Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Juleforberedelser i november.

5 kommentarer
Inspiration

Juleforberedelser? Der er da lang tid til jul endnu! Ja, der er lang tid til jul, men ikke så lang tid, som der har været og før vi får set os om, står vi i gran til albuerne og bygger juledekorationer eller render rundt på jagt efter den helt rigtige julegave til moster og onkel.

Mange af os, mig selv inklusive, har en klar idé om, hvordan en helt perfekt december skal være. En skøn måned med plads til langsomme morgener og kalenderlystænding, hyggelige adventsarrangementer, hjemmelavet gløgg, juletræstur, julegaveindkøb efterfulgt af varm kakao med flødeskum og selvfølgelig julekagebagning og konfektfremstilling. Oppe i hovedet kan jeg se det hele for mig – godt hjulpet på vej af diverse, stemningsfyldte dameblade, og blogs og instagramprofiler som jeg følger.

Desværre lever drømmene ikke altid op til virkeligheden og december kan meget hurtigt ende med at blive en måned med travlhed og endeløse æbleskivearrangementer, som skal passes ind i kalenderen sammen med diverse julefrokoster og julemarkeder. Desuden skal jobbet jo også lige passes og endelig skal det, som vi serverer til jul, helst skal være af den hjemmelavede slags. Tro mig, jeg kender det fra mig selv – julen er traditionernes tid og dem piller vi nødigt ved. Det skal være mormors vaniljekranse og oldemors klejner.

Vi vil så gerne, men det kan være svært at nå. Derfor anbefaler jeg, at man snyder lidt og tager hul på juleforberedelserne allerede i november – den hyggeligste før-julemåned hvor der er tid til alt det, som kan være svært at nå i december, når man gerne vil det det hele.

Hjemmelavet rødkål med appelsin…

Allerede i november kan man forberede den hjemmelavede rødkål til andestegen eller flæskestegen juleaften. Lav gerne en stor grydefuld rødkål, fx til Mortens aften, og frys så kålen ned i passende portioner – så er der både til decembers julemad, til juleaften og måske også til julefrokosten.

Æbleflæsk og den hjemmelavede juleleverpostej kan ligeledes laves allerede nu og fryses ned i alubakker, som er lige til at bage i ovnen. Er man doven, som mig, så kan man desuden gøre det endnu nemmere for sig selv ved at lade slagteren hakke lever og spæk til leverpostejen – så slipper man for rengøring af kødhakkeren. Og nu vi er ved slagteren, hvorfor så ikke bestille anden, gåsen eller flæskestegen til juleaften allerede nu? Så er det gjort og der er en ting mindre at huske på til jul, hvor listerne godt kan vokse sig lange.

Fantastisk hjemmelavet gløgg-ekstrakt…

Gløgg smager fantastisk og selvom man kan købe mange skønne varianter i butikkerne, så er det faktisk ret nemt at lave sin egen gløgg-ekstrakt. Desuden skal en hjemmelavet gløggekstrakt helst trække i noget tid – gerne 2-3 uger – og det er derfor oplagt at lave en portion allerede i november, så man kan servere hjemmelavet gløgg til æbleskiverne i december.

Ingen jul uden småkager. Hjemmebagte julesmåkager skal der til, men de fleste slags småkagedej kan nemt holde sig i fryseren i 2-3 måneder og man kan derfor sagtens lave dejen i november og fryse den ned. Dej som skal skæres, formes til pølser, så de lige er klar til udskærning, og dej som skal udrulles eller sprøjtes, fx vanillekranse, formes som en flad firkant – så er den hurtig at optø på køkkenbordet.

Og når tiden for julebagningen så nærmer sig, er det bare at gå i gang. Sæt julemusik på, lav en kop te, tænd et stearinlys og nyd et par timers julebagning alene, med veninderne eller sammen med børnene. Julebag på den nemme måde, selvom alt er lavet fra bunden og efter bedstemors opskrifter – så lad bare julehyggen brede sig og julefreden sænke sig!

Subscribe
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Sandra
5 år siden

Hvor ser det hyggeligt ud <3

Hanne
5 år siden

Og så er der honningkagedejen! Det må også være nu.

Katy Clemmensen
4 år siden

Kommer helt i julestemning 🎄