Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Juleboller – opskrift på julekrydrede boller.

10 kommentarer
Brød og boller, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Der findes et væld af forskellige opskrifter på juleboller. Nogle er lavet på wienerbrødsdej med fyld af remonce eller marcipan. Andre minder lidt mere om almindelige boller, og kan spises med koldt smør. Mine juleboller hører til den sidste kategori. Det er store og svampede, sammenbagte boller, som bugner af syltet appelsinskal og rosiner og med sukkerdrys og nøddeflager på toppen. Mums.

Se også – Stollen I Chokoladebrud I Julekringle I Nemme juleboller

Opskrift på svampede og lækre juleboller.

For at få julebollerne så bløde og lækre som muligt stiller jeg bollerne helt tæt på bagepladen. Det betyder, at de vokser sammen under hævning og bagning og skal brækkes fra hinanden inden servering. Og det giver de lækreste, bløde boller helt uden skorpe. Dog kan man sagtens bage bollerne enkeltvist, hvis man foretrækker det.

For at gøre bollerne ekstra svampede lader jeg dem desuden hæve ved damp. Og det er ikke fordi, at jeg har en fancy dampovn, men derfor kan man sagtens hæve sit bagværk ved damp alligevel. Groft sagt sætter jeg egentlig bare pladen med boller ind i den slukkede ovn. I bunden af ovnen stiller jeg et fad, som jeg fylder med kogende vand fra el-kedlen. Og så lukker jeg ovnlågen og lader bollerne efterhæve i dampen fra vandet i den slukkede og kolde ovn.

Når bollerne er færdighævede tager jeg dem forsigtigt ud af ovnen. Fadet med vand tages ligeledes ud af ovnen (det skal ikke bruges mere). Og så opvarmer jeg ovnen og bager bollerne som angivet i opskriften. En særdeles simpel hævemetode, men den fungerer upåklageligt og giver de lækreste, svampede og bløde juleboller.

Tip! Se også tips til variationer af julebollerne under opskriften. 

3,82 fra 16 stemmer

Juleboller

Hæve- og bagetid1 time 30 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 2 dl mælk eller vand (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 gr sukker
  • 100 gr hakket, kandiseret appelsinskal (fx fra Dr. Oetker)
  • 50 gr rosiner
  • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 75 gr smeltet smør

Desuden

  • sammenpisket æg til pensling
  • perlesukker og nøddeflager til drys

Fremgangsmåde

  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, appelsinskal, rosiner, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Man kan også lave dejen på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 45 minutter.
  • Form dejen til 12 små boller og læg dem tæt sammen (ca 2 cm afstand) i en firkant på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve ved damp i ca. 30 minutter. Dette gøres ved at sætte bagepladen med bollerne i en slukket, kold ovn. I bunden af ovnen sættes et fad eller en skål. Hæld kogende vand fra elkedlen i fadet, luk ovndøren og lad bollerne efterhæve i dampen fra vandet.
  • Efter 30 minutter tages pladen med bollerne ud af ovnen. Fjern også fadet med vand – det skal ikke bruges mere.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bollerne er svampede og bløde efter hævning i dampen, så der skal pensles forsigtigt, så bollerne ikke falder sammen. Drys herefter bollerne med perlesukker og hasselnøddeflager.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på ovnristen og server dem som de er eller med smør til.
  • Bollerne holder sig bløde i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses og lunes kort i ovnen inden servering.

Lækre variationer.

Jeg kommer altid syltet appelsinskal og rosiner i mine juleboller, men rosinerne kan sagtens udelades. Derudover kan de erstattes af ekstra appelsinskal, tørrede tranebær eller hakket sukat, hvis man bryder sig om det. Jeg er selv ret vild med sukat, men jeg ved, at det bestemt ikke er alle, der har det sådan.

Man kan også helt droppe tørret frugt i bollerne og i stedet bruge grofthakket chokolade, marcipan i små tern og måske hakkede nødder. Og selvfølgelig kan man droppe perlesukkeret på toppen af bollerne og i stedet bruge helt almindelig sukker. Eller måske en klat (chokolade)glasur eller smeltet chokolade, hvis man er mere til det.

Boller til eftermiddagshygge og brunch.

Jeg synes især, at bollerne er perfekte at servere til en kop eftermiddagste. Der er ikke noget så hyggeligt, som at samles om et veldækket tebord med tændte juledekorationer, en kurvfuld nybagte og lune boller og masser af tid til snak. Men de er altså også ret oplagte at servere til morgenmad eller som det søde indslag til en brunch. Måske til en hyggelig adventsbrunch med familie og venner.

Bollerne holder sig bløde og svampede i flere dage, hvis de pakket godt ind, så de kan sagtens laves i forvejen. Og vil man være i rigtig god tid, så kan man også fryse sine juleboller ned. Vælger man at fryse bollerne, så smager de allerbedst, hvis man luner dem kort i ovnen inden servering. Bare lidt 3-5 minutter ved 200 °C – så bliver de som nybagte.

Subscribe
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tina KH
6 år siden

Glædelig 7.december,
Sikke en fin opskrift, den vil jeg bage i weekenden:-)
Tak for inspiration og en dejlig dag til dig.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Tina KH

Tina – Velbekomme og rigtig dejlig 7. december til dig også – jeg håber at bollerne bliver en stor succes 😀

Bente Kristensen
6 år siden

Hej Kathrine, når jeg hæver ca. 30 min. ved damp (det er chokobollerne jeg kender bedst) har jeg oplevet at de bliver mister højde mens jeg varmer ovnen op. Hvad kan du sige om det? De smager ok men har jo ikke samme tekstur indeni som høje boller. Jeg er glad for dine gode og hyggelige opskrifter kan du tro. Mvh Bente fra Brovst

Maden i mit liv.
6 år siden

Bente – Uhhhhh det var da et godt spørgsmål – det har jeg aldrig selv prøvet. Umiddelbart plejer det at skyldes overhævning, altså at dejen hæver for længe og til sidst falder sammen, hvis bollerne begynder at miste højde, men jeg kan næppe forestille mig, at det tager så lang tid at varmen ovnen op. I hvert fald bruger min egen ovn ikke mere end 4-5 minutter på at nå temperaturen. Jeg vil i første omgang foreslå, at du lige forkorter hævetiden med 5 minutter og så ser hver der sker. Alternativt kan der måske også eksperimenteres med at sætte bollerne i en kold ovn – altså lade dem stå i ovnen og blot tænde, men det har jeg ikke selv prøvet 🙂

Mange hilsner fra

Anne-Kathine.

Bente Kristensen
6 år siden

Tak for svar. Jeg må eksperimentere lidt. Min ovn tager nok 10 min at varme op. God jul og på genhør.

Maden i mit liv.
6 år siden

Bente – Ja, så kan jeg godt se, at dine boller måske får lov til at stå og vente på at komme i ovnen lidt længere end mine. Håber du finder ud af en metode og en rigtig dejlig jul til dig også 😀

Elsebeth
6 år siden

Sjovt nok kan de fleste lide syltet appelsinskal og tørrede tranebær sammen i boller.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Elsebeth

Elsebeth – Ja, det er en god kombination. Jeg køber altid nogle lækre scones med appelsin og tranebær hos en hyggelig lille bager, når vi er i New York.

Liljan Høyer
6 år siden

Hej
De syltede appelsinskaller er det de så tern i en lille bakke evt. fra Øtker.
Glæder mig til at bage bollerne 🤗

Med
Venlig hilsen
Liljan Høyer