Syrnede mælkeprodukter i brød og boller er altid en god idé. Og de her skønne kærnemælksboller, som jeg har bagt i dag, er bestemt ingen undtagelse. Præcis som med mit hjemmebagte kærnemælksfranskbrød, så bliver bollerne både bløde og svampede. Og at de så oven i købet er supernemme at lave, er jo bare yderligere en fordel.
Se også – Krydderboller I Rosinboller I Grove fødselsdagsboller
Bløde kærnemælksboller – nem opskrift.
Det er faktisk ikke så ofte, at vi har kærnemælk i køleskabet på denne her tid af året. For vi bruger primært kærnemælk om sommeren, når vi laver koldskål. Men i dag havde jeg lige en rest stående, hvilket var meget heldigt, da bagetrangen meldte sig. Sådan får jeg det faktisk ofte på gråvejrsdage. Er jeg mon den eneste?
Kærnemælksboller
Ingredienser
- 2 dl kærnemælk
- ½ dl kogende vand (fx fra elkedlen)
- ½ pk gær
- 1 spsk sukker (ca 20 gr)
- 1½ tsk groft salt
- 1 æg
- 400 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 50 gr smeltet smør
- sammenpisket æg til pensling
Fremgangsmåde
- Rør kærnemælk sammen med kogende vand til blandingen bliver lillefingervarm og opløs gæren i blandingen.
- Rør sukker, salt, æg og hvedemel lidt ad gangen i dejen og slut med smeltet smør. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel. Ælt til en glat og smidig dej.
- Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen. Husk det ikke er sikkert, at alt melet skal bruges.
- Dæk dejen til og lad den hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 12 boller.
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg (mælk eller vand kan også bruges) og bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil bollerne er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på ovnristen.
Lækre variationer.
Har man nu ikke kærnemælk i køleskabet, så skal man endelig ikke lade sig stoppe. Man kan nemlig sagtens bruge andre former for syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, tykmælk, ymer, skyr eller sågar creme fraiche, for nu blot at nævne et par eksempler. Man skal blot sørge for at bruge en smule mere vand, end jeg har angivet i opskriften, så det syrnede mælkeprodukt bliver flydende. Men ellers er der ikke noget til hinder for at bruge alternativer til kærnemælken.
Kærnemælksbollerne er bløde og hvide som gammeldags teboller eller fødselsdagsboller. Og de smager helt fantastisk med smør, ost og/eller marmelade. Dog kan man sagtens tilføje lidt groft mel, hvis det bliver en tand for hvidt og blødt. Men husk at groft mel ikke har samme hæve- og bageevne som hvedemel. Resultatet vil derfor aldrig blive helt så blødt og svampet, men det er jo en smagssag. Og fødselsdagsboller med et lidt grovere twist kan bestemt også have sin charme.
De ser lækre ud! Jeg har tilfældigvis en rest kærnemælk i køleskabet, så jeg tror, jeg vil bage en portion til aftenkaffen 🙂
Prøvede dem i dag, og kunne egentlig godt bagefter se at jeg skulle have halveret saltet i opskriften.
Lidt saltboller ikke??
Men bløde, og flotte svampede boller..
Prøver dem helt sikkert igen, bare med den halve mængde salt😌
Diana – Ja, det er jo lidt forskelligt, hvor meget eller lidt salt man bruger i bagværk 🙂
Personligt synes jeg, at bagværk hurtigt kan blive lidt “fladt” og trist i smagen, hvis der mangler salt, eller der ikke er balance imellem salt og sukker, så jeg regner gerne med 2 tsk groft salt til ca 500 gr mel – et trick jeg lærte at min gamle bagermester. At der så er en smule mindre mel i denne opskrift, men stadig 2 tsk salt, skyldes mængden af sukker. Men det bestemmer man selvfølgelig selv og hvis ikke man normalt bruger samme mængde salt som mig, så kan man selvfølgelig snildt reducere i det. Dejligt i bollerne blev bløde og svampede 😀
Fantastiske boller!
Dem vil jeg komme til at bage mange gange!
Anitha – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har lige bagt bløde kærnemælksboller, da jeg havde en rest kærnemælk. Jeg havde dog ikke hvedemel nok, så der kom lidt hvederugmel i, hvilket ikke gjorde bollerne ringere, stadigvæk meget luftige og bløde.
Så tak for mange gode opskrifter
Helle – Velbekomme og tusind tak for tippet. Dejligt når vi kan give hinanden gode råd og ideer 🙂
De er super lækre, men putter 100g smør i , Kan man langtidshæve dem, evt ved at halvere mængden af gær,
Lars – Du burde godt kunne langtidshæve bollerne på køl, evt natten over, hvis du nøjes med at bruge omkring 15 gr gær. Det bedste resultat får du dog, hvis du har mulighed for at forme bollerne, inden du sætter dem til hævning. På den måde skal du ikke slå dejen ned og forme bollerne, når dejen er hævet og så bevarer du mest muligt luft i bagværket.
lader I dem så hæve 1 time stadig inden i former dem? og skal de hæve om morgen inden man bager dem i ovnen?
Danielle – Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål, men når du skriver om morgenen, går jeg ud fra, at du tænker på en koldhævet udgave af bollerne. Hvis det var mig, ville jeg nok lave dejen og forme bollerne om aftenen (uden at hæve dejen). Så ville jeg sætte bollerne på bagepapir i køleskabet (eller udenfor på denne her tid af året) og lade dem hæve natten over. Om morgenen ville jeg tage bollerne ud fra køl og trække dem forsigtigt over på en bageplade. Lade dem stå og efterhæve ved stuetemperatur i ca 30 minutter og så bage dem 🙂
Har lige bagt dine kærnemælks boller,de er bare mega gode,er ikke sidste gang jeg gør det.👍
Susanne – Hvor er det bare dejligt at høre. Tak for din tilbagemelding 🙂
400gr mel er bare slet ikke nok til 7dl væde.. har hældt væsentlig mere i da det ellers bare var flydende!
Marie – Jeg er simpelthen nødt til at spørge, hvor du ser 7 dl væde henne i opskriften? Jeg har brugt 2 dl kærnemælk + ½ dl vand. Dertil kommer et æg og 50 gr smeltet smør, som selvfølgelig også bidrager med en form for væde, men da slet ikke i nærheden af 7 dl.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg kom og også nærmere 600 gram mel i første gang jeg lavede dem. De blev gode. Nu har jeg en portion igang med 400 gram mel hvor jeg har undlader at ælte dejen, fordi den er alt for klistret til det, så må vi se om det bliver noget fedtet stads at få dem formet 🙈
Lotte – Ja, der kan jo være små forskelle i mængden af væde og mel, medmindre man afvejer sin væske, så det kan sagtens ske, at der skal bruges lidt mere eller mindre mel, når man bager. Håber trods alt, at kærnemælksbollerne bliver en succes 😀
200 grader i alm. ovn, hvis varmluft hvilken temp. så og hvor længe
Flemming – Som regel siger man, at hvis man bager med varmluftsfunktion, så skal man trække ca 10 °C fra, altså 190 °C 🙂
Jeg må dog indrømme, at jeg som regel altid bager brød og boller ved alm. ovnfunktion i stedet for varmluft, da jeg synes, at den varme luft, som blæses rundt i ovnen, har tendens til at “udtørre” bagværket let 🙂
Har lige idag stået og lavet disse boller.
Du skriver kærnemælken og det kogende vand skal røres sammen til det er lille finger varmt. Men mit var bare nærmest koldt.
Hvad har jeg mon gjort forkert
Cecilie – Grunden til, at kærnemælk skal blandes med kogende vand, til det bliver lillefingervarmt er, at gæren helst skal udrøres i lunken væske, så den kan komme i gang med at arbejde med det samme. Og jeg synes, det er nemmere, at blande kogende vand fra en elkedel og kærnemælk, i stedet for at lune kærnemælken i en gryde, men som sådan sker der ikke noget, hvis kærnemælken ikke bliver lun. Det tager bare lidt længere tid at aktivere gærcellerne, men hellere for kold end for varm, for så dræber man gæren 🙂
Det kan være, at din kærnemælk har været koldere end min, men under alle omstændigheder bør det ikke påvirke det færdige resultat, hvis bare du lader dejen hæve til den nogenlunde dobbelt størrelse 😀
Tak for svar! 😊 bollerne smagte dejligt og i denne corona tid har jeg planer om at bage en portion mere 🙏🏻
Cecilie – Dejligt at høre. Hjemmebag kan vi ikke få nok af 😀
Super lækre boller, de blev simpelthen så skønne😀
Majbritt – Hvor er det bare dejligt at høre – herhjemme hører de også til blandt favoritterne.
Ærgerligt der er alt for meget salt i.
Dorte – Da jeg for snart mange år siden arbejdede i forskellige bagerier, lærte jeg at bruge ca 1 tsk groft salt pr. 200-250 gr mel og den blanding passer perfekt til mine smagsløg. Men da det bestemt ikke er alle, som salter deres mad lige meget, kan der selvfølgelig sagtens være nogle, som oplever, at brød og boller enten bliver for salte eller mangler salt. Jeg kan derfor anbefale, at du prøver dig lidt frem og finder ud af, hvor meget salt der skal bruges pr. 500 gr mel for at du synes, at det smager godt (læg fx ud med 1-1½ tsk pr 500 gr mel). Når så du har styr på, hvornår det smager helt perfekt, så kan du altid bruge den mængde, uanset hvad opskrifterne ellers dikterer. Og så får du altid brød og boller, som du synes smager godt 😀
Jeg har i 10 år fået forbud af familien mod at bage boller, da de altid blev tørre. I “smug” prøvede jeg denne opskrift, og endelig lykkedes det mig!
Familien er vilde med dem!
Malene – Hvor er det dejligt at høre. Du har jo bare manglet den helt perfekte opskrift til dine evner 😀 😀
Fulgte din nemme opskrift. Bollerne så ud som dine på billedet! Så gode! Har lavet mange af dine gode opskrifter. Brugte 2 teskefulde tørgær, da det er svært at købe frisk gær i USA.
Ingrid – Dejligt at høre 🙂 Og helt perfekt, at bollerne også kan bages med tørgær. Det er jo ofte et problem for jer, som bor udenfor Danmark, at frisk gær er så svært at skaffe, når vi stort set ikke bager med andet end frisk gær herhjemme 😀
Det er ikke første gang, jeg bager dem, men de er stadig kæmpe hit herhjemme, selvom er min dreng ret kræsen ang. boller og brød 😉
Annamaria – Herhjemme er de lækre og bløde kærnemælksboller altså også bare et hit 😀
Hvor mange gram ér 2 tsk. Groft salt?
Pia – Uhhh der må jeg blive dig svar skyldig, for det ved jeg ikke. Men en hurtig Google søgning siger, at 1 gr salt vejer 4 gr. Så du skal baregne 6-8 gr salt til bollerne, afhængig af hvor salt du vil have smagen 😀
Hej
Jeg har lige sat disse boller over til hævning, fordi jeg havde kærnemælk jeg ikke vidste hvad jeg skulle bruge til. Og disse boller ser virkelig lækre ud.
Men jeg har en søn der ikke tåler æg og derfor har jeg undladt at putte æg i. Tror du det vil påvirke resultatet.. “? 🙂
Mvh. Mie
Mie – Det kan være, at dine boller vil hæve lidt mindre og blive en ganske lille smule mindre luftige – men derudover burde der ikke være nogen forskel og du skal nok få nogle fine boller 🙂
Uden tvivl jordens bedste boller! Herhjemme elsker vi dem. Tak for en fantastisk opskrift 🙂
Sara – Tusind tak – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej. Kan denne dej ikke også bruges til pølsehorn? På forhånd tak.
Lene – Jo, det kan den sagtens. Det er jo i bund og grund “bare” en blød bolledej 😀
Er de også svampede og ikke tørre dagen efter?
Stine – Ja, det synes vi i hvert fald herhjemme 😀 Generelt holder bagværk med syrnede mælkeprodukter (yoghurt, creme fraiche, ymer, kærnemælk, skyr osv) sig bløde i lidt længere tid 😀
Hvad er din erfaring, kan de fryses uden problemer 🙂 tænkte på at bage dem og tage dem op til en fødselsdag om en uge 🙂
Maria – Du kan sagtens fryse bollerne – det kan man med de fleste former for brød og boller bagt med gær 😀
😀 super kærnemælksboller. Jeg er i Egypten og havde kun tørgær. Jeg langtidshævede dem på køl. Næste dag hævdede de flot op efter nogle timer. Lidt sesamfrø på og mums de er gode. De vil blive bagt mange gange fremover. Tak for opskriften.
Anette – Og tusind tak for din hilsen – dejligt at høre, at bollerne også kan laves med tørgær, og at det blev en succes 😀
Rigtig gode boller
Lnda – Tusind tak, hvor er det dejligt at høre 😀
Såååååå lækre kærnemælksboller.
Barbara – Hvor er det dejligt at høre – tak 😀