Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kåldolmere – opskrift på hvidkålsrouletter.

11 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

I dag skal det handle om en af de gode, gamle klassiske retter, nemlig kåldolmere eller slet og ret hvidkålsrouletter, som jeg ikke har fået i mange år. Faktisk tror jeg ikke, at jeg har fået kåldolmere, siden jeg flyttede hjemmefra og men jeg har tit tænkt på at lave dem, så nu skulle det altså være. Også inden at vi kommer alt for langt hen på foråret, for kåldolmere er altså sådan lidt vintermad, efter min mening. Også selvom man kan lave dem i en mængde lækre varianter, når det bliver tid til sommerkål, men nu var det jo den helt klassiske udgave, som jeg gerne ville springe ud i.

Når det kommer til kåldolmere, så er langt de fleste enige om, at det drejer sig om en røre en god frikadellerfars og få den indpakket i kålblade. Så langt, så godt. Men derfra er det som om, at det stikker lidt af, når det kommer til den øvrige tilberedning.

Der er dem, som bruner de rå kåldolmere i smør på en pande. Herefter hældes vand ved, der lægges låg på og kåldolmerne simrer under låg i panden i ca 30 minutter, indtil de er gennemtilberedte. Skyen fra panden bruges til saucen. Så er der dem, som koger kåldolmerne i vand i en gryde, tager dolmerne op og laver sauce på kogevandet, hvorefter de kogte kåldolmerne serveres med saucen. Og endelig er der den gyldne middelvej, hvor man koger kåldolmerne i en gryde og bruger vandet til saucen, men afslutningsvist bruner kåldolmerne af i lidt smør på panden lige inden servering.

Jeg har valgt den sidste metode. Ikke mindst fordi jeg selv er opvokset med kåldolmere, som udelukkende var kogte, og derfor gerne ville prøve at smage en variant, hvor de var stegt på panden.

Jeg har altid fået serveret kåldolmere med en hvid sauce lavet på kogevandet fra kåldolmerne og smagt til med friskrevet muskat, men også der fik jeg lyst til at prøve noget nyt og lavede således en brun sauce. Lidt ligesom når jeg laver sauce til farserede porrer. Vil man ikke have en opbagt sauce, så kan man sagtens jævne kogevandet med en meljævning, og lave brun sauce på den måde i stedet for, og man kan også helt droppe saucen og i stedet servere kåldolmerne med en sprød salat og ristede kartofler i stedet for.

Personligt synes jeg ikke, at det er sååå svært at lave kåldolmere, men det tager selvfølgelig lidt tid at samle de små pakker af fars og kålblade, ligesom man er nødt til at være lidt forsigtig, når man lirker kålbladene af kålhovedet, så de ikke går i stykker. Synes man, at det er meget besværligt at vikle hvidkålsblade rundt om farsen, så overvej evt. at starte med at lave kåldolmere af savoykål, hvor bladene er meget mere bløde og medgørlige. Når så der er styr på det, så kan man prøve med hvidkål.

Det kan i øvrigt være en mulighed, at lave en stor portion kåldolmere, når man alligevel er i gang. Når først kåldolmerne er færdigkogte, kan de sagtens kommes i fryseren. Så er det nemt at tage en passende portion ud og optø, næste gang aftensmaden gerne må være lidt nem. De optøede kåldolmere skal bare steges i smør på panden, til de er gennemvarme og så er de klar til servering. Nemt og bekvemt.

4,38 fra 29 stemmer

Kåldolmere

Kogetid30 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 1 hvidkålshoved
  • 500 gr hakket svinekød
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • ½ dl mælk
  • 2 spsk hvedemel
  • salt og peber
  • smør til stegning

Brun sauce

  • ½ liter kogevand fra kåldolmerne
  • 25 gr smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 dl madlavningsfløde
  • saucekulør
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Fjern de yderste dækblade fra hvidkålshovedet og kasser dem. Læg hovedet i en stor gryde og hæld vand ved, så det står omtrent halvt op omkring hvidkålshovedet. Tilsæt salt og bring gryden i kog under låg. Lad hvidkålshovedet koge under låg i ca 15 minutter. 
  • Imens røres hakket svinekød sammen med løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber til en frikadellefars. 
  • Fisk hvidkålshovedet op af gryden og lad det afkøle let. Gryden med kogevandet gemmes til senere. 
  • Lirk forsigtigt 10 blade af hvidkålshovedet. Fordel en skefuld fars på midten af hvert hvidkålsblad og pak kålbladet rundt om farsen til en lille pakke. Bind pakkerne til med kødsnor. 
  • Er kålbladene ikke bøjelige nok til at kunne pakkes rundt om farsen, så læg dem tilbage i gryden og kog dem i yderligere 3-5 minutter. 
  • Bring gryden med kogevandet i kog og dump hvidkålspakkerne ned i kogevandet. Lad dem simre under låg i ca 30 minutter, indtil de er gennemtilberedte. Tag kåldolmerne op af kogevandet og lad dem dampe tørre.
  • Varm lidt smør op på en stegepande og steg kåldolmerne på begge sider, til de bliver gyldentbrune og lækre. 

Brun sauce

  • Si kogevandet fra kåldolmerne fri fra urenheder og afmål ca ½ liter.
  • Smelt smørret i en lille gryde og rør mel ud i smørret. Tilsæt kogevandet til melblandingen og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Bring saucen i kog under jævnlig omrøring, lad den tykne og tilsæt fløde.
  • Juster farven med lidt saucekulør og smag til med salt og peber. Lad saucen koge i gennem i et par minutter og server saucen til de brunede kåldolmere sammen med kogte eller ristede kartofler.
Man kan sagtens lave en stor portion kåldolmere, når man alligevel er i gang. Nøjes med at brune de dolmere på panden, som skal spises her og nu og kom resten i fryseren. Så er det nemt at optø kåldolmere til en anden god gang, som blot skal steges i smør på panden inden servering. 
Subscribe
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
4 år siden

Indtil jeg fik min lillebror nr. 2, hed retten hvidkålsrouletter. Men da han voksede til, kaldte kan den konsekvent ‘Pakker og papir’. Min mor lavede pakkerne med bomuldstråd bundet i en sløjfe. Den resterende hvidkål blev skåret lidt groft ud og lagt i bunden af gryden; pakkerne kom ovenpå. Vi spiste muskatsovs og rugbrød til. Vi var vilde med papiret, kogt hvidkål er en fin grøntsag, som jeg af og til også spiser sammen med andre grøntsager (og en frikadelle).

Så meget gør jeg ikke ud af retten til mig selv. Jeg snitter kålen og laver en hulning til al kødfarsen, men spiser den stadig med muskatsovs og rugbrød til. Brunkål laver jeg efter samme ‘recept’.

Ian
3 år siden

Tak for endu et fint upskrift, Det er lige til, og til at fastå.

Jeg er alain, 75år ung og elsker at lav mad så mange tak for alle jer´s opskiften.

Kurt moller
2 år siden

En hilsen fra thailand
Som holder af mormor mad
Har talt om at skulle lave kaaldolmere men det er aldrig blevet til nogen men i aften vil jeg lave kaaldolmere og glaeder mig til at smager dem vil prove om min thai kone kan lide dem

Birthe Skantorp
3 år siden

Da jeg læste din opskrift, tonede der frem for mit indre øje en ret, som min mormor lavede engang i ´60erne – fyldt hvidkål. En slags omvendt kålroulette kunne jeg forestille mig. Hun tog et helt hvidkålshoved, skar toppen af og udhulede det, kom farsen indeni – og kogte eller bagte det helt, og så skar vi det ud som trekanter og spiste det med hvid sovs, måske persillesovs. Siger det dig noget ? måske du er for ung, det har sikkert været en god måde at strække farsen på, hvis man “sad i små kår” – og det gjorde hun (men det fandt jeg først ud af, da jeg blev en del ældre). Jeg må prøve at finde en opskrift, for det smagte kanongodt, eller prøve din, bare omvendt 🙂

Marianne Frederiksen
2 år siden

Hos os elsker vi at kåldolmerne først bliver brunet på panden, for derefter at komme i en stegegryde hvor jeg har lavet brunkål af resten af hvilken. Jeg lægger dolmerne ned under brunkålen i den være der er dannet i bunden, spises sammen med sennep og groft brød.

Dorthe
2 år siden

5 stars
De hed “død mus 🐭 i slåbrok”, da jeg var barn.
Har ikke lavet det, efter din opskrift endnu, men det ER en fantastisk ret.