicious. Thank you for sharing! <3
Emily – Ohhhh thank you so much – nice to hear 😀
Hveder are almost like sweet and soft buns for burgers 😀
Tusind tak for en lækker opskrift!!
Agj – Velbekomme og dejligt at høre 😀
Kan hvederne laves glutenfri?
Anette – Det er jeg sikker på, der findes jo en del glutenfri alternativer til almindelig hvedemel. Blandt andet mener jeg, at Finax har lavet en glutenfri mel, der kan bruges som erstatning for hvedemel 😀
Kan noget af melet erstattes med mandelmel ???
Connie – Det vil jeg nok ikke anbefale. Hvis du gerne vil bage hveder med mindre hvedemel eller lavere glutenindhold, så tænker jeg, at det er bedre, at finde en opskrift på glutenfri hveder, fremfor at eksperimentere alt for meget med denne her og evt. risikere et dårligt resultat. De her hveder bliver lette og luftige, men det skyldes i høj grad hvedemelet, der har et højt indhold af gluten, og derfor en rigtig god hæve- og bageevne. Hvis man begynder at justere i mængden af mel, så vil jeg i hvert fald ikke kunne garantere, at resultatet bliver en succes. Dermed ikke sagt, at man ikke kan prøve sig lidt frem 😀
Kan jeg bruge flydende margarine i stedet for smør?. På forhånd tak. Vh Lene
Lene – Ja, det kan du sagtens. Det er jo en smagssag 😀
Hej
Kan man bruge metoden med hævning i kold ovn til andre bagværker?
Malene – Ja, det kan du tro. Jeg bruger blandt andet metoden, når jeg laver burgerboller og pølsebrød, som gerne må være ekstra lette og luftige 😀
Hej Anne😊
Lækre hveder der bliver af opskriften.
Jeg koger vandet i en gryde, der er stor nok til, at pladen kan stå ovenpå den. Lægger et rent viskestykke over hvederne, og lader dem hæve sådan, selvfølgelig med varmen slukket. Imens varmer ovnen op, og jeg risikerer ikke at glemme en skål eller lignende i ovnen😊
God Store bededag til alle
Hejsa.
Jeg har for 3 år i træk bagt disse lækre hveder. De bliver altid super flotte. Plejer gerne at nøjes med 2 tsk salt, hvor jeg synes, de er blevet lidt “ferske”. I år kom jeg så alle 3 i, og nu synes jeg måske, de smager lidt salte. Bliver smagen af salt lidt mindre, når de bliver kolde ?
Rebecca – Uhhh ja det lyder som lidt af en balancegang – så må det blive 2½ tsk salt til næste år. Dog kan jeg berolige dig lidt med, at en smule af smagen aftager, når hvederne køler af, men om det er nok til din smag, er jo svært at svare på. Til gengæld spiser I vel også smør og måske ost, syltetøj eller pålæg på hvederne, og det tager jo også lidt af smagen 😀
Super god opskrift, men måske kunne du skrive lidt om, hvor meget vand du bruger til hævning. Jeg har to bradepander til min ovn og brugte den mindste til vand. Det har desværre resulteret i så meget damp, at relæet nu slår fra når jeg forsøger at tænde for ovnen. Så jeg går ud fra at vandmængden har være for stor?
Marianne – Uhhh, det var da et godt spørgsmål. Jeg har aldrig målt noget som helst af, men bare hældt vand fra elkedlen og ned i et ildfast fad eller en skål. Og jeg har aldrig oplevet, at relæet slog fra. Nu ved jeg jo ikke, hvor meget vand du har hældt i den lille bradepande, men jeg går ud fra, at det ikke er mere end elkedlen kunne rumme? Altså ca 1½ liter (plus/minus). Og den mængde har jeg aldrig oplevet problemer med.
Hvor stor bradepande mere de ik bliver små boller
Pia – Jeg bruger den store bradepande fra ovnen (måske du kan se det på billedet) 🙂 Der skal jo trods alt være plads til 24 hveder, så de kan lige være i den store bradepande eller på en bageplade 🙂
Okay har kun fået 20 stk og lagt lidt staniol i kanten håber de bliver gode står og hæver i dampen 😳👍🏼
Så fik jeg også prøvet opskriften af med damp men mine hveder faldt desværre sammen efter de kom ind i varmen. De er ihverfald ikke høje og flotte de er flade runde og gyldne.
Men smager fint.
Ikke sidste gang jeg prøver den af igen.
Mille – Det lyder som om, at dine hveder måske er overhævet, forstået på den måde, at når gærcellerne ikke kan strækkes længere, så “taber de pusten” og bagværket falder sammen. Hvor hurtigt gæren udvikler sig har lidt at gøre med rumtemperaturen og temperaturen på vandet at gøre, så det kan virkelig være svært at sige, hvor længe en dej må hæve. Men prøv evt. at forkorte hævetiden med 5-10 minutter næste gang – så skal hvederne nok blive helt perfekte 😀
😂 jeg skulle muligvis ikke havde taget hvederne ud inden ovnen var varm og efter hævningen mee vand. Nu har jeg flad hveder ud over hele bradepanden
Tina – Æv da – bedre held næste gang 😀 😀
Sikke en lækker opskrift – der fik vi lige en ny tradition i familien – nam nam 😊
Jeg glemte lige at give stjerner
Nanna – Tusind tak for din søde tilbagemelding og stjerner – hvor er det bare dejligt at høre 😀
👍🏻Super let at lave, og smagen er perfekt, på trods af at jeg glemte smøret 😬 Dette var mine første hveder, og absolut ikke de sidste🥰
Dorthe – Hvor er det dejligt at høre. Også at smørret kan undværes, hvis man af den ene eller anden grund ikke lige har mulighed for at bruge det 😀
Fantastisk luftige og rigtig dejlig smag – tusind stort tak.
Er igang med ny omgang… dagen derpå. De forsvandt alt for hurtigt igår 😀😀
Kh Karina
Karina – Hihi, ja sådan går det gerne med hveder – dejligt at de blev en succes 😀
hej. De er rigtig flotte, lige så flotte som mine. Prøv at lægge en plade over bollerne når de hæver og når de bages, så har du kun undere. og det vil de fleste gerne have. prøv, ja ja jeg er tidligere bagerlærling 1950. og jeg har altid brugt det, for at bage er min hobby .
Jimmy – Tusind tak for tippet. Dog bliver jeg nok upopulær, hvis jeg bruger det i min familie, for der er der gerne kamp om de gyldne overboller 😀
Hej Anne-Kathrine, ingen bededag uden hveder lavet efter din gode opskrift😋.
Vi skal så også prøve at spise dem som aftensmad torsdag aften. Mit spørgsmål er måske lidt tosset, da det ikke drejer sig om opskriften, men hvad bruger I af drikkevarer, det er selvfølgelig smag og behag, men bare lige for at få lidt inspiration til hvad kunne gå til? Venlig hilsen Jette og rigtig god Bededag🌞
Kan man lave dejen dagen før og så blot lade dem hæve om morgenen og bage bagefter
Helle – Hvis du vil lave dem i en koldhævet version, så ville jeg nok lave dejen og forme hvederne om aftenen, og så lade dem hæve på bagepladen natten over på køl. Selvfølgelig med væsentligt mindre gær i dejen (10-15 gr). Dog vil jeg nok anbefale, at man laver dejen og bager hvederne som beskrevet i opskriften. Jeg synes, at hveder er bedst, når de er helt lette og luftige, og den konsistens er nemmest at opnå, når man hæver dejen på traditionel vis. Koldhævning er dog helt fantastisk til italiensk inspireret brød og boller, som godt må være lidt mere sej og “rustik” 😀
over/undervarme el. varmluft? 😊
Gitte – Jeg bager som regel ved helt almindelig over/undervarme 🙂
Elsker din hvedeopskrift og laver den flere gange om året. Ved du om jeg kan bruge opskriften til juleboller og så bare tilsætte sukat og rosiner?
Trine – Det burde ikke være noget problem 🙂 Alternativt kan du lave de her juleboller, der minder meget om hveder 😀
https://madenimitliv.dk/juleboller/
Glæder mig til at bage hvederne
Annette – Hvor er det bare dejligt at høre 😀 😀
Hej Anne-Kathrine
Kan man komme noget grovere med i, rugmel f. Eks.
Mvh Mai
Mai – Ja, det kan man sagtens – dog vil jeg anbefale grahamsmel eller fuldkornsmel. Hvis du bruger rugmel, bliver bollerne ret tunge og “rugbrøds-agtige” 😀
Skal de ikke pensles?
Mai-Britt – Jeg pensler dem aldrig. Dels synes jeg ikke, at hveder skal være blanke (hvis man pensler med æg), men derudover så får de også rigeligt med fugt fra vanddampen i ovnen 😀
En lille misforståelse: De ristede hveder spiste man traditionelt PÅ st. Bededag, hvor bagerne var lukket. Og bagværket/ bollerne derfor var bagt og købt dagen før. At I har en tradition i familien, gør det ikke til “traditionen tro” – på samme måde, som du er opmærksom på med pålægget ☺️ Traditionen giver ikke længere mening, da vi nu næsten alle har ovne, men din forklaring på traditionen er forkert.
Og risteboller/ hveder smager jo godt – både dagen før og på st. Bededag. Også dem du her deler opskriften på. Jeg har bagt dem med min ene søn med modifikationer, og de ser helt fine ud, og vi glæder os til at spise dem.
Jeg havde glædet mig til de gode hvedeknopper, men desværre kortsluttede min 9 år gamle Siemens ovn tre minutter efter jeg havde sat bollerne til hævning og hældt kogende vand i en gryde i bunden. Nu to dage efter har vi bestilt et nyt komfur. De de delvist hævede boller er kommet i fryseren.
Otto – Øv da, men godt at du fandt på at komme hvederne i fryseren i stedet for bare at smide dem ud. Og jeg tænker, at du bliver superglad for din nye ovn 😀
Jeg kan se, at over 80 andre ikke har haft dette problem, så komfuret var nok ved at bukke under for alderen. Og ja, jeg glæder mig til den nye ovn – og varme hveder. 😎
Otto – Ja, intet varer jo som bekendt evigt. Jeg har brugt metoden med vanddamp i min Siemens ovn i 12 år, og der har aldrig været problemer 😀
Bagte dine hveder i torsdags, men min ovn kunne ikke tåle dampen, så nu skal vi ud og have købt nyt komfur!!
Fik bagt hos naboen.
Brit – Øv da, det er jeg ked af at høre. Min Siemens ovn har aldrig haft problemer med vanddamp – den er ca 12 år gammel. Men dejligt at du kunne få hvederne bagt hos naboen.