Er der noget mere hyggeligt end de fire søndage op til jul, når mørket falder på og adventskransen tændes? Jeg er vild med allerede at tænde kransen, når det bliver mørkt ved 16-tiden, for så passer det noget så fint med, at vi kan sidde og hygge os med noget varmt – kaffe, te eller måske et glas hjemmelavet gløgg – og en skålfuld julesmåkager, inden der skal laves aftensmad. Adventskransen får selvfølgelig lov til at brænde hele aftenen – og nogle gange også i ugens løb fordi det er så hyggeligt, men selvfølgelig kun med det “tilladte” antal lys – men det bedste tidspunkt er alligevel søndag i “den blå time”, når det begynder at skumre og roen sænker sig udenfor.
Sidste søndag havde vi huset fuldt af gæster – i min familie har vi tradition for at mødes 1. søndag i advent og hygge os sammen – snakke, flette julehjerter og stjerner og selvfølgelig spise æbleskiver og julegodter og drikke masser af gløgg, men i aften bliver det kun Morten og mig, når adventskransen tændes. Jeg har allerede lavet en god stor portion gløgg ekstrakt – både til hvid gløgg og til klassisk rød gløgg, så den side af sagen er der styr på, men i går aftes fik jeg sådan en lyst til, at prøve at lave en rigtig julekringle og forme den som en adventskrans, så sådan en har jeg fået bagt her til formiddag og jeg er ret glad for resultatet. Kringlen er let og luftig og fyldt med julelækkerier og så dufter den bare helt fantastisk, så jeg glæder mig, til vi skal tænde adventskransen og nyde et stykke eller to.
Fyldet i kringlen er kun vejledende, for selvfølgelig kan man fylde sin kringle med lige præcis de herligheder, som man foretrækker – det være sig creme, syltetøj, chokolade i tern eller noget helt fjerde. Og selvfølgelig er der ingen som siger, at remoncen skal smages til med kanel, nellike og appelsin, men nu er der jo tale om en julekringle og så synes jeg sørme også, at man skal kunne mærke julestemningen brede sig i hele kroppen, for hver en bid man tager. Det er for øvrigt oplagt at pynte kringlen/kransen med et silkebånd eller måske med 4 lys (fx lagkagelys eller juletræslys med folie viklet om foden), hvis den skal serveres for gæster og man ellers er til den slags – så bliver det en rigtig “adventskrans”.
Nedenstående opskrift giver en god, stor kringle og jeg vil mene, at der snildt kan skæres 10-12 pæne stykker. Da en kringle ubetinget er bedst, samme dag som den er bagt, foreslår jeg, at man fryser evt. rester. Det er meget nemmere at lykkes med at optø og lune en kringle, end det er at forsøge sig med at få nogle daggamle rester, (som har været gemt i en brødskuffe i en frysepose), til at fremstå spændende og allerede på 2. dagen begynder en kringle desværre at virke lidt tør.
Julekringle.
10-12 stk.
1 dl mælk, lillefingervarm
25 gr gær
1 æg
2 spsk sukker
1 lille tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
ca 375 gr hvedemel + lidt ekstra til æltning
150 gr blødt smør i tern
Fyld.
100 gr smør
100 gr brun farin
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
2 spsk revet appelsinskal eller 50 gr syltet appelsinskal i tern
1 håndfuld rosiner – kan udelades
200 gr marcipan
desuden sammenpisket æg og perlesukker til pynt
Gær udrøres i mælken og æg, sukker, salt, kardemomme og hvedemel tilsættes. Tilsæt smør i tern lidt ad gangen og ælt dem ind i dejen til den er blank og smidig – jeg samlede dejen ved at komme alle ingredienserne i min køkkenmaskine og tilsatte smørret lidt efter lidt under omrøring. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
Smør, brun farin, kanel, nellike, revet eller syltet appelsinskal og evt. rosiner røres sammen til remonce. Marcipanen skæres i meget tynde skiver.
Rul dejen ud til et rektangel (ca 60 x 20 cm) på et meldrysset på. Flyt den herefter over på et langt stykke bagepapir – det gør det nemmere at flytte den færdige kringle over på bagepladen. Fordel remoncen i en lang stribe på midten af dejen og læg tynde marcipanskiver ovenpå remoncen. Fold først begge endestykker af dejen ind over remoncen, så fyldet er lukket inde i enderne og snit så dejen på langsiderne i strimler á ca 3 cm’s bredde. Snittene må ikke nå helt ind til fyldet – så flyder det nemmere ud under bagningen – og der skal være lige mange strimler på hver side. Flet derefter kringlen ved skiftevis at føre en strimmel fra højre og fra venstre side ind over fyldet, så der fremkommer et fint, flettet mønster. Form den flettede kringle til en rund krans og pres enderne let sammen. Flyt kringlen over på en bageplade ved hjælp af bagepapiret og lad den efterhæve i ca 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys evt med perlesukker, inden kringlen bages ved 180 grader (ikke varmluft) i ca 30 minutter, til den er gylden og gennembagt. Lad kringlen afkøle og server den lun.