Lige omkring nytår er der et stort udvalg og rigtig mange gode tilbud på fisk og skaldyr. Vi har fx nydt både hummere, muslinger og jomfruhummere i den sidste uges tid. Og lige præcis jomfruhummerhaler med hvidløg er noget af det mest delikate, jeg kan få, når det kommer til skaldyr. Også selvom en portion pil-selv rejer på en varm sommerdag heller ikke er at foragte.
Se også – Gratineret hummer med hvidløg I Tunmousse med laks og rejer I Spinatroulade med laks
Opskrift på jomfruhummerhaler med hvidløg.
Man kan købe såvel hele jomfruhummere som jomfruhummerhaler i butikkerne og hos fiskehandleren. Har man fået fat i hele jomfruhummere, så ser det rigtig fint ud, hvis man ikke fjerner hovederne på hummerne. I stedet klipper man blot dyrene op i ryggen, fjerner den sorte tarmstreng, fylder dem med hvidløgssmør og gratinerer dem i ovnen. Man kan derefter spise dem ved at vride halen af kroppen – ligesom når man piller rejer.
Det er for øvrigt helt oplagt at servere jomfruhummere med hvidløgssmør som en del af nytårsmiddagen, enten som snack/appetizer eller forret. De kan nemlig sagtens forberedes i god tid, evt. dagen i forvejen. Jomfruhummerne skal så blot opbevares på køl, indtil det er tid til at gratinere dem i ovnen.
Jomfruhummerhaler med hvidløg
Ingredienser
- 500 gr jomfruhummerhaler (ca. 20-24 stk)
- 50 gr smør (blødt)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 bdt persille (friskhakket)
Fremgangsmåde
- Start med at klippe jomfruhummerne op i ryggen og fjern den sorte tarmstreng, hvis ikke det allerede er gjort.
- Rør blødt smør sammen med hvidløg og friskhakket persille.
- Kom hvidløgssmørret i en lille sprøjte- eller frysepose og klip et hul.
- Sprøjt en stribe smør i ryggen på hver hummerhale. Læg dem herefter i et ildfast fad.
- Gratiner hummerhalerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 6-10 minutter, til de er lige netop møre og smørret smeltet. Tiden afhænger af størrelsen på hummerne.
- Server jomfruhummerhalerne med flute og salat.
Tilbehør til jomfruhummere.
Jeg serverer kølig hvidvin, godt brød og en grøn salat til, når jeg laver jomfruhummerhaler med hvidløgssmør. I virkeligheden er der jo ikke ret meget kød på sådan en jomfruhummer i forhold til dens størrelse. Men smagen er altså noget så delikat og det er jo en skøn forret.
Det er desuden superlækkert at dyppe brødet i det lækre hvidløgssmør, der samler sig i bunden af fadet. Og er der “kun” tale om en forret, så skal man nogle gange lige passe på, at man ikke kommer til at spise sig mæt i brød med hvidløgssmør.
Om sommeren kan jeg for øvrigt virkelig anbefale, at man gratinerer jomfruhummerne på grillen i stedet for i ovnen. Det er ret simpelt, for man skal bare lægge dem i en foliebakke og sætte bakken på grillristen. Hummerne skal have ca 5 minutter ved direkte varme eller 5-7 minutter i en kuglegrill (under kuglen) ved indirekte varme, indtil de er møre.
Brug klør og skaller til en jomfruhummerbisque.
Udover det kød, som sidder i kroppen på jomfruhummerne, er der også kød i kløerne. Der er dog ikke specielt meget at komme efter. Især ikke hvis der er tale om små “almindelige” jomfruhummere. Og det kan være lidt bøvlet, at få kødet ud.
Er man en smule “økonomisk” kan det derfor betale sig, at man i stedet vrider hoveder og klør af jomfruhummerne, allerede inden de fyldes med hvidløgssmør og kommes i ovnen. Præcis ligesom man vrider hovedet af en pil-selv reje. Efterfølgende kan man svitse hoveder og klør i lidt olie i en stor gryde, tilsætte paprika, karry, tomatpure mm og koge en skøn jomfruhummerbisque på dem.
Faktisk kan man også samle de afpillede skaller fra halerne, når de er spist, og komme dem i gryden sammen med hoveder og klør. Det hele giver jo smag. Og hoveder og skaller kan sagtens fryses og gemmes til en anden god gang, hvis ikke man lige har tid (eller skaller nok) til at koge bisque.
NAM hvor ser det altså bare lækkert ud 😀 Det må jeg helt bestemt prøve at lave engang!
Malene – Det smager også skønt og er rigeligt alle pengene værd 🙂
Mange hilsner og godt nytår fra
Anne.
Du skriver antallet 25. Hvor mange personer er det til? Er det beregnet som forret eller hovedret?
Det ser meget lækket ud, det må prøves 🙂
Naja – Vi var 2 personer og vi delte dem til hovedret med salat og brød til. Men ellers er det en fin forret til 3 eller 4 pers. Jomfruhummerne har jo størrelse som store rejer, så der skal beregnes nogenlunde samme antal til en forret 🙂
Du kan godt glæde dig – det smager skønt 🙂
Umm elsker jomfruhummer 😀
Vi får det jævnligt, da det smager skønt og er let at lave. Har også en opskrift liggende på bloggen…lidt i stil med denne 😀
Merete – Ja, jomfruhummer er superlækkert og også godt som sådan en slags hverdagsluksus 🙂 Vi får det faktisk for sjældent, så det kan da være, at jeg snart skal ud og købe sådan nogle igen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hvordan får man lettest tarmen ud af små hummerhaller?
Skal skjoldet klippes helt op?
kam man smage det, hvis man ikke har fået hele tarmen med ?
PSLarsen – Jeg klipper skallen op i ryggen og så hiver jeg tarmen ud med en lille spids kniv. Du nej, kan ikke smage det, hvis du ikke får det hele med – du kan allerhøjest se lidt sorte prikker 🙂
Tak for en nem opskrift!
PSLarsen – Velbekomme 😀
Kan man klargør dem dagen før og så på køl jomfruhummerhaler
Lise – Ja, det kan du sagtens 😀
Det lyder lækkert.
Skal skallen af, inden de sættes i ovnen?
Kirsten – Nej, jeg lader skallen blive på 🙂
Dit bilede med jumfruhummerhaler er også her.
https://www.facebook.com/L%C3%B8vbjerg-Varde-552673248272678/
Johnny – Tusind tak for at gøre mig opmærksom på det. Det får jeg lige gjort noget ved med det samme 🙂
Hej! Tak for lækker opskrift. Jeg har mulighed for at købe levende jomfruhummere. Du nævner at man kan komme dem hele i ovnen, hvordan ville du så slå dem ihjel først, hvis jeg vil have dem hele i ovnen?
Gudrun – Uhh sikke en lækker delikatesse 🙂 Præcis som med levende hummere, så skal jomfruhummere slås ihjel på den mest humane måde, og eftersom man ikke kan stikke en kniv ned og halvere de små jomfruhummere, som man kan med almindelige hummere, så skal de kommes i bulderkogende vand.
Der skal tilsættes godt med salt til vandet, således at temperaturen når op på ca 120 °C, før vandet koger. Og hvis du bor et sted, hvor du har mulighed for at hente en grydefuld havvand, så vil det også være helt perfekt at koge hummerne i det. Der må ikke kommes for mange hummere i gryden ad gangen, for så kan man risikere, at vandets temperatur sænkes for meget.
Vi er seks voksne personer der skal spise hummerhaler ( på terrasse) – hvor meget hummerhale skal jeg bruge. Det er IKKE som en forret. Hvilken salat vil du servere til.
Bente – Jeg ville nok beregne ca 1 kg (50-60 stk) til 4 voksne, hvis også der er salat og brød til 🙂 Mht. salaten, så ville jeg nok bare gå med en klassisk, blandet sommersalat med lidt af hvert 🙂