Annonce. Opskriften er udviklet i samarbejde med Whiteaway og Kenwood.
Jule-studenterbrød eller julesnitter. Jeg har været lidt i tvivl om, hvad jeg skulle kalde de her skønne kager, men jeg hælder nok mest til jule-studenterbrød. Der er nemlig tale om en variation over de klassiske studenterbrød, der som bekendt laves af kagerester. Men i en juleudgave hvor alle julens rester af småkager, tørret frugt, nødder, marcipan og chokolade kan indgå.
Opskrift på jule-studenterbrød.
Med min opskrift på jule-studenterbrød har jeg haft fokus på at mindske madspild. Vi danskere smider nemlig stadig rigtig mange madvarer ud, og særligt til jul hvor vi ofte ender med en masse rester. Jeg synes især, det kan knibe med at få spist de sidste småkager, tørret frugt, nødder, nougat, marcipan og chokolade.
Det problem kommer vi dog ikke til at have i år, for jeg har planer om at lave jule-studenterbrød af hele baduljen. Og man kan jo heldigvis bruge alle mulige forskellige slags rester af juleguf til kagerne. Det gælder bare om at bruge sin fantasi, hvilket jeg har skrevet meget mere om under opskriften. Og så er jule-studenterbrødene oven i købet nemme at lave.
Brug en god foodprocessor.
Jeg har brugt en Multipro Express foodprocessor fra Kenwood til at lave studenterbrødene. Og det er altså, uden sammenligning, den vildeste foodprocessor jeg har oplevet. Udover en god, kraftig motor medfølger der masser af udstyr. Fx termoresistent blenderkande, citruspresser, diverse snitteplader, piskeris, dejkrog og meget mere. Der er med andre ord tale om en rigtig multifunktionel maskine, som jeg er kæmpefan af. Den overflødiggør jo nærmest halvdelen af min ”maskinpark” i køkkenet.
Som noget virkelig genialt har maskinen også integreret vægt, så man ikke behøver afveje ingredienserne ved siden af, men bare kan smide dem direkte i skålen.
Mindre kan selvfølgelig gøre det. Men man kan desværre ikke lave dadelmassen til jule-studenterbrødene, hvis ikke man har en god foodprocessor. Og hvis det er tilfældet, så er det jo helt oplagt at ønske sig en Multi Express food processor i julegave. I bedste Gertrud Sand stil 🎄
Tip! Se også mine bedste tips og variationer af jule-studenterbrød under opskriften.
Jule-studenterbrød
Ingredienser
- 200 gr pebernødder (se evt. opskrift på pebernødder her)
- 75 gr smeltet smør
Dadelmasse
- 30 stk bløde dadler
- 75 gr kokosmel
- 75 gr nødder eller mandler (jeg brugte valnødder)
- 3 spsk kakaopulver (drikke- og bagekakao)
- 4 spsk appelsinsaft
Desuden
- 75 gr mørk chokolade
- evt. frysetørret hindbær og pistacienødder til pynt
Fremgangsmåde
- Kom pebernødderne i en foodprocessor og blend dem til fint rasp.
- Bland de knuste pebernødder med smeltet smør og vend godt rundt.
- Læg et stykke bagepapir i et firkantet fad (ca 15 x 20 cm) og fordel pebernøddeblandingen i bunden. Pres det godt med bagsiden af en ske.
Dadel-konfekt
- Udsten dadlerne og kom dem i en foodprocessor sammen med kokosmel, nødder, kakao og appelsinsaft.
- Kør det hele sammen til en jævn dadelmasse. Måske skal der bruges lidt mere appelsinsaft for at få massen samlet, men det må ikke blive for tyndt.
- Fordel dadelmassen ovenpå pebernøddebunden og glat overfladen pænt.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og fordel den i et tyndt lag ovenpå dadelmassen. Pynt evt. med frysetørret hindbær og hakkede pistacier.
- Lad fadet hvile i ca 1 time på køl. Skær herefter kagen i 8 store eller 16 små firkanter. Brug en varm kniv, så knækker chokoladetoppen ikke så nemt.
- Studenterbrødene kan holde sig 5-7 dage på køl. De kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Kokosmelet i opskriften kan erstattes af havregryn. Pebernøddebunden kan desuden udelades. I stedet kan man trille dadelmassen til kugler, præcis ligesom havregrynskugler.
- Jeg har brugt dadler i ovenstående opskrift, men man kan også bruge en blanding af dadler og andre former for tørret frugt. Fx figner, abrikoser eller svesker. Dog anbefaler jeg, at ca halvdelen af frugten består af dadler, da de bidrager med både sødme og en god konsistens.
- Evt. rester af marcipan (eller marcipansnitter) og nougat kan sagtens ryge med i foodprocessoren. Det gælder blot om at bruge sin fantasi.
- Appelsinsaften i opskriften kan erstattes af kakaomælk eller helt almindelig vand. Lidt Baileys eller rom (evt. romessens) giver også en skøn smag til jule-studenterbrødene.
Lækre variationer.
Jeg har pyntet jule-studenterbrødene med chokolade og frysetørrede hindbær og finthakkede pistacienødder, men er man mere til glasur, så er det selvfølgelig også en mulighed. Hindbær og pistacier kan desuden erstattes af alle mulige andre former for nødder, kokosmel, glimmer og krymmel (måske en rest fra konfektfremstillingen). Og er man til kombinationen af salt og sødt, så drys lidt havsalt på toppen.
Bryder man sig om chokoladebarer med peanuts, så kan man bruge 3-4 spsk peanutbutter til dadelmassen i stedet for appelsinsaft eller lign. Skal den have på alle tangenter så vend en håndfuld saltede peanuts i den færdigblendede dadelmasse, inden den fordeles ovenpå pebernøddebunden og drys med hakkede peanuts ovenpå chokoladen.