Præcis som med koriander, citrongræs, oliven og lignende så har ingefær det med at dele vandene. Enten kan man lide det, eller også kan man slet ikke fordrage det. Jeg er vild med ingefær og bruger en hel del i madlavningen. Både i kageopskrifter og i wokretter, men også til ingefærlemonade og selvfølgelig til hjemmelavede ingefærshots.
Se også – Sprøde ingefærsmåkager I Ingefær lemonade med lime
Fordele ved ingefær og ingefærshots.
Det er selvfølgelig ikke uden grund, at ingefærshots er blevet vildt populære og sælges overalt. Faktisk er ingefærshots nok blevet lidt af et modefænomen, men det skal man nu ikke lade sig narre af. Udover at lindre ved forkølelse, så indeholder ingefær masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er med til at styrke immunforsvaret. Og der er et hav af gode grunde til at spise ingefær eller snuppe sig et lille ingefærshot hver morgen.
Tip! Læs evt. meget mere om fordelene ved ingefær under min opskrift på ingefærshots.
Ingefærshots med citron
Ingredienser
- 50 gr frisk ingefær
- 5 dl vand
- saft af 2 citroner
- 2 spsk honning (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Skræl ingefæren, hvis ikke den er økologisk, og skær den i tynde skiver eller mindre stykker.
- Kom skiverne i en gryde sammen med vandet, bring blandingen i kog og lad den snurre i ca. 20 minutter under låg.
- Lad blandingen afkøle i ca 30 minutter og tilsæt herefter citronsaft og honning.
- Lad blandingen trække i ca. 12 timer på køl. Sigt den derefter og hæld den på en lille flaske.
- Tag et ingefærshot (ca 1 snapseglas) hver morgen.
- Blandingen kan holde sig i ca. 14 dage, hvis den opbevares på køl.
Ingefær mod kvalme, mavesmerter og gigt.
Ingefærshots kan eftersigende modvirke kvalme, fx i forbindelse med transportsyge (køresyge), behandlinger eller lignende. Faktisk har jeg engang set et program i fjernsynet, hvor man gav en gruppe personer, der led af søsyge, ingefær blandet op i vand, og det havde en stor, gavnlig effekt. Så om ikke andet, så kan ingefær måske, rent psykologisk, have en effekt. Det kan jo aldrig skade at give det et forsøg.
Ingefær bekæmper desuden inflammation (betændelsestilstande) i kroppen og skulle ligeledes afhjælpe stivhed, virke lindrende og dæmpe smerter. For eksempel kan gigtpatienter have stor nytte af jævnligt at indtage ingefær i form af piller eller shots.
Endelig modvirker ingefær mavesmerter og oppustethed og den fremmer fordøjelsen og bevirker, at maven fungerer godt. Der er faktisk nærmest ikke nogle gode grunde til ikke at spise eller drikke ingefær med jævne mellemrum. Også selvom ovenstående ikke er evidensbaseret men blot baseret på erfaringer.
En lille knold med stor smag.
Selve smagen i shottet er selvfølgelig lidt kras og brænder let på tungen og i halsen. Jeg synes, at det smager godt, men jeg er også vild med ingefær. Og sådan et shot, der glider ind på tungen og ned igennem halsen, er nok en smag/oplevelse, som man lige skal vænne sig til.
Kan man slet ikke få ingefærshottet ned, så kan man sagtens spæde yderligere med lidt vand, inden det drikkes. Dog synes jeg ikke, at det på nogen måde er slemt at drikke et shot. Det prikker lidt i munden, lige efter man har sunket og det giver varmen. Dog ikke mere end at jeg finder det behageligt, og jeg er sikker på, at de fleste kan vænne sig til det.
Er man rigtig hardcore, vil man måske ligefrem finde shottet i ovenstående opskrift for mildt. Men så kan man jo enten tilsætte mere ingefær eller holde lidt igen med vandet. Jeg har desuden tilsat honning til blandingen. Honning smører godt i halsen, når den gør lidt ondt og tager også lige toppen af den skarpe smag af ingefær i shottet. Men jeg synes på ingen måde, at det bliver sødt. Dog kan man sagtens droppe honning i ingefærshottet, hvis man synes.
Og nu skal der køres ingefærshots ned om morgenen det næste stykke tid. Udover at dulme min ømme hals, så føles det også som om, at det styrker både krop og sjæl. Og det kan vi jo nok have brug for her i den kolde og mørke tid. Og selvom jeg nok ikke nogensinde kommer til at drikke et ingefærshot 1-2 gange dagligt året rundt, så kan jeg mærke, at det gør mig godt.
Trækker blandingen med eller uden ingefærskiverne? 🙂
B – De trækker med ingefærskiver og så sier jeg det hele til sidst 🙂
Hejsa…..
Drikker også en ingefær-shot hver eneste morgen…..
Men jeg har også tilsat lidt gurkemejerod, som også har en god effekt for rigtig mange ting i kroppen ?
Jeanette – Det snakkede min moster faktisk også om, at da præsenterede hende for drikken, fordi hun tilfældigvis var forbi og fik et shot med. Hun siger, at det giver den smukkeste farve, men som du også er inde på, så har det også mange gode sideeffekter. Måske jeg skulle prøve det, næste gang jeg koger en omgang 😀
Skal den bare stå og trække ved stuetemperatur? 🙂
Linnea – Både og. Jeg lod min stå på køkkenbordet til den var blevet kold og så satte jeg den på køl 😀
Din shot lyder noget mildere, end den jeg har lavet, den er temmelig kras. Jeg tror jeg skal prøve din næste gang, jeg skal nemlig lige tage mig sammen til at drikke min om morgenen. Min har 200 g ingefær til 5 dl vand….. Jeg skyller efter med vand:-)
Mathilde – Haha, ja så lyder mine godt nok lidt mildere. Min mosters minder til gengæld lidt om dine, tror jeg, efter hvad hun har fortalt 😀 Jeg synes personligt, at mine shots smager godt – bevares, de brænder lidt, men der er jo også ingefær og citron i. Til gengæld har jeg ikke lyst til at drikke noget hver morgen, som jeg seriøst skal tage mig sammen til og hvor jeg er nødt til at skylle efter med vand. Ingefær er godt, men det er jo ikke nødvendigvis sådan, at hvis det også føles ubehageligt, så er det endnu bedre 😉 😉
Hek prøv at hælde shots op i et glas med d appelsin juice. Man kan ikke smage ingefæren kun at juicen bider lidy
Robert – Tak for dit gode råd med juicen, som hermed er delt og videregivet 😀
Hvor meget drikker I?
Et snapseglas-fuld eller mere?
Ulla-Pia Jeg kommer lidt i et shotglas på øjemål – der er vel 2-4 cl i glasset, men aldrig mere, end at jeg kan have det i en slurk 😀 Og jeg drikker et shot om dagen 😀
Hej. Tak for dejlig opskrift. Hvorfor skræller du ingefær? Jeg køber øko og udnytter alt. Vh. Birgit?
Birgit – Hej og tak for din besked 😀 Det er lidt forskelligt, om jeg får fat i økologisk ingefær eller ej, men hvis den er økologisk, skærer jeg den som regel også bare i skiver med “hud og hår”. Skal jeg skrælle ingefæren, gør jeg det gerne med skaftet af en teske, så jeg nærmest skraber skallen af – det mindsker spildet væsentligt sammenlignet med eksempelvis at bruge en kartoffelskræller 🙂
Hej, jeg kom til at koge det hele sammen. Altså alle ingredienser og kogte det, så så jeg at man først skulle komme citron og honning bagefter. Kan jeg nu ikke bruge det?
Pia – Jeg er sikker på, at du sagtens kan bruge det. Der findes vist i grunden flere opskrifter, hvor det hele skal koges samlet, så det sker der ikke noget ved 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hvis du koger citronen ødelægger du c-vitaminen, som ikke tåler højentemoeraturer – hvis den koger med har den primært “smagsfunktion” 🙂 Det bedste er at kommendet i når drikken er afkølet…
Anne – Lige præcis. Det er derfor, at jeg først tilsætter citronsaft, når blandingen har kogt færdig og er taget af varmen 😀
Du kan sagtens bruge det, men får mere effekt af vitaminerne i citronen, når den ikke koges med
2 Ltr. Vand
200 gram Ingefær
4 cm Gurgemejerod
2 Citroner
3sp. Sukker.
Rengør og skræl ingefær, gurkemeje, og citron.
Skæres ud i tynde skiver.
Bring vand i kog, tilsæt øvrige.
Koges i 45 min, sies og sættes på køl.
Er nu klar.
God bedring..
Leif – Tak for din opskrift 😀
Min kæreste og jeg har i går lavet den som beskrevet her men skrællede intet bare kogte det hele i skiver. Og den føles ikke skrap i smagen. Kom dog en ekstra citron i. Den er perfekt.
Allan – Det lyder som en god blanding med en ekstra citron – jeg selv foretrækker også, hvis drikken ikke er for skrap. Altså det er jo ikke sådan, at man ikke må mærke lidt prikken fra ingefæren, men ligefrem at skulle tage sig sammen til at drikke et shot, som jeg ved er nødvendigt for nogle af de andre opskrifter, det gider jeg altså ikke. Det er jo netop vigtigt at få et lille skud ingefær i det hele taget og mere er altså ikke nødvendigvis bedre i denne her sammenhæng 😀
Hvis Gurgemejerod skal optages optimalt med alle den gode effekter så skal der tilføres sorte peberkorn, gerne øko 🙂
Michael – Tak for dit tip som hermed er givet videre til gurkemejefolket 🙂
Uha så bliver den alt for kras og stærk
Kroppen optager hurtigere og mere af stoffer hvis man sætter en sort peber med i kogning. Det ville også hjælpe hvis man sætter lidt kokosolie, hvis leverne skal ikke overarbejde med gurkemejen.
Qaaqqu – Selv bruger jeg ikke gurkemeje i mine shots, men dit råd med kokosolien er hermed givet videre 😀
Skal det koges? Jeg har bare skrællet og revet det.. og sat det i vand med citron?
Heidi – Altså jeg har i hvert fald kogt det, men jeg har tidligere lavet ingefærlemonade med citron, som jeg bare lod trække et par dage og efterfølgende siede og blandede med vand og sukker. Jeg tror dog, at holdbarheden er relativ kort, hvis du ikke koger det og så er jeg heller ikke helt sikker på, at ingefæren udnyttes fuld ud, men jeg ved det ikke 😀
Jeg undre mig lidt over så mange koger ingefæren, går der ikke nogle vigtige stoffer til grunde ? Det syntes jeg at jeg har læst,
Jeg river ingefæren fint over et fad og presser citronen over rivejernet så mest muligt kommer med derefter hælder jeg isafkølet vand over rivejernet det hele bliver hældt på flaske tilsat 1 spsk sukker bliver først siet når det hældes i glas. Det holder fint i den uge det tager at drikke en portion, når det står i køleskab.
Ulla – Jeg må nok indrømme, at jeg foretrækker at give det hele et opkog. Jeg har tidligere lavet gingerbeer, som ikke blev kogt, men der blev saften så også drukket i løbet af et par dage. Vores ingefærshots kan jeg derimod godt have stående i 2-3 uger, inden vi har drukket det sidste og derfor foretrækker jeg, at evt. bakterier som udgangspunkt er væk 😀
Hvis man koger citronen med, eller tilsætter saften før det kogte ingefærand er afkølet, så dør alle c-vitaminerne – de kan ikke tåle over 60 grader. Så vent med dét 🙂
Ann – Tak for dit tip, det vil jeg huske 😀 Selvom det nok ikke lige er C-vitamin mangel jeg lider af for tiden – for pokker, hvor får jeg spist mange af de store appelsiner 😉
Hej hvor køber i gurkemejerod henne
Helle – Jeg tror, at man kan købe eller få bestilt gurkemeje i de fleste grønthandlere. Efterhånden som ingefærshots er blevet så populære, har jeg faktisk også set ingefærrod i mange supermarkeder – det ligger lige ved siden af ingefærrødderne 🙂
Økologiske gurkemeje kan fås i Rema 1000 prøv også at tilsætte økologiske appelsinskiver når det koges, samt honning. Så får det en smag alle kan lide 🙂
Ole – Tak for dit gode råd og svar ang. gurkemeje som hermed er givet videre 🙂
De kan købes i Føtex og A B C
Rita – Hvad kan købes i Føtex og ABC? 😀
Den absolut bedste opskrift på ingefærshots! Jeg har forsøgt mig med mange andre opskrifter før denne. River den yderste skal af de økologiske citroner og lader dem trække med.
Christina – Jeg er glad for, at du kan lide opskriften 🙂 Jeg bruger selv fortrinsvist økologiske citroner og havde egentlig overvejet, om man skulle lade skallerne trække med, når saften var presset ud af citronerne, men jeg var bange for, at skallen ville gøre den færdige drik lidt for bitter/skarp. Det kan jeg så høre, at jeg godt kan kaste mig ud i 😀
Tak for tippet 😀
Samme opskrift, men jeg tilsætter et helt hvidløg skåret i skiver, samt koger 2 the poser kamille med – det ændrer ikke smagen særligt meget – men giver ennu et spark til de gode egenskaber.
Lars – Tak for dit gode tip, som hermed er givet videre 😀
Er der nogle der har prøvet med lime
Brian – Jeg har ikke, men nu har jeg i hvert fald synliggjort dit spørgsmål – så kan det jo være, at der er nogen, der byder ind 😀
Jeg tager i forvejen ingefær piller
Kan man få for meget ingefær ?
Sanne – Det ved jeg faktisk ikke – jeg tager i hvert fald primært ingefær shots om vinteren, men prøv at Google 😀
Hejsa, Nu kan jeg se du ikke koger citron med ingefær er der en årsag??
Jeg koger nemlig citron, appelsin sammen med ingefær, det er syrlig syntes jeg men min kone syntes den er besk, har prøvet med lime også samme resultat, andre steder koger de det sammen i 45 ++ min.
Poul – Jeg tror, at der findes rigtig rigtig mange forskellige måder at lave ingefærshots på og selvom mange minder om hinanden, så er der selvfølgelig også punkter, hvor opskrifterne afviger. Jeg bruger denne fremgangsmåde og tilsætter lidt honning, fordi jeg synes, at det smager dejligt – jeg er ikke typen, der bryder mig om ligefrem at skulle tage tilløb for at drikke et shot hver morgen, hvilket jeg har læst mig til, skulle være tilfældet, for nogle af de andre opskrifter 😉
Grunden til, at jeg ikke koger citronen med er for at bevare flest mulige vitaminer fra citronsaften. Jeg kunne desuden forestille mig, at smagen kunne blive lidt besk, hvis der bruges både saft og skal fra citrusfrugterne og disse koges med – den hvide hinde kan godt have en lidt besk smag, synes jeg 😀
Sker der noget ved at lade det trække i længere end 12 timer? 🙂
Sofie – Formentlig ikke – det bliver måske en smule stærkere og hvis man lader det trække aaaalt for længe, kan det rådne, men så snakker vi også en uges tid udenfor køleskabet 😉
Kan man bruge citron saft fra bøtte? Eller skal det være frisk citron?
Susanne – Hvis det drejer sig om vitaminer, så vil jeg nok anbefale de friske citroner, men hvis det kun er et spørgsmål om smag, så man du sikkert dog bruge citronsaft fra bøtte 😀
Hej vil prøve ingefærshot og tænkte om det kan fryses?
Karin – Jeg er sikker på, at du sagtens kan fryse ingefærshots, men hvorvidt nogle af de gode egenskaber fra ingefær og vitaminerne fra citronen så forsvinder, skal jeg lade være usagt 😀
Jeg forstår ikke hvorfor man laver opskrifter på ingefærshot med citron, som skal koges.
Citroner må ikke koge, da vitaminerne går tabt og det er vel ikke meningen med en sundhedsshot.
For at undgå vitamintab, kan man presse saften af citronerne og komme skrællen i gryden med øvrige ingredienser, når det er kogt. Citronsaften tilsættes, når shot er afkølet. God fornøjelse
vh Marianne Iversen
Lyder godt !
MEN:
Hvis du varmer citrusfrugter op – for slet ikke at tale om at koge dem i 45 min – så er efter mine begreber alt, hvad der bla hedder c-vitamin kogt totalt ihjel. Jeg kan se på flere opskrifter, at man tilsætter saften EFTER kogning af ingefær – hvilket forekommer mig mere hensigtsmæssigt.
Jeg snitter i øvrigt de hele med stålskuresvamp rensede (let og effektivt) ingefærstykker i min køkkenmaskine (blender/hackler) til en smuldret masse, som jeg så koger i 20 min og køler til stuetemp. inden tilsætning af saft og revet skal af to økologiske citroner og efter et døgns trækketid presser i et dørslag. Husk, at det hvide i citrusfrugter gør drikken bitter.
mvh
tobias
Ps: husk, at overdreven indtagelse af ingefær ikke nødvendigvis kun er sundt – kan være mavelimhindeirriterende.
http://www.ibuycarz.com/risiko-for-at-spise-for-meget-ingefaer-root/
Tobias – Jeg ved ikke, om du har fået min opskrift forvekslet med en anden, men jeg koger ikke citronerne med – slet ikke i 45 minutter – jeg tilsætter bare saften, når ingefærdrikken er kølet lidt af. Præcis som du, lyder det til 🙂 Til gengæld drikker jeg kun ingefærshots i vintermånederne – resten af året holder jeg pause, da jeg kun drikker det får at undgå forkølelse og halsonde og gerne vil skåne min mave 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Du nævner det med at den skulle være godt mod kvalme under graviditet.
Men fødevarestyrelsen siger følgende: Fødevarestyrelsen har frarådet kosttilskud med ingefær under graviditeten på grund af en risiko for fosterskader og abort, men oplyser samtidig, at man gerne må indtage en almindelig mængde ingefær i te og madlavning.
Esbanos – Nej, jeg skriver ikke noget om, at den skulle være god mod kvalme under graviditet, men det er korrekt, at jeg skriver den er god mod kvalme, eksempelvis pga. transportsyge eller behandlinger 🙂
Jeg har undersøgt fødevarestyrelsens side og du har helt ret i, at de ikke anbefaler ingefær andet end i almindelige mængder, hvis man er gravid. Udtalelsen er dog fra 2008, men da der tilsyneladende ikke er kommet nogen opfølgning siden, må vi gå ud fra, at de samme retningslinjer stadig gælder 🙂
Tænker på om man kunne komme natron i også, hvis man er på natronkuren. Det er jo de samme ingredienser, ud over ingefær. Så var det 2 fluer med et smæk.
Katrine – Jeg har aldrig hørt om natronkuren, så der må jeg blive dig svar skyldig. Men prøv evt at google det 😀
Hvad sigter du den igennem? Jeg har prøvet gennem en finmasket si men der er lidt grums. Har også prøvet med et kaffefilter men det fungerede ikke.
Bente – Jeg sigter den gennem en finmasket si, men jeg har heller ikke problemer med, at der er lidt bundfald i flasken – jeg ryster den bare engang imellem 😀 Alternativt kan jeg anbefale dig at prøve at sigte væsken igennem en stofble – det tager stort set alt grums 😀
Min ingefær shot er blevet til gele denne gang. Er der nogen der har prøvet det ? Jeg har brugt den samme opskrift i over 1 år nu. Koger ingefær, hel peber og gurkemeje i ca 3/4 time. Efter afkøling tilsættes citronsaft og honning. Denne gang kogte jeg de “tomme” citronskaller med, fordi jeg havde set en opskrift med det. Måske er det skallen der får det til at gelere ?
Mona – Jeg tænker umiddelbart, at det kan være pektinindholdet i skallerne, som har fået væsken til at stivne. Pektin er jo et naturligt stivelsesmiddel og det sidder blandt andet i kernerne og den hvide del af citrusskallen, så måske det kunne være en forklaring? 🙂
Blev anbefalet omtalte shot? Men googlede det inden og kan se “man” advarer mod at bruge for meget ingefær og gurkemeje, idet nogen har erfaret at det er blodfortyndende–og det er jo i visse situationer ikke så heldigt—-
Men jeg hopper på kuren i mild form??