Forleden sad jeg på en kaffebar og fik øje på et skilt med en reklame for årets jule cafe latte. Det bragte mig lige tilbage til mine egne dage som barista, hvor vi hvert år havde en julekrydret cafe latte på kortet – lavet på en krydret sirup, mælk og espresso. Dengang var siruppen selvfølgelig færdigkøbt, men man kan sagtens lave sin egen julesirup. Og det er oven i købet nemt.
Se også – Nødder i gløggsirup til ost I Hjemmelavet gløgg ekstrakt I After eight trøfler
Opskrift på krydret julesirup.
Helt kort så laves en sirup ved at koge vand og (rør)sukker sammen, og så tilsætte smagsgivere efter hvad man kan lide. Om sommeren laver jeg vaniljesirup ved at tilsætte en tom vaniljestang til sukkervandet. Der sidder masser af vaniljesmag i vaniljestangen og siruppen er skøn til hjemmelavet iskaffe.
På samme måde kan man lave lakridssirup med lakridspulver, rørsukkersirup til mojitos og appelsinsirup med appelsinskaller. For nu blot at nævne et par eksempler.
Denne her julesirup skulle være dejlig krydret, så den blev fyldt med varme julekrydderier. Kardemomme, kanel, nellike, stjerneanis og clementin. Men man bruger selvfølgelig bare det, man kan lide.
Tip! Se også tips og ideer til anvendelse af den lækre julesirup under opskriften.
Julesirup
Ingredienser
- 100 gr rørsukker
- 1½-2 dl vand
- 1 usprøjtet clementin
- 2 kanelstænger
- 10 hele nelliker
- 3 hele kardemommekapsler
- 1 stjerneanis
Fremgangsmåde
- Kom rørsukker og vand i en gryde.
- Skær clementinen i skiver. Er den usprøjtet, er det ikke nødvendigt at skrælle den. Der sidder masser af god smag i skrællen.
- Kom clementinskiver og krydderier i gryden og bring den i kog, så sukkeret opløses.
- Skru ned for varmen og lad siruppen simre i 20-30 minutter, indtil den er kogt let ind. Ønskes en tykkere sirup, så kan man bruge 50 gr ekstra rørsukker.
- Lad siruppen afkøle i gryden. Si clementinskiver og krydderier fra og hæld siruppen på et skoldet glas eller en flaske.
- Brug siruppen i kaffe og te, på morgengrød og yoghurt, til pandekager, vafler mm. Den kan sagtens holde sig et par uger eller længere på køl, da sukkeret virker konserverende.
Anvendelsesmuligheder.
Oprindeligt lavede jeg jo julesirup efter inspiration på en kaffebar. Og jeg er helt sikker på, at noget af siruppen skal bruges til hjemmelavet jule latte. Man skal blot hælde 2-3 spsk (eller efter smag) sirup i et varmefast glas, tilsætte varm, opskummet mælk på og slutte med et espresso shot. Har man ikke en espressomaskine, så kan ca ½ dl stærk kaffe/neskaffe formentlig også gøre det. Og så kan man jo slutte af med en klat flødeskum og måske lidt krymmel eller et drys kanel på toppen. Ren café stemning hjemme i stuen.
Føler man ikke lige for at gå i gang med skumning af mælk og espressoshots derhjemme, så er jeg sikker på, at en smule sirup i kaffen eller teen også vil vække jubel. Derudover har jeg planer om, at bruge den på morgengrød og yoghurt med granola og frugt. Og jeg tænker også, at den vil være lækker på pandekager og vafler.
Endelig er jeg helt sikker på, at det vil smage skønt, hvis man drypper en smule julesirup ovenpå ost. Det skal i hvert fald prøves her i løbet af december, hvor jeg ofte kommer til at købe nogle gode oste. Dels fordi der er ekstra mange spændende muligheder op til jul. Men også bare fordi, det er noget så hyggeligt, at sidde og nippe til en god osteplatte.
Kan man bruge kardemomme kerner, hvis ikke man har hele kapsler? Og i så fald, hvor mange skal man så bruge?
Pernille – Jeg har faktisk aldrig set, at man kunne købe kardemommefrø – kun stødt kardemomme og hel kardemomme. Men jeg er sikker på, at du sagtens kan bruge frøene, for de ligger jo indeni kapslerne, som jeg knuser, for rigtigt at få smagen frem, når jeg laver sirup og gløgg. Og det er jo i frøene, at smagen sidder. Jeg vil skyde på, at du skal bruge 1/4 – 1/2 tsk frø til denne her portion – mængden afhænger lidt af, hvor meget kardemommesmag, du ønsker 🙂